Ухвала
від 04.02.2020 по справі 752/21287/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/21287/19

Провадження № 1-кс/752/1248/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2020 року Голосіївський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши матеріали клопотання слідчого з ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у Києві та Київській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні №22019101110000061 від 17.04.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, слідчий суддя

Встановив:

В провадження слідчого судді надійшло вказане клопотання, в якому слідчим порушено питання про накладення арешту на майно, яке на праві власності належить підозрюваному ОСОБА_5 , з метою забезпечення можливої конфіскації майна, а саме на:

- земельну ділянку за кадастровим номером 3223188401:01:016:0030 площею 0.1027 га.

- автомобіль марки Volkswagenpassat, № кузова НОМЕР_1 , державний номерний знак НОМЕР_2 .

В обґрунтування клопотання слідчий послався на встановлені досудовим розслідуванням обставини кримінального правопорушення.

Так, у травні 2016 року ОСОБА_5 вступив у попередню змову з депутатом Української міської ради Обухівського району Обухівського району ОСОБА_6 з метою заволодіння земельною ділянкою комунальної власності на території Обухівського району Київської області, шляхом прийняття міською радою незаконного рішення про виділення такої земельної ділянки обслуговуючому кооперативу у власність безоплатно.

З метою досягнення вказаного спільного злочинного наміру ОСОБА_5 та ОСОБА_6 розподілили між собою обов`язки, у відповідності до яких на ОСОБА_6 покладалася організація реєстрації обслуговуючого кооперативу та домовленість з службовими особами Української міської ради Обухівського району для безперешкодного розгляду звернення кооперативу з метою безоплатного протиправного відведення земельної ділянки у власність кооперативу, а на ОСОБА_5 підписання необхідних документів для незаконного виділення земельної ділянки комунальної власності за сприянням службових осіб Української міської ради.

24.05.2016 року на виконання спільного злочинного задуму ОСОБА_6 організувала проведення реєстраційних дій щодо утворення юридичної особи ОК «ЖБК «Кальміус» (код ЄДРПОУ 40502589) (далі ОК «ЖБК «Кальміус») за адресою: Київська область, м. Українка, вул. Соснова, буд. 7, кв. 82, засновниками якого стали ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та ОСОБА_7 .

Проте, в подальшому у ОСОБА_6 не вийшло домовитися з службовими особами Української міської ради Обухівського району для безперешкодного розгляду звернення ОК «ЖБК «Кальміус» з метою безоплатного протиправного відведення земельної ділянки у власність зазначеного обслуговуючого кооперативу.

У зв`язку з цим, ОСОБА_6 , усвідомлюючи, що подача клопотання про безоплатне виділення земельної ділянки комунальної власності у м. Українка Обухівського району заздалегідь передбачала відмову, вступила у попередню змову з ОСОБА_8 з метою незаконного заволодіння земельною ділянкою. ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , для досягнення своєї злочинної мети, вирішили змінити адресу реєстрації ОК «ЖБК «Кальміус» з м. Українка до м. Обухів, а саме: Київська область, м. Обухів, вул. Панаса Мирного, 12 та подати клопотання від ОК «ЖБК «Кальміус» про безоплатне виділення земельної ділянки до Обухівської міської ради, де ОСОБА_8 був членом виконавчого комітету та міг впливати на розгляд зазначеного клопотання.

07.11.2016 року ОСОБА_6 вийшла зі складу членів ОК «ЖБК «Кальміус». На виконання спільного з ОСОБА_8 злочинного плану, до вищевказаної незаконної діяльності вони залучили ОСОБА_5 , якого було обрано керівником ОК «ЖБК «Кальміус» та який повинен був підписувати необхідні документи для незаконного виділення земельної ділянки комунальної власності за сприянням службових осіб Обухівської міської ради.

14.11.2016 року ОСОБА_5 подав до виконавчого комітету Обухівської міської ради клопотання від Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Кальміус» про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 1,5 га по вул. Каштановій в м. Обухів Київської області для будівництва, обслуговування та експлуатації багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями для членів кооперативу. До вказаного клопотання ОСОБА_5 долучив: викопіювання земельної ділянки; копії установчих документів; витяг з протоколу загальних зборів членів ОК «ЖБК «Кальміус».

Житлово-будівельні кооперативи організовуються при виконавчих комітетах місцевих рад народних депутатів, при підприємствах, установах і організаціях. Порядок організації та діяльності житлово-будівельних кооперативів установлюється законодавством Союзу РСР, Житловим кодексом УРСР, Примірним статутом ЖБК та іншими актами законодавства України. Житлово-будівельний кооператив діє на основі статуту, прийнятого відповідно до Примірного статуту ЖБК загальними зборами громадян, які вступають до організовуваного кооперативу, і зареєстрованого в установленому порядку.

Пунктом 1 Примірного статуту ЖБК передбачено, що житлово-будівельний кооператив організується з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків), а у випадках, передбачених законодавством, - одно - і двоквартирних жилих будинків садибного типу або багатоквартирного блокованого жилого будинку (будинків) з надвірними будівлями за власні кошти кооперативу з допомогою банківського кредиту, а також для наступної експлуатації та управління цим будинком (будинками).

У пункті 7 примірного статуту ЖБК зазначено, що до членів житлово-будівельного кооперативів приймаються особи віком до 30 років.

Згідно з частиною 5 статті 7 Закону України «Про кооперацію» чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж 3 особи.

Відповідно до пункту 3 Примірного статуту ЖБК число громадян, які вступають до організовуваного кооперативу, повинно відповідати кількості квартир у жилому будинку (будинках) кооперативу, запланованому до будівництва. При будівництві одно - і двоквартирних жилих будинків садибного типу число громадян, необхідне для організації кооперативу, визначається виконавчим комітетом районної, міської, районної в місті ради народних депутатів, але не може бути менше 5 осіб.

Рішення зборів про організацію кооперативу, список громадян, які вступають до кооперативу, і членів їх сімей, що виявили бажання оселитися в будинку кооперативу, затверджуються виконавчим комітетом районної, міської, районної в місті Ради народних депутатів (ч. 6 ст. 137 ЖК УРСР та абз. 2 п. 4 Примірного Статуту ЖБК).

Слідчий зазначає, що враховуючи наведені дані, ОК «ЖБК «Кальміус» не був суб`єктом земельних правовідносин, що має право в спеціальному порядку, визначеному приписами ст. 41 Земельного кодексу України, на отримання земельної ділянки оскільки його членами на момент подачі клопотання були 3 особи: ОСОБА_9 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , які всупереч ст. 136 Житлового кодексу УРСР не перебували на квартирному обліку м. Обухів. Сам кооператив всупереч п. 2 Примірного Статуту ЖБК не створено при виконавчому комітеті міської ради народних депутатів, при підприємстві, установі чи організації. На момент створення кооперативу, всупереч п. 7 Примірного статуту ЖБК, всі 3 члени кооперативу були у віці понад 30 років, хоча в статуті зазначено, що за типом кооператив є обслуговуючим кооперативом, а за напрямом діяльності є житлово-будівельним кооперативом, метою його діяльності є забезпечення житлом членів кооперативу, яке здійснюється шляхом будівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків), - одно- і двоквартирних жилих будинків садибного типу, у статуті всупереч п. 3 Примірного статуту ЖБК не визначено кількість квартир у житловому будинку, які заплановано до будівництва кооперативом, що суперечить його меті.

23.01.2017 року ОСОБА_10 , перебуваючи на посаді Обухівського міського голови, усвідомлюючи про невідповідність статуту ОК «ЖБК «Кальміус» вищевказаним законодавчим нормам, підписав відповідь на адресу керівника ОК «ЖБК «Кальміус» ОСОБА_5 за вих. № 145 на вищевказане звернення. В ній зазначив, що відповідно до ч. 5 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» на даний час вільні земельні ділянки, що можуть бути використані під забудову на території Обухівської міської ради відсутні. Однак, це питання можливо вирішити за рахунок земель мікрорайону № 3 та мікрорайону № 4. Вільних територій для містобудівних потреб (будівництва житла) на цих мікрорайонах майже не залишилось. Звільнити територію можливо тільки після ущільнення існуючої забудови та внесення змін до затвердженої містобудівної документації. Пріоритетна перевага в наданні земельних ділянок буде надана тим житлово-будівельним кооперативам, які надають допомогу при вступі в житловий кооператив вимушеним переселенцям, чорнобильцям, учасникам бойових дій та особам, які перебувають на квартирному обліку Обухівської міської ради Київської області.

Не зважаючи на вищевикладене, за невстановлених досудовим обставин ОСОБА_8 , усвідомлюючи, що ОК «ЖБК «Кальміус» не є суб`єктом земельних правовідносин, а отже в спеціальному порядку немає права, визначеного приписами ст. 41 Земельного кодексу України, на отримання земельної ділянки, у невстановлений досудовим розслідуванням час та за невстановлених досудовим слідством обставин, вступив у попередню змову з ОСОБА_10 Домовився з ним про сприяння службових осіб Обухівської міської ради у незаконному погодженні проектів рішень Обухівської міської ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та подальше затвердження зазначеного проекту землеустрою для незаконної безоплатної передачі у власність ОК «ЖБК «Кальміус» земельної ділянки комунальної власності.

Після цього, ОСОБА_10 , зловживаючи владою, усвідомлюючи, що для прийняття рішень про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, його затвердження та передачу ОК «ЖБК «Кальміус» земельної ділянки, необхідні погодження відповідних структурних підрозділів виконавчого органу Обухівської міської ради, у невстановлений досудовим розслідуванням час та за невстановлених досудовим слідством обставин, вступив у попередню змову з начальником юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_11 та начальником земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_12 , які як співвиконавці злочину повинні були сприяти у розтраті земельної ділянки комунальної власності, шляхом погодження проектів відповідних рішень.

В подальшому, за сприяння начальника юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_11 та начальника земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_12 , 28.02.2017 року рішенням 27-ї сесії Обухівської міської ради 7-го скликання № 418/31-19-VII, за результатом розгляду вищезазначеного клопотання ОК «ЖБК «Кальміус» про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки, вирішено:

- зарезервувати земельну ділянку площею 1,1489 га на мікрорайоні АДРЕСА_1 , під будівництво багатоквартирного житлового будинку задля забезпечення доступним житлом громадян України, які потребують поліпшення житлових умов і постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, є учасниками антитерористичної операції на Сході України, членами сімей загиблих учасників антитерористичної операції на Сході України, малозабезпечених сімей, працівниками бюджетної сфери;

- після затвердження Обухівською міською радою відкоригованого детального плану території мікрорайону № 3 м. Обухів, надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 1,1489 га на мікрорайоні № 3 в м. Обухів, Київської області для будівництва, обслуговування та експлуатації багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями;

- остаточну площу та конфігурацію земельної ділянки встановити проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

- рекомендувати ОК «ЖБК «Кальміус» розроблений та погоджений в установленому порядку проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подати на розгляд до Обухівської міської ради Київської області до 31.12.2017, проте не раніше затвердження відповідного детального плану території;

- контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань регулювання земельних відносин, екології та охорони навколишнього природного середовища.

Вказане рішення підписано Обухівським міським головою ОСОБА_10 .

Однак, 15.06.2017 року, в порушення рішення Обухівської міської ради Київської області № 418/31-19-VII від 28.02.2017 року, до затвердження Обухівською міською радою відкоригованого детального плану території мікрорайону № 3 м. Обухів, на виконання спільного злочинного плану, керівник ОК «ЖБК «Кальміус» ОСОБА_5 звернувся до ТОВ «Земельний кадастр» (код ЄДРПОУ 32514940) з заявою на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОК «ЖБК «Кальміус» для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м. Обухів, мікрорайон № 3 на території Обухівської міської ради Київської області (далі Проект).

В подальшому, 22.02.2018 року детальний план території для будівництва в м. Обухів Київської області, мікрорайон № 3, розроблений ТОВ «А2 Проект», затверджено рішенням 32-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання № 750/1-32-VII, яке підписано Обухівським міським головою ОСОБА_10 .

Таким чином, Проект виготовлений до затвердження Обухівською міською радою Київської області детального плану території для будівництва в м. Обухів Київської області, мікрорайон № 3, тобто, не у відповідності до ч. 7 ст. 118, ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу України, ч.ч. 3,4 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та п. 2 рішення 19-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання від 28.02.2017 № 418/31-19-VII.

24.04.2018 року на виконання спільного злочинного задуму, з метою позитивного розгляду питання про виділення земельної ділянки, усвідомлюючи, що кооператив на той час складається з 4-х членів, ОСОБА_5 , як керівник ОК «ЖБК «Кальміус», звернувся до Обухівської міської ради Київської області з листом за вх. № 1018, у якому зазначив, що станом на 17.02.2018 численність кооперативу становить нібито 937 осіб, з них учасників бойових дій 18,99%, вимушено переселених осіб 49,23 %, інші категорії населення 31,78 %. Фактично зміни до статуту ОК «ЖБК «Кальміус» не вносились. Також не вносились вступні внески і паї, що передбачено самим статутом.

Слідчий зазначає, що для досягнення попередньої злочинної домовленості, на виконання вказівки начальника земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_12 , за попередньою домовленістю з ОСОБА_10 , спеціалістом земельного відділу ОСОБА_13 , який не був обізнаний про протиправний задум останніх, розроблено проект рішення про затвердження проекту землеустрою та безоплатної передачі у власність ОК «ЖБК «Кальміус» земельної ділянки площею 1,1489 га за кадастровим номером 3231101100:01:015:0064, який, для досягнення спільного злочинного умислу, також погодила начальник юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_11

24.04.2018 року відбулось засідання Постійної комісії з питань регулювання земельних відносин екології та охорони навколишнього природного середовища Обухівської міської ради, в якій брали участь ОСОБА_12 та ОСОБА_11 . Так, по дев`ятому питанню порядку денного розглядалось питання про затвердження ОК «ЖБК «Кальміус» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1489 га за кадастровим номером 3231101100:01:015:0064 у власність для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. По зазначеному питанню, виконуючи спільний з ОСОБА_10 злочинний умисел, виступав ОСОБА_12 , який просив його підтримати. За результатом його виступу було вирішено підтримати дане рішення та рекомендувати його до затвердження на сесії міської ради в повному обсязі.

27.04.2018 року під головуванням ОСОБА_10 відбулась 34 сесія Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання, до порядку денного якої було включено питання про затвердження ОК «ЖБК «Кальміус» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1489 га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3231101100:01:015:0064 за адресою: мікрорайон АДРЕСА_1 .

Під час розгляду зазначеного питання, депутатом Обухівської міської ради Київської області ОСОБА_14 у відповідності до ст. 42 Регламенту Обухівської міської ради сьомого скликання, задавалось запитання з метою роз`яснення приналежності ОК «ЖБК «Кальміус» саме до житлово-будівельного кооперативу та його мети у вирішенні питання місцевого населення, яке перебуває на квартирному обліку.

На запитання ОСОБА_14 . Обухівський міський голова ОСОБА_10 повідомив, що зазначене питання не входить до компетенції Обухівської міської ради та, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розуміючи, що ОК «ЖБК «Кальміус» не є житлово-будівельним кооперативом, оскільки цей кооператив створено всупереч вимогам ЖК УРСР та Примірного статуту ЖБК, перебуваючи у попередній змові з ОСОБА_8 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , не повідомив депутатів Обухівської міської ради Київської області про відсутність законних підстав для відведення земельної ділянки. Продовжив розгляд даного питання, тим самим забезпечив реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на розтрату учасниками протиправної групи земельної ділянки площею 1,1489 га за кадастровим номером 3231101100:01:015:0064 за адресою: мікрорайон АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, 27.04.2018 року рішенням 34-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання № 804/9-34-VII, вирішено:

- затвердити ОК ЖБК «Кальміус» проект землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки площею 1,1489 га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3231101100:01:015:0064 за адресою: мікрорайон № 3, м. Обухів, Київської області.

- передати ОК «ЖБК «Кальміус» безоплатно у власність земельну ділянку площею 1,1489 га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3231101100:01:015:0064 за адресою: мікрорайон № 3, м. Обухів, Київська область.

Після цього, Обухівський міський голова ОСОБА_10 для реалізації спільного злочинного умислу, розуміючи, що своїми діями він завдає шкоду територіальній громаді м. Обухова, маючи можливість, у відповідності до ст. 66 Регламенту Обухівської міської ради сьомого скликання, зупинити зазначене рішення, підписав рішення 34-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання № 804/9-34-VII від 27.04.2018 року.

На підставі підписаного ОСОБА_10 вказаного рішення Обухівської міської ради Київської області № 804/9-34-VII від 27.04.2018 року, рішенням про державну реєстрацію за індексовим номером 40988791 від 08.05.2018 року, з комунальної власності вибула земельна ділянка площею 1,1489 га за кадастровим номером 3231101100:01:015:0064, та право власності за якою перереєстровано на ОК «ЖБК «Кальміус», що входить до Громадської спілки «Спілка обслуговуючих житлово-будівельних кооперативів «Будуємо разом», керівником якої є ОСОБА_6 , а заступником ОСОБА_8 , чим заподіяно шкоду територіальній громаді м. Обухова.

Починаючи з 04.09.2017 року ОСОБА_6 є керівником Громадської спілки «Спілка обслуговуючих житлово-будівельних кооперативів «Будуємо разом» (код ЄДРПОУ 41627412), засновниками якої з-поміж інших обслуговуючих кооперативів є ОК «ЖБК «Кальміус».

Відповідно до висновку експертів КНДІСЕ МЮ України за результатами проведення комплексної судової оціночно-земельної експертизи та експертизи з питань землеустрою № 28652/19-41/29626/29627/19-41 від 13.11.2019, ринкова (експертна) вартість земельної ділянки площею 1,1489 га (кадастровий номер 3223110100:01:015:0064), яка на підставі рішення Обухівської міської ради № 804/9-34-VII від 27.04.2018 передана у власність ОК «ЖБК «Кальміус» (код ЄДРПОУ 40502589), станом на 27.04.2018 року визначена в розмірі 4 128 583, 64 грн., без ПДВ.

На підставі викладеного, за сприянням ОСОБА_5 що діяв за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , службовими особами Обухівської міської ради ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та ОСОБА_11 , завдано вказаних збитків територіальній громаді м. Обухова

17.12.2019 року в рамках даного кримінального провадження ОСОБА_5 - керівнику Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Кальміус» (код ЄДРПОУ 40502589), повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України сприянні (пособництві) в привласненні чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

В судове засідання слідчий не прибув. Надав заяву, в якій просив задовольнити клопотання та розглянути клопотання у його відсутність.

Суд визнав за можливе здійснити розгляд клопотання без повідомлення власника майна та інших учасників провадження підставі ч.2 ст. 172 КПК України, з метою забезпечення арешту майна.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду клопотання не здійснювалося відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України.

Дослідивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовано, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22019101110000061, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань від 17.04.2019 року, за підозрою ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, ОСОБА_6 , ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

17.12.2019 року в рамках даного кримінального провадження ОСОБА_5 - керівнику Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Кальміус» (код ЄДРПОУ 40502589), повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3 ) йому на праві власності належить:

- земельна ділянка за кадастровим номером 3223188401:01:016:0030 площею 0.1027 га.

Згідно обліків МВС України ОСОБА_5 на праві власності належать автомобіль марки Volkswagenpassat, № кузова НОМЕР_1 , державний номерний знак НОМЕР_2 .

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно зп.3ч.2ст.170КПК Україниарешт майнадопускається зметою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

Положеннями ч.5 ст. 170 КПК України визначено, що у такому випадку, арешт накладається на майно підозрюваного за наявності достатніх підстав вважати, що суд, у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна.

Санкція кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, у вчиненні якого із застосуванням ч. 5 ст. 27 КК України ОСОБА_5 повідомлено про підозру 17.12.2019 року, передбачає обов`язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.

Таким чином, існує сукупність підстав та розумних підозр вважати, що належне підозрюваному на праві власності зазначене вище майно може бути конфісковано.

Застосуванням вказаного заходу забезпечення кримінального провадження може бути виконано завдання, для виконання якого слідчий звернувся з клопотанням.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна

З урахуванням обставин справи є розумним та співрозмірним обмеження права власності підозрюваного завданням кримінального провадження, запобіганню можливості розпорядження (відчуження) майном.

З огляду на санкцію кримінального закону незастосування арешту майна може привести до передачі майна.

Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступень втручання в права і свободи підозрюваного, про який йдеться в клопотанні слідчого.

За такого, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя,-

Ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт у кримінальному провадженні №22019101110000061 від 17.04.2019 року на майно, яке на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , а саме на:

- земельну ділянку за кадастровим номером 3223188401:01:016:0030 площею 0.1027 га.

- автомобіль марки Volkswagenpassat, № кузова НОМЕР_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 ,

Із забороною розпорядження (відчуження) вказаним майном.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

На підставіст.175КПК Україникопію ухвалинаправити длявиконання слідчому з ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у Києві та Київській області ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення04.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87791057
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —752/21287/19

Ухвала від 10.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 06.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Постанова від 10.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Вирок від 02.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 02.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні