Рішення
від 29.01.2020 по справі 648/1688/19
БІЛОЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 648/1688/19

Провадження № 2/648/39/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2020 року Білозерський районний суд Херсонської області

в складі: головуючого судді Сокирко Л.М.,

секретаря судових засідань Онофрійчук Л.О.,

з участю сторін: позивачки ОСОБА_1 ,

представника позивачки ОСОБА_1 - адвоката Реви С. Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Білозерка Херсонської області в залі судових засідань № 4 Білозерського районного суду Херсонської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Миролюбівської (Радянської) сільської ради Білозерського району Херсонської області, ОСОБА_2 , третя особа: ОСОБА_3 , про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності на нерухоме майно,

в с т а н о в и в:

29 травня 2019 року позивачка звернулася із зазначеним позовом до суду, мотивуючи його тим, що ОСОБА_2 на підставі договору купівлі-продажу від 20 жовтня 1992 року, посвідченого державним нотаріусом Білозерської державної нотаріальної контори 20 жовтня 1992 року та зареєстрованого в реєстрі за № 2-1555(витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно Херсонського державного бюро технічної інвентаризації № 33113894 від 8 лютого 2012 року) та Державного акту на право власності на земельну ділянку (серія ЯЛ № 425779) належали житловий будинок та земельна ділянка, розташовані у с. Грозове Білозерського району Херсонської області (до складу житлового будинку входить: житловий будинок літ. А, навіс літ. Б, сарай літ. Д, огорожа 1,2, водопровід 3).

21 серпня 2009 року між нею та ОСОБА_2 було укладено договір купівлі-продажу цього будинку зі земельною ділянкою за 28000 грн, який вони оформили розпискою. За цією розпискою ОСОБА_2 зобов`язалася нотаріально посвідчити договір купівлі-продажу за власний рахунок у вересні 2011 року перед виїздом до Російської Федерації. Підпис ОСОБА_2 в розписці посвідчено секретарем Радянської сільської ради Білозерського району.

Так як, вона займалася приватизацією земельної ділянки на якій розміщено житловий будинок, та станом на вересень 2011 року було відсутнє право власності на земельну ділянку, то вони з ОСОБА_2 домовилися про нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу після отримання Державного акту на право власності на земельну ділянку.

Право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 набула на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку від 6 грудня 2011 року (серії ЯЛ № 425779), який було отримано на ім`я ОСОБА_2 за довіреністю.

Згідно довідки виконавчого комітету Радянської (Миролюбівської) сільської ради Білозерського району Херсонської області № 1117 від 12 грудня 2011 року житловому будинку, який належав ОСОБА_2 була присвоєна адреса: АДРЕСА_1 .

У 2011 році вони з чоловіком прибудували до будинку прибудову літ а , розмірами 2,80 м х 2,80 м, так як проживали у ньому, крім того проводили ремонти в будинку та сплачували комунальну послуги.

Починаючи з 2012 року вона неодноразово зверталась до ОСОБА_2 щодо укладення договору купівлі-продажу, але вона вже проживала в Російській Федерації та не мала наміру приїжджати.

28 грудня 2011 року ОСОБА_2 надала довіреність юристу ОСОБА_4 , мешканцю смт. Білозерка Херсонської області, якою уповноважила представляти її інтереси в усіх державних та недержавних установах, в судах, зі строком дії до 26 грудня 2012 року. За юридичні послуги - супровід за угодою купівлі-продажу будинку ОСОБА_2 вона особисто розрахувалася із ПП ОСОБА_4 , що підтверджується довідкою останнього.

Певний час юрист не відповідав на її дзвінки, а коли вдалося з ним зв`язатися то з`ясувалося, що для оформлення договору купівлі-продажу зібрані не всі документи, а згодом вона дізналася про смерть ОСОБА_4 .

Зазначене свідчать про те, що вони з ОСОБА_2 домовилися щодо усіх істотних умов договору, вчинили взаємні дії для настання юридично значимих наслідків, та у повному обсязі виконали умови договору купівлі-продажу, а тому просила визнати договір купівлі-продажу житлового будинку з погосподарськими спорудами та будівлями та земельної ділянки, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 таким, що відбувся 21 серпня 2009 року та визнати за нею право власності на це майно.

У судовому засіданні позивачка та її представник позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Відповідачка у судове засідання не прибула, хоча про день час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином.

Представник відповідача Миролюбівської сільської ради Білозерського району Херсонської області в судове засідання не прибув, від сільського голови надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника сільської ради.

Третя особа: ОСОБА_3 в судове не прибув, хоча про день час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

26 червня 2019 року ухвалою судді провадження у справі відкрито та призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 24 жовтня 2019 року підготовче провадження у справі закрито та призначено до судового розгляду.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення позивачки та її представника, свідка, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи зі слідуючого.

Відповідно до частини 2 статті 220 ЦК України, якщо сторони домовилися з усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до договору купівлі-продажу, укладеного 20 жовтня 1992 року між радгоспом Радянська земля та ОСОБА_2 , посвідченого державним нотаріусом Білозерської державної нотаріальної контори 20 жовтня 1992 року та зареєстрованого в реєстрі за № 2-1555, а також витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно № 33113894, сформованого 8 лютого 2012 року, ОСОБА_2 належить право власності на домобудівлю, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку (серія ЯЛ № 425779) виданого 6 грудня 2011 року, ОСОБА_2 належить право власності на земельну ділянку, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,1222 га (кадастровий номер 6520385800:02:001:0013),розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .

Як вбачається із пояснення позивачки 21 серпня 2009 року між нею та ОСОБА_2 було укладено договір купівлі-продажу житлового будинку з господарськими спорудами та земельної ділянки за 28000 грн, який вони оформили розпискою.

На підтвердження цього позивачкою було надано для огляду судом оригінал розписки від 21 серпня 2009 року, яка підписана ОСОБА_2 та посвідчена секретарем Радянської сільської ради Білозерського району Херсонської області Лисиціною М.М.

У цій розписці ОСОБА_2 зазначила, що отримала від ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 28000 грн в рахунок продажу житлового будинку, розташованого на приватизованій земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 . Розрахунок здійснено повністю, відповідно до домовленості та вона зобов`язується нотаріально посвідчити договір купівлі-продажу за власний рахунок у вересні 2011 року перед виїздом до Російської Федерації.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 суду пояснила, що в 2011 році вона працювала секретарем Радянської сільської ради Білозерського району Херсонської області та дійсно посвідчувала розписку ОСОБА_2 .

Про дійсні наміри ОСОБА_2 нотаріально оформити договір купівлі-продажу свідчить отримання нею витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно №33113894, який був сформований 8 лютого 2012 року, в примітці якого зазначено для відчуження а також видача нею 28 грудня 2011 року довіреності на ім`я ОСОБА_4 , якою вона надала останньому право представляти її інтереси в усіх державних та недержавних установах, органах, організаціях, подавати заяви в компетентні органи, отримувати з будь-яких органів довідки, документи, розписуватися за неї.

Відповідно до довідки від 13 грудня 2011 року, виданої ОСОБА_4 на ім`я ОСОБА_1 вбачається, що ПП ОСОБА_4 отримав від ОСОБА_1 оплату за юридичний супровід за угодою купівлі-продажу будинку громадянки ОСОБА_6 , а саме 1000 грн.

Крім того, приватним нотаріусом Білозерського районного нотаріального округу в Херсонській області Луб`янським В.А. 5 січня 2012 року була засвідчена заява ОСОБА_3 , про те що він дає згоду на купівлю його дружиною ОСОБА_1 на умовах та за ціну на її розсуд житлового будинку, а в разі необхідності земельної ділянки при ньому, які знаходяться в АДРЕСА_1 , та будуть об`єктом їхньої спільної сумісної власносності.

Відповідно до частини 1 статті 334 ЦК України, право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом .

Як вбачається із довідки Миролюбівської (Радянської) сільської ради Білозерського району Херсонської області № 02-25/216 від 15 серпня 2019 року ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 з 2011 року проживають по АДРЕСА_1 , а саме в будинку, який вона купила у ОСОБА_2 .

У пункті 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 6 листопада 2009 року Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними , при розгляді справ про визнання правочину, який підлягає нотаріальному посвідченню, дійсним суди повинні з`ясувати, чи підлягає правочин обов`язковому нотаріальному посвідченню, чому він не був нотаріально посвідчений, чи дійсно сторона ухилилася від його посвідчення та чи втрачена така можливість, а також чи немає інших підстав нікчемності правочину.

Таким чином суд встановив, що ОСОБА_2 продала ОСОБА_1 належні їй житловий будинок та земельну ділянку, на якій він розташований, але нотаріально цей договір купівлі-продажу не оформили, відповідачка ухилилася від його посвідчення, у зв`язку з чим суд вважає, що позивачка до суду звернулася на законних підставах з обґрунтованими вимогами, а тому, вважає можливим визнати угоду купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки дійсною та визнати за позивачкою право власності на це майно.

Керуючись статтями 7, 10, 13, 81, 141, 258, 259, 263-265, 280-284, 354-355 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 220, 328, 334 ЦК України,

у х в а л и в:

Задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 до Миролюбівської (Радянської) сільської ради Білозерського району Херсонської області, ОСОБА_2 , третя особа: ОСОБА_3 , про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності на нерухоме майно.

Визнати договір купівлі-продажу житлового будинку з погосподарськими спорудами та земельною ділянкою за адресою: АДРЕСА_1 , укладений 21 серпня 2009 року між ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) таким, що дійсним.

Визнати за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) право власності на житловий будинок загальною площею 75,4 кв. м. та земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,1222 га (кадастровий номер 6520385800:02:001:0013), розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду учасниками процесу шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення, з урахуванням Перехідних положень ЦПК України.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 7 лютого 2020 року.

Суддя: Сокирко Л.М.

Дата ухвалення рішення29.01.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87567868
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —648/1688/19

Рішення від 29.01.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л. М.

Рішення від 29.01.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 13.08.2019

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 26.06.2019

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні