Ухвала
від 13.02.2020 по справі 533/1349/18
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2/537/31/2020

Справа № 533/1349/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.02.2020 Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області в складі: головуючої судді Фадєєвої С.О. з участі секретаря Герасименко Л.М., представників позивача Охоцької Т.О., Маслюка В.В., представника відповідача товариства з обмеженою відповідальністю Партнер Агро Груп Кравчені В.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кременчука цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Добробут до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю Партнер Агро Груп , державного реєстратора Полтавської філії комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області Онищенка Руслана Миколайовича, комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області про визнання недійсною угоди про дострокове розірвання договору оренди та визнання недійсним договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ТОВ Агрофірма Добробут звернувся до суду з позовом, де просить ухвалити рішення, яким визнати недійсною угоду про дострокове розірвання договору оренди, укладену 20.05.2017 між ТОВ Агрофірма Добробут та ОСОБА_1 ; скасувати рішення державного реєстратора Полтавської філії комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області Онищенка Р.М., індексний номер 42679321, від 23.08.2018 щодо припинення іншого речового права (права оренди) ТОВ Агрофірма Добробут щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5322081200:00:001:0327; визнати недійсним договір оренди землі від 23 серпня 2018 року, укладений між ТОВ Партнер Агро Груп та ОСОБА_1 щодо оренди земельної ділянки з кадастровим номером 5322081200:00:001:0327; скасувати рішення державного реєстратора Полтавської філії комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області Онищенка Р.М., індексний номер 42696191, від 25.08.2018 щодо державної реєстрації іншого речового права (права оренди) ТОВ Партнер Агро Груп щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5322081200:00:001:0327 та запис про інше речове права № 27633980, внесений 25.08.2018 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Судові витрати просив стягнути з відповідачів пропорційно.

В судовому засіданні представники позивачів заявили клопотання про витребування з Козельщинської районної державної адміністрації Полтавської області роздрукованих матеріалів, сформованих за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав та електронних копій документів, поданих або сканованих за заявою у сфері державної реєстрації інших речових прав, зокрема припинення, а саме: документів, які були виготовлені в електронній формі шляхом сканування та подані державному реєстратору Онищенку Р.М. під час подання заяви 20.08.2018 щодо об`єкту нерухомого майна за реєстраційним номером 1233183653220 земельної ділянки з кадастровим номером 5322081200:00:001:0327, площею 3,48 га., власником якої є ОСОБА_1 . Дане клопотання обґрунтували тим, що витребовувані документи необхідні для повного та всебічного розгляду справи по суті, так як спір стосується саме визнання недійсною угоди, на підставі якої було припинено інше речове право і яка у сторін відсутня, та скасування реєстрації припинення іншого речового права (права оренди), яке було здійснено на підставі угоди, яка суду не може бути надана сторонами. Неможливість заявлення клопотання до закінчення підготовчого судового засідання у справі обґрунтували в тому числі тим, що ними вже заявлялося клопотання про витребування оригіналу угоди, у задоволенні якого судом було відмовлено. Необхідності витребування електронних копій документів до отримання ухвали суду не було. В позові представником позивача вказувалося, що оригінал угоди у підприємства відсутній. Із відповіді, яка надійшла після проведеного підготовчого судового засідання з райдержадміністрації на адвокатський запит вбачається, що витребування документів із реєстраційних справ, в тому числі тих, що зберігаються в електронній формі, можливе лише за рішенням суду. У зв`язку з викладеним просили клопотання задовольнити та витребувати документи, на підставі яких право оренди позивача було припинено.

Представник товариства з обмеженою відповідальністю Партнер Агро Груп Кравченя В.П. заперечив проти задоволення клопотання, оскільки підготовче засідання вже завершено і суд перейшов до розгляду справи по суті. Вказав, що у позивача було достатньо часу заявити дане клопотання під час підготовчого судового засідання. З урахуванням викладеного просив відмовити в задоволенні клопотання.

Представник відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, надав суду заяву, де просив розгляд справи, призначений на 13.02.2020, проводити у його відсутність та зазначив, що проти задоволення клопотань позивача заперечує.

Відповідач державний реєстратор Полтавської філії комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області Онищенко Р.М. та представник відповідача комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області в судове засідання не з`явилися, про день та час слухання справи повідомлялися належним чином, відповідно до вимог ЦПК.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно п.1 ч.1 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна.

Частиною 1 та частиною 2 статті 17 вищевказаного Закону визначено, що реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формі після відкриття розділу на об`єкт нерухомого майна у Державному реєстрі прав та внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об`єкти та суб`єктів цих прав та зберігається протягом всього часу існування об`єкта. Реєстраційна справа включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій.

В силу ч.3 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень реєстраційна справа в паперовій формі зберігається протягом десяти років з дати її закриття. Після закінчення цього строку реєстраційні справи в паперовій формі, не внесені за результатами експертизи їх цінності до Національного архівного фонду, знищуються в установленому законодавством порядку. Реєстраційна справа в електронній формі зберігається в Державному реєстрі речових прав постійно.

Державний реєстратор, який не перебуває у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, та провів державну реєстрацію прав, забезпечує передачу реєстраційної справи у паперовій формі або документів, що були видані, оформлені або отримані ним під час проведення такої реєстрації, до відповідного суб`єкта державної реєстрації прав, який забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі відповідно до статті 17 вищезазначеного Закону.

Згідно ч.6 ст. 17 Закону витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду.

Згідно з ч.1 розділу VIII Порядку формування та зберігання реєстраційних справ доступ до документів реєстраційної справи відповідно до статті 17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та статті 30 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань забезпечує посадова особа із зберігання реєстраційних справ відповідного суб`єкта, що забезпечує зберігання реєстраційних справ. Доступ до документів реєстраційної справи в електронній формі у випадку, передбаченому абзацом першим цього пункту, забезпечує посадова особа із зберігання реєстраційних справ відповідного суб`єкта, що забезпечує зберігання реєстраційних справ, шляхом друку таких документів за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав, Єдиного державного реєстру з проставлянням власного підпису та печатки (за наявності) на кожній сторінці документа.

Оскільки представники позивача очевидно самостійно не можуть надати суду вказані в клопотанні докази, обґрунтували неможливість подання цього клопотання у строки, визначені ч.2 ст.83 ЦПК, з причин, що не залежали від них, суд приходить до висновку, що для повного з`ясування обставин справи, забезпечення принципу змагальності, диспозитивності судочинства, необхідно клопотання представників позивача про витребування доказів задовольнити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 13,84 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представників позивача товариства з обмеженою відповідальністю агрофірма Добробут Охоцької Тетяни Олександрівни та Маслюка Віктора Володимировича про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати з Козельщинської районної державної адміністрації Полтавської області роздруковані матеріали, сформовані за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав та електронних копій документів, поданих або сканованих за заявою у сфері державної реєстрації інших речових прав, зокрема припинення, а саме: документи, які були виготовлені в електронній формі шляхом сканування та подані державному реєстратору ОСОБА_3 Р.М. під час подання заяви 20.08.2018 щодо об`єкту нерухомого майна за реєстраційним номером 12333183653220 земельної ділянки з кадастровим номером 53220081200:00:001:0327, площею 3,48 га, власником якої є ОСОБА_1 .

Витребувані документи надати не пізніше п`яти днів з дня отримання ухвали.

Копію ухвали направити до Козельщинської районної державної адміністрації Полтавської області (39100, Полтавська область Козельщинський район, смт. Козельщина, вул. Монастирська, буд.5) - для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.О.Фадєєва

Повний текст ухвали виготовлений та проголошений 18 лютого 2020 року о 15 год. 00 хв.

СудКрюківський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення13.02.2020
Оприлюднено20.02.2020
Номер документу87681293
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —533/1349/18

Ухвала від 14.05.2020

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 14.05.2020

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні