Ухвала
від 17.02.2020 по справі 916/2428/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"17" лютого 2020 р.м. Одеса Справа № 916/2428/19

Господарський суд Одеської області у складі головуючий суддя Невінгловська Ю.М.,

суддя Шаратов Ю.А., суддя Гут С.Ф.,

при секретарі судового засідання: Горнович Л.О.

за участю представників:

від позивача: Шевченко К.С. (на підставі довіреності);

від відповідача: Мунтян Є.О. (на підставі довіреності);

від третьої особи: не з`явився;

за позовом: Публічного акціонерного товариства "МТБ Банк" (68003, Одеська область, м. Чорноморськ, проспект Миру, 28; адреса для листування: 65026, м. Одеса, Польський узвіз, 11; +38(0482)301-300);

до відповідача: Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області в особі Південного управління у м. Одесі Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області (65104, м. Одеса, проспект Академіка Глушко, буд. 17/2; +38(0482)452-757);

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Росс Інвест" (65026, м. Одеса, вул. Гоголя, буд.7 кв. 15А)

про звільнення майна з податкової застави,

ВСТАНОВИВ:

Суть спору: 19.08.2019 року позивач - Публічне акціонерне товариство "МТБ Банк" звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою (вх. ГСОО №2485/19) до відповідача - Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області в особі Південного управління у м. Одесі Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області, в якій просить суд скасувати (припинити) обтяження (у вигляді податкової застави), що було зареєстроване на підставі Акту опису активів, на яке поширюється право податкової застави №8 24-0022, виданий 25.03.2010 року ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області, у частині скасування податкової застави стосовно земельної ділянки, площею 0, 3000 га, що розташована за адресою: м . Одеса, вул . Березова, 1 (кадастровий номер 5110136900:18:017:0028) та виключити запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна про обтяження у вигляді податкової застави; підставою виникнення обтяження є Акт опису майна №8 24-0022, виданий 25.03.2010 р. ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області. Обтяжувачем є ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області, а боржником - ТОВ "РОСС ІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 33137720).

Правовими підставами для звернення з відповідним позовом позивачем визначено положення ст.ст. 3, 87, 93 Податкового кодексу України, ст. ст. 31, 162 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою суду від 16.09.2019 року за даним позовом відкрито провадження у справі №916/2428/19 за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 19.12.2019 року справу №916/2428/19 прийнято до колегіального розгляду у складі: головуючий суддя Невінгловська Ю.М., суддя Шаратов Ю.А. , суддя Гут С.Ф.; розгляд справи постановлено почати спочатку та призначено повторне проведення підготовчого засідання на "27" грудня 2019 р. о 11:00.

Ухвалою суду від 27.12.2019 року залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Росс Інвест" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача та відкладено підготовче засідання на "03" лютого 2020 р. о 11:00.

У судовому засіданні від 03.02.2020 року було постановлено протокольну ухвалу в порядку п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України про відкладення підготовчого засідання на 17.02.2020р. об 12:00.

17.02.2020 року до суду від позивача надійшло клопотання в порядку ст.80 Господарського процесуального кодексу України (вх. ГСОО № 3965/20 від 17.02.2020р.), у відповідності до якого заявник просив суд, зокрема, витребувати від Приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Носенко Олександра Володимировича, копію Акту описа майна № 8 24-0022, виданий 25.03.2010 р. ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області.

В обґрунтування заявленого клопотання позивачем було повідомлено, що предметом позовних вимог є скасування (припинення) обтяження (у вигляді податкової застави), що, як стверджує позивач, було зареєстровано Приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Носенко Олександра Володимировича на підставі Акту опису майна №8 24-0022, виданий 25.03.2010 р. ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області, у частині скасування податкової застави стосовно земельної ділянки, площею 0, 3000 га, що розташована за адресою: м. Одеса, вул. Березова, 1 (кадастровий номер 5110136900:18:017:0028), та виключення запису у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна про обтяження у вигляді податкової застави;

Відповідно до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно вимог ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Оскільки підставою виникнення вказаного обтяження є Акт опису майна №8 24-0022, виданий 25.03.2010 р. ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області. Обтяжувачем є ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області, а боржником - ТОВ "РОСС ІНВЕСТ", витребування його у приватного нотаріуса має важливе значення для вирішення справи.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Позивачем наголошено, що самостійно отримати від приватного нотаріуса наведений вище документ в позасудовому порядку не вбачається за можливе, оскільки відповідно до ч. 8 ст. 8 ЗУ Про нотаріат довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу, а також на обґрунтовану письмову вимогу державного виконавця, приватного виконавця за виконавчим провадженням з обов`язковим зазначенням номера виконавчого провадження та реквізитів виконавчого документа, на підставі якого здійснюється виконавче провадження.

Положеннями ч. 1-3 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. . У клопотанні про витребування судом групи однотипних документів як доказів додатково зазначаються ознаки, що дозволяють ідентифікувати відповідну групу документів.

В свою чергу, положеннями ч. 9, 10 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

З огляду на зазначене, а також враховуючи предмет позову та заявлені позивачем вимоги, що розглядаються в рамках справи №916/2428/19, з метою повного та всебічного розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та витребувати у Приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Носенко Олександра Володимировича, копію Акту описа майна № 8 24-0022, виданий 25.03.2010 р. ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області.

Згідно до ч.ч. 1, 2 ст. 18 Господарського процесуального кодексу України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ч. 7, 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Враховуючи стислий строк розгляду справи, суд вважає за необхідне встановити приватному нотаріусу Одеського міського нотаріального округу Носенко Олександра Володимировича строк для подання витребуваної інформації до суду, а саме у строк до 02.03.2020 року.

У судовому засіданні від 17.02.2020 року судом було проголошено вступну та резолютивну частини ухвали суду та повідомлено, що повний текст ухвали буде складено 18.02.2020 року.

Керуючись ст.ст.73, 74, 81, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Публічного акціонерного товариства "МТБ Банк" (вх. ГСОО №3965/20 від 17.02.2020 р) про витребування доказів.

2.Витребувати у Приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Носенко Олександра Володимировича, місцезнаходження: 65045, Одеська обл., м. Одеса, вул. Преображенська, 35-А, оф. 2 копію Акту описа майна № 8 24-0022, виданий 25.03.2010 р. ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області. Обтяжувачем є ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області, а боржником - TOB РОСС ІНВЕСТ (код ЄДРПОУ 33137720) (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер:38383309 від 28.11.2017 року).

3. Зобов`язати Приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Носенко Олександра Володимировича надати до суду витребуваний доказ у строк до 02.03.2020р.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили 17.02.2020р. та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 18 лютого 2020 р.

Головуючий - Ю.М. Невінгловська

Суддя Ю.А. Шаратов

Суддя С.Ф. Гут

Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено20.02.2020
Номер документу87682086
СудочинствоГосподарське
Сутьзвільнення майна з податкової застави

Судовий реєстр по справі —916/2428/19

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 28.07.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 21.07.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Рішення від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 15.04.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 18.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні