Вирок
від 04.03.2020 по справі 181/108/20
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 181/108/20

Провадження №1-кп/181/24/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" березня 2020 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Межова Дніпропетровської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040480000299 від 24.08.2019 року за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Пустинка, Красноармійського району, Донецької області, українки, громадянки України, непрацюючої, заміжньої, маючої на утриманні малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.1, 2ст.190 КК України,-

за участю сторін кримінального провадження

зі сторони обвинувачення: прокурора ОСОБА_7 , представника потерпілого ОСОБА_8 ,

зі сторони захисту: обвинуваченої ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Статтею 1 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям" від 01.06.2000 року № 1768 передбачено, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям - це щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім`ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім`ї.

Порядок надання державної соціальної допомоги визначено статтею 4 вищезазначеного Закону та Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 250 від 24.02.2003 року «Про затвердження порядку призначення і виплати соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» (далі Порядок), відповідно до яких для призначення державної соціальної допомоги уповноважений представник сім`ї подає органу праці та соціального захисту населення такі документи: заяву, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї; довідку про склад сім`ї; декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи члена сім`ї); довідку про наявність та розмір земельної частки (паю).

ОСОБА_3 16березня 2018року,шляхом обману,в порушеннявимог ст.7Закону України«Про державну соціальнудопомогу малозабезпеченимсім`ям»,п.п.10,12Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України № 250 від 24 лютого 2003 року, в період робочого часу з 08 години 00 хвилин по 17 годину 00 хвилин (більш точного часу у ході досудового розслідування та судового провадження не встановлено), перебуваючи у приміщенні Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, що розташоване за адресою: 52900, Дніпропетровська область, смт. Межова, вул. Незалежності, б. 7, маючи злочинний умисел на заволодіння бюджетними коштами, діючи умисно, власноручно написалата подалазаяву затвердженого зразка Наказом Міністерства соціальної політики України № 96 від 22.02.2012 року, в ході заповнення якої була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі надання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан її та сім`ї, та декларацію продоходи тамайновий станосіб, вході заповненняякої булапопереджена провідмову впризначенні абоприпиненні виплатипризначеної соціальноїдопомоги та/абоповернення надмірунарахованих коштіву разінадання неповнихчи недостовірнихвідомостей продоходи тамайновий станїї тасім`ї, вякій умисно указала завідомо неправдиві відомості, зокрема не вказавши в розділі 5 відомості про земельну ділянку, яка перебуває у власності її чоловіка ОСОБА_9 , кадастровий номер 1222683300:01:004:0377, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 10,6000 га., яка знаходиться на території Зорянської сільської ради Межівського району Дніпропетровської області та перебуває в оренді ТОВ «Наталівське».

Відповідно до положення ст. 20 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям призначається на шість місяців.

Працівники Управління соціального захисту населення Межівської РДА прийняли вказану заяви і декларацію та вважаючи, що подані у них відомості є достовірними, на їх підставі відповідно до рішення комісії з питань призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям Межівськї районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 17 квітня 2018 року призначено допомогу згідно абзацу 7 п.10, абзацу 2 п.17 (60%) Постанови № 250 гр. ОСОБА_3 , яка має трьох малолітніх дітей, як такій, що не має поважних причин того, що середньомісячний сукупний дохід її сім`ї менше встановленого рівня забезпечення мінімуму за умови подальшого офіційного працевлаштування чоловіка, або реєстрації в службі зайнятості як такого, що шукає роботу, внаслідок чого призначено та неправомірно виплачено з 01.03.2018 року по 30.06.2018 року в розмірі 2089 грн. 18 коп., щомісячно та з 01.07.2018 року по 31.08.2018 року у розмірі 2318 грн. 81 коп. щомісячно, на загальну суму 12 994 грн. 34 коп., котрі вподальшому перераховувалисьостанній через національногооператора поштовогозв`язку 52911(с.Крутоярівка,Межівського району,Дніпропетровської області).

Таким чином, внаслідок внесення ОСОБА_3 завідомо недостовірних відомостей додекларації про доходита майновий стан, здійснено надмірну виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям за період з 01.03.2018 року по 31.08.2018 року. Відповідно до довідки, наданої Управлінням соціального захисту населення Межівської райдержадміністрації, встановлено, що за вказаний період переплата державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї - гр. ОСОБА_3 склала 12 994 гривень 34 копійки, якими вона заволоділа шляхом обману, чим завдала шкоди державі в особі Управління соціального захисту населення Межівської РДА на вказану суму.

Таким чином, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, а саме: заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Крім того, 31 жовтня 2018 року ОСОБА_3 з метою отримання соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, порядок отримання якої передбачений ст. 4 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», повторно прибула до Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: 52900, Дніпропетровська область, смт. Межова, вул. Незалежності, б. 7, та цього ж дня повторно, відповідно до затвердженої Наказом Міністерства соціальної політики України № 96 від 22.02.2012 року, власноручно заповнила та подала заяву про призначення соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям та декларацію про доходи та майновий стан особи, яка звернулася за призначенням усіх видів соціальної допомоги, в ході заповнення яких ОСОБА_3 була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі надання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан її та сім`ї.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» та п. 6 Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 року № 250, обов`язковими документами для призначення соціальної допомоги, які подаються до органу соціального захисту населення є: заява про надання державної соціальної допомоги, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї, довідка про склад сім`ї, декларація про доходи та майно осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім`ї), та довідка про наявність та розмір земельної частки (паю). Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи на майно.

31жовтня 2018року ОСОБА_3 в деньзаповнення заявипро призначеннясоціальної допомогималозабезпеченим сім`ямв періодробочого часуз 08години 00хвилин по17годину 00хвилин (більшточного часув ходідосудового розслідуваннята судовогопровадження невстановлено),перебуваючи уприміщенні Управліннясоціального захистунаселення Межівськоїрайонної державноїадміністрації,що розташованеза адресою:52900,Дніпропетровська область,смт.Межова,вул.Незалежності,б.7,маючи злочиннийумисел назаволодіння бюджетнимикоштами державноїсоціальної допомогималозабезпеченим сім`ям,шляхом обману,діючи умисно,повторно,усвідомлюючи суспільнонебезпечний характерсвоїх дій,будучи достовірнообізнаною просвій майновийстан, врозділі 5декларації продоходи тамайновий станосіб,які звернулисяза призначеннямсоціальної допомоги,повторно, умисно зазначила завідомо неправдиві відомості, зокрема не вказавши про 1/5 частки спільної власності земельною ділянкою, яка перебуває у власності її чоловіка ОСОБА_9 , кадастровий номер 1222683300:01:004:0377, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 10,6000 га., яка знаходиться на території Зорянської сільської ради, Межівського району Дніпропетровської області та перебуває в оренді ТОВ «Наталівське».

Відповідно до положення ст. 20 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям призначається на шість місяців.

Працівники Управління соціального захисту населення Межівської РДА прийняли вказану заяву і декларацію та вважаючи, що подані у них відомості є достовірними, на їх підставі відповідно до рішення комісії з питань призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям Межівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 16 листопада 2018 року призначено допомогу згідно абзацу 7 п.10, абзацу 2 п.17 (50 %) Постанови № 250 гр. ОСОБА_3 , яка має трьох малолітніх дітей, як такій, що має поважні причини того, що середньомісячний сукупний дохід її сім`ї менше встановленого рівня забезпечення прожиткового мінімуму, внаслідок чого неправомірно виплачено з 01.10.2018 року по 30.11.2018 року в розмірі 2 828 грн. 96 коп. щомісячно, з 01.12.2018 року по 22.01.2019 року у розмірі 3023 грн. 41 коп. та з 23.01.2019 року по 31.03.2019 року у розмірі 3210 грн. 88 коп. щомісячно, на загальну суму 18 125 грн. 68 коп., котрі вподальшому перераховувалисьостанній черезнаціонального операторапоштового зв`язку(52911,с.Крутоярівка,Межівського району,Дніпропетровської області). Таким чином, внаслідок повторного внесення ОСОБА_3 завідомо недостовірних відомостей додекларації про доходита майновий стан, здійснено надмірну виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям за період з 01.10.2018 року по 31.03.2019 року. Відповідно до довідки, наданої Управлінням соціального захисту населення Межівської райдержадміністрації, встановлено, що за вказаний період переплата державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї - гр. ОСОБА_3 склала 7 454 гривень 28 копійок, якими вона умисно, повторно заволоділа шляхом обману, чим завдала шкоди державі в особі Управління соціального захисту населення Межівської РДА на вказану суму.

Внаслідок внесення ОСОБА_3 завідомо недостовірних відомостей до декларації про доходита майновий стан в періоди з 01.03.2018 року по 31.08.2018 року, з 01.10.2018 року по 31.03.2019 року неправомірно нараховано та виплачено матеріальні кошти на загальну суму 20 448 гривень 62 копійки, якими вона заволоділа шляхом обману, чим завдала шкоди державі в особі Управління соціального захисту населення Межівської РДА Дніпропетровської області на вказану суму.

Таким чином, ОСОБА_3 , обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, а саме: заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 згідно ст. 63 Конституції України відмовилась давати пояснення, не заперечує проти пояснень, даних нею під час досудового розслідування. В скоєному розкаюється.

Представник потерпілого ОСОБА_8 підтвердила обставини, визначені в обвинувальному акті.

Прокурор ОСОБА_7 заявила суду клопотання, яке підтримали представник потерпілого та обвинувачена ОСОБА_3 , про розгляд справи в порядку, передбаченому ч.3 ст.349 КПК України, так як обвинувачена вину в скоєнні кримінальних правопорушень визнає повністю, вважають недоцільним дослідження доказів по справі відносно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

В зв`язку з тим, що учасники судового провадження не заперечують проти недослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, з`ясувавши, що обвинувачена та інші учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, не сумніваються в добровільності та істинності своїх позицій, а також роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржувати ці обставини в апеляційному порядку, суд, в силу ч.3 ст.349 КПК України, визнає недоцільним їх дослідження.

Суд вважає повністю доведеною вину обвинуваченої у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.1, 2 ст. 190 КК України.

Кваліфікація скоєного ОСОБА_3 за ч.1ст.190 КК України правильна за ознакою - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство); за ч.2 ст. 190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно.

Обставини, які пом`якшують покарання, передбачені ст.66 КК України, щире каяття.

Обставин, які обтяжують покарання, передбачені ст.67 КК України, не встановлено.

При призначенні покарання обвинуваченій суд враховує ступінь тяжкості скоєних кримінальних правопорушень, які відповідно до класифікації злочинів, передбаченоїст. 12 КК України, відносяться до категорії злочинів невеликої (ч.1ст.190 КК України) та середньої тяжкості (ч.2ст.190 КК України), особу обвинуваченої, яка позитивно характеризується за місцем проживання, раніше не судима, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, щиро розкаялася у скоєному, має на утриманні трьох малолітніх дітей.

Відповідно дост.65 КК Українисуд призначає покарання у межах, установлених в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цьогоКодексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин, відповідно до положень Загальної частини цьогоКодексу, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів

Згідност.75 КК України,якщо суд при призначенні покарання у виді позбавлення волі, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне обрати відносно ОСОБА_3 покарання в межах санкції ч.1 ст. 190 КК України у виді штрафу, за ч.2ст.190КК України у виді позбавлення волі, із застосуваннямч.1 ст.70КК України, на підставіст.75 КК Українизвільнити її від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком. На думку суду, призначене покарання відповідає характеру та ступеню тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, а також є достатнім для виправлення обвинуваченої та запобігання вчинення нею нових кримінальних правопорушень.

Міра запобіжного заходу відносно обвинуваченої ОСОБА_3 на стадії досудового розслідування не обиралася. Підстав для обрання запобіжного заходу до набрання вироком законної сили суд не вбачає.

Прокурором заявлено цивільний позов в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації на суму 20 448 грн. 62 коп., які просить стягнути з обвинуваченої ОСОБА_3 ..

Відповідно до вимог ч.1ст.129 КПК Україниухвалюючи обвинувальний вирок, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому.

Згідно Постанови Пленуму ВСУ № 3 від 31 березня 1989 року «Про практику застосування судами України законодавства про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочином, і стягнення безпідставно нажитого майна» встановлено, що при розгляді кримінальної справи суд зобов`язаний на основі всебічного, повного й об`єктивного дослідження обставин справи з`ясувати характер і розмір матеріальної шкоди, заподіяної злочином, наявність причинного зв`язку між вчиненим і шкодою, що настала, роль і ступінь участі кожного з підсудних в її заподіянні, а також, чи відшкодовано її повністю або частково до судового розгляду справи, і у вироку дати належну оцінку зазначеним обставинам.

Згідно ч.1ст.1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Показами обвинуваченої ОСОБА_3 та матеріалами кримінального провадження повністю підтверджуються розмір і обставини спричинення останньою майнової шкоди, заподіяної державі в особі Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації на суму 20 448 грн. 62 коп. (державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям) та яка є реальними збитками.

Суд всебічно та об`єктивно дослідивши обставини справи, з`ясувавши характер і розмір матеріальної шкоди, заподіяної злочином, яка знайшла своє підтвердження, вважає за доцільне заявлений цивільний позов задовольнити у повному обсязі.

Арешт на майно не накладався.

Судових витрат по справі немає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.349 ч.3, 129 ч.1, 368-371,373,374 КПК України, ч.1 ст. 1166 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч.2ст.190 КК України, і призначити їй покарання у виді:

за ч.1ст.190 КК України - штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень;

за ч.2ст. 190 КК України 1 (одного) року позбавлення волі.

Відповідно до ч.1ст.70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у виді 1 (одного) року позбавлення волі.

На підставіст.75 КК України ОСОБА_3 від відбування призначеного покарання звільнити з випробуванням, встановивши іспитовий термін тривалістю 1 (один) рік.

На підставі п.п.1, 2 ч.1, п.2 ч.3 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_3 обов`язки:

1)періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2)повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

3)не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Цивільний позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (ІНН НОМЕР_1 ) на користь держави в особі Управління соціального захисту населення Межівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області (р/р UA 448201720343150015000000307 ОКПО 03192419 Держказначейська служба України м. Київ, МФО 820172, одержувач Управління соціального захисту населення Межівської райдержадміністрації) незаконно отримані грошові кошти в розмірі 20 448 грн. 62 коп. (державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям).

На вирок може бути подана скарга до Дніпровського апеляційного суду через Межівський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень частини третьої статті 349 цього Кодексу.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

СудМежівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87992811
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —181/108/20

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 09.03.2021

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 18.11.2020

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Вирок від 04.03.2020

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 20.02.2020

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні