Рішення
від 18.02.2020 по справі 159/5365/19
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/5365/19

Провадження № 2/159/82/20

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2020 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Бойчука П.Ю.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО (м. Ковель, вул. Ватутіна, 82) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення матеріальної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО звернулось в суд з позовом до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Позов обґрунтовано тим, що ОСОБА_1 18.12.2018 року о 14 год. 10 хв., в м. Ковелі по вул. Незалежності, 34, керуючи автомобілем марки WOLKSWAGEN GOLF , номерний знак НОМЕР_1 , не був уважний, не стежив за дорожньою обстановкою, не вибрав безпечної швидкості руху та здійснив зіткнення з транспортним засобом марки БАЗ , державний номерний знак НОМЕР_2 . Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди транспортні засоби отримали механічні пошкодження з матеріальними збитками.

Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди автобус марки БАЗ , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , що належить ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО , отримав механічні пошкодження.

Відповідно до постанови Ковельського міськрайонного суду від 04.01.2019 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КпАП України, та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу. Не погоджуючись з рішенням суду ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу на вищезазначену постанову, однак постановою Волинського апеляційного суду від 01.04.2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Ковельського міськрайонного суду від 04.01.2019 року залишено без задоволення, а постанову Ковельського міськрайонного суду від 04.01.2019 року залишено без змін.

Таким чином, ОСОБА_1 своїми діями, які полягають в керуванні транспортним засобом автомобілем марки WOLKSWAGEN GOLF , номерний знак НОМЕР_1 , з порушенням Правил дорожнього руху, внаслідок чого відбулось зіткнення транспортних засобів, завдав шкоди автобусу БАЗ , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , який належить ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО .

З метою визначення розміру шкоди, заподіяної автобусу БАЗ , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , позивач звернувся до Центру післяаварійного захисту АВТО ЕКСПЕРТ-СЕРВІС по питанню проведення незалежної оцінки, з метою визначення розміру матеріального збитку, завданого товариству як власнику транспортного засобу.

Згідно Висновку експертного авто товарознавчого дослідження № 3135 про визначення вартості матеріального збитку, завданого власнику автобуса БАЗ А079.32 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , в результаті його пошкодження при дорожньо-транспортній пригоді від 19.08.2019 року Центру післяаварійного захисту АВТО ЕКСПЕРТ-СЕРВІС , вартість матеріального збитку, завданого власнику автобуса БАЗ А079.32 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , в результаті його пошкодження при дорожньо-транспортній пригоді 18.12.2018 року становить 14453,02 грн.

Вартість витрат по оплаті даної експертизи відповідно до акта прийому-передачі виконаних робіт та платіжного доручення становить 2500,00 грн.

Позивач вказує, що неодноразові спроби зустрітись з відповідачем у зв`язку з відшкодуванням шкоди, завданої майну товариства, не принесли бажаного результату, оскільки відповідач уникає зустрічі та, знаючи, хто є власником пошкодженого ним автобуса, ні разу не звернувся до позивача по питанню відшкодування шкоди, завданої майну товариства, а тому позивач змушений звернутися до суду.

На підставі викладеного, позивач просив стягнути з ОСОБА_1 в користь Товариства з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО заподіяну матеріальну шкоду внаслідок взаємодії джерел підвищеної небезпеки у розмірі 14453,02 грн. Крім цього, позивач просить стягнути з ОСОБА_1 в користь Товариства з обмеженою відповідальністю Галактика авто , витрати по оплаті експертизи в розмірі 2500,00 грн. та понесені під час розгляду справи судові витрати.

Ухвалою судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 03.10.2019 року відкрито провадження в цивільній справі та вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Крім цього, відповідачу визначено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою суду від 24.10.2019 року розгляд справи по суті відкладено для повторного направлення відповідачу копії позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

У строк, повторно встановлений судом, відповідач відзив на пред`явлений позов не подав. Таким чином, у зв`язку з ненаданням відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК ).

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, прийшов до висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 1187 ЦК України, шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі

(право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до ст. 1192 ЦК України, розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Вина відповідача ОСОБА_1 у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої Товариству з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО заподіяні збитки, встановлена постановою судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 04.01.2019 року, винесеній у справі про притягнення його до адміністративної відповідальності за ст.124 КпАП України та яка залишена без змін Волинським апеляційним судом.

Розмір збитків, завданих пошкодженням автобуса марки БАЗ , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , що належить ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО , підтверджений висновком експертного автотоварознавчого дослідження № 3135 від 19.08.2019 року Центру післяаварійного захисту АВТО ЕКСПЕРТ-СЕРВІС .

З вказаного висновку встановлено, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що мала місце 18.12.2018 року, ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО завдано збитки в розмірі 14453,02 грн.

Відповідач жодним чином не заперечив того, що збитки заподіяно позивачу не з його вини, а розмір заподіяних збитків є іншим.

Відповідно до платіжного доручення № 427 від 23.08.2019 року та акту прийому-передачі виконаних робіт № 3135-А від 19.08.2019 року, ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО здійснило оплату на суму 2500,00 грн. за проведення оцінки пошкодженого автобуса БАЗ А079.32 , реєстраційний номер НОМЕР_2 .

Наявність у ОСОБА_1 обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на автомобіль марки WOLKSWAGEN GOLF , номерний знак НОМЕР_1 , в матеріалів справи про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП, не встановлено.

Таким чином, суд повно, всесторонньо та об`єктивно дослідивши наявні в матеріалах справи докази, прийшов до висновку, що з ОСОБА_1 слід стягнути на користь позивача суму заподіяної матеріальної шкоди, спричиненої внаслідок ДТП у розмірі 14453,02 грн., та витрати по сплаті вартості проведення експертної оцінки завданих збитків у розмірі 2500,00 грн.

Крім цього, відповідно до договору про надання правової допомоги від 06.09.2019 року, укладеного між ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО та ОСОБА_2 , встановлено, що позивач у справі уклав договір з адвокатом з метою захисту прав та інтересів позивача.

Відповідно до додатку до договору про надання правової допомоги, укладеного між ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО та ОСОБА_2 , встановлено, що вартість послуг адвоката за договором за вивчення документів становить 1000,00 грн., за написання та подання позовної заяви до суду - 2000,00 грн.

Згідно платіжного доручення № 456 від 12.09.2019 року, ТзОВ ГАЛАКТИКА АВТО , було перераховано ОСОБА_2 суму коштів в розмірі 3000,00 грн. по оплаті юридичних послуг згідно Акту виконаних робіт від 11.09.2019 року.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, у разі задоволення позову, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача.

За таких обставин, враховуючи характер спірних правовідносин, співмірність послуг адвоката з ціною позову, ступенем складності справи, час, витрачений адвокатом на надання правничої допомоги, виходячи з принципів розумності, виваженості і справедливості, враховуючи відсутність заперечень відповідача, суд вважає, що витрати з оплати правничої допомоги підлягають до стягнення з відповідача в сумі 3000 грн.

Крім цього, у відповідності до вимог ст. 141 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь позивача понесені і документально підтверджені останнім судові витрати в сумі 1921,00 грн. по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 82, 89, 141, 263, 264, 265, 274-279 ЦПК України, на підставі ст.ст. 22, 1166, 1187, 1192 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО (м. Ковель, вул. Ватутіна, 82) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення матеріальної шкоди, спричиненої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ковельським РВ УДМС України у Волинській області 12.08.2016 року, ІПН НОМЕР_4 ) в користь Товариства з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО (м. Ковель, вул. Ватутіна, 82, код ЄДРПОУ 35146873) матеріальну шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, в сумі 14453 (чотирнадцять тисяч чотириста п`ятдесят три) грн. 02 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ковельським РВ УДМС України у Волинській області 12.08.2016 року, ІПН НОМЕР_4 ) в користь Товариства з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО (м. Ковель, вул. Ватутіна, 82, код ЄДРПОУ 35146873) витрати по сплаті вартості проведення експертної оцінки завданих збитків у розмірі 2500 (дві тисячі п`ятсот) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ковельським РВ УДМС України у Волинській області 12.08.2016 року, ІПН НОМЕР_4 ) в користь Товариства з обмеженою відповідальністю ГАЛАКТИКА АВТО (м. Ковель, вул. Ватутіна, 82, код ЄДРПОУ 35146873) судові витрати по справі в сумі 4921 (чотири тисячі дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ковельський міськрайонний суд Волинської області.

Головуючий:П. Ю. Бойчук

СудКовельський міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено19.02.2020
Номер документу87642473
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —159/5365/19

Рішення від 18.02.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні