Рішення
від 07.02.2020 по справі 291/1249/19
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/1249/19

2-о/291/3/20

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

07 лютого 2020 року

Ружинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Митюк О.В.,

при секретарі судового засідання - Шахрай Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Ружин Житомирської області заяву

представника заявника ОСОБА_1 , що діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Роставицька сільська рада Ружинського району Житомирської області, приватний нотаріус Бердичівського міського нотаріального округу Сітяшенко Вікторія Анатоліївна

про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся із заявою в інтересах ОСОБА_2 до суду про встановлення факту родинних відносин, а саме просить встановити факт родинних відносин про те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідною сестрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заявлені вимоги мотивує тим, 09.09.2019 р. заявник звернувся через представника до приватного нотаріуса Бердичівського міського нотаріального округу Сітяшенко Вікторії Анатоліївни із заявою про прийняття спадщини, але в подальшому постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 09.09.2019 р. заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на право на земельну ділянку частку (пай) члена КСП Правда села Роставиця Роставицької сільської ради Ружинського району Житомирської області, яке належало гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті якої її рідня сестра гр. ОСОБА_3 спадщину в установлений законом строк прийняла (проживала та була зареєстрована з гр.. ОСОБА_4 на день її смерті), але не оформила своїх спадкових прав. Підстава відмови обгрунтована нотаріусом тим, що в свідоцтвах про народження рідних сестер ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , які підтверджують їх родинні стосунки, є розбіжності в написанні імені гр. ОСОБА_3 , в її свідоцтві про народження та по батькові їх батька в свідоцтвах про народження ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

В зв`язку з вищевказаними розбіжностями в актових записах про народження сестер ОСОБА_4 , та ОСОБА_3 права заявника порушено, оскільки не дають змоги підтвердити родинні стосунки зі спадкодавцем, і відповідно впливають на реалізацію його права на спадкування майна ОСОБА_3 , як спадкоємця за заповітом .

В суді представник заявника ОСОБА_1 та заявник ОСОБА_2 заяву підтримали, посилаючись на факти викладені в заяві. В подальшому в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Представник заінтересованої особи Роставицька сільська рада, Ружинського району, Житомирської області та заінтересована особа приватний нотаріус Бердичівського міського нотаріального округу Сітяшенко В.А. в судове засідання не з`явилися подали відповідне клопотання в якому просять справу слухати у їх відсутність, заявлені вимоги визнали, та не заперечує щодо їх задоволення.

Суд, вислухавши пояснення представника заявника, заявника, свідків, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ст.315 ЦПК України суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, і в тому числі, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, тощо.

Відповідно як встановлено судом, ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Роставиця, Ружинського району, Житомирської області згідно копії паспорта серії НОМЕР_1 виданим Ружинським РВ УМВС України в Житомирській області. (а.с.5).

Відповідно до Заповіту від 02.09.2003 р.. зареєстрованого за №44 в книзі для запису нотаріальних дій та посвідченого виконавчим комітетом Роставицької сільської ради Ружинського району Житомирської області ОСОБА_3 на випадок своєї смерті заповіла ОСОБА_2 , все своє майно, де б воно не знаходилося та з чого б воно не складалося, і взагалі все те, на що вона за законом матиме права(а.с.6).

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вбачається згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Бердичівським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, актовий запис №271(а.с.7).

Відповідно до Сертифікату на право на земельну часту (пай) серії ЖТ №0210070 виданого 09.04.1997 р. ОСОБА_4 , як члену колективного сільськогосподарського підприємства Правда села Роставиця Ружинського району Житомирської області про належність права на земельну ділянку (пай), що перебуває у колективній власності даного підприємства, розміром 2,03 га. вартістю 9308,00 грн. (а.с.11).

Довідкою Роставицької сільської ради Ружинського району Житомирської області №738 від 10.12.2018 р. підтверджено, що ОСОБА_3 фактично в 6-ти місячний строк прийняла спадщину після смерті сестри ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .(а.с.12)

Довідкою №542 від 05.09.2019 р. Вчорайшенської сільської ради Роставицького старостинського округу про те , що гр.. ОСОБА_4 та ОСОБА_3 були зареєстровані та проживали за адресою : АДРЕСА_1 та мали повнорідну родинність - були рідними сестрами. (а.с.13).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина за заповітом на її майно, копія спадкової справи №30/2018. Підтвердженням цього є Витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі №54419810 від 10.12.2018 р., зареєстрований приватним нотаріусом Бердичівського міського нотаріального округу Житомирської області Сітяшенко Вікторією Анатолівною.(а.с.48-103).

З свідоцтва про народження № НОМЕР_5 виданим 26.11.1936 року, вбачається, що в графі особи на яку видано документ невірно вказано ОСОБА_3 (російською мовою: ОСОБА_3 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьками якої є: батько - ОСОБА_7 , мати - ОСОБА_8 (а.с.9).

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 20.12.1949 р. вбачається, що ОСОБА_4 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 , та підтверджено спорідненість з рідною сестрою, оскільки її батьками теж зазначено: батько - ОСОБА_7 , мати - ОСОБА_8 (а.с.10).

Згідно свідоцтва про смерть виданим Виконавчим комітетом Роставицької сільської ради Ружинського району Житомирській області, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , актовий запис №5(а.с.8).

Державний архів Житомирської області листом від 21.08.2019 р. адресованим приватному нотаріусу Сітяшенко В.А. повідомив, що у книзі реєстрації актових записів про народження по с. Війтівці (нині с. Роставиця) Ружинського району за 1936 рік, що надійшла на зберігання до Державного архіву Житомирської області частково, запису про народження ОСОБА_3 не виявлено. Книга реєстрації актових записів про народження по с. Війтівці (нині с. Роставиця) Ружинського району за 1940 рік на зберігання до Державного архіву Житомирської області не надходила, тому підтвердити дату народження ОСОБА_4 неможливо (а.с.15).

Довідкою Бердичівського геріатричного пансіонату Житомирської обласної ради від 21.09.2018 р. підтверджено те, що ОСОБА_3 , 1936 року народження проживала і прописана) в даному пансіонаті за адресою: АДРЕСА_2 та знаходилась на повному державному забезпеченні з 12.09.2003 р. і померла в пансіонаті 22.06.2018 р.(а.с.15)

Випискою з погосподарської книги №65 від 05.02.2020 року згідно запису в по господарській книзі №6 ОПО №0264-1 внесено запис про домогосподарство , що знаходиться за адресою : АДРЕСА_1 , головою домогосподарства зазначено ОСОБА_4 , яка фактично була власником житлового будинку, померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом з нею була зареєстрована та проживала сеста ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , крім вищезазначених осіб в будинку ніхто не був зареєстрований та не проживав(а.с.130).

Приватним нотаріусом Бердичівського міського нотаріального округу Сітяшенко Вікторією Анатоліївною постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 09.09.2019 р. заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на право на земельну ділянку частку (пай) члена КСП Правда села Роставиця Роставицької сільської ради Ружинського району Житомирської області, яке належало гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті якої її рідня сестра гр. ОСОБА_3 спадщину в установлений законом строк прийняла (проживала та була зареєстрована з гр.. ОСОБА_4 на день її смерті), але не оформила своїх спадкових прав у зв`язку з відсутністю доказів, що підтверджують їх родинні стосунки (а.с.17).

Тобто рідними батьками обох споріднених сестер є одні й ті самі особи: батько - ОСОБА_9 , мати - ОСОБА_8 .

Таким чином, відсутність документів (актових записів про народження), які б підтверджували родинні стосунки між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є перешкодою у реалізації заявником права на спадщину ОСОБА_3 і заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. іншим способом ніж в судовому порядку

Факт родинних відносин між померлою ОСОБА_3 та померлою ОСОБА_4 підтверджується співпаданням записів у свідоцтвах про народження їх батьків.

Також, що як вбачається з пояснень свідків ОСОБА_10 та ОСОБА_11 вказані особи за свого життя підтримували родинні стосунки та взаємовідносини між ними були як між рідними сестрами.

Суд вважає, що дані пояснення свідків достовірні, оскільки вони проживали в одному селі з померлими та заявником, знали їх та знають заявника, а тому їх твердження про родинні відносини вказаних осіб заслуговують на увагу.

За таких обставин, суд вважає, що зазначений факт родинних відносин знайшов своє підтвердження у судовому засіданні, а отже, заява ОСОБА_2 підлягає задоволенню, оскільки встановлення даного факту має для нього юридичне значення, так як дозволяє реалізувати свої права, пов`язані з отриманням свідоцтва про право на спадкове майно.

Таким чином, дослідивши докази, суд приходить до висновку, що позовна заява про встановлення факту родинних відносин підлягає задоволенню.

Пунктом 1 частини 1статті315 ЦПК України передбачено, що в судовому порядку може бути встановлений факт родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п.1постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення (далі постанови Пленуму) із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Встановлення факту родинних відносин в данному випадку необхідне для оформлення спадщини.Спору щодо спадкування не має, інших спадкоємців також.

Сукупність наведених доказів приводить суд до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.6 ст. 259 ЦПК України в даному судовому засіданні проголошується вступна та резолютивна частина рішення, а складання рішення в повному обсязі відкладається на 5 днів.

Керуючись ст. 259, 315 п.1 , ст.316, 319 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву представника заявника ОСОБА_1 , що діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Роставицька сільська рада Ружинського району Житомирської області, приватний нотаріус Бердичівського міського нотаріального округу Сітяшенко Вікторія Анатоліївна про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідною сестрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Повне рішення по справі виготовлено 18.02.2020 року.

Сторони по справі:

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , проживає: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний податковий номер - НОМЕР_4 ;

Заінтересована особа: Роставицька сільська рада Ружинського району Житомирської області, місце розташування:13625, с.Роставиця, вул.40-річчя Перемоги Ружинського району Житомирської області, код ЄДРПОУ 04347278.

Заінтересована особа: Приватний нотаріус Бердичівського міського нотаріального округу Сітяшенко Вікторія Анатоліївна, місце розташування :13300, м.Бердичів, вул.Європейська,14, Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Апеляційного суду Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону № 2147-VІІІ від 03 жовтня 2017 року, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя О. В. Митюк.

СудРужинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.02.2020
Оприлюднено03.03.2020
Номер документу87924094
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —291/1249/19

Рішення від 07.02.2020

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Рішення від 07.02.2020

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні