Ухвала
від 19.02.2020 по справі 499/985/19
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/985/19

Провадження № 1-кс/499/36/20

У Х В А Л А

Іменем України

19 лютого 2020 року смт.Іванівка

Слідчий суддя Іванівського районного суду Одеської області судді ОСОБА_1 , за участю учасників кримінального провадження секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру по кримінальному провадженню № 12019160290000047 від 21.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366 ч. 1 КК України,-

встановив:

До Іванівського районного суду Одеської області надійшло клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру по кримінальному провадженню № 12019160290000047 від 21.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366 ч. 1 КК України.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що 31 жовтня 2017 року між відділом освіти Іванівської районної державної адміністрації Одеської області ( код ЄДРПОУ 02145151) та ТОВ «Вента Білд» ( код ЄДРПОУ 39895445) було укладено договір підряду № 207 «про капітальний ремонт котельні Білчанської НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів Іванівського району Одеської області» на суму 299 037, 47 гривень за адресою: Одеська область, Іванівський район, с.Білка, вул.Стрекалова, 17.

16 листопада 2017 року у відповідності до п.3.2. договору про надання замовником попередньої оплати (авансу) для придбання матеріалів у розмірі 30% від вартості робіт, відділом освіти Іванівської районної державної адміністрації Одеської області на розрахунковий рахунок ТОВ «Вента Білд» перераховані кошти у розмірі 89711 гривень 24 копійки.

05 грудня 2017 року посадовими особами ТОВ «Вента Білд» до відділу освіти Іванівської районної державної адміністрації Одеської області надано акти приймання виконаних будівельних робіт КБ - 2 в за листопад 2017 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати КБ-3 за листопад 2017 року по договору № 207 від 31 жовтня 2017 року з метою підтвердження використання отриманих та затрачених коштів по виконанню капітальному ремонту котельні Білчанської НВК ЗОНІ І-ІІІ ступенів Іванівського району Одеської області» за адресою: Одеська область, Іванівський район, с.Білка, вул.Стрекалова, 17, які були підписані посадовими особами відділу освіти Іванівської РДА Одеської області та ТОВ «Вента Білд».

05 грудня 2017 року у відповідності до п.3.1. договору про розрахунки замовника з підрядником, відділом освіти Іванівської районної державної адміністрації Одеської області на розрахунковий рахунок ТОВ «Вента Білд» перераховані кошти у розмірі 209 326 гривен 23 копійки.

На підставі допитів свідків завідуючої господарством Білчанського навчально-виховного комплексу ЗОНІ І-ІІІ ступенів та директора Білчанського навчально-виховного комплексу ЗОШ І-ІІІ ступенів ОСОБА_3 та аналізу актів приймання виконаних будівельних робіт КБ - 2 в за листопад 2017 року встановлена невідповідність виконаних робіт.

У ході досудового розслідування проведено ряд слідчих дій на встановлення обставин скоєного кримінального правопорушення, а саме: допитано як свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , виконано ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до документів, які перебували у володінні відділу освіти Іванівської РДА та ТОВ «Вента Білд».

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях, щодо злочинів невеликої тяжкості, становить дванадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ст. 12 КК України, зазначений злочин відноситься до категорії злочинів невеликої тяжкості.

Закінчити досудове розслідування у визначений законом строк не виявляється можливим, оскільки не проведено всіх необхідних та вичерпних заходів спрямованих на встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженню.

Для прийняття законного та обґрунтованого рішення за вказаними матеріалами досудового розслідування необхідно виконати наступне:

- провести будівельно-технічну експертизу;

- по результатам проведеної будівельно-технічної експертизи прийняти законне процесуальне рішення у кримінальному провадженні.

Для проведення вищевказаних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій та завершення досудового розслідування, необхідний строк 3 місяці.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутність.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання слідчого, вивчивши документи та матеріали, якими обґрунтовується клопотання, приходить до висновку про наявність підстав для задоволення даного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

У відповідності до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 295-1 КПК України, до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

З матеріалів, доданих до клопотання, вбачається, що слідчим Іванівського відділення поліції Роздільнянського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019160290000047 від 21.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366 ч. 1 КК України

За зазначеним фактом 21 лютого 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України (ЄРДР № 12019160290000047 від 21.02.2019 року).

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 366 КК України, є злочином невеликої тяжкості, тому згідно положень ст. 219 КПК України строк досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні становить дванадцять місяців з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і до дня повідомлення особи про підозру.

Таким чином, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні невеликої тяжкості від 21 лютого 2019 року спливає 21 лютого 2020 року.

Положенням ч. 4 ст. 294 КПК України передбачено, що строк розслідування злочину має бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження.

Конституційний Суд України в рішенні №3-рп/2003 від 30.01.2003 (справа №1-12/2003) вказав наступне. Згідно з пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод 1950 року кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Але за будь-яких обставин строк досудового слідства не повинен перевищувати меж необхідності. Досудове слідство повинно бути закінчено у кожній справі без порушення права на справедливий судовий розгляд і права на ефективний засіб захисту, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого за змістом та обґрунтуванням відповідає вимогам, передбаченим ст.295-1 КПК України, слідчим доведена необхідність продовження строку досудового розслідування на 3 місяці, оскільки додатковий строк необхідний для проведення всього комплексу слідчих та процесуальних дій, які відповідають завданням кримінального провадження, докази отриманні внаслідок їх проведення можуть бути використанні під час судового розгляду, а результат здійснення процесуальних дій сприятиме повноті досудового розслідування.

На даний час не вичерпано усі можливості, передбачені КПК України, спрямовані на отримання інформації, яка може мати значення доказу у даному кримінальному провадженні.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, а строк досудового розслідування продовженню на 3 місяці.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. ст.ст.2, 7, 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінальному провадженні № 12019160290000047 від 21.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366 ч. 1 КК України до 3 місяців.

Ухвала слідчого судді апеляційному оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87690848
СудочинствоКримінальне
Сутьпідозру по кримінальному провадженню № 12019160290000047 від 21.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366 ч. 1 КК України

Судовий реєстр по справі —499/985/19

Ухвала від 18.11.2020

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 18.05.2020

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 27.11.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 27.11.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні