Ухвала
від 26.02.2020 по справі 554/762/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 26.02.2020 Справа № 554/762/20

Провадження № 1-кс/554/2861/2020

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2020 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 ,підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши клопотання старшого слідчогоСУ ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_6 , про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Сарамеч, Спитакського району Вірменія, вірмена, громадянина України, з середньою освітою, розлученого, маючого на утриманні двох неповнолітніх дітей, не працюючого, зареєстрованого та за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

якийпідозрюється у вчиненнікримінальнихправопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України, по матеріаламдосудовогорозслідування №62019170000000240, внесеного до Єдиногореєструдосудовихрозслідувань 01.04.2019 року,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 , яке мотивує наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_7 будучи наділеним природними рисами лідера, комунікабельністю та вмінням легко входити в довіру до людей, з корисливих мотивів, маючи злочинний намір, направлений на заняття гральним бізнесом, відносно якого існує заборона встановлена Законом України «Про заборону грального бізнесу в Україні» від 15.05.2009 року, переслідуючи мету наживи і незаконного збагачення, отримання неконтрольованого державою прибутку, умисно, протиправно усвідомлюючи заборону даного виду господарської діяльності, з метою надання своїм діям вигляду законної діяльності та приховування отримання неконтрольованого державою доходу від організованого ним грального бізнесу з метою прикриття незаконної діяльності у сфері грального бізнесу та власного матеріального забезпечення, у січні 2019 року створив організовану злочинну групу спільно з ОСОБА_4 залучивши до злочинної діяльності ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , які мали навички гри у покер та досвід зайняття гральним бізнесом під виглядом організації проведення турнірів зі спортивного покеру.

ОСОБА_7 , на початку 2019 року, через довірених осіб в Громадській організації «Всеукраїнська федерація спортивного покеру» отримав дозволи на відкриття акредитованих клубів спортивного покеру в АДРЕСА_3 , та АДРЕСА_4 .

У період з січня 2019 року до грудня 2019 року ОСОБА_7 , діючи відповідно до раніше розробленого плану з ОСОБА_4 , умисно, з корисливих мотивів, залучивши з метою організації та проведення азартної гри в покер з грошовими ставками ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

В подальшому, ОСОБА_7 з метою реалізації свого злочинного плану, через ОСОБА_11 з 20.11.2018 року винаймав приміщення по АДРЕСА_3 у ФОП ОСОБА_12 , сплачуючи за таку оренду 5800 грн. за кожен місяць.

Окрім цього, ОСОБА_7 01.04.2019року черезФОП ОСОБА_13 у ТОВ«БІЗНЕС-БУКЕТ» орендувавприміщення по АДРЕСА_4 , сплачуючи за таку оренду по 5000 грн. за кожен місяць.

В кінці грудня 2019 року ОСОБА_7 організував переїзд з приміщення, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_4 до одного з приміщень готелю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований за адресою: АДРЕСА_5 , яке 10 грудня 2019 року орендував через ФОП ОСОБА_13 у ТОВ «готель Дніпровські зорі», сплачуючи за таку оренду по 201 грн. за 1 кв. м на місяць.

В січні 2020 року ОСОБА_7 спільно з ОСОБА_4 організував переїзд з приміщення, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 до приміщення готельного комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », який розташований за адресою: АДРЕСА_6 , яке орендував через ФОП ОСОБА_14 у ФОП ОСОБА_15 сплачуючи за таку оренду по 41000 грн. за кожен місяць.

Із ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 у ОСОБА_7 були налагоджені та узгоджені тісні довірливі психологічні стосунки, які трансформувалися в спеціальні загальні правила поведінки та стійку злочинну діяльність осіб.

Вказана організована група осіб характеризувалась корисливою направленістю дій її учасників, єдністю намірів, щодо отримання матеріальної вигоди від зайняття гральним бізнесом, з метою збагачення, якому передував тривалий підготовчий період, підшукування місця скоєння злочину, шляхів приховування його знарядь та слідів, ретельною розробкою плану вчинення злочину, чітким розподілом ролей між співучасниками, а в кінцевому результаті розподілом матеріальних благ, отриманих у внаслідок скоєння кримінального правопорушення, а також вжиттям заходів конспірації.

Крім того, всі учасники зазначеної організованої групи обізнані щодо протиправних цілей їх діяльності, антигромадського спрямування; виявляли бажання і сприяли досягненню визначеної мети в ході скоєння правопорушення.

Злочини вчинялися з прямим умислом, тобто учасники групи усвідомлювали суспільно небезпечний характер своїх діянь, передбачали суспільно-небезпечні наслідки та бажали їх настання, переслідуючи корисливий мотив та мету власного збагачення за рахунок організації грального бізнесу.

Серед учасників організованої злочинної групи установлено чітко визначену ієрархію, згідно якої підлеглий учасник виконував розпорядження вищих за ієрархією осіб. Кожному з учасників групи відводились спеціальні функції при скоєнні злочинів, спрямовані на досягнення плану вчинення, які розподілялись наступним чином:

ОСОБА_7 виступив якорганізатор злочинноїдіяльності таїї ініціатор,спільно з ОСОБА_4 розробив планзлочинної діяльності,який довівдо відомаінших учасниківгрупи ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 ,та узгодивз нимивиконання відведенихїм ролей,а такожчастку винагородиза це,контролював такерував їхдіями, приймав заходи щодо прикриття злочинної діяльності від правоохоронних органів, у т.ч. давав вказівку щодо нерозголошення злочинної схеми та правил поводження всіх учасників уразі викриття даної незаконної діяльності правоохоронними органами. Отримував прибуток та за допомогою ОСОБА_4 розподіляв грошові кошти отримані від заняття гральним бізнесом між учасниками групи, попередньо розрахувавши та довівши до відома інших учасників, що круп`є за зміну отримують грошові кошти в сумі 500 гривень.

Окрім цього, уповноважив ОСОБА_4 забезпечити осіб, які були залучені до організації грального бізнесу в якості адміністраторів та круп`є (інструкторів з спортивного покеру) житлом, яке орендував ОСОБА_4 .

Також, попередньо узгодивши між всіма учасниками злочинної групи розміри ставок для гравців покерних клубів від 500 грн. для участі у грі в покер, визначив розмір відрахувань до каси казино які складали від 3 до 9 % з кожної роздачі карт, разом з ОСОБА_4 здійснював підшукування приміщення придбав у невстановленої слідством особи гральне обладнання, а саме: гральні покерні столи, колоди гральних карт з різними сорочками, гральні фішки з логотипом « ІНФОРМАЦІЯ_4 » різного номіналу.

З метою здійснення постійного контролю у реальному часі над персоналом та відвідувачами покерних клубів «Carre» придбав та встановив системи відео нагляду, які були підключені до інтернет мережі.

Для залучення осіб до участі в азартних іграх в покерних клубах « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за допомогою мобільного додатку «Viber» було створено групи під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та « ІНФОРМАЦІЯ_4 », окрім цього з метою залучення більшої кількості учасників в приміщеннях покерних клубів «Carre» за рахунок ОСОБА_7 організовувалися фуршети.

За вказівкою ОСОБА_7 ОСОБА_4 використовуючи грошові кошти отримані злочинним шляхом, з метою розрахунку за оренду приміщень, закупівлю продуктів та алкогольних напоїв, окрім цього здійснював інші розрахунки за товари та послуги, які придбавалися для поліпшення умов перебування в приміщенні покерного клубу « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Після чого погоджену з ОСОБА_7 частину грошових коштів розподіляв між іншими учасниками злочинної схеми, як прибуток від злочинної схеми та видавав особисто або через інших учасників в якості заробітної плати круп`є та барменам.

ОСОБА_4 виступив, як організатор злочинної схеми, будучи активним членом злочинної групи, виконував свої функції, спрямовані на досягнення спільного плану з ОСОБА_7 вчиняв злочини, та виконував функцію старшого адміністратора покерного клубу «Carre» в м. Полтава.

В функціональні обов`язки якого входило пошук приміщення та подальше його облаштування під покерний клуб, підбір персоналу на посади круп`є та барменів, організація та проведення азартних ігор в покер на грошові кошти, так звані Кеш-ігри (тренувальні ігри), отримання від гравців (відвідувачів) грошових коштів та видача ігрових фішок, та по завершенню гри обмін ігрових фішок на грошові кошти, а також організація сповіщення гравців про проведення азартних ігор.

ОСОБА_9 виступив, як виконавець злочинної діяльності, будучи активним членом злочинної групи, виконував свої функції, спрямовані на досягнення спільного плану з ОСОБА_7 вчиняв злочини, та виконував функцію адміністратора покерного клубу «Carre» в м. Полтава.

В функціональні обов`язки якого входило проведення стажування персоналу на посади круп`є, організація та проведення азартних ігор в покер на грошові кошти, так звані Кеш-ігри (тренувальні ігри), отримання від гравців (відвідувачів) грошових коштів та видача ігрових фішок, та по завершенню гри обмін ігрових фішок на грошові кошти, а також організація сповіщення гравців про проведення азартних ігор.

ОСОБА_8 виступив, як виконавець злочинної діяльності, будучи активним членом злочинної групи, виконував свої функції, спрямовані на досягнення спільного плану з ОСОБА_7 вчиняв злочини, та виконував функцію адміністратора покерного клубу «Carre» в м. Полтава.

В функціональні обов`язки якого входило організація та проведення азартних ігор в покер на грошові кошти, так звані Кеш-ігри (тренувальні ігри), отримання від гравців (відвідувачів) грошових коштів та видача ігрових фішок, та по завершенню гри обмін ігрових фішок на грошові кошти, а також організація сповіщення гравців про проведення азартних ігор.

ОСОБА_10 виступив, як виконавець злочинної діяльності, будучи активним членом злочинної групи, виконував свої функції, спрямовані на досягнення спільного плану з ОСОБА_7 вчиняв злочини, та виконував функцію адміністратора покерного клубу « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в м. Кременчук Полтавської області.

В функціональні обов`язки якого входило організація та проведення азартних ігор в покер на грошові кошти, так звані Кеш-ігри (тренувальні ігри), отримання від гравців (відвідувачів) грошових коштів та видача ігрових фішок, та по завершенню гри обмін ігрових фішок на грошові кошти, а також організація сповіщення гравців про проведення азартних ігор.

Членами організованої групи вчинено злочини за наступних обставин.14 травня 2019 року ОСОБА_7 в складі організованої злочинної групи за попередньою змовою з ОСОБА_4 та ОСОБА_8 організував та провів азартну гру в покер у приміщенні клубу спортивного покеру « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , а саме надав платні послуги з організації та проведення карткової кеш-гри в покер невстановленим слідством відвідувачам закладу, серед яких ОСОБА_16 , який, оплативши ОСОБА_8 грошові кошти в сумі 500 грн. придбав в останнього гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті та прийняв участь у кеш-грі в покер, яку безпосередньо проводили почергово круп`є (інструктори з гри в покер) ОСОБА_17 та невстановлена слідством особа.Під час участі у вказаній кеш-грі в покер гравець ОСОБА_16 , програвши вищевказані грошові кошти в сумі 500 грн., придбав у ОСОБА_8 додаткові гральні фішки, оплативши останньому грошові кошти в сумі 400 грн, які частково програв.

Після чого в нього залишилося фішок загальною номінальною вартістю 385, які останній обміняв у ОСОБА_8 на грошові кошти у сумі 385 грн.

За вказаних обставин 14 травня 2019 року гравець ОСОБА_16 під час участі у кеш-грі в покер програв у вказаному гральному закладі 615 грн.

29 травня 2019 року ОСОБА_7 в складі організованої злочинної групи за попередньою змовою з ОСОБА_4 організував та провів азартну гру в покер у приміщенні клубу спортивного покеру « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , надано платні послуги з організації та проведення карткової кеш-гри в покер невстановленим слідством відвідувачам закладу, серед яких ОСОБА_16 , який, оплативши ОСОБА_4 , грошові кошти в сумі 500 грн. придбав в останнього гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті та прийняв участь у кеш-грі в покер, яку безпосередньо проводили почергово круп`є (інструктори з гри в покер ОСОБА_17 . Під час участі у вказаній кеш-грі в покер гравець ОСОБА_16 , частково програв грошові кошти в сумі 70 грн.

Після чого в нього залишилося фішок загальною номінальною вартістю 430, які останній обміняв у ОСОБА_4 на грошові кошти у сумі 430 грн.

За вказаних обставин 29 травня 2019 року гравець ОСОБА_16 під час участі у кеш-грі в покер програв у вказаному гральному закладі 70 грн.

03 червня 2019 року ОСОБА_7 в складі організованої злочинної групи за попередньою змовою з ОСОБА_4 організував та провів азартну гру в покер у приміщенні клубу спортивного покеру « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , надано платні послуги з організації та проведення карткової кеш-гри в покер невстановленим слідством відвідувачам закладу, серед яких ОСОБА_16 , який, оплативши ОСОБА_18 грошові кошти в сумі 500 грн. придбав в останнього гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті та прийняв участь у кеш-грі в покер, яку безпосередньо проводили почергово круп`є (інструктори з гри в покер) ОСОБА_18 . Під час участі у вказаній кеш-грі в покер гравець ОСОБА_16 , програв грошові кошти в сумі 68 грн.

Після чого в нього залишилося фішок загальною номінальною вартістю 432, які останній обміняв у ОСОБА_4 на грошові кошти у сумі 400 грн.

За вказаних обставин 03 червня 2019 року гравець ОСОБА_16 під час участі у кеш-грі в покер програв у вказаному гральному закладі 68 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність 06 червня 2019 року ОСОБА_7 в складі організованої злочинної групи за попередньою змовою з ОСОБА_4 організував та провів азартну гру в покер у приміщенні клубу спортивного покеру « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , надано платні послуги з організації та проведення карткової кеш-гри в покер невстановленим слідством відвідувачам закладу, серед яких ОСОБА_16 , який, оплативши ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 1000 грн. придбав в останнього гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті та прийняв участь у кеш-грі в покер, яку безпосередньо проводили почергово круп`є (інструктори з гри в покер) ОСОБА_18 . Під час участі у вказаній кеш-грі в покер гравець ОСОБА_16 , виграв гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті 670 грн., які останній обміняв у ОСОБА_4 .

За вказаних обставин 06 червня 2019 року гравець ОСОБА_16 під час участі у кеш-грі в покер виграв у вказаному гральному закладі 620 грн.

Окрім цього, 18 червня 2019 року ОСОБА_7 в складі організованої злочинної групи за попередньою змовою з ОСОБА_4 та ОСОБА_19 організував та провів азартну гру в покер у приміщенні клубу спортивного покеру « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , надано платні послуги з організації та проведення карткової кеш-гри в покер невстановленим слідством відвідувачам закладу, серед яких ОСОБА_16 , який, оплативши ОСОБА_9 грошові кошти в сумі 400 грн. придбав в останнього гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті та прийняв участь у кеш-грі в покер, яку безпосередньо проводили почергово круп`є (інструктори з гри в покер) ОСОБА_17 . Під час участі у вказаній кеш-грі в покер гравець ОСОБА_16 , програв грошові кошти в сумі 135 грн.

Після чого в нього залишилося фішок загальною номінальною вартістю 265, які останній обміняв у ОСОБА_9 на грошові кошти у сумі 265 грн.

За вказаних обставин 18 червня 2019 року гравець ОСОБА_16 під час участі у кеш-грі в покер програв у вказаному гральному закладі 135 грн.

31 січня 2020 року ОСОБА_7 в складі організованої злочинної групи за попередньою змовою з ОСОБА_4 та ОСОБА_8 організував та провів азартну гру в покер у приміщенні клубу спортивного покеру « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташованого за адресою: АДРЕСА_6 , надано платні послуги з організації та проведення карткової кеш-гри в покер ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 та ОСОБА_16 , який, оплативши ОСОБА_8 грошові кошти в сумі 500 грн. придбав в останнього гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті та прийняв участь у кеш-грі в покер, яку безпосередньо проводили почергово круп`є (інструктори з гри в покер) ОСОБА_30 , ОСОБА_31 та ОСОБА_32 . Під час участі у вказаній кеш-грі в покер гравець ОСОБА_16 , програвши вищевказані грошові кошти в сумі 500 грн., придбав у ОСОБА_8 додаткові гральні фішки, оплативши останньому грошові кошти в сумі 500 грн, програвши вищевказані грошові кошти в сумі 500 грн., придбав у ОСОБА_8 додаткові гральні фішки, оплативши останньому грошові кошти в сумі 500 грн, які частково програв.

Після чого в нього залишилося фішок загальною номінальною вартістю 205, які останній обміняв у ОСОБА_8 на грошові кошти у сумі 200 грн.

За вказаних обставин 31 січня 2020 року гравець ОСОБА_16 під час участі у кеш-грі в покер програв у вказаному гральному закладі 1295 грн.

Того ж дня, ОСОБА_7 в складі організованої злочинної групи за попередньою змовою з ОСОБА_10 та ОСОБА_33 , який не був обізнаний про протиправну діяльність ОСОБА_7 організував та провів азартну гру в покер у приміщенні клубу спортивного покеру « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташованого за адресою: АДРЕСА_5 , надано платні послуги з організації та проведення карткової кеш-гри в покер ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 та іншим, серед яких ОСОБА_37 , який, оплативши ОСОБА_38 грошові кошти в сумі 2000 грн. придбав в останнього гральні фішки загальною номінальною вартістю в еквіваленті та прийняв участь у кеш-грі в покер, яку безпосередньо проводили почергово круп`є (інструктори з гри в покер) ОСОБА_39 . Під час участі у вказаній кеш-грі в покер гравець ОСОБА_37 , програвши вищевказані грошові кошти в сумі 2000 грн., придбав у ОСОБА_40 додаткові гральні фішки, оплативши останньому грошові кошти в сумі 500 грн, програв вищевказані грошові кошти в сумі 500 грн.

За вказаних обставин 31 січня 2020 року гравець ОСОБА_37 під час участі у кеш-грі в покер програв у вказаному гральному закладі 2500 грн.

31 січня 2020 року працівниками поліції припинено незаконну діяльність вказаних гральних закладів.

Таким чином, своїми умисними протиправними діями, що виразилися у зайнятті гральним бізнесом, вчиненими організованою групою ОСОБА_41 , вчинив кримінальні правопорушення, передбаченіч. 3 ст. 28,ч. 1ст. 203-2 Кримінального кодексу України.

19.02.2020 року ОСОБА_4 вручено повідомлення про підозру у вчиненні останнім кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України.

З метою запобігання спробам підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, слідчий просить обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Прокурор в судовому засіданні підтримав заявлене клопотання, просив задовольнити. Вказав, зокрема, що підозрюваний з`являється на виклики, даних про ухилення його немає; відомості до ЄРДР внесені 01.04.2019 року.

Підозрюваний в судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечував.

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечувала з приводу задоволення клопотання.

Заслухавши учасників процесу,вивчивши клопотання та копії матеріалів, якими воно обґрунтовується, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно дост.3 КПК Українидо повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Згідно клопотання слідчий просить застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у виді домашнього арештущо полягає у забороні підозрюваному залишати житло за місцем фактичного проживання, за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 21.00 години до 06.00 годин щоденно без застосування електронних засобів контролю, на два місяці з покладанням обов`язків відповідно до ч. 5ст. 194 КПК України.

Згідностатті 177 КПК Україниметою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Частиною 2ст. 181 КПК Українипередбачено, що домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Слідчим суддею враховується, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.28, ч.1 ст.203-2 КК України.

Санкцієюч. 1ст. 203-2 КК Українивизначено покарання у виді штрафу від десяти тисяч до сорока тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Системний аналіз зазначених норм свідчать про відсутність підстав для задоволення клопотання про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Згідно ч. 8ст. 194 КПК України, до підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні злочину, за який передбачено основне покарання у виді штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, може бути застосовано запобіжний захід лише у вигляді застави або тримання підвартою у випадках та в порядку, передбачених цією главою.

Відповідно до ч. 5ст. 12 КК України, особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п`ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

Крім того, згідно п. 3 ч. 5ст. 182 КПК України, розмір застави визначається у таких межах: щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 182 КПК України розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбаченихстаттею 177цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Отже, до підозрюваного ОСОБА_4 може бути застосований запобіжний захід у вигляді застави або тримання під вартою, що зважаючи на обставини кримінального правопорушення та особи підозрюваного є занадто тяжкими запобіжними заходами (відсутні в матеріалах справи дані, що навіть мінімальний розмірзастави підозрюваний в змозі буде сплатити), а домашній арешт, з яким погоджується сторона захисту, не може бути застосований.

Тому, слідчий суддя вважає за необхідне оцінити чи існує потреба у застосуванні будь-якого запобіжного заходу.

Вбачається, що відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені 01.04.2019 року.

19.02.2020 року ОСОБА_4 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч. 3 ст. 28 ч.1ст.203-2 КК України. За вказаний період будь-які відомості, що свідчили б про існування ризиків передбаченихст. 177 КПК України, або про виникнення таких ризиків, відсутні.Підозрюваний самостійно співпрацюєзі слідством та не ухиляється від досудового розслідування, з`являється до слідчого за першою вимогою.

Тому, враховуючи належну процесуальну поведінку підозрюваного, та зважаючи на міцність його соціальних зв`язків (наявність на утриманні двох неповнолітніх дітей, постійного місця проживання), слідчий суддя не вбачає підстав для застосування до підозрюваного будь-якого запобіжного заходу.

Отже, в задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.177,178,181,193,194,196,205,309,376,532,534 КПК України,-

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання старшого слідчогоСУ ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України, по матеріалам досудового розслідування №62019170000000240, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.04.2019 року відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з часу проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення26.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87912401
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —554/762/20

Ухвала від 07.04.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 07.04.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 26.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 26.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 26.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні