Рішення
від 18.02.2020 по справі 918/21/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" лютого 2020 р. м. Рівне Справа № 918/21/20

Господарський суд Рівненської області у складі головуючої судді Бережнюк В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК"

до відповідача Комунальне підприємство "Міжлікарняна аптека" Острозької районної ради Рівненської області

про стягнення 43 625,02 грн. заборгованості

за участю представників сторін:

від позивача - Дяденчук А.І.

від відповідача - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

У січні 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до відповідача Комунального підприємства "Міжлікарняна аптека" Острозької районної ради Рівненської області про стягнення заборгованості в сумі 43 625,02 грн., з яких: 19 758,10 грн. основний борг, 11 622,68 грн. - пеня, 10151,65 грн. - 30% річних, 2 119,59 грн. - інфляційні втрати.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов Договору поставки №07 від 05 лютого 2018 року в частині своєчасних розрахунків за отриманий товар. Тому покликаючись на умови Договору та ст.625 ЦК України позивач нарахував пеню, 30% річних та інфляційні втрати.

Рішенням від 04.02.2020 р. позов задоволено частково. Стягнуто з Комунального підприємства "Міжлікарняна АПТЕКА" Острозької районної ради Рівненської області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" 19 758 грн. 10 коп. основної заборгованості, 2 119 грн. 59 коп. інфляційних втрат, 10 151 грн. 65 коп. 30% річних, 5 811 грн. 34 коп. пені, 1921 грн. 00 коп. судового збору. У задоволенні позовних вимог про стягнення 5 811,34 грн. пені відмовлено.

10.02.2020 року на адресу суду надійшла заява представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" про ухвалення рішення про судові витрати.

Ухвалою від 11.02.2020 р. заяву призначено до розгляду на 18 лютого 2020 р. на 11:00 год.

В судове засідання представники сторін не з`явилися. Повідомлені судом про розгляд заяви належним чином.

Розглянувши заяву представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК", дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, суд прийшов до висновку, що заяву про ухвалення рішення про судові витрати слід задоволити. При цьому суд керувався наступним.

Представником позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" було подано попередній орієнтовний розрахунок витрат на правову допомогу на загальну суму 5 000,00 грн. та подано заяву про здійснення розподілу судових витрат.

Відповідно до ст.221 ГПК України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

За умовами ст. 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема: судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Отже, вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України визначено види судових витрат. Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з вимогами пунктів 1, 2 частини другої статті 126 Господарського процесуального кодексу України, розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Крім того, частинами четвертою та п`ятою зазначеної статті передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Як свідчать матеріали справи, з метою подання даного позову та отримання з приводу цього правової допомоги, у тому числі і представництва інтересів у суді, Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" звернулося до Адвокатського об`єднання "Скорпіон", про що було укладено відповідний Договір про надання правової допомоги від 09.12.2019 р.

Відповідно до умов пункту 1.1 договору по надання правової допомоги Клієнт замовляє, а Адвокат зобов`язується надати йому правову допомогу обсяг та вид якої визначається сторонами в розділі 2 цього договору. Клієнт зобов`язується оплатити надану йому правову допомогу в порядку, розмірах та строки визначені розділом 3 цього договору.

Вартість правової допомоги та строки її оплати визначаються додатком №1 до цього договору (розділ 3 Договору).

У Додатку №1 до Договору сторони обумовили наступний розмір правової допомоги: вивчення Адвокатом норм матеріального права, якими врегульовано правовідносини щодо укладення та виконання зобов`язань за договорами поставки - 500,00 грн.; вивчення наданих Клієнтом матеріалів документів, зокрема договору поставки, видаткових накладних, актів звірки - 1000,00 грн.; написання та подання до Господарського суду Рівненської області процесуальних документів - 1000,00 грн.; здійсненя захисту прав та представництво інтересів Клієнта під час розгляду справи у Господарському суді Рівненської області - 2500,00 грн. Всього - 5000,00 грн.

Оплата згідно Договору здійснена позивачем у розмірі 5000,00 грн., що підтверджено копією платіжного доручення №217 від 10.12.2019 р.

06.02.2020 р. між сторонами підписано акт приймання-передачі наданої правової допомоги, відповідно до якого замовником правової допомоги ТОВ "МЕД-ВІК" прийнято надану адвокатом правову допомогу на загальну суму 5000,00 грн., зокрема: вивчення Адвокатом норм матеріального права, якими врегульовано правовідносини щодо укладення та виконання зобов`язань за договорами поставки - 1 година - 500,00 грн.; вивчення наданих Клієнтом матеріалів документів, зокрема договору поставки, видаткових накладних, актів звірки - 2 години - 1000,00 грн.; написання та подання до Господарського суду Рівненської області процесуальних документів - 2 години - 1000,00 грн.; здійсненя захисту прав та представництво інтересів Клієнта під час розгляду справи у Господарському суді Рівненської області - фіксована ставка - 2500,00 грн.

Згідно з ч.8 ст.129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Так, протягом п`яти днів після ухвалення рішення у даній справі, а саме 10.02.2020 р. поштовим зв`язком від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" надійшла заява про ухвалення додаткового рішення про розподіл судових витрат, та просить стягнути з Комунального підприємства "Міжлікарняна аптека" Острозької районної ради Рівненської області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" судові витрати на правову допомогу у розмірі 5 000,00 грн.

Надано детальний опис послуг, наданих Адвокатським об`єднанням для Клієнта.

Окрім цього, у матеріалах справи містяться копії свідоцтв про право Дяденчука Анатолія Івановича та Штогрін Вікторії Святославівни на зайняття адвокатською діяльністю. Вказані адвокати приймали участь у безпосередньому наданні правової допомоги та участь в судових засіданнях при розгляду даної справи у суді, про що свідчать матеріали справи №918/21/20.

Судові витрати на оплату послуг адвоката підлягають відшкодуванню лише в тому випадку, якщо вони сплачені адвокату або адвокатському обєднанню стороною, котрій такі послуги надавались, оплата послуг адвоката підтверджується відповідними фінансовими документами, і якщо такі послуги надавались адвокатом, а не будь-яким представником.

У даній справі Адвокатським об`єднанням зроблено заяву щодо вирішення питання про розподіл судових витрат та вказано про орієнтовний розрахунок судових витрат разом із першою заявою по суті (позовом).

З огляду на наведене вище у сукупності, суд вважає, що підписаний договір про надання правової допомоги від 09.12.2019 р, сплачені кошти в сумі 5 000,00 грн. на виконання саме даного правочину, згідно наявного у матеріалах справи платіжного доручення, опису робіт та їх акту приймання передачі, наявність копії посвідчення на право зайняття адвокатською діяльністю згаданих вище адвокатів, присутність останніх в судовому засіданні під час розгляду справи №918/21/20 - є належними доказами фактично понесених позивачем витрат на правову допомогу в сумі 5 000,00 грн.

Відтак, сплачені зі сторони ТзОВ "МЕД-ВІК" 5 000,00 грн. для Адвокатського об`єднання "Скорпіон" за надання професійної правничої допомоги підлягають відшкодуванню за рахунок Комунального підприємства "Міжлікарняна аптека".

При цьому, суд враховує предмет позову та його ціну, значення справи для усіх її сторін, обсяг наданих Адвокатським об`єднанням послуг, участь адвокатів у судових засіданнях та інші обставини, викладені у ч.4 ст.126 ГПК України.

Додаткове рішення може бути оскаржено (ч.5 ст.244 ГПК України).

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 233, 236-240, 244 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Задоволити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" про ухвалення рішення про судові витрати - про відшкодування понесених витрат у звязку з наданням правової допомоги Адвокатським об`єднанням "Скорпіон" на суму 5 000,00 грн.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Міжлікарняна аптека" Острозької районної ради Рівненської області (35800, Рівненська область, місто Острог, вул. Татарська, 185, ідентифікаційний код 33726945) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕД-ВІК" (35360, Рівненська область, Рівненський район, с. Велика Омеляна, вул. Музиківська 36, ідентифікаційний код 41537895) судові витрати на правову допомогу Адвокатського об`єднання "Скорпіон" у розмірі - 5 000 (п`ять тисяч) грн. 00 коп. Видати наказ.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту додаткового рішення відповідно до ст. ст. 240-241, 254-259 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст додаткового рішення складено та підписано "18" лютого 2020 року.

Суддя Бережнюк В.В.

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено20.02.2020
Номер документу87656968
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/21/20

Рішення від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Судовий наказ від 13.03.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Судовий наказ від 13.03.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні