Ухвала
від 04.03.2020 по справі 200/1462/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням

04 березня 2020 р. Справа №200/1462/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Загацька Т.В., розглянувши у письмовому провадженні матеріали адміністративного позову Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Добропільської районної ради Донецької області про застосування заходів реагування,-

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області (ідентифікаційний код 38652962; 87547, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Митрополитська, буд. 175) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Добропільської районної ради Донецької області (ідентифікаційний код: 22013463; 85030, Донецька область, Добропільський район, с.Криворіжжя, вул.Центральна, 73), в якому просить застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Добропільської районної ради Донецької області, розташованої за адресою: 85030, Донецька область, Добропільський район, с.Криворіжжя, вул.Центральна, 73 до повного усунення порушень шляхом заборони експлуатації вищезазначеного об`єкту.

Ухвалою суду від 12.02.2020 відкрито провадження у справі №200/1462/20-а та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Згідно ст.12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною 3 ст.12 КАС України визначено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч.3 ст.257 КАС України, при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Частиною 6 ст.260 КАС України визначено, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Суд зазначає, що зазначена категорія справ не включена до випадків, визначених ст.263 КАС України, та враховуючи подання представником відповідача клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, суд дійшов висновку його задоволення та заміни засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Відповідно до приписів ст.179 КАС України в кожній справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Як вбачається зі змісту ч.2 ст.180 КАС України, з`ясування судом, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропозиція учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; вирішення питання про витребування додаткових доказів та визначення строків їх подання є завданнями підготовчого провадження.

Згідно ч.1 ст.73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до ч.3 ст.77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Статтею 80 КАС України передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу (ч.3 ст.80 КАС України).

З метою забезпечення правильного розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про необхідність отримання додаткових доказів по справі від Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Добропільської районної ради Донецької області, а саме: доказів на підтвердження усунення порушень вимог законодавства, які зазначені в акті від 18.12.2019 №85.

Також представник відповідача направив до суду клопотання про залучення у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Відділ освіти Добропільської районної державної адміністрації.

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

За приписами ч.5 ст.49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Криворізька ЗОШ І-ІІІ ступенів діє на підставі Статуту, погодженому начальником відділу освіти Добропільської райдержадміністрації та затвердженому рішенням сесії Добропільської районної ради від 02.06.2017 № VII-16/6.

Заклад у своїй діяльності підпорядкований Засновнику - Добропільській районній раді Донецької області, відділу освіти Добропільської райдержадміністрації.

Згідно Положення про відділ освіти Добропільської райдержадміністрації, затвердженому розпорядженням голови райдержадміністрації від 10.04.2018 №131 до основних функцій від ділу освіти відноситься: 3.1. Керівництво роботою освітніх закладів, що належать до сфери управління органів виконавчої влади та місцевого самоврядування ; 3.3.... контролює виконання та вимог щодо навчання всіх дітей шкільного віку в закладах загальної середньої освіти ; 3.15. Сприяє навчально - методичному, фінансовому та матеріально-технічному забезпеченню закладів загальної середньої освіти ; 3.22. Забезпечує контроль за дотриманням правил техніки безпеки, протипожежної безпеки і санітарного режиму в освітніх закладах та надання практичної допомоги у проведенні відповідної роботи ; 3.23. Організовує підготовку освітніх закладів до нового навчального року, зокрема до роботи в осінньо-зимовий період, проведення поточного та капітального ремонту приміщень та інші.

Оскільки відділ освіти Добропільської райдержадміністрації є органом управління Криворізької ЗОШ І-ІІІ ступенів, здійснює в межах своїх повноважень, визначені законодавством та Положенням про відділ функції, то судове рішення може вплинути на його права та обов`язки. Виходячи з викладеного суд вважає за необхідне залучити в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Відділ освіти Добропільської районної державної адміністрації.

Керуючись ст.ст. 12, 256, 260, 262 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Розгляд справи за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Добропільської районної ради Донецької області про застосування заходів реагування за правилами загального позовного провадження.

Замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Призначити підготовче засідання на 17.03.2020 о 14 год. 30 хв. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1, про що повідомити сторін.

Криворізькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Добропільської районної ради Донецької області надати суду до 17.03.2020 докази на підтвердження усунення порушень вимог законодавства, які зазначені в акті від 18.12.2019 №85.

Залучити до участі в адміністративній справі №200/1462/20-а у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача відділ освіти Добропільської райдержадміністрації (місцезнаходження: 85032, Донецька обл., Добропільський район, село Добропілля, вулиця Центральна, будинок 58 б, код ЄДРПОУ 02142655).

Встановити третій особі строк до 17.03.2020 для подання до суду пояснень щодо позову та відзиву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи. Пояснення мають бути складені і подані з дотриманням правил, встановлених ст.165, ч.ч.2-4 ст.162 КАС України.

Роз`яснити, що третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, має процесуальні права та обов`язки, визначені ст.ст. 51, 44 КАС України.

Копію ухвали направити учасникам справи, а третій особі - також копію позовної заяви та доданих до неї матеріалів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.В.Загацька

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено05.03.2020
Номер документу87986811
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —200/1462/20-а

Рішення від 26.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 21.04.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 17.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 04.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 12.02.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні