Ухвала
від 27.02.2020 по справі 233/4889/16-к
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/4889/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2020 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора Костянтинівської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016050380000457 від 05 квітня 2016 року та звільнення особи від кримінальної відповідальності стосовно:

ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Костянтинівка, Донецької області, українця, громадянина України, з вищою освітою, заступника начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром», раніше не судимого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до наказу № 17-к/3 від 11 березня 2014 року ОСОБА_5 призначено на посаду заступника начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром».

Згідно договору про організацію перевезень вантажів і проведення розрахунків за перевезення та надані залізничним транспортом послуги № ДФ/20043 від 25 грудня 2015 року ПАТ «Українська залізниця» надає ПрАТ «Керампром» послуги, пов`язані з перевезенням вантажів та проведенням розрахунків за ці процедури. Згідно довіреності від ПрАТ «Керампром» № 16 від 01 лютого 2016 року, № 42 від 01 квітня 2016 року заступнику начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 надано право виконувати наступні вантажні операції по станції Костянтинівка: оформлювати перевізні документи, отримувати вантажі, підписувати та отримувати облікові картки та відомості, тощо.

На початку лютого 2016 року, в денний час доби, більш точної дати та часу не встановлено, заступник начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 , до обов`язків якого входить замовлення вагонів у перевізників та на залізничних станціях, оформлення залізничних накладних, підготовка заявок для оформлення декларацій, митних документів, підготовка сертифікатів якості та рахунку-фактури, здійснення контролю за навантаженням вагонів та за завезенням глини на склад з кар`єру, прийшов до кабінету, що знаходиться у будівлі Костянтинівської регіональної філії «Донецька залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» (далі за текстом станція Костянтинівка), за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області та звернувся до посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, щодо своєчасного, без затримок та перешкод виділення вагонів в кількості 25 штук на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром», з метою перевезення вантажу на експорт. В ході розмови посадова особа, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, повідомила ОСОБА_5 , що надання відповідних послуг та вагонів рухомого складу для завантаження, перевезення та вивантаження глини, без затримок та перешкод, можливе, проте, за цю послугу він має надати їй особисто неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 250 грн. за 1 вагон, на що ОСОБА_5 погодився.

Так, 01 лютого 2016 року за попередньою домовленістю між заступником начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 та посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, остання, діючи з метою подальшого отримання неправомірної вигоди, надала розпорядження черговому станційного поста централізації станції Костянтинівка щодо подавання 03 лютого 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25-ти вагонів. 03 лютого 2016 року вказані 25 вагонів були своєчасно без затримок та перешкод подані на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» для подальшої відправки за межі України.

17 лютого 2016 року приблизно о 14 годині 28 хвилин заступник начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 , діючи на підставі довіреності від ПрАТ «Керампром», діючи умисно, в інтересах служби, знаходячись в кабінеті посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розташованого в приміщенні станції Костянтинівка, за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області, за надання посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розпоряджень працівникам станції на виконання останніми певних дій направлених на відбір вагонів для подальшої подачі без затримок та перешкод на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 03 лютого 2016 року - 25 вагонів, діючи таким чином на користь третьої особи, надав посадовій особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6250 гривень.

21 лютого 2016 року за попередньою домовленістю між заступником начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 та посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, остання, діючи з метою подальшого отримання неправомірної вигоди, надала розпорядження черговому станційного поста централізації станції Костянтинівка щодо подавання 24 лютого 2016 року 25 лютого 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25-ти вагонів. Так, 24 лютого 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» були своєчасно без затримок та перешкод подані 25 вагонів для подальшої відправки за межі України.

24 лютого 2016 року приблизно о 11 годині 29 хвилин, заступник начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 , діючи на підставі довіреності від ПрАТ «Керампром», діючи умисно, в інтересах служби, знаходячись в кабінеті посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розташованого в приміщенні станції Костянтинівка, за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області, за надання посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розпоряджень працівникам станції на виконання останніми певних дій направлених на відбір вагонів для подальшої подачі без затримок та перешкод на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 24 лютого 2016 року 25-ти вагонів, діючи таким чином на користь третьої особи, повторно надав посадовій особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6250 гривень.

У той же час, 24 лютого 2016 року представник ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 звернувся до посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, щодо подавання вагонів з 01 березня 2016 року. У свою чергу, посадова особа, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, з метою одержання у подальшому неправомірної вигоди, надала розпорядження черговому станційного поста централізації станції Костянтинівка щодо подавання 01 березня 2016 року та 10 березня 2016 року по 25 вагонів на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром». Так, 02 березня 2016 року за попереднім усним розпорядженням посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» були своєчасно без затримок та перешкод подані 25 вагонів для подальшої відправки за межі України. 09 березня 2016 року за попереднім усним розпорядженням посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» були своєчасно без затримок та перешкод подані 25 вагонів для подальшої відправки за межі України.

02 березня 2016 року приблизно об 11 годині 21 хвилин заступник начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 , діючи на підставі довіреності від ПрАТ «Керампром», діючи умисно, в інтересах служби, знаходячись в кабінеті посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розташованого в приміщенні станції Костянтинівка, за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області, за надання посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розпоряджень працівникам станції на виконання останніми певних дій, направлених на відбір вагонів для подальшої подачі без затримок та перешкод на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» та подачу 02 березня 2016 року 25-ти вагонів, діючи таким чином на користь третьої особи, повторно надав посадовій особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6250 гривень.

Крім того, 09 березня 2016 року приблизно о 12 годині 46 хвилин ОСОБА_5 , діючи на підставі довіреності від ПрАТ «Керампром», діючи умисно, в інтересах служби, знаходячись в кабінеті посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розташованого в приміщенні станції Костянтинівка, за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області, за надання посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розпоряджень працівникам станції на виконання останніми певних дій, направлених на відбір вагонів для подальшої подачі без затримок та перешкод, а саме за подачу 09 березня 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25 вагонів, діючи таким чином на користь третьої особи, повторно надав посадовій особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6250 гривень.

Приблизно 10 березня 2016 року, більш точної дати не встановлено, за попередньою домовленістю між заступником начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 та посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, остання, діючи з метою подальшого отримання неправомірної вигоди, надала розпорядження черговому станційного поста централізації станції Костянтинівка щодо подавання на під`їзний шлях прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25-ти вагонів. Так, 15 березня 2016 року на під`їзний шлях прирельсового складу ПрАТ «Керампром» були своєчасно без затримок та перешкод подані 25 вагонів для подальшої відправки за межі України.

16 березня 2016 року приблизно о 10 годині 59 хвилин, ОСОБА_5 , діючи на підставі довіреності від ПрАТ «Керампром», діючи умисно, в інтересах служби, знаходячись в кабінеті посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розташованого в приміщенні станції Костянтинівка, за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області, за надання посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розпоряджень працівникам станції на виконання останніми певних дій, направлених на відбір вагонів для подальшої подачі без затримок та перешкод, а саме за подачу 15 березня 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25 вагонів, діючи таким чином на користь третьої особи, повторно надав посадовій особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6250 грн.

Приблизно 20 березня 2016 року, більш точної дати не встановлено, за попередньою домовленістю між заступником начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 та посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, остання, діючи з метою подальшого отримання неправомірної вигоди, надала розпорядження черговому станційного поста централізації станції Костянтинівка щодо подавання на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25-ти вагонів. Так, 25 березня 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» були своєчасно без затримок та перешкод подані 25 вагонів для подальшої відправки за межі України.

25 березня 2016 року приблизно о 12 годині 59 хвилин, ОСОБА_5 , діючи на підставі довіреності від ПрАТ «Керампром», діючи умисно, в інтересах служби, знаходячись в кабінеті посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розташованого в приміщенні станції Костянтинівка, за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області, за надання посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розпоряджень працівникам станції на виконання останніми певних дій, направлених на відбір вагонів для подальшої подачі без затримок та перешкод, а саме за подачу 25 березня 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25 вагонів, діючи таким чином на користь третьої особи, повторно надав посадовій особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6250 грн.

28 березня 2016 року за попередньою домовленістю між заступником начальника складу готової продукції ПрАТ «Керампром» ОСОБА_5 та посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, остання, з метою подальшого отримання неправомірної вигоди, надала розпорядження черговому станційного поста централізації станції Костянтинівка щодо подавання 04 квітня 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25-ти вагонів. Так, 04 квітня 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» були своєчасно без затримок та перешкод подані 25 вагонів для подальшої відправки за межі України.

05 квітня 2016 року о 10 годині 00 хвилин, ОСОБА_5 , діючи на підставі довіреності від ПрАТ «Керампром», діючи умисно, в інтересах служби, знаходячись в кабінеті посадової особи, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розташованого в приміщенні станції Костянтинівка, за адресою: вул. Правобережна, 81, м. Костянтинівка, Донецької області, за надання посадовою особою, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, розпоряджень працівникам станції на виконання останніми певних дій, направлених на відбір вагонів для подальшої подачі без затримок та перешкод, а саме за подачу 04 квітня 2016 року на під`їзну колію прирельсового складу ПрАТ «Керампром» 25 вагонів, діючи таким чином на користь третьої особи, повторно надав посадовій особі, щодо якої здійснюється окреме кримінальне провадження, неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6250 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 , своїми умисними діями, що виразилися в наданні службовій особі неправомірної вигоди за вчинення службовою особою, в інтересах третьої особи, дій з використанням службового становища, вчиненими повторно, вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч. 2 ст. 369 КК України.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення: закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

В клопотанні прокурора Костянтинівської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_3 від 21 січня 2020 року ставиться питання про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 369 КК України, відповідно до вимог ч. 5 ст. 354 КК України, оскільки останній після надання неправомірної вигоди - до отримання з інших джерел інформації про цей злочин органом, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, добровільно 05 квітня 2016 року заявив про те, що сталося такому органу і активно спряв розкриттю злочину, вчиненого особою яка одержала неправомірну вигоду. На момент повідомлення ОСОБА_5 про вчинення ним кримінального правопорушення в слідчому відділі Костянтинівського ВП Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області така інформація була відсутня. Прокурор ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні підтримала подане клопотання і просила звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити.

ОСОБА_5 в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369 КК України за обставин, викладених в клопотанні, проти звільнення від кримінальної відповідальності відповідно до вимог ст. 285 КК України не заперечував. Просив задовольнити клопотання прокурора та звільнити його від кримінальної відповідальності.

Захисник ОСОБА_4 просив задовольнити клопотання про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 369 КК України на підставі ч. 5 ст. 354 КК України.

Заслухавши прокурора, підозрюваного, захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження, судом встановлено наступне.

За змістом положень ст. 44 КК України, особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Підозрюваному, обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, повинно бути роз`яснено суть підозри чи обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Відповідно до ч. 5 ст.354КК України особа, яка запропонувала, пообіцяла або надала неправомірну вигоду, звільняється від кримінальної відповідальності за злочини, передбачені статтями 354, 368-3, 368-4, 369, 369-2 КК України, якщо після пропозиції, обіцянки чи надання неправомірної вигоди вона-до отримання з інших джерел інформації про цей злочин органом, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, - добровільно заявила про те, що сталося, такому органу та активно сприяла розкриттю злочину, вчиненого особою, яка одержала неправомірну вигоду або прийняла її пропозицію чи обіцянку.

Аналогічні норми викладені у пункті 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, відповідно до якого суд зобов`язаний звільнити особу від кримінальної відповідальності, у разі наявності спеціальних обставин, передбачених конкретною нормою закону, якою, у даному випадку, є норма ч. 5 ст. 354 КК України.

Згідно п. 1 ч. 2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3статті 288КПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Судом достовірно встановлено, що ОСОБА_5 ,який надавнеправомірну вигоду,після наданнянеправомірної вигодидо отриманняз іншихджерел інформаціїпро цейзлочин органом, службоваособа якогозгідно іззаконом наділенаправом повідомлятипро підозру- добровільно заявив про те, що сталося, що підтверджується заявою ОСОБА_5 , зареєстрованою в журналі Єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Костянтинівського відділення поліції Бахмутського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області від 05 квітня 2016 року № 1835, та що останній активно сприяв розкриттю злочину, вчиненого особою, яка одержала неправомірну вигоду.

Приймаючи до уваги вищевикладене, обговоривши з учасниками судового провадження клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, суд пересвідчившись в тому, що ОСОБА_5 на виконання вимог ч. 3 ст. 285 КПК України роз`яснено суть підозри, підстава звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави, вважає, що клопотання підлягає задоволенню як таке, що ґрунтується на законі.

Долю речових доказів вирішити відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Запобіжний захід ОСОБА_5 в рамках даного кримінального провадження не обирався.

На підставіст.44,ч.5ст.354КК України,керуючись ст.ст. 284 - 288 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Костянтинівської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016050380000457 від 05 квітня 2016 року та звільнення особи від кримінальної відповідальності відносно ОСОБА_5 , який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369 КК України - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 369 КК України на підставі ч. 5 ст. 354 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016050380000457 від 05 квітня 2016 року за підозрою ОСОБА_5 , у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369 КК України - закрити.

Речові докази матеріальні носії інформації, а саме лазерні DVD-R диски № 1, 2, 3, 4; лазерні диски з інвентарними номерами №№ інв.18т, інв.19т, інв.26т, інв.29т, інв.35т, інв.42т, інв.49т, інв.40т., інв.75т. зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87933947
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі

Судовий реєстр по справі —233/4889/16-к

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Сітніков Т. Б.

Ухвала від 27.11.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Топчій Т. В.

Ухвала від 27.11.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Топчій Т. В.

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Топчій Т. В.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Топчій Т. В.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

Ухвала від 05.08.2019

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Леміщенко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні