Ухвала
від 19.02.2020 по справі 755/13789/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/13789/19

Провадження №: 1-кс/755/762/20

"19" лютого 2020 р.

м. Київ

слідча суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого 3 відділу слідчого управління Головного управління СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.04.2019 за №42019000000000771за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.333КК України, встановила:

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається

До слідчоїсудді даногомісцевого судунадійшло зазначенеклопотання слідчого,який здійснюєдосудове розслідуванняу даномукримінальному провадженні,погоджене зпрокурором,який здійснюєпроцесуальне керівництвоу кримінальномупровадженні заступником начальникавідділу наглядуза додержаннямзаконів Службоюбезпеки Українита Державноюприкордонною службоюУкраїни прокуратуриКиївської області ОСОБА_5 ,про наданнятимчасового доступудо документів урамках цьогопровадження, у зв`язку із здійсненням досудового розслідування у ньому та необхідністю встановлення обставин, визначених ст. 91 КПК України, при наявності передумов, визначених ст.ст. 132, 163 КПК України.

Встановлені обставини у ході розслідування цього кримінального провадження органом досудового розслідування та наведені заявником у клопотанні відомості на їх підтвердження щодо доцільності застосування такого типу заходу забезпечення кримінального провадження

ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42019000000000771, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.04.2019 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 333 КК України. Постановою керівника органу досудового розслідування начальника 3 відділу СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_6 від 06.02.2019 року створену групу слідчих для здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, враховуючи, що у ньому необхідно провести значний обсяг слідчих (розшукових) і процесуальних дій, а місцем розташування органу досудового розслідування визначено місцезнаходження ІНФОРМАЦІЯ_2 , яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (в особі генерального директора ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця РФ, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 ) та компанією « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (Об`єднані Арабські Емірати, є співзасновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») укладений договір № 1403-18/1 купівлі-продажу авіаційного двигуна Д-30КП (серійний № 0304404601821). За умовами договору зазначений двигун призначений для установки на повітряне судно типу Ил-76ТД (бортовий номер UR-COZ), яке знаходиться в державному реєстрі державних повітряних суден України. Відповідно до реєстраційного посвідчення повітряного судна (№ РП 4384 від 04.11.2016), літак Ил-76ТД, бортовий номер UR-COZ, належить шотландській компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (фактичний власник громадянка України ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженка м. Києва, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ) та до липня 2018 року перебував в оренді у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (м. Київ, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

16.03.2018р. ФОП ОСОБА_9 , на виконання договору на митно-брокерські послуги від 14.03.2018 № 34, укладеного з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », оформлена митна декларація на експорт авіаційного двигуна Д-30КП (серійний № 0304404601821), в якій одержувачем товару визначено компанію « ІНФОРМАЦІЯ_5 », країна призначення Об`єднані Арабські Емірати.

За даними, отриманими від ІНФОРМАЦІЯ_9 , авіаційний двигун Д-30КП є товаром військового призначення, який в установленому порядку допущений до цивільного використання та відповідає найменуванню товарів за позицією ML 10.d Додатку до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 № 1807 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення» (далі «Порядок»). Дозволи (висновки) на здійснення міжнародних передач авіаційного двигуна Д-30КП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_10 не надавались. Зазначений двигун призначений для використання як на цивільних літаках, так і на військових, зокрема таких, як Ил-76. Відповідно до примітки №2 позиції ML 10 «Порядку», авіаційні двигуни, призначені або модифіковані для військового використання, схвалені уповноваженим органом цивільної авіації держави - учасниці міжнародного режиму експортного контролю « ІНФОРМАЦІЯ_11 » для використання на «цивільних літальних апаратах» та призначені для використання на «цивільному літальному апараті», зареєстрованому у державному реєстрі цивільних повітряних суден, що підтверджується відповідним реєстраційним посвідченням.

Використовуючи вказану примітку, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснили митне оформлення авіаційного двигуна без отримання відповідного дозволу Держекспортконтролю України.

17.03.2018р. авіаційний двигун Д-30КП (серійний № 0304404601821) був вивезений за межі України літаком Ил-76ТД, бортовий номер UR-COZ, що здійснював рейс AAG131. 30.03.2018р., після тривалої стоянки в аеропорту м. Тегеран літак повернувся в аеропорт « ІНФОРМАЦІЯ_12 » без вантажу.

Таким чином, на думку СБ України, співробітники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 333 КК України.

16.03.2018р. на замовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » оформлена митна декларація на експорт авіаційного двигуна Д-30КП (серійний № 0304404601821), в якій одержувачем товару визначено компанію « ІНФОРМАЦІЯ_5 », країна призначення Об`єднані Арабські Емірати.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що документи, які підтверджують передачу авіаційного двигуна НОМЕР_2 невстановленим особам у м. Тегеран, зберігаються в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, а також осіб, які його вчинили та можуть бути причетні до його вчинення, в рамках здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, що мають важливе значення для встановлення суттєвих обставин у кримінальному провадженні, з можливістю вилучення їх оригіналів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме до документів, що підтверджують передачу авіаційного двигуна НОМЕР_2 невстановленим особам у м. Тегеран.

Іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, що можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, неможливо.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що вказані документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, беручи до уваги можливість використання як доказів відомостей, що містяться у таких документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а також необхідність їх вилучення, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, заявник просить надати дозвіл слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні, на тимчасовий доступ до речей і документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_4 ), з можливістю вилучення оригіналів таких документів, а саме: документів, які підтверджують передачу авіаційного двигуна Д НОМЕР_3 (серійний номер НОМЕР_4 ) невстановленим особам у м. Тегеран, в тому числі: договір, додаткові угоди до нього, специфікації, платіжні документи, акти прийому-передачі.

Разом з тим, розгляд клопотання слідчий просив проводити без виклику представників юридичної особи, у володінні якої знаходяться вказані документи, у зв`язку з тим, що окремі її працівники можуть бути співучасниками розслідуваного кримінального правопорушення, що свідчить про достатні підстави вважати, що існує реальна загроза приховування, зміни або спотворення документів та даних, які в них містяться.

Позиція сторін

Слідчий групи слідчих, які здійснюють досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні старший слідчий в ОВС 3 відділу СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 у судовому засіданні заявлене клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав, викладених у його мотивувальній частині. Зауважив, що вилучення оригіналів документів обумовлено тим, що вони містять зафіксовані у результаті створення документації щодо можливо протиправної передачі авіаційного двигуна Д-30КП невстановленим особам у м. Тегеран підписи конкретних осіб, що може бути використано як доказ при доведенні факту вчинення злочину.

В свою чергу, на підставі положень ч.ч. 2, 4 ст. 163 КПК України, слідчою суддею визнано за можливе провести судовий розгляд клопотання без участі представника особи у володінні, якої знаходяться речі і документи, та прокурора.

Мотиви, з яких виходила слідча суддя при постановленні ухвали, і положення закону, яким вона керувалася у ракурсі встановлених обставин із даного питання

Слідча суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК), приходить до наступного.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України (ст. 1 КПК України).

Зокрема, питання застосування заходів забезпечення кримінального провадження, до яких відносяться і тимчасовий доступ до речей і документів, регламентовані Главою 10 - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування та Главою 15 тимчасовий доступ до речей і документів, Кримінального процесуального кодексу України.

А саме, у випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, сторона кримінального провадження має право, згідно положень ст. 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому, згідно положень ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання доступу до речей і документів з розпорядженням про можливість їх вилучення за умови, що сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддяпостановляє ухвалупро наданнятимчасового доступудо речейі документів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: 1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2)самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю (ч. 5 вказаної статті КПК України).

Такий доступ здійснюється в порядку визначеному законом, а саме на підставі ухвали слідчого судді (ч. 1 ст. 132, ч. 2 ст. 159, ст. 164 КПК України).

Також, в силу положень частин 3 та 5 ст. 132 КПК України передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі щодо надання тимчасового доступу (п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України), сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються, а не просто вказати їх.

А, як убачається з цього клопотання, тимчасовий доступ до документів вказаних у ньому обумовлений заявником тим, що відображені у них дані, на думку автора клопотання, підтверджують необхідність надання тимчасового доступу, з метою встановлення відомостей визначених ст. 91 КПК України, у даному кримінальному провадженні та виконання завдань визначних ст. 2 КПК України.

Самі ж документи перебувають (можуть перебувати) у володінні відповідної особи вказаної у клопотанні, останні, як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Є наявною можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та вказують паралельно на неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, у судовому засіданні слідчою суддею встановлено, що згідно ч. 2 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подано до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування та за своєю суттю в цілому відповідає вимогам ч.ч. 5, 6 ст. 132, ст. 160 КПК України, обставин, регламентованих ч. 3 ст. 132, ст. 161 КПК України, не встановлено.

Порушень вимог Глави 10 КПК України - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування, та Глави 15 КПК України - тимчасовий доступ до речей і документів, у судовому засіданні слідчою суддею не виявлено.

За таких обставин, слідча суддя, дослідивши зміст клопотання та долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи, та інші) свідчать про те, що слідчим у судовому засіданні, у відповідності до вимог ч. 5 ст. 132 КПК України, надано ґрунтовні докази, які дають змогу прийти до висновку про неможливість іншим способом, на даному етапі, довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч. 4 ст. 132, ч. 6 ст. 163 КПК України), забезпечити повноту, всебічність та неупередженість розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, отримати відомості, що є необхідними для з`ясування всіх важливих обставин у їх сукупності, з урахуванням обґрунтованих доводів слідчого про наявність ризиків зміни чи знищення відповідних документів, які необхідні з метою їх використання як доказів у кримінальному провадженні (ч. 7 ст. 163 КПК України), кореспондуються з вимогами ст. 132 КПК України, а тому дане клопотання підлягає задоволенню.

З цих підстав слідча суддя, керуючись ст.ст. 1-29, 131-132, 159-166, 369-372, 376 КПК України, постановила:

клопотання задовольнити.

Надати розпорядження(забезпечити) слідчому в ОВС 3 відділу слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , а також іншим слідчим СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області, які входять до складу слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_4 , тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_4 ), з можливістю вилучення оригіналів зазначених документів, а саме: документів, які підтверджують передачу авіаційного двигуна Д НОМЕР_3 (серійний номер НОМЕР_4 ) невстановленим особам у м. Тегеран, в тому числі: договір, додаткові угоди до нього, специфікації, платіжні документи, акти прийому-передачі.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і оригіналів або копій документів, зобов`язана залишити володільцю речей і оригіналів або копій документів опис речей і оригіналів або копій документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів. Копії документів, які вилучаються або оригінали яких вилучаються, виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді, та є обов`язковою до виконання на всій території України.

Слідча суддя: ОСОБА_14

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - знаходиться в матеріалах цього судового провадження.

Примірник 2 та завірена копія - надано заявнику.

Слідча суддя: ОСОБА_1

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87790496
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —755/13789/19

Ухвала від 01.04.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні