Рішення
від 11.02.2020 по справі 615/1686/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1686/19

Провадження № 2-о/615/11/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2020 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

при секретареві Неділько І.О.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Сектор з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань при Валківській районній державній адміністрації, про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

23.12.2019 року до Валківського районного суду Харківської надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення.

В заяві зазначено, що ОСОБА_1 , 09 січня 2001 року вступила в спадщину та отримала свідоцтво про право власності на половину частки у спільному майні, набутому подружжям за час шлюбу, після померлого чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 . При перевірці документів, виявилося що в правовстановлюючому документі - свідоцтві про право власності на нерухоме майна серія НОМЕР_1 від 09.01.2001 року існують недоліки, а саме власником приватної, спільної сумісної квартири записано ОСОБА_1 , тоді як власником є ОСОБА_1 . На час видачі правовстановлюючих документів було допущено помилку в написанні прізвища. Причина, з якої сталася ця помилка є неправильний переклад прізвища з російської мови на українську. 27 листопада 2019 року ОСОБА_1 звернулася до державного реєстратора для внесення відомостей до державного реєстру прав та їх обтяжень. Державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_3 було винесено рішення про відмову в державній реєстрації прав та обтяжень, у зв`язку з розбіжностями в написанні прізвища в паспорті громадянина України та в свідоцтві про право на спадщину за законом. Отже, така помилка не дає змоги ОСОБА_1 підтвердити факт належності свідоцтва про право власності на квартиру серії НОМЕР_1 від 09.01.2001 року, для підтвердження свого права на приватну власність на частину квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник вимагає встановити факт належності їй ОСОБА_1 свідоцтва про право власності серії НОМЕР_1 від 09.01.2001 року, яке посвідчує право на приватну власність на будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що виданий на ім`я ОСОБА_1 .

В підготовче судове засідання ОСОБА_1 не з`явилась, проте надала заяву, в якій прохала розгляд справи проводити за її відсутністю, заяву підтримує в повному обсязі.

Заінтересована особа - представник Сектору з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань при Валківській районній державній адміністрації в підготовче судове засідання не з`явився, хоча був повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що на ім`я ОСОБА_1 було видано державним нотаріусом Валківської державної нотаріальної контори Кобзар Н.Я. свідоцтво про право власності серії НОМЕР_1 від 09.01.2001 року, що посвідчує її право власності на половинну частку у спільному майні, набутому подружжям за час шлюбу, а саме на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .(а.с.6)

З метою реєстрації прав на вищезазначене нерухоме майно, заявник звернулась до державного реєстратора.

Рішенням від 03.12.2019 року №49984734, було відмовлено ОСОБА_1 в державній реєстрації права власності на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки подані нею документи не дали змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують, а саме встановлено розбіжність в прізвищі паспорта громадянина України та свідоцтва про право власності. (а.с.8)

Так, в паспорті громадянина України №002494277 виданого 02.11.2018 року органом 6331, а також в картці платника податків містяться дані, що повне ім`я заявника є ОСОБА_1 . (а.с.4)

Крім того, згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого повторно Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Валківському та Коломацькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області від 21.08.2018 року, заявник 16.06.1963 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_2 , в результаті чого змінила прізвище на ОСОБА_4 .(а.с.7)

Та обставина, що свідоцтво про право власності серії НОМЕР_1 на будинок АДРЕСА_1 , належить заявникупідтверджується, окрім іншого, технічним паспортом, що виготовлений Комунальним підприємством "Валківське бюро технічної інвентаризації" від 15.12.2000 року за реєстровим №23-2380.

Як вбачається з довідки №508 виданої Виконавчим комітетом Валківської міської ради Харківської області від 22.11.2018 року, відповідно до рішення виконавчого комітету Валківської міської ради від 18 травня 2017 року № 44 Про затвердження списків нумерації домоволодінь та приведення у відповідність перейменованих об`єктів топоніміки міста Валки Валківської міської ради , домоволодінню ОСОБА_1 , яке розташоване у АДРЕСА_2 ).(а.с.12)

Сукупність вищенаведених даних свідчить про те, що прізвище, ім`я та по батькові заявника вказані в свідоцтві про право власності співпадають з прізвищем ім`ям, по батькові зазначеними в паспорті. Однак, містяться розбіжності в написанні прізвища заявника ОСОБА_4 , а саме замість правильної четвертої літери е помилково вказана літера и .

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

З огляду на сукупність вищенаведених даних, суд вважає підтвердженим факт належності заявнику ОСОБА_1 свідоцтва про право власності серії НОМЕР_1 від 09.01.2001 року, а відтак заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 200, 259, 263-265, 268, 293 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , заінтересована особа: Сектор з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань при Валківській районній державній адміністрації, код ЄДРПОУ: 24280323, що знаходиться за адресою: Харківська область, м. Валки, вул. 1 Травня, 1, про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 свідоцтва про право власності серії НОМЕР_1 від 09.01.2001 року, яке посвідчує право на приватну власність на будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що виданий на ім`я ОСОБА_1 .

Повний текст рішення складено 14 лютого 2020 року.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду через Валківський районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В. Товстолужський

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено26.02.2020
Номер документу87814641
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/1686/19

Рішення від 11.02.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 11.02.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні