Рішення
від 26.02.2020 по справі 905/2408/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

26.02.2020р. Справа №905/2408/19

за позовом: Акціонерного товариства Українська залізниця (03680, м.Київ, вул.Тверська, 5, код ЄДРПОУ 40075815) в особі Регіональної філії Придніпровська залізниця Акціонерного товариства Українська залізниця (49602, м.Дніпро, просп.Дмитра Яворницького, 108, код ЄДРПОУ 40081237)

до відповідача: Колективного підприємства Фірма Азовбудматеріали (87538, Донецька область, м.Маріуполь, Мартенівський масив, 135, код ЄДРПОУ 00290541)

про стягнення 50975 грн

Суддя: Паляниця Ю.О.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Акціонерне товариство Українська залізниця , м.Київ в особі Регіональної філії Придніпровська залізниця Акціонерного товариства Українська залізниця , м.Дніпро звернувся до господарського суду Донецької області з позовною заявою до відповідача, Колективного підприємства Фірма Азовбудматеріали , м.Маріуполь про стягнення штрафу за невірно зазначену адресу вантажоодержувача в сумі 50975 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що інформація про адресу вантажоодержувача, вказана Колективним підприємством Фірма Азовбудматеріали у накладній №50477835, не відповідала дійсності. Факт неправильного зазначення відправником адреси одержувача був засвідчений актом загальної форми №1158 від 04.07.2019р., з огляду на що існують підстави для стягнення з відповідача на користь позивача штрафу у розмірі 50975 грн.

Ухвалою суду від 28.12.2019р. за вказаним позовом відкрито провадження у справі №905/2408/19, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач у відзиві №50 від 06.02.2020р. просив суд зменшити заявлений до стягнення розмір штрафних санкцій з посиланням на те, що на виконання Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки місто Дніпродзержинськ було перейменовано на місто Кам`янське, вулицю Кірова на вулицю Соборна; отже, зважаючи на наведені обставини, під час прибуття вантажу на станцію призначення у залізниці були відсутні перешкоди доставки вантажу за належною адресою.

Позивач у відповіді без номеру та дати, яка надійшла до суду 17.02.2020р., на відзив Колективного підприємства Фірма Азовбудматеріали просив суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі з посиланням на те, що на момент здійснення спірного перевезення юридично не існувало вулиці із назвою Кірова, а зміна назви вулиці (вул.Соборна відповідно) призводить до зміни місцезнаходження юридичної особи.

Одночасно, на думку позивача, внесення власноручно відправником у залізничну накладну відомостей про вантажоодержувача (назви вулиці), яка є символікою комуністичного тоталітарного режиму, порушує приписи чинного законодавства України.

Крім того, позивач заперечив щодо заявленого відповідачем клопотання, викладеного у відзиві, про зменшення розміру штрафу, та зазначив, що в цьому випадку штрафна санкція не є договірною, а випливає із положень Статуту залізниць України, якими чітко визначено розмір штрафу (ст.118 вказаного підзаконного нормативно-правового акту України).

Заперечення на відповідь на відзив, подання яких в силу норм ч.4 ст.161 Господарського процесуального кодексу України є правом, а не обов`язком відповідача, до господарського суду не надходили.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд встановив:

За приписами ч.1 ст.909 Цивільного кодексу України та ч.1 ст.307 Господарського кодексу України за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Згідно із ч.2 ст.908 Цивільного кодексу України та ч.5 ст.307 Господарського кодексу України умови перевезення вантажу, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо цих перевезень встановлюються договором, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

В силу норм ч.2 ст.306 Господарського кодексу України суб`єктами відносин перевезення вантажів є перевізники, вантажовідправники та вантажоодержувачі.

За змістом ч.5 ст.307 вказаного кодексу України умови перевезення вантажів окремими видами транспорту, а також відповідальність суб`єктів господарювання за цими перевезеннями встановлюються транспортними кодексами, транспортними статутами та іншими нормативно - правовими актами.

Відповідно до ч.3 ст.909 Цивільного кодексу України укладення договору перевезення вантажу підтверджується складанням транспортної накладної.

За приписами ст.6 глави 1 Статуту залізниць України накладна - це основний перевізний документ встановленої форми, оформлений відповідно до цього Статуту та Правил перевезення вантажів і наданий залізниці відправником разом з вантажем. Накладна є обов`язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої особи - одержувача і супроводжує вантаж до місця призначення.

Відповідно до ч.6 п.1.2, п.1.3 Правил оформлення перевізних документів, затверджених наказом №644 від 21.11.2000р. Міністерства транспорту України, заповнення накладної здійснюється відправником, залізницею, одержувачем згідно з поясненнями, наведеними у додатку 3 до цих Правил. Усі відомості, передбачені формою бланка перевізного документа, повинні бути внесені відправником у відповідні графи. Виправлення не допускаються; у разі необхідності зміни відомостей, унесених до перевізного документа, відправник зобов`язаний заповнити новий перевізний документ. Зміни, які вносяться до перевізного документа залізницею, засвідчуються посадовою особою залізниці із зазначенням дати та найменування станції, на якій внесено зміни.

Згідно з п.2.1 Правил на вантажовідправника покладається обов`язок заповнити відповідні графи накладної згідно з додатком 3 до цих Правил, зокрема, графа 4 одержувач заповнюється у порядку, передбаченому для графи відправник . Відправником може бути одна юридична або фізична особа; відомості щодо відправника: найменування (прізвище, ім`я та по батькові), код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), поштова адреса (назва міста або населеного пункту, району, вулиці та номер будинку, замість повної адреси може бути вказано номер абонентської поштової скриньки). За можливості вказуються номер телефону, факсу, адреса електронної пошти; країна вказується у разі відправки вантажу з-за кордону (імпорт).

Як свідчать матеріали справи, 30.06.2019р. Колективним підприємством Фірма Азовбудматеріали зі станції Велико-Анадоль Донецької залізниці на станцію Правда Придніпровської залізниці було направлено за залізничною накладною №50477835 у вагоні №65741522 вантаж - вапно негашене. Вантажоодержувачем за цією накладною визначено Публічне акціонерне товариство Дніпровський металургійний комбінат (код ЄДРПОУ 05393043, м.Кам`янське, вул.Кірова, 18Б , код 3128) (п.п.4, 5 накладної №50477835 від 30.06.2019р.).

На станції відправлення вантаж був прийнятий до перевезення без зауважень та заперечень. При цьому, правильність внесених відомостей до вищезазначеної накладної підтвердив своїм підписом представник відправника.

Відповідно до ст.24 Статуту залізниць України залізниця має право перевірити правильність відомостей про вантаж, зазначених відправником у накладній, на станції відправлення, під час перевезення та на станції призначення. Вантажовідправники несуть відповідальність за всі наслідки неправильності, неточності або неповноти відомостей, зазначених ним у накладній. Залізниця має право перевіряти правильність цих відомостей, а також періодично перевіряти кількість та масу вантажу, що зазначаються у накладній.

Згідно із ч.1 ст.129 вказаного Статуту обставини, що можуть бути підставою для матеріальної відповідальності залізниці, вантажовідправника, вантажоодержувача, пасажирів під час залізничного перевезення, засвідчуються комерційними актами або актами загальної форми, які складають станції залізниць.

Комерційний акт складається для засвідчення таких обставин: а) невідповідності найменування, маси і кількості місць вантажу, багажу чи вантажобагажу натурою з даними, зазначеними у транспортних документах; б) у разі виявлення вантажу, багажу чи вантажобагажу без документів або документів без вантажу, багажу чи вантажобагажу; в) псування, пошкодження вантажу, багажу і вантажобагажу; г) повернення залізниці вкраденого вантажу, багажу або вантажобагажу. Залізниця зобов`язана скласти комерційний акт, якщо вона сама виявила зазначені вище обставини або якщо про існування хоча б однієї з них заявив одержувач або відправник вантажу, багажу чи вантажобагажу. В усіх інших випадках обставини, що виникли в процесі перевезення вантажу, багажу і вантажобагажу і які можуть бути підставою для матеріальної відповідальності, оформляються актами загальної форми.

Як свідчать матеріали справи, під час прибуття вагону №65741522 на станцію призначення, працівниками залізниці встановлено, що адреса одержувача вантажу, визначена у перевізному документі №50477835 (м.Кам`янське, вул.Кірова, 18Б) , по станції Правда Придніпровської залізниці відсутня, про що складено акт загальної форми №1158 від 04.07.2019р.

За змістом телеграми б/н від 04.07.2019р. станції Правда Придніпровської залізниці останньою повідомлено станцію відправлення про прибуття, зокрема, вагону №65741522 за залізничною накладною №50477835 та відсутність по станції призначення одержувача вантажу з такою адресою (м.Кам`янське, вул.Кірова, 18Б) ; вагон затримано.

У відповідь на вказане звернення, станція Велико-Анадоль Донецької залізниці повідомила станцію призначення, що відповідно до листа №03 від 04.07.2019р. вантажовідправника, вважати вірним вулицю вантажоодержувача: Соборна, 18Б.

Відтак, враховуючи наведене, з огляду на те, що відправником вантажу не було відшкодовано залізниці штраф у розмірі 50975 грн за неправильно зазначену у накладній №50477835 адресу вантажоодержувача, на підставі ст.ст.118, 122 Статуту залізниць України, Акціонерне товариство Українська залізниця в особі Регіональної філії Придніпровська залізниця Акціонерного товариства Українська залізниця звернулось до суду з розглядуваним позовом.

За приписами п.5.5 розділу 5 Правил оформлення перевізних документів, затверджених наказом №644 від 21.11.2000р. Міністерства транспорту України, якщо під час перевезення вантажу або на станції його призначення буде виявлено неправильне зазначення у накладній маси, кількості місць вантажу, його назви, коду та адреси одержувача з відправника, порта стягується штраф у розмірі згідно зі статтею 118 Статуту залізниць України. При цьому, відправник несе перед залізницею відповідальність за наслідки, які виникли.

Згідно із ст.ст.118, 122 Статуту залізниць України за неправильно зазначені у накладній код та адресу одержувача вантажу з відправника стягується штраф у розмірі згідно із статтею 118 цього Статуту. Штраф підлягає стягненню у п`ятикратному розмірі плати за користування вагонами.

Одночасно, розпорядженням №57-р від 19.02.2016р. міського голови Дніпродзержинської міської ради Про перейменування вулиць міста Дніпродзержинськ та селища міського типу Карнаухівка на підставі Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки вулицю Кірова було перейменовано на вулицю Соборна. Вказане розпорядження міського голови офіційно оприлюднене у встановленому законом порядку.

Отже, перейменування вулиці Кірова є загальновідомим фактом.

Станом на 30.06.2019р. (дата складання залізничної накладної №50477835) вантажоодержувач (Публічне акціонерне товариство Дніпровський металургійний комбінат ) був зареєстрований за наступною адресою: 51925, Дніпропетровська область, м.Кам`янське, вул.Соборна, 18Б.

При цьому, фактично місцезнаходження вантажоодержувача не змінювалось, а відбулось тільки перейменування вулиці. Зміну назви вулиці неможливо ототожнювати та порівнювати з фактом неправильно зазначеної адреси, оскільки вулиця Кірова є вулицею Соборною.

Одночасно, суд не вбачає невірного зазначення адреси Публічного акціонерного товариства Дніпровський металургійний комбінат відповідачем, оскільки ознакою невірної адреси є виникнення ризику відправлення вантажу на іншу адресу, аніж визначена відправником, або неможливість здійснення залізничного перевезення в силу помилок в адресі. При цьому, кожна з перерахованих ознак у розглядуваному спорі відсутня.

Зазначення в адресі вантажоодержувача відомостей до факту перейменування не створює ризиків направлення вантажу не за призначенням та не перешкоджає виконанню позивачем зобов`язання з перевезення.

Крім того, обставина перейменування вулиці є загальновідомим фактом, яка до того ж підтверджує, що його місцезнаходження залишилося незмінним, отже спростовує сам факт порушення.

Зміст принципів справедливості, добросовісності і розумності, що закріплені в ст.3 Цивільного кодексу України полягає в тому, що тексти законів, угод та їх застосування суб`єктами цивільних правовідносин мають бути належними і справедливими та відповідати загальновизнаним нормам обороту, вимога справедливості, добросовісності та розумності цивільного законодавства практично виражається у встановленні його нормами рівних умов для участі всіх осіб у цивільних відносинах; закріпленні можливості адекватного захисту порушеного цивільного права або інтересу; поєднання створення норм, спрямованих на забезпечення реалізації цивільного права з дотриманням прав і інтересів інших осіб.

Оцінюючи факт зазначення відповідачем у накладній адреси вантажоодержувача, яка існувала до перейменування вулиці, суд керується принципами справедливості, розумності і добросовісності і зазначає, що в силу наведених принципів не можна в контексті ст.ст.122, 118 Статуту залізниць України вважати невірною адресу, яка зазначена відповідно даних, які існували до перейменування вулиці у населеному пункті.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що позивачем не доведено належними та допустимими доказами у розумінні норм ст.ст.13, 74 Господарського процесуального кодексу України неправильність зазначення відправником (відповідачем) у накладній №50477835 адреси одержувача вантажу.

За таких обставин, у задоволенні позову Акціонерного товариства Українська залізниця в особі Регіональної філії Придніпровська залізниця до Колективного підприємства Фірма Азовбудматеріали слід відмовити у повному обсязі.

Приймаючи до уваги висновки суду щодо відмови у задоволенні позовних вимог, клопотання Колективного підприємства Фірма Азовбудматеріали , викладене у відзиві №50 від 06.02.2020р., про зменшення суми штрафу до однієї провізної плати залишається судом без задоволення.

Згідно зі ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір в сумі 1921 грн підлягає віднесенню на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.86, 129, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Вступну та резолютивну частини рішення складено та підписано 26.02.2020р.

Повний текст рішення складено та підписано 28.02.2020р.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного господарського суду через відповідний місцевий господарський суд протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.О.Паляниця

Дата ухвалення рішення26.02.2020
Оприлюднено28.02.2020
Номер документу87889846
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 50975 грн

Судовий реєстр по справі —905/2408/19

Постанова від 21.05.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Рішення від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Рішення від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 22.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

Ухвала від 28.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Паляниця Юлія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні