Рішення
від 30.09.2020 по справі 296/824/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/824/20

2-о/296/35/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" вересня 2020 р. м.Житомир

Корольовський районний суд міста Житомира у складі:

головуючого судді Адамовича О.Й.,

за участю секретаря судового засідання Світко Т.І.,

заявниці ОСОБА_1

представника заявниці - адвоката Сірача В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Територіальна громада м. Андрушівка в особі Андрушівської міської ради, Новоівницька сільська рада Андрушівського району Житомирської області про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту проживання без реєстрації шлюбу однією сім`ю з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявниця мотивує свою заяву тим, що вона та ОСОБА_2 з травня 2000 року проживали однією сім`єю, як дружина та чоловік, були пов`язані спільним побутом, вели спільно господарство, мали спільним сімейний бюджет, жили дружно з повагою та любов`ю один до одного. Ввирішення вказаної заяви необхідне для прийняття спадщини, відповідно до положень Сімейного кодексу України.

Ухвалою суду від 27.02.2020 року відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи за правилами окремого провадження.

Протокольною ухвалою суду від 24.04.2020 постановлено залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи Новоівницьку сільську раду Андрушівського району Житомирської області.

Ухвалою суду від 24.04.2020 постановлено витребувати у приватного нотаріуса Андрушівського районного територіального округу Чистякова Андрія Олександровича копію спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

20.05.2020 на адресу суду надіслано копію спадкової справи №231/2019 щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 .

В судовому засіданні заявниця та її представник - адвокат Сірач С.В. підтримали заяву, просили задовольнити. Заявниця повідомила, що зі своїм першим чоловіком шлюб розірвала в 1990 році. Про наявність дружини в ОСОБА_2 , яка померла в 2006 році, їй було відомо. Спільних дітей з ОСОБА_2 вони не мають. Представник заявниці вказав, що зважаючи на перебування ОСОБА_2 у зареєстрованому шлюбі під час спільного проживання з заявницею, встановленню підлягає факт спільного проживання виходячи з дати смерті офіційної дружини ОСОБА_2 .

Представник Територіальної громади м. Андрушівка в особі Андрушівської міської ради в судове засідання не з`явилася, повідомлявся належно, причини неявки суду не відомі.

Сільський голова Новоівницької сільської рада Андрушівського району Житомирської області Желєзняков С.А. подав до суду заяву про розгляд заяви ОСОБА_1 без присутності представників сільської ради. Позовні вимоги визнають повністю та заперечень не мають (а.с.84). Також надав інформацію про те, що ОСОБА_2 майже 20 років не проживав в селищі Новоівницькому, тому Новоівницька сільська рада не володіє інформацією, що він проживав та вів спільне господарство на день смерті з гр. ОСОБА_1 .

Суд, заслухавши осіб, які беруть участь у справі, дослідивши зібрані у справі документи, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяви по суті, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до частин першої, другої статті 21 СК України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов`язків подружжя.

За приписами частини другої статті 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік, у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Для встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу потрібно враховувати наявність у сукупності ознак, що притаманні наведеному визначенню. При цьому, слід зауважити, що таке проживання не є підставою для виникнення у чоловіка і жінки прав та обов`язків подружжя (частина друга статті 21 СК України). Отже, чоловік і жінка, які спільно проживають без шлюбу, можуть складати сім`ю, але статусу подружжя не набувають.

Судом установлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали без реєстрації шлюбу однією сім`ю, що підтверджуються зібраними у справі доказами.

Зокрема в судовому засіданні були допитані свідки: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Свідок ОСОБА_3 повідомила, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживали однією сім`єю з 1996 року по дату смерті ОСОБА_2 , мали спільний побут, разом відпочивали. Проживали у місті житомирі по АДРЕСА_1 . Свідок, її чоловік, заявниця та ОСОБА_2 дружили сім`ями.

Свідок ОСОБА_4 повідомила, що є подругою заявниці. Знала ОСОБА_2 як чоловіка заявниці з 1996 року. Вказала, що ОСОБА_2 став батьком для дітей заявниці, постійно їм допомагав, доглядав онуків заявниці. Проживали у місті житомирі по АДРЕСА_1 . Відомо, що перший чоловік заявниці помер в м.Батумі в Грузії. Дружина ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 тому.

Свідок ОСОБА_5 повідомив, що був другом ОСОБА_2 . Знайомий із заявницею з 1994 року. ОСОБА_2 сам повідомив йому, що спільно проживає з ОСОБА_1 . Заявниця та ОСОБА_2 проживали однією сім`єю, вели спільне господарство по день смерті ОСОБА_2 . Колишня дружина ОСОБА_2 померла приблизно 10 років тому.

У суду не має підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених свідками. Даних про їхню заінтересованість в результаті розгляду справи відсутні, їх показання об`єктивно підтверджуються і не суперечать іншим наданим доказам.

З матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , видане Житомирським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, актовий запис №2745 (а.с.7).

29.11.2019 заявниця ОСОБА_1 звернулась з офіційною заявою про вступ в спадщину після смерті ОСОБА_2 до Приватного нотаріуса Андрушівського районного нотаріального округу Житомирської області Чистякова А.О., як дружина та спадкоємиця.

Нотаріусом було відкрито спадкову справу №231/2019, про що свідчить витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі від 29.11.2019, за інформаційною довідкою №58540232, а також підтверджується копією самої спадкової справи (а.с.45-50).

Однак, нотаріус повідомив, що свідоцтво про право на спадщину після померлого не може бути видане ОСОБА_1 , так як остання не має підтвердження факту, проживання із ОСОБА_2 однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відомості про наявність інших спадкоємців у спадковій справі до майна померлого ОСОБА_2 відсутні.

Відповідно до довідки №123 від 16.12.2019 року, виданої головою правління ОСББ Соборний квартал Притуліною Л.О. вбачається, що чоловік ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , не зареєстрований, але фактично, з 2005 року, проживав за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.12).

З копії свідоцтва про розірвання шлюбу від 10.07.1990 року вбачається розірвання шлюбу між ОСОБА_6 та ОСОБА_1 .

З повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть від 12.09.2020 вбачається, що 22.03.2006 року було зареєстровано смерть ОСОБА_7 (актовий запис №802 у Відділі державної реєстрації актів цивільного стану Житомирського міського управління юстиції у Житомирській області), дружини ОСОБА_2 .

Отже, суд вважає, що у судовому засіданні заявницею ОСОБА_1 та її представником були надані послідовні та логічні пояснення і докази про проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , які не викликають сумніву у своїй достовірності, а тому суд бере їх до уваги.

Згідно з положеннями ч.1 ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за законом або за заповітом.

Стаття 1264 ЦК України передбачає, що у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Встановлення факту проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу має значення для захисту матеріальних інтересів заявника, в тому числі права на спадкування.

Однак, до сімейних відносин, які вже існували на зазначену дату, норми СК України застосовуються лише в частині тих прав і обов`язків, що виникли після набрання ним чинності. Ці права та обов`язки визначаються на підставах, передбачених СК України. Факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу набув юридичного значення після набрання чинності СК України та ЦК України з 01 січня 2004 року. Кодекс про шлюб та сім`ю УРСР не передбачав юридичних наслідків для чоловіка та жінки, які проживала разом без реєстрації шлюбу.

Крім того встановлено, що під час фактичного спільного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_2 останній перебував в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , що в силу статті 25 та ст. 74 СК України не може породжувати інших юридичних наслідків.

Стаття 263 ЦПК України, передбачає, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу

Таким чином, на підставі викладеного та враховуючи, що даний факт має для заявниці юридичне значення, вважає за можливе встановити факт проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 однією сім`єю понад п`ять років без реєстрації шлюбу в період часу з 22.03.2006 по 27.10.2019.

Керуючись Конституцією України, статтями 3, 21, 74 СК України, статтями 1217, 1264 ЦК України, статтями 3, 81-82, 141, 263, 293, 315 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Територіальна громада м. Андрушівка в особі Андрушівської міської ради, Новоівницька сільська рада Андрушівського району Житомирської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт проживання понад п`ять років однією сім`єю без реєстрації шлюбу в період часу з 22.03.2006 по 27.10.2019 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складання через Корольовський районний суд міста Житомира.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії повного рішення суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Територіальна громада м. Андрушівка в особі Андрушівської міської ради, місцезнаходження за адресою: Житомирська область, м. Андрушівка, площа Т.Г. Шевченка, буд.7, ЄДРПОУ 24706710.

Заінтересована особа: Новоівницька сільська рада Андрушівського району Житомирської області, місцезнаходження за адресою: Житомирська область, Андрушівський район, с. Новоівницьке, вул. Лісова, ЄДРПОУ 33513581.

Головуючий суддя О. Й. Адамович

Дата складання повного рішення: 05.10.2020.

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92468498
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —296/824/20

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні