Рішення
від 21.02.2020 по справі 730/428/18
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 730/428/18

Номер провадження 2/728/2/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2020 року Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Глушко О.І.

при секретарі Коваленко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бахмачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Борзнянської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області та Височанської сільської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області про визнання незаконними дій та про зобов`язання виділити земельну ділянку в натурі (на місцевості),-

ВСТАНОВИВ:

07.05.2018 року ОСОБА_1 звернулася до Борзянського районного суду Чернігівської області із зазначеним позовом до Борзнянської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, територіальної громади в особі Носелівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області про визнання незаконними дій та про зобов`язання виділити земельну ділянку в натурі. Ухвалою Борзнянського районного суду від 10.05.2018 року позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою Борзнянського районного суду від 05.06.2018 року провадження у справі закрито.

Постановою апеляційного суду Чернігівської області від 19.07.2018 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено, ухвалу Борзнянського районного суду Чернігівської області від 05.06.2018 року скасовано, а справу передано до суду першої інстанції.

06.08.2018 року вказана справа надійшла до Бахмацького районного суду Чернігівської області на підставі розпорядження голови Борзнянського районного суду від 26.07.2018 року, з урахуванням положень п. 2 ч.1 ст. 31 ЦПК України.

За наслідками автомвтизованого розподілу, вказану справу передано на розгляд судді Глушко О.І.

Ухвалою суду від 08.08.2018 року прийнято справу до свого провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 21.12.2018 року, за клопотанням позивачки, до участі у справі в якості співвідповідача залучено Височанську сільську об`єднану територіальну громаду Борзнянського району Чернігівської області (а.с. 158 зворот).

Позивачка ОСОБА_1 , з урахуванням уточнених позовних вимог від 16.10.2018 року та 19.04.2019 року (а.с. 180-187), просила визнати незаконними дії Борзнянської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, Височанської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області щодо відмови у виділенні земельної ділянки в натурі (на місцевості) із земель запасу чи земель комунальної власності на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) та ухвалити рішення, яким зобов`язати Борзнянську районну державну адміністрацію, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, Височанську об`єднану територіальну громаду Борзнянського району Чернігівської області виділити їй у приватну власність земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель резервного фонду чи фонду запасу державної власності, розташованої за межами населеного пункту на території Носелівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області в розмірі земельної частки (паю) - 2.9 в умовних кадастрових гектарх, що перебувала у колективній власності колективно-дольовому сільгосппідприємстві Світанок Борзнянського району Чернігівської області, належної їй на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 03.03.2016 року.

Свої вимоги мотивувала тим, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_2 , як спадкоємець за заповітом, успадкувала право на земельну частку (пай), яка перебуває у власності колективно-дольового сільськогосподарського підприємства Світанок с. Носелівка Борзнянського району Чернігівської області розміром 2.9 в умовних кадастрових гектарах, який належав померлій на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 № 002304, виданого Борзнянською районною державною адміністрацією 29.07.1996 року. Борзнянською нотаріальною конторою їй було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, що складається із права на земельну частку (пай), датоване 03.03.2016 року. З урахуванням положень Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) з останніми змінами звернулася до Носелівської сільської ради, яка відмовила їй у виділенні земельної ділянки в зв`язку з відсутністю вільних розпайованих земель на території Носелівської сільської ради. Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області у своїй відмові зазначило, що до їх повноважень не відноситься вирішення питань щодо надання земельних ділянок колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, оскільки такими землями розпоряджаются державні адміністрації. Борзнянська районна державна адміністрація відмовила їй у вирішенні вказаного питання та зазначила у своїй відповіді, що компетенція органу, уповноваженого наділяти земельну частку (пай), набуту в порядку статті 25 Земельного кодексу, в натурі (на місцевості) із земель запасу чи резервного фонду за межами населеного пункту належить до компетенції цетральних органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальних оранів, саме: Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

13.11.2018 року Борзнянська районна державна адміністрнація Чернігівської області подала відзив на уточнюючу позовну заяву, в якому заперечувала проти позовних вимог в частині щодо неї, посилаючись на те, що не є розпорядником земель сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту, оскільки такі землі передані у комунальну власність Височанської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області (а.с. 153-154). В іншій частині вирішення позовних вимог покладаються на розсуд суду.

02.11.2018 року Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області подало відзив на уточнюючу позовну заяву, в якому заперечувало проти позовних вимог в частині щодо нього, посилаючись на те, що не є розпорядником земель сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту на території Носелівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, оскільки такі землі передані у комунальну власність Височанської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області (а.с. 142-146). В іншій частині вирішення позовних вимог покладаються на розсуд суду.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, але надала заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримує та просила задовольнити їх.

Представник відповідача - Борзнянської районної державної адміністрації Чернігівської області в судове засідання не з`явився, але в наданій заяві просили розглядати справу за їх відсутності. Позовних вимог не визнають з підстав, зазначених у відзиві.

Представник відповідача - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області в судове засідання не з`явився, але в наданій заяві просили розглядати справу за їх відсутності (а.с.109).

Представник Носелівського старостинського округу Височанської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області в судове засідання не запрошувався, оскільки вказаний старостинський округ не є юридичною особою.

Представник відповідача - Височанської сільської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області в судове засідання не з`явився з невідомих причин, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, що не перешкоджає розгляду справи відповідно до положень ч.1 ст. 223 ЦПК України.

В зв`язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст.ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання, або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Як встановлено в судовому засіданні ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 (а.с. 126), яка доводилася матір`ю позивачці. Остання, як спадкоємець за заповітом, своєчасно прийняла спадщину після її смерті, звернувшись до нотаріуса з відповідною заявою. 03.03.2016 року на ім`я позивачки видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, відповідно до якого спадщина складається з права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у власності колективно-дольового сільськогосподарського підприємства Світанок Борзнянського району Чернігівської області, розміром 2,9 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частини в натурі (на місцевості), що належала померлій на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 № 002304, виданого 29.07.1996 року на підставі рішення Борзнянської районної державної адміністрації від 24.07.1996 року за № 194, зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 29.07.1996 року за № 303 (а.с. 13).

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) є також свідоцтво про право на спадщину.

Довідкою за № 554 від 25.10.2017 року виконком Носелівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області повідомив ОСОБА_1 про відсутність вільних розпайованих земель на території Носелівської сільської ради (а.с. 14).

Листом від 26.12.2017 року Борзнянська районна державна адміністрація Чернігівської області повідомила, що питання щодо виділу земельної частки (паю) із земель запасу чи резевного фонду за межами населеного пункту належить до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області (а.с. 15).

Листом від 16.01.2018 року Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області відмовило ОСОБА_1 у прийнятті рішення, посилаючись на рішення Апеляційного суду Чернігівської області від 03.10.2017 року, у змісті якого не зазначено з яких саме земель має набути позивачка право на земельну частку (пай), а також не зобов`язано Головне управління Держгеокадастру у Чернігвській області здійснити будь-які дії щодо виділення земельної ділянки (а.с. 16).

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 05.06.2018 року за № 25-4097/14-18сг передано Височанській сільській раді Борзнянського району Чернігівської області у комунальну власність Височанської сільської об`єднаної територіальної громади земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 3648,7757 га, які розташовані за межами населених пунктів на території Височанської сільської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області, згідно акту приймання-передачі земельних ділянок.

Право власності на земельні ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права та оформлюється відповідно до Закону Укрїни Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (а.с. 148).

Актом приймання-передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність від 05.06.2018 року підтверджується факт передачі Головним управлінням Держгеокадастру у Чернігівській області відповідно до наказу від 05.06.2018 року за № 25-4097/14-18сг із державної власності та прийняття Височанською сільскою радою Борзнянського району Чернігівської області у комунальну власність Височанської сільської об`єднаної теритріальної громади земельних ділянок згідно з Додатком (а.с. 149).

Згідно ч.ч.1,5 ст. 83 ЗК України землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю. Територіальні громади набувають землю у комунальну власність у разі передачі їм земель із державної власності.

01.01.2019 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні (від 10.07.2018 року № 2498-V111), відповідно до якого було внесено зміни до Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) .

Відповідно до ст.ст. 3, 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради.

Сільські, селищні, міські ради в межах їх повноважень щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості): розглядають заяви власників земельних часток (паїв) щодо виділення їм в натурі (на місцевості) земельних ділянок; приймають рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості); уточняють списки осіб, які мають право на земельну частку (пай); уточняють місце розташування, межі і площі сільськогосподарських угідь, які підлягають розподілу між власниками земельних часток (паїв); укладають із землевпорядними організаціями договори на виконання робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та виготовлення відповідної документації із землеустрою, якщо такі роботи виконуються за рахунок місцевого бюджету; сприяють в укладанні договорів на виконання землевпорядними організаціями робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), якщо такі роботи виконуються за рахунок осіб, які мають право на земельну частку (пай), або за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, що орендують земельні частки (паї), проектів технічної допомоги тощо; надають землевпорядним організаціям уточнені списки осіб, які мають право на земельну частку (пай);

розглядають та погоджують проекти землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв); організовують проведення розподілу земельних ділянок між особами, які мають право на виділення їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та земель, що залишилися у колективній власності, в порядку, визначеному цим Законом; оформляють матеріали обміну земельними частками (паями), проведеного за бажанням їх власників до моменту державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Рішенням за № 11-18/V11 від 23.05.2019 року Височаська сільська рада Борзнянського району Чернігівської області відмовила в наданні ОСОБА_1 земельної ділянки (частки паю) в натурі (на місцевості) із земель комунальної власності, в зв`язку з непроведенням інвентаризації земель та відсутністю інформації про наявність вільних земельних ділянок (а.с. 207).

Рішенням за № 12-20/V11 від 19.07.2019 року Височанської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області надано дозвіл останній на розроблення технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель комунальної власності (а.с. 208).

Як встановлено в судовому засіданні Височанська громада створена 24.12.2017 року і до населених пунктів, які перебувають у підпорядкуванні вказаної ОТГ входить також с. Носелівка (Носелівська сільська рада) (а.с. 236-239).

Височанська сільська рада Борзнянського району Чернігівської області, як юридична особа, створена на підставі рішення за № 05-1 від 10.01.2018 року (а.с. 229-235).

Відповідно до ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних та юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначний законом або договором.

У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспорюваного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд, відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Аналізуючи вищевикладене, враховуючи, що питання щодо виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок в натурі на місцевості належить виключно до компетенції сільських рад, передачу у комунальну власність Височанській сільській раді земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності та відмову останньої у виділенні земельної ділянки в натурі ОСОБА_1 , позовні вимоги в цій частині до Височанської сільської об`єднаної териоріальної громади підлягають задоволенню.

В задоволенні позовних вимог до Борзнянської районної державної адміністрації та Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області слід відмовити, оскільки останні не є розпорядниками земель сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту, так як вказані землі передані у комунальну власність Височанської об`єднаної територіальної громади і не наділені повноваженнями щодо виділення земельних ділянок в натурі власникам земельних часток (паїв).

Керуючись ст.ст. 15-16 ЦК України, ст.ст. 4, 5, 12, 76-81, 89, 247 ч. 2, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України , ст. 83 ч.1,5 ЗК України, Законом України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Борзнянської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області та Височанської сільської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області про визнання незаконними дій та про зобов`язання виділити земельну ділянку в натурі (на місцевості) задовольнити частково.

В позові ОСОБА_1 до Борзнянської районної державної адміністрації та Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області про визнання незаконними дій та про зобов`язання виділити земельну ділянку в натурі (на місцевості) відмовити.

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Височанської сільської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області про визнання незаконними дій та про зобов`язання виділити земельну ділянку в натурі (на місцевості) задовольнити.

Визнати незаконними дії Височанської сільської об`єднаної територіальної громади Борзнянського району Чернігівської області щодо відмови у виділенні ОСОБА_1 земельної ділянки в натурі (на місцевості) із земель комунальної власності на підставі свідоцтва про право на спадщину від 03.03.2016 року та зобов`язати Височанську сільську об`єднану територіальну громаду Борзнянського району Чернігівської області виділити ОСОБА_1 у приватну власність земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель комунальної власності, розташованих за межами населеного пункту в розмірі земельної частки (паю) 2.9 в умовних кадастрових гектарах, що перебувала у колективній власності колективно-дольового сільгосппідприємства Світанок Борзнянського району Чернігівської області згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 03.03.2016 року (сертифікат серії ЧН № 002304, виданий 29.07.1996 року на підставі рішення Борзнянської районної державної адміністрації від 24.07.1996 року за № 194 на ім`я ОСОБА_2 ).

Позивачка: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, м. Чернігів, проспект Миру, 14, код ЄДРПОУ 39764881;

Відповідач: Борзнянська районна державна адміністрація, м. Борзна Чернігівської області вул. П. Куліша, 104, код ЄДРПОУ 04061866;

Відповідач: Височанська сільська об`єднана територіальна громада Борзнянського району Чернігівської області, с. Високе Борзнянського району Чернігівської області вул. Центральна, 86, код ЄДРПОУ 04414810.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Чернігівської області на протязі тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено тільки вступну і резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 21.02.2020 року.

Суддя О.І. Глушко

СудБахмацький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення21.02.2020
Оприлюднено23.02.2020
Номер документу87762661
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —730/428/18

Рішення від 21.02.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Рішення від 11.02.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 08.08.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 08.08.2018

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Постанова від 19.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Онищенко О. І.

Постанова від 19.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Онищенко О. І.

Постанова від 17.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Онищенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні