Рішення
від 17.02.2020 по справі 295/9576/19
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/9576/19

Категорія 81

2/295/277/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Заочне

17.02.2020 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

Головуючого судді Чішман Л.М.,

за участі секретаря судового засідання Козакевич І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі цивільну справу за позовом адвоката Конюшко Дениса Борисовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська про захист прав споживачів,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача викупну суму у розмірі 6 303, 75 грн. В обгрунтування вимог вказано, що між страхувальником, ОСОБА_1 та страховиком Товариством з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська було укладено Договір добровільного страхування життя на користь ОСОБА_2 Факт укладення договору підтверджуються полісом страхування № 009191. Дата початку дії договору 05.04.2014 року, а строк дії Договору - 25 років. Страхувальник належно виконував свої зобов`язання і сплатив усі страхові платежі до 2018 рік включно. Тому, позивач з метою реалізації своїх прав, встановлених за договором, звернувся до відповідача із заявою про дострокове припинення дії договору та виплати викупної суми. Проте, свої зобов`язання відповідач не виконав, викупна сума позивачеві не сплачена. Згідно полісу № 009191 розмір гарантованої викупної суми визначається на останнє число року дії договору у відсотках від фактично сплачених страхувальником страхових платежів. Позивач сплатила страхові платежі за 2014-2018 роки включно, тому викупна сума буде обчислюватися згідно відсотку встановленому на 5-й рік дії Договору помноженому на всю суму сплачених платежів, а саме так: 10527,3 * 59,88% = 6 303,75 коп., що підлягає стягненню з відповідача.

Від представника позивача - адвоката Конюшко Д.Б. надійшло клопотання про проведення розгляду справи без участі позивача та його представника, позовні вимоги підтримав та просив задовольнити.

Відповідач в судові засідання не з`являвся, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 Цивільного процесуального кодексу України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Враховуючи, що в матеріалах справи зібрано достатньо доказів про взаємовідносини сторін, на підставі ст.ст. 211, 280 Цивільного процесуального кодексу України суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Встановлено, що 05.04.2014 року між ОСОБА_1 та Товариством з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська укладено Договір страхування життя (далі - Договір), підтвердженням якого є Поліс страхування життя серії ІЛ №009191 (далі - Поліс) (а.с. 6).

В Полісі вказано, що Договір складається із заяви на укладення Договору страхування життя, Полісу страхування життя, Правил страхування, Програм страхування, медичних та інших документів (у разі необхідності).

Статтею 15 Цивільного кодексу передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до статей 526, 527 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог закону. Боржник зобов`язаний виконувати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом.

Положеннями ст. 629 Цивільного кодексу України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 979 Цивільного кодексу України за договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Відповідно до положення частини першої ст. 980 Цивільного кодексу України, яке кореспондується зі статтею 4 Закону України Про страхування , предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону і пов`язані з життям, здоров`ям, працездатністю та пенсійним забезпеченням (особисте страхування), володінням, користуванням і розпорядженням майном( майнове страхування), відшкодуванням шкоди, завданої страхувальником( страхування відповідальності).

Згідно ст. 1 Закону України Про страхування , страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про страхування , добровільне страхування - це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно відповідно до вимог цього Закону. Конкретні умови страхування визначаються при укладенні договору страхування відповідно до законодавства. Видами добровільного страхування можуть бути, зокрема, страхування життя.

Частинами 6-8 ст. 28 Закону України Про страхування визначено, що у разі дострокового припинення дії договору страхування життя страховик виплачує страхувальнику викупну суму, яка є майновим правом страхувальника за договором страхування життя. Якщо вимога страховика зумовлена невиконанням страхувальником умов договору страхування, страхувальнику повертається викупна сума.

Викупна сума - це сума, яка виплачується страховиком у разі дострокового припинення дії договору страхування життя та розраховується математично на день припинення договору страхування життя залежно від періоду, протягом якого діяв договір страхування життя, згідно з методикою, яка проходить експертизу в Уповноваженому органі, здійснена актуарієм і є невід`ємною частиною правил страхування життя. Уповноважений орган може встановити вимоги до методики розрахунку викупної суми.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Як визначено Полісом, дата початку дії Договору - 05.04.2014 року, строк дії - 25 років, розмір страхових платежів - 2105,46 грн., строк сплати страхових платежів - 25 років, періодичність сплати страхових платежів - щорічно.

Крім того, у Полісі визначено, що про намір достроково припинити програму страхування або Договір у цілому, сторона-ініціатор повинна письмово сповістити іншу сторону не менш ніж за 30 календарних днів до дати припинення. У разі достроковогоприпинення дії Договору страховик виплачує страхувальнику викупну суму, яка є майновим правом страхувальника за договором страхування життя. Визначено також розмір гарантованих викупних сум за умови своєчасної сплати страхувальником страхових платежів (а.с. 6 на звороті).

Встановлено, що в 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 роках ОСОБА_1 на рахунки Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська сплачувались страхові платежі в розмірі 2105,46 грн, всього на суму 10527,30 грн (а.с. 7-8), що свідчить про належне виконання ОСОБА_1 умов Договору.

07.06.2019 року ОСОБА_1 звернулась до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська із заявою про дострокове припинення дії Договору добровільного страхування життя та просила достроково припинити дію договору та повернути викупну суму в розмірі 6303,75 грн (а.с. 9).

У заяві від 24.07.2019 року представник позивача - адвокат Конюшко Д.Б. повідомив, що заяву про дострокове припинення дії Договору добровільного страхування життя отримано відповідачем 18.06.2019 року, останній день для виплати - 18.07.2019 року, проте станом на 22.07.2019 року ОСОБА_1 не отримала викупної суми, що порушує її права (а.с. 25).

Пунктом 20 Витягу з правил добровільного страхування життя №2 Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська передбачено, що викупна сума виплачується страховиком протягом трьох місяців з моменту дострокового припинення дії програми страхування або Договору в цілому, якщо в договорі не встановлено інший строк (а.с. 42).

Згідно Полісу розмір гарантованих викупних сум за умови своєчасної сплати страхувальником страхових платежів на останнє число року дії договору визначається у % від суми фактично сплачених страхувальником страхових платежів та відповідно до наведеної таблиці на п`ятий рік дії договору гарантована викупна сума становить 59,88%.

Як вже встановлено, протягом строку дії Договору ОСОБА_1 було сплачено страхових платежів на суму 10527,30 грн, з урахуванням наведеного вище розрахунку, відсоток гарантованої викупної суми, ОСОБА_1 , підлягало виплаті 6303,75 грн (10537,30 Х 59,88%).

В ході розгляду справи докази, які б свідчили про виплату ОСОБА_1 викупної суми до 18.10.2019 року в матеріалах справи відсутні, що свідчить про порушене право позивача.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про обґрунтованість та законність позовних вимог, а тому задовольняє їх у повному обсязі.

На підставі ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, оскільки на підставі ч. 3 ст. 22 Закону України Про захист прав споживачів ОСОБА_2 звільнена від сплати судового збору, суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 840,80 грн.

Керуючись ст. ст. 5, 12, 13, 81, 211, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, ст. ст. 526, 527, 629, 979, 980 Цивільного кодексу України суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги адвоката Конюшко Дениса Борисовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська про захист прав споживачів - задовольнити .

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська на користь ОСОБА_1 викупну суму в розмірі 6303,75 грн.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська на користь держави витрати по сплаті судового збору у розмірі 840,80 грн.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Представник позивача: Конюшко Денис Борисович , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія Іллічівська , місцезнаходження: Донецька обл., м. Маріуполь, пр-т Нікопольский, 54, ідентифікаційний код юридичної особи: 33225921.

Суддя Л.М. Чішман

Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено19.02.2020
Номер документу87643399
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів

Судовий реєстр по справі —295/9576/19

Рішення від 17.02.2020

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Чішман Л. М.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Чішман Л. М.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Чішман Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні