Рішення
від 13.02.2020 по справі 682/72/20
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/72/20

Провадження № 2/682/291/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2020 року м. Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області у складі :

головуючої судді Зеленської В.І,

з участю секретарки судових засідань Козир О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Берездівської сільської ради Славутського району Хмельницької області про визначення додаткового строку достатнього для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

11.01.2020 р ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Берездівської сільської ради Славутського району Хмельницької області про визначення додаткового строку достатнього для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В позовній заяві ОСОБА_1 просить визначити йому додатковий строк строком три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обгрунтування позовних вимог вказав, що ОСОБА_2 був для нього сторонньою особою, тому про існування заповіту в його користь він не знав. Нотаріус чи орган місцевого самоврядування не повідомляли його про відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 та про існування заповіту в його користь. Про свої спадкові права він дізнався у 2019 році. Проте, нотаріус відмовив у прийнятті заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на право на земельну частку (пай), належну спадкодавцю ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском визначеного законом строку для прийняття спадщини. Тому просить позов задовольнити та розглянути справу за його відсутності.

Представник відповідача - Берездівської сільської ради Славутського району Хмельницької області в судове засідання не з"явився, хоча належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи судом. У заяві до суду просить розглянути справу за його відсутності, відзив на позов не подав.

Дослідивши письмові докази, суд знаходить, що позов слід задовольнити з таких підстав.

Встановлено, що ОСОБА_2 постійно проживав та був зареєстрований один в АДРЕСА_1 (а.с.7).

ОСОБА_2 мав право на земельну частку (пай) на території Великоправутинської сільської ради Славутського району Хмельницької області, площею 2,47 ум.кад.га , що стверджується сертифікатом серія ХМ № 0319472 від 04 квітня 1997 року (а.с.10).

25 грудня 2002 р на випадок своєї смерті ОСОБА_2 склав заповіт на право на земельну частку (пай) на території Великоправутинської сільської ради Славутського району Хмельницької області в користь ОСОБА_1 (а.с.5).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 30 травня 2013 року (а.с.6).

На час смерті ОСОБА_2 заповіт не був змінений чи скасований .

У статті 1233 ЦК України зазначено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно із ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Отже, відповідно до ст.ст. 1223, 1233 ЦК України ОСОБА_1 є спадкоємцем ОСОБА_2 на право на земельну частку (пай) площею 2,47 ум.кад.га на території Великоправутинської сільської ради Славутського району Хмельницької області за заповітом.

Після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилась, що стверджується листом нотаріуса (а.с.13) та Інформаційною довідкою зі спадкового реєстру (а.с.14).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Отже, право на спадщину виникає з моменту її відкриття і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

ОСОБА_3 пропустив строк звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , що стверджується листом нотаріуса (а.с.13).

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Відповідно до статті 63 Закону України Про нотаріат нотаріус або в сільських населених пунктах - посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, отримавши від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов`язана повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме. Нотаріус або посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, також може зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення у пресі.

Згідно із довідками видань ПП "Трудівник Полісся" СЬОГОДНІ" та ТзОВ "Дочірнє підприємство "Контакт-Славута" (телерадіокомпанія) у місцевих засобах масової інформації оголошень про виклик спадкоємців до нотаріуса чи в будь-яку сільську раду з приводу відкриття спадщини не розміщувалось (а.с.8-9).

Відповідно до правової позиції зазначеної в Постанові Верховного Суду від 26.06.2019 року в справі №565/1145/17 поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Отже, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

На підставі викладеного суд вважає причини пропуску строку прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 поважними, зважаючи на те, що він був сторонньою особою для спадкодавця, не перебував в родинних чи інших близьких відносинах із спадкодавцем, разом із спадкодавцем не проживав, не знав про існування заповіту в його користь; спадкодавець ОСОБА_2 проживав в с. Великий Правутин Славутського району Хмельницької області та помер в с. Велика Бугаївка Васильківського району Київської області, а позивач ОСОБА_1 проживає в с. Клепачі Славутського району Хмельницької області; у пресі оголошень про виклик спадкоємців до нотаріуса чи в будь-яку сільську раду з приводу відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 не розміщувалось.

Вказані обставини є об`єктивними та істотними перешкодами для реалізації права позивача на спадкування після смерті ОСОБА_2 , а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4-13, 17, 18, 263, 265, 273 ЦПК України, ст.ст. 1223, 1233, 1270, 1272 ЦК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителю с. Клепачі, Славутського району, Хмельницької області, ІПН НОМЕР_2 , додатковий строк - три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Велика Бугаївка Васильківського району Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Славутський міськрайонний суд.

Головуючий суддя Зеленська В. І.

Дата ухвалення рішення13.02.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87578735
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку достатнього для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —682/72/20

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Рішення від 13.02.2020

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні