Ухвала
від 21.02.2020 по справі 942/38/20
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 21.02.2020

ЄУ № 942/38/20

Провадження №2/942/246/20

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

та витребування доказів

21 лютого 2020 року Новопсковський районний суд Луганської області

у складі: головуючого судді Проньки В.В.,

за участю секретаря судового засідання Колесник Г.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду смт. Новопсков за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивач через свого представника звернулася до Новопсковського районного суду Луганської області з позовом, в якому просить визнати за нею право на земельну частку (пай) розміром 8,84 в умовних кадастрових гектарах, рівному для всіх колишніх членів (пенсіонерів) КСП ім. Чкалова (с. Донцівка) у порядку спадкування за законом.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 21.01.2020 відкрито загальне позовне провадження у справі, розпочато підготовче провадження у справі, призначено підготовче судове засідання на 21.02.2020.

Учасники справи в підготовче судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлені належним чином.

Від представника позивача надійшла заява, в якій він просить провести підготовче судове засідання без його участі та участі позивача та вирішити клопотання про витребування доказів, подане ним разом з позовом. Так, згідно клопотання про витребування доказів представник позивача просить витребувати у приватного нотаріуса Новопсковського районного нотаріального округу Кулікової Я.В. спадкову справу №98/2019 після ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Донцівка Новопсковського району Луганської області; в Головному управлінні Держгеокадастру у Луганській області - державний акт на право колективної власності на землю серії ЛГ №3100000003, виданий Новопсковською районною Радою народних депутатів від 30.03.1995 по КСП ім. Чапаєва та додатки до нього (списки).

Від відповідача Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області надійшов відзив на позов.

Від відповідача Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області надійшла заява про розгляд справи без участі його представника.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе провести підготовче судове засідання за відсутності учасників справи та без фіксування судового засідання технічним засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд, серед іншого, вирішує питання про вступ у справу інших осіб.

Згідно положень ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Таким чином, враховуючи, що в позовній заяві заявлено вимоги про визнання права на земельну частку (пай), а тому рішення у справі може вплинути на права або обов`язки Головного управління Держгеокадастру у Луганській області, суд у відповідності до вимог ст. ст. 53, 197 ЦПК України, вважає за необхідне залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області.

Вирішуючи клопотання представника позивача про витребування доказів, суд виходить з наступного.

Згідно ч. ч. 1, 7 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно ч.4 ст.8-1 Закону України Про нотаріат вилучення (виїмка) реєстрів нотаріальних дій та документів, що передані нотаріусу на зберігання в порядку, передбаченому цим Законом, а також печатки нотаріуса не допускається. Такі реєстри нотаріальних дій, документи чи печатка нотаріуса можуть бути надані суду за мотивованою постановою суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання представника позивача про витребування доказів підлягає задоволенню для забезпечення повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи.

Згідно положень п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче судове засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

За таких підстав, у зв`язку із залученням до участі у справі третьої особи, суд вважає за необхідне відкласти підготовче судове засідання.

Керуючись ст. ст. 53, 81, 84, 197, 198, 259-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Залучити Головне управління Держгеокадастру у Луганській області (код ЄДРПОУ 39771244, місцезнаходження: пр-т Центральний, 17/2, м. Сєвєродонецьк Луганської області, 93404) до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про залучення третьої особи повинен направити Головному управлінню Держгеокадастру у Луганській області копію позову з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Роз`яснити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета позову, положення ст. 192 ЦПК України, що протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали у справі третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, має право подати письмові пояснення щодо позову.

Клопотання представника позивача ОСОБА_3 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Новопсковського районного нотаріального округу Кулікової Я.В. спадкову справу №98/2019 після ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Донцівка Новопсковського району Луганської області;

Витребувати в Головному управлінні Держгеокадастру у Луганській області - державний акт на право колективної власності на землю серії ЛГ №3100000003, виданий Новопсковською районною Радою народних депутатів від 30.03.1995 по КСП ім. Чапаєва та додатки до нього (списки).

Витребувані докази необхідно направити на адресу Новопсковського районного суду Луганської області (вул. Українська, 28, смт. Новопсков Луганської області, 92303) в строк до 17 березня 2020 року .

Роз`яснити особам, у яких знаходяться витребувані докази, що відповідно до ч. 6 ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої находиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. За неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відкласти підготовче судове засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, Донцівської сільської ради Новопсковського району Луганської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області, до 17 березня 2020 року до 09 год. 30 хв.

Копію ухвали направити учасникам справи, Головному управлінню Держгеокадастру у Луганській області, приватному нотаріусу Новопсковського районного нотаріального округу Куліковій Я.В., для виконання.

Про час та місце підготовчого судового засідання повідомити учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: В.В. Пронька

СудНовопсковський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення21.02.2020
Оприлюднено22.02.2020
Номер документу87745213
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —942/38/20

Рішення від 02.12.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Рішення від 24.11.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні