Ухвала
від 20.02.2020 по справі 489/2610/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

"20" лютого 2020 р. Справа №489/2610/19

Провадження №2/489/232/20

УХВАЛА

20 лютого 2020 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого - судді Румянцевої Н.О.,

із секретарем судових засідань - Середою А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54", ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Управління державної реєстрації Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради про визнання загальних зборів такими, що не відбулися, визнання недійсними та скасування протокольних рішень, визнання повноважень голови правління припиненими, скасування державної реєстрації

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом про: визнання недійсним рішення загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" оформлене протоколом № 9 від 16 березня 2019 року загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54"; визнання недійсним рішення засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" оформлене протоколом № 1 від 16 березня 2019 року засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54"; визнання припиненим повноваження голови правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" Мартинова Юрія Олексійовича; скасування рішення Управління державної реєстрації Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради про внесення змін до відомостей про юридичну особу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" проведених на підставі рішення загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" та на підставі рішення засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" оформленого протоколом № 1 від 16 березня 2019 року засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54".

11 червня 2019 року від позивача надійшла заява про збільшення позовних вимог, а саме позивач просить, крім іншого, стягнути з відповідачів в солідарному порядку всі витрати, на оплату правничої (правової) допомоги у зв`язку з розглядом дійсної справи. Зазначає, що на теперішній час ним сплачено на послуга адвоката грошові кошти у сумі 2000,00 грн..

Позивач обґрунтовуючи свої вимоги зазначає, що він є власником квартири АДРЕСА_1 . Рішенням установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" від 28.02.2016 року прийнято рішення про створення ОСБББ "Вулиця Південна-54", затверджено Статут правління та ревізійну комісію, а також проведено державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54". Відповідно до протоколу № 1 засідання правління ОСББ "Вулиця Південна-54" від 28.02.2016 року ОСОБА_1 обрано головою правління. Проте, 16.03.2019 року протокольним рішенням № 9 загальних зборів співвласників квартир будинку АДРЕСА_2 , ініційовані ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , було прийнято рішення про обрання нового складу правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54" та новий склад ревізійної комісії. Протокольним рішення № 1 засідання правління ОСББ "Вулиця Південна-54" від 16.03.2019 року на посаду голови правління ОСББ "Вулиця Південна-54" обрано ОСОБА_2 , а заступником ОСОБА_3 . Внесення змін до відомостей про юридичну особу здійснено Управлінням державної реєстрації Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради. Вважає, що дані рішення були прийняті з порушенням норм діючого законодавства, а саме: без належного повідомлення всіх співвласників будинку АДРЕСА_2 ; в спірних протоколах відсутні підписи співвласників будинку або їх представників; загальні збори не зібрали кворум. Ні він, ні інші співвласники будинку не отримували повідомлення про скликання загальних зборів під розпис або направленим поштовим повідомленням кожному співвласнику будинку. В додатку до протоколу № 9 засідання зборів ОСББ "Вулиця Південна-54" від 16.03.2019 року, зафіксовано присутність 51 представників власників квартир, проте з даному додатку відсутнє посилання на жоден правовстановлюючий документ, який підтверджує належність квартир тій особі, яка прийняла участь у голосуванні. Крім того, є підписи неповнолітніх осіб та підписи осіб, які участь на спірних загальних зборах не приймали.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

За приписами пункту 3 частини першої статті 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Згідно зі статтею 385 Цивільного кодексу України, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - Закон).

Статтею 1 цього Закону встановлено, що ОСББ - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до статті 4 Закону об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання й використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність ОСББ полягає в здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Отже, вищезазначений Закон визначає ОСББ як юридичну особу, створену власниками для сприяння використання їх власного майна, управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Оскільки спірні правовідносини є найбільш наближеними до правовідносин, пов`язаних з діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи, суд вважає, що наведений спір має вирішуватися судом за правилами ГПК України.

Зазначені правові висновки зроблено у Постановах Великої палати Верховного суду від 06 лютого2019 року у справі 462/2646/17, від 02.10.2019 № 501/1571/16-ц (14-472цс19).

Відповідно до висновків Великої Палати Верховного Суду випливає, що спори, пов`язані з діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи повинні розглядатись за правилами господарського судочинства незалежно від суб`єктного складу, за місцезнаходженням юридичної особи.

Враховуючи викладене вище, позов про визнання недійсним та скасування рішення загальних зборів, визнання недійним рішення загальних зборів та скасування запису про внесення змін про юридичну особу об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а повинен розглядатися в порядку господарського судочинства.

Відповідно до ч. 1 ст. 255 Цивільного процесуального кодексу України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч. 1ст. 256 ЦПК України, якщо провадження закривається з підстав, визначених п.1 ч.1 ст. 255 цього Кодексу, суд повинен повідомити заявникові, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд таких справ.

Суд приходить до висновку, що провадження по справі слід закрити у зв`язку із з тим, що справа не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. ст. 255, 256 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

В И Р І Ш И В:

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54", ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Управління державної реєстрації Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради про визнання загальних зборів такими, що не відбулися, визнання недійсними та скасування протокольних рішень, визнання повноважень голови правління припиненими, скасування державної реєстрації - закрити.

Роз`яснити позивачу можливість звернення до суду з позовом в порядку господарського судочинства до Господарського суду Миколаївської області.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено скорочене судове рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста Миколаєва або в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вулиця Південна-54", ЄДРПОУ 40334470, юридична адреса: м. Миколаїв, вул. Південна, 54.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_6 .

Відповідач: Управління державної реєстрації Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради, юридична адреса: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20

Суддя Ленінського районного

суду міста Миколаєва Н.О. Рум`янцева

Повний текст судового рішення складено 20 лютого 2020 року.

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено03.03.2020
Номер документу87942853
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —489/2610/19

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні