Ухвала
від 25.02.2020 по справі 540/1334/19
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

25 лютого 2020 р.м.ОдесаСправа № 540/1334/19

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача: Федусика А.Г.

суддів: Бойка А.В. , Шевчук О.А.

розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 15 жовтня 2019 року. по справі № 540/1334/19 за позовом Фермерського господарства "Шанс" Баранов Олександр Іванович до Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі , треті особи: Фермерське господарство "ФОБ" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 15 жовтня 2019 року позов задоволено.

На зазначене рішення суду Головне управління ДФС в Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі подало апеляційну скаргу, яку ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2019 року залишено без руху через відсутність доказів сплати судового збору та наданий строк для усунення недоліків.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 19 грудня 2019 року апелянту продовжено строк для усунення недоліків.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 10 січня 2020 року апеляційну скаргу повернуто апелянту, оскільки у встановлений строк ним не було надано доказів сплати судового збору.

17 лютого 2020 Головне управління ДПС в Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі повторно подало апеляційну скаргу разом з клопотанням про поновлення строку на апеляційне оскарження та клопотанням про заміну відповідача.

В обгрунтування клопотання про поновлення строку апелянтом зазначено, що через відсутність належного фінансування на сплату судового збору тривалий час апелянти ( ДФС та ДПС) не мали змоги реалізувати своє право на апеляційне оскарження.

Відповідно до приписів ч. 1, 3 ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Згідно з ч. 3 ст. 295 КАС України строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Статтею 44 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено обов`язок учасників справи добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки, зокрема, виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки, а також виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом (пункти 6, 7 частини п`ятої цієї статті).

Отже, наведеними нормами чітко окреслено характер процесуальної поведінки, який зобов`язує учасників справи діяти сумлінно, проявляти добросовісне ставлення до наявних у них прав і здійснювати їх реалізацію таким чином, щоб забезпечити неухильне та своєчасне (без суттєвих затримок та зайвих зволікань) виконання своїх обов`язків, встановлених законом або судом, зокрема, щодо дотримання строку апеляційного оскарження.

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у ст. 6 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду. Однак Суд повинен прийняти в останній інстанції рішення щодо дотримання вимог Конвенції; він повинен переконатись у тому, що право доступу до суду не обмежується таким чином чи такою мірою, що сама суть права буде зведена нанівець. Крім того, подібне обмеження не буде відповідати ст. 6, якщо воно не переслідує легітимної мети та не існує розумної пропорційності між використаними засобами та поставленою метою.

В свою чергу, колегія суддів зазначає, що при повторному зверненні апелянтом надано квитанцію №1 від 14 лютого 2020 року, що, з врахуванням тривалості процедури виділення коштів через органи казначейської служби, переконливо свідчить про вчинення невідкладних та всіх залежних від нього дій направлених на залучення відповідного фінансування ще під час первісного подання апеляційної скарги що, на думку суду, є достатньою підставою для поновлення строку.

Таким чином, апеляційна скарга за формою та змістом відповідає вимогам ст. 296 КАС України.

З огляду на зазначене, перешкоди для прийняття апеляційної скарги та відкриття апеляційного провадження П`ятим апеляційним адміністративним судом відсутні.

Згідно ч. ч. 1, 3 ст. 304 КАС України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Крім того, апелянтом заявлено клопотання про заміну первинного відповідача на Головному управлінню ДПС в Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201, 73003, м. Херсон, просп. Ушакова, 75).

Розглянувши заявлене клопотання, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення, з огляду на наступне:

Судом встановлено, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 682-р вирішено погодитися з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення з 8 грудня 2019 р. Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227 Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Згідно даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 01.08.2019 року внесено запис в Єдиному державному реєстрі про державну реєстрацію Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополіяк юридичної особи (код ЄДРПОУ 43143201, юридична адреса: 73003, м. Херсон, просп. Ушакова, 75).

Відповідно до ч. 1 ст. 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для допущення процесуального правонаступництва шляхом заміни відповідача у справі - Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі як юридичної особи (код ЄДРПОУ 43143201, юридична адреса: 73003, м. Херсон, просп. Ушакова, 75).

Керуючись ст. ст. 52, 248, 296 300, 301, 321, 325, 328 КАС України, суд,

У Х В А Л И В :

Поновити Головному управлінню ДПС в Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі строк на апеляційне оскарження рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 15 жовтня 2019 року по справі №540/1334/19 та зупинити дію оскаржуваного рішення.

Замінити відповідача у справі - Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополіяк юридичної особи (код ЄДРПОУ 43143201, юридична адреса: 73003, м. Херсон, просп. Ушакова, 75).

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 15 жовтня 2019 року по справі № 540/1334/19 за позовом Фермерського господарства "Шанс" Баранов Олександр Іванович до Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі , треті особи: Фермерське господарство "ФОБ" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

Запропонувати особам, які беруть участь у справі, подати до П`ятого апеляційного адміністративного суду відзив на апеляційну скаргу у строк 5 (п`ять) днів з моменту отримання копії даної ухвали.

Надіслати особам, які беруть участь у справі, копії ухвали про відкриття апеляційного провадження та копії апеляційної скарги.

Явка сторін не є обов`язковою і не перешкоджає апеляційному розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Федусик А.Г. Судді Бойко А.В. Шевчук О.А.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено26.02.2020
Номер документу87798597
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1334/19

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 20.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Постанова від 10.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 02.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 14.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 04.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 10.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 19.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 03.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні