Ухвала
від 24.02.2020 по справі 815/4996/16
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/4996/16

УХВАЛА

24 лютого 2020 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Свиди Л.І.

розглянувши в порядку письмового провадження заяву Одеського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області про виправлення помилки у виконавчому листі №815/4996/16,- ВСТАНОВИВ:

До суду звернулося Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса з адміністративним позовом до Ліквідаційної комісії відділу освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради про стягнення капіталізованих платежів у сумі 404056,99 грн.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 30 листопада 2016 року позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса задоволено в повному обсязі, стягнуто з Ліквідаційної комісії відділу освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради про стягнення капіталізованих платежів у сумі 404056,99 грн.

Після набрання постановою законної сили, позивачу виданий виконавчий лист.

Ухвалою суду від 05.02.2018 року замінено сторону виконавчого провадження по справі № 815/4996/16 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області в особі Приморського відділення м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області на Одеське міське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області.

Ухвалою суду від 01.11.2019 року замінено сторону виконавчого провадження по справі № 815/4996/16 з Ліквідаційної комісії Відділу освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради на Департамент освіти та науки Одеської міської ради.

Від представника Одеського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області до суду 12.02.2020 року надійшла заява про виправлення помилки у виконавчому листі, в частині строк пред`явлення до виконання виданого виконавчого листа .

Відповідно до ч. 3 ст. 374 КАС України суд розглядає заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви.

Згідно з ч. 9 ст. 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

В судове засідання, призначене на 21.02.2020 року, сторони не з`явилися.

Суд, з урахуванням ст. ст. 205, 374 КАС України, вирішив розглянути вказану заяву в письмовому провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 374 КАС України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

Заявник просить виправити помилку, допущену при оформленні виконавчого листа по справі №815/4996/16 від 03.04.2017 року, зокрема вірно зазначити строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, оскільки Одеське міське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області не являється державним органом та відповідно до ст. 12 Закону України Про виконавче провадження виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років.

Відповідно до ст. 12 Закону України Про виконавче провадження (в редакції, чинній на момент видачі виконавчого листа), виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Так, у виконавчому листі від 03.04.2017 року по справі №815/4996/16 зазначено: судове рішення набрало законної сили 07 березня 2017 року та строк пред`явлення виконавчого документа до виконання до 08 червня 2017 року.

Проте, відповідно до ст.4, 8 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування (в редакції, чинній на момент видачі виконавчого листа), Фонд соціального страхування України є некомерційною самоврядною організацією, що діє на підставі статуту, який затверджується його правлінням. Фонд, якщо інше не передбачено законами України, не може займатися іншою діяльністю, крім тієї, для якої його створено, та використовувати свої кошти на цілі, не пов`язані з цією діяльністю. Кошти Фонду не включаються до складу Державного бюджету України та використовуються тільки за цільовим призначенням.

Робочими органами виконавчої дирекції Фонду є її управління в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, відділеннях в районах і містах обласного значення. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду є юридичними особами, мають самостійні кошториси, печатки із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

З 01 серпня 2017 року діяльність Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одесі припинено, у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області, яке є правонаступником.

У редакції Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування №1105-XIV від 11.10.2018 року, статтею 8 визначено, що робочими органами виконавчої дирекції Фонду є її управління в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що створюються за рішенням правління Фонду на підставі затвердженої ним структури органів Фонду. Управління виконавчої дирекції Фонду є юридичними особами, мають самостійні кошториси, печатки із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, а також мають відділення в районах і містах обласного значення. Відділення управлінь виконавчої дирекції Фонду є відокремленими підрозділами робочих органів виконавчої дирекції Фонду, що створюються за рішенням правління Фонду без статусу юридичної особи.

Робочі органи виконавчої дирекції Фонду та їх відділення провадять свою діяльність від імені виконавчої дирекції Фонду в межах та порядку, визначених цим Законом, статутом Фонду, типовим положенням про робочі органи виконавчої дирекції Фонду та їх відділення, що затверджується правлінням Фонду, та положенням, затвердженим директором виконавчої дирекції Фонду.

Відповідно до ст. 11 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування №1105-XIV від 11.10.2018 року, джерелами формування коштів Фонду є: 1) страхові внески страхувальників та застрахованих осіб; 2) суми фінансових санкцій, застосованих відповідно до цього Закону, інших законів до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб - підприємців за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду, штрафів за недотримання законодавства про соціальне страхування, а також суми адміністративних штрафів, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за такі порушення; 3) суми не прийнятих до зарахування витрат страхувальника за соціальним страхуванням; 4) доходи від розміщення тимчасово вільних коштів, у тому числі резерву коштів Фонду; 5) капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; 6) доходи від реалізації майна, придбаного за рахунок коштів Фонду; 7) добровільні внески та інші надходження відповідно до закону.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд дійшов висновку, що Фонд соціального страхування України не є державним органом у розумінні ст. 12 Закону України Про виконавче провадження , а тому строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі №815/4996/16 має бути зазначено три роки.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне виправити помилку у виконавчому листі Одеського окружного адміністративного суду від 03.04.2017 року по справі №815/4996/16, допущену при його оформленні, а саме вірно зазначити строк пред`явлення виконання виконавчого документа до виконання.

Керуючись ст. ст. 205, 243, 248, 374 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Одеського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області про виправлення помилки у виконавчому листі Одеського окружного адміністративного суду від 03.04.2017 року по справі №815/4996/16 - задовольнити.

Виправити помилку у виконавчому листі Одеського окружного адміністративного суду по справі №815/4996/16 від 03.04.2017 року, зазначивши строк пред`явлення виконання виконавчого документа до виконання - 18 березня 2020 року.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала суду може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Л.І. Свида

Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено25.02.2020
Номер документу87766393
СудочинствоАдміністративне
Сутьвиправлення помилки у виконавчому листі №815/4996/16

Судовий реєстр по справі —815/4996/16

Постанова від 25.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 20.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 20.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 24.04.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 23.03.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 19.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 24.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л.І.

Ухвала від 20.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 09.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 22.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні