Ухвала
від 03.02.2020 по справі 296/824/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/824/20

2-о/296/35/20

УХВАЛА

про залишення позову без руху

"03" лютого 2020 р. м. Житомир

Суддя Корольовського районного суду м. Житомира Адамович О.Й. розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Територіальна громада м. Андрушівка в особі Андрушівської міської ради про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю, як чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до Корольовського районного суду м. Житомира в порядку окремого провадження з заявою про встановлення факту спільного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_2 однією сім`єю як дружини з чоловіком без реєстрації шлюбу понад п`ять років до 27 жовтня 2019 року, тобто до часу відкриття спадщини.

Заявниця зазначила, що починаючи з 2000 року вона разом з ОСОБА_2 фактично проживали як подружжя без реєстрації шлюбу, а з 2005 року вона разом з чоловіком проживала у власній квартирі АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік- ОСОБА_2 та вона звернулася до приватного нотаріуса Андрушівського районного територіального округу Чистякова А.О. для оформлення спадщини. Однак, нотаріусом було надано роз`яснення про необхідність надання доказів постійного спільного проживання з померлим як чоловіка та дружини.

При вирішенні питання відкриття провадження встановлено, що загальні вимоги до заяви про встановлення факту викладені у ст. 318 ЦПК України, згідно якої у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Вбачається, що заява не відповідає таким вимогам.

Так, у заяві не зазначено та не додано доказів в підтвердження викладених обставин на які посилається заявник, зокрема, докази звернення до приватного нотаріуса Андрушівського районного територіального округу Чистякова А.О. та отримання роз`яснення нотаріуса про необхідність надання доказів постійного проживання з померлим чоловіком. Крім того, не зазначено та не надано доказів в підтвердження викладених обставин про відсутність інших спадкоємців, з урахуванням того, що спадщина відкрилася лише 27.10.2019р.

Згідно Глави 1 розділу ІV ЦПК України до справ окремого провадження застосовуються загальні правила, встановлені цим кодексом.

Отже, такі вимоги до зави повинні розглядатися в сукупності з положеннями ст. 83 та ст.84 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 83 ЦПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Водночас ч.1 ст. 84 регламентує, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Таким чином, у разі наявності доказів, які підтверджують певні обставини справи, такі докази мають бути додані до заяви, а у разі неможливості надання відповідних доказів, заявник повинен зазначити причини цього та при необхідності подати клопотання про їх витребування.

За таких обставин, вказані недоліки перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Враховуючи, що наслідки подання заяви із встановленими недоліками не визначені в Главі 6 розділу ІV ЦПК України, разом з тим, заява має розглядатися з урахуванням загальних правил, встановлені цим кодексом, слід дійти висновку, що до заяви поданої з порушенням вимог ст. 318 ЦПК України, підлягають застосуванню загальні положення ст.185 ЦПК України, згідно якої позовна заява, подана без додержання вимог підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Вказані недоліки заяви можливо усунути шляхом шляхом зазначення таких доказів та їх надання в підтвердження викладених в заяві обставин або вказати про причини неможливості їх надання та про необхідність їх витребування.

Керуючись ст.ст.175, 177, 185, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Територіальна громада м. Андрушівка в особі Андрушівської міської ради про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю, як чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків - п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

На виконання ухвали суду заявник має право подати відповідну заяву через канцелярію суду або направити її засобами поштового зв`язку протягом визначеного строку.

Якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтею 318 цього Кодексу, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала, що постановлена судом поза межами судового засідання набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О. Й. Адамович

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87591795
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —296/824/20

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні