Ухвала
від 18.02.2020 по справі 922/420/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про передачу за підсудністю

"18" лютого 2020 р.Справа № 922/420/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Погорелової О.В

розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Плюсинвест-Торг", м. Чугуїв до Товариства з обмеженою відповідальністю "ГТР-А", м. Івано-Франківськ про стягнення 320761,05 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Плюсинвест-Торг", звернувся до господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ГТР-А", в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь заборгованість по орендній платі та комунальним послугам у сумі 320761,05 грн. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань по договору оренди нежитлового приміщення №18КТ від 20.12.2018. Судові витрати позивач просить суд покласти на відповідача.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність направлення її до господарського суду Івано-Франківської області з огляду на наступне.

За приписами ст. 16 ЦК України, положення якої кореспондуються з положеннями ст. 20 ГК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах (ст. 1 ГПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Параграфом 3 глави 2 ГПК України врегульовано територіальну юрисдикцію (підсудність).

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

За приписами ч. 1, 4 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи-підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Як встановлено судом, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань із відомостями про відповідача, місцезнаходженням останнього є: 76018, Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул. Тичини, буд. 43Б, що свідчить про те, що згадана позовна заява належить до територіальної юрисдикції (підсудності) господарського суду Івано-Франківської області.

Згідно ч. 5 ст. 29 ГПК України, позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Проте, спір у даній справі виник з приводу порушень відповідачем грошового зобов`язання за договором оренди нежитлового приміщення №18КТ від 20.12.2018 у вигляді несплати орендної плати на користь позивача за користування орендованим майном.

За таких обставин враховуючи, що місцезнаходженням відповідача є: 76018, Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул. Тичини, буд. 43Б, суд дійшов висновку про передачу позовної заяви за встановленою підсудністю на розгляд господарського суду Івано-Франківської області на підставі п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 ГПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Таким чином, дана позовна заява за територіальною підсудністю повинна бути направлена до господарського суду Івано-Франківської області не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись статтями 27, 29, 31, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Плюсинвест-Торг" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ГТР-А" про стягнення 320761,05 грн., разом з додатками, передати за територіальною підсудністю до господарського суду Івано-Франківської області (вулиця Шевченка, 16, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76000).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена, в порядку ст.ст. 255 - 257 ГПК України до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня підписання ухвали, з урахуванням приписів п.п. 17.5 п. 17 Перехідних положень ГПК України.

Ухвала підписана 18 лютого 2020 року.

Суддя О.В. Погорелова

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено20.02.2020
Номер документу87656278
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/420/20

Рішення від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 29.09.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 14.05.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 23.04.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 20.03.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні