Ухвала
від 18.02.2020 по справі 909/1275/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1275/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

18.02.2020 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Стефанів Т. В.,

секретар судового засідання Максимів Н. Б.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження справу

за позовом: Релігійної громади (парафія) святого отця Миколая УГКЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області (ідентифікаційний код 41851852)

до відповідача: Релігійної громади (парафія) святого отця Миколая УАПЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області (ідентифікаційний код 26289682)

до відповідача: Вікторівської сільської ради

до відповідача: Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області

про визнання незаконними та скасування розпорядження органу місцевого самоврядування, повідомлення про початок будівельних робіт, декларації про готовність об`єкта до експлуатації та скасування державної реєстрації права приватної власності,

за участю:

від відповідача - Релігійної громади (парафія) святого отця Миколая УАПЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області: Ткачишин С. М.,

від відповідача - Релігійної громади (парафія) святого отця Миколая УАПЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області: Мазурик М. Г.,

від відповідача - Вікторівської сільської ради Галицького району: Ткачівська Г. В.,

в с т а н о в и в :

Релігійна громада (парафія) святого отця Миколая УГКЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області (ідентифікаційний код 41851852) звернулася до суду з позовом до Релігійної громади (парафія) святого отця Миколая УАПЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області (ідентифікаційний код 26289682), Вікторівської сільської ради, Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області про визнання незаконним та скасування розпорядження за № 2 (безномерне), видане Вікторівською сільською радою Галицького району Івано-Франківської області від 06.04.2017; визнання незаконним та скасування повідомлення про початок будівельних робіт серії та номер ІФ 061183541010; визнання незаконною та скасування декларації серії та номер ІФ 141183620802, видана Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області від 28.12.2018 про готовність об`єкта до експлуатації; скасування проведеної 09.01.2019 реєстратором виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області Пиць Оленою Василівною державної реєстрації права приватної власності на Церкву (Храм) Святого Отця Миколая , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 17404379262112, що розташований по вулиці Федика , 710 у селі Вікторів Галицького району Івано-Франківської області за релігійною громадою (Парафією) Церкви Святого Отця Миколая УАПЦ села Вікторів.

Ухвалою суду від 29.11.2019 постановлено прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі; здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначити на 16.01.2020; сторонам встановлено відповідні строки для подачі до суду відзивів на позов, відповіді на відзиви та заперечення на відповіді на відзив; зобов`язано позивача подати суду оригінали документів, які долучено до позовної заяви (для огляду в судовому засіданні).

Ухвалою суду від 16.01.2020 продовжено відповідачу - Релігійній громаді (парафії) святого отця Миколая УАПЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області строк для подачі відзиву на позов до 16.01.2020; відкладено підготовче засідання у справі на 18.02.2020; запропоновано відповідачам: Вікторівській сільській раді та Управлінню державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області подати суду відзив на позов - до 30.01.2020; зобов`язано позивача подати суду оригінали документів, які долучено до позовної заяви (для огляду в судовому засіданні); запропоновано позивачу, протягом п`яти днів з дня отримання відзиву (відзивів) на позов, подати суду відповідь на відзив (відзиви).

28.01.2020 до суду від відповідача - Управлінню державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області надійшов відзив на позовну заяву № 3047/1009/1.16 від 23.01.2020 (вх. № 1372/20).

18.02.2020 до суду, електронною поштою без ЕЦП, від позивача надійшла заява б/н 18.02.2020 (вх. № 2553/20) про відкладення справи.

Частиною 1 ст. 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа.

Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги" (ч. 1 ст. 7 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг").

Частиною 8 ст. 42 ГПК України передбачено таке: якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Враховуючи, що вищезазначена заява про відкладення справи не скріплена електронним цифровим підписом, суд залишає її без розгляду.

Суд констатує факт повторної неявки представника позивача в судове засідання.

При цьому звертає увагу як позивача, так і його представника, що по-перше: розгляд справи в суді обмежено часовими рамками, по-друге: сторони зобов`язані добросовісно користуватися наданими їм правами та обов`язками, у відповідності до норм ГПК України.

Більше того, суд вказує на те, що позивач не обмежений колом певних осіб для представництва його інтересів при розгляді даної справи (п. 3.9.2. Постанови пленуму ВГС України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування ГПК України судами першої інстанції").

В судовому засіданні представник відповідача - Вікторівської сільської ради Галицького району повідомила суд про відсутність наміру подавати суду відзив на позов у письмовому вигляді. При цьому зазначив, що пояснення по суті заявлених позовних вимог буде надано в судовому засіданні при розгляді справи по суті.

Судом встановлено той факт, що при зверненні до суду з даним позовом позивачем у позовній заяві зазначено третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, а саме: Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Галицька районна державна адміністрація, Національний заповідник "Давній Галич". При цьому позивачем не обґрунтовано доцільності такого залучення та не наведено обставин, з огляду на які можливо було б зробити висновок про те, що рішення у даній справі вплине на їх права та обов`язки.

Судом з`ясовано думку присутніх в судовому засіданні учасників справи щодо необхідності залучення до участі у даній справі третіх осіб, які зазначались позивачем у позовній заяві.

Представник відповідача - Релігійної громади (парафія) святого отця Миколая УАПЦ села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області зазначив, що залучення вище перелічених третіх осіб є недоцільним, з тих підстав, що рішення у даній справі не вплине на їх права та обов`язки. Крім того, вказав на той факт, що позивач не надає доказів у підтвердження перебування храму в державній власності. Відповідно ж до довідок Фонду Державного майна України, Національного заповідника "Давній Галич" та Вікторівської сільської ради Храм Святого Миколая у с. Вікторів не перебуває у державній власності, на балансі заповідника та сільської ради не знаходиться.

За змістом ч. 3 ст. 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими ст. 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених главою 3 ГПК України.

Зважаючи на відсутність у сторін будь-яких клопотань чи заяв учасників судового процесу, у суду відсутні правові підстави для відкладення підготовчого засідання чи оголошення перерви, з підстав, визначених ст. 183, 202 ГПК України.

Згідно ч. 1 ст. 177 ГПК України, завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

З огляду на викладене, приймаючи до уваги вчинення усіх необхідних процесуальних дій у даній справі для виконання завдань підготовчого провадження, встановлених ч. 1 ст. 177 ГПК України, слід закрити підготовче провадження та перейти до судового розгляду справи по суті.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. 42, 177, 182, 183, 185, 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в :

закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті на 11.03.2020 о 10:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Шевченка, 16, м. Івано-Франківськ, 76000; зал судових засідань № 7.

Позивачу подати суду оригінали документів, які долучено до позовної заяви (для огляду в судовому засіданні).

Учасникам справи направити представників у судове засідання.

Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені документами, визначеними ст. 60 ГПК України.

Учасники справи мають права та обов`язки, визначені ст. 42, 46 ГПК України.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено 20.02.2020

Суддя Т. В. Стефанів

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено21.02.2020
Номер документу87712591
СудочинствоГосподарське
Сутьготовність об`єкта до експлуатації та скасування державної реєстрації права приватної власності,

Судовий реєстр по справі —909/1275/19

Ухвала від 17.03.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Постанова від 01.04.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 22.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 10.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні