Рішення
від 03.03.2020 по справі 126/109/20
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/109/20

Провадження № 2/126/352/2020

"03" березня 2020 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Хмель Р. В.

зі секретарем Дончик О.А.

за участі прокурора Круковської Г.М.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області до ОСОБА_1 за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Державної екологічної інспекції у Вінницькій області про відшкодування шкоди, заподіяної злочином,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області звернувся в суд з даним позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області кошти в сумі 24323,83 грн.

Позов обгрунтовує тим, що слідчим відділенням Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області здійснювалось досудове розслідування за матеріалами кримінального провадження № 12018020090000590 від 29.10.2018 за фактом вчинення незаконної порубки лісу в 14 відділі 97 кварталу, який розташовано на території Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області (копія витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань додається). За результатом досудового розслідування до Бершадського районного суду Вінницької області відносно Ужвака Костянтина ОСОБА_2 скеровано обвинувальний акт.

Під час розгляду кримінального провадження №126/11/19 Бершадським районним судом Вінницької області установлено, що 28.10.2018 у вечірню пору доби (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) в с. Маньківка Бершадського району Вінницької області, Ужвак ОСОБА_3 , перебуваючи за місцем свого проживання по АДРЕСА_1 , маючи злочинний умисел спрямований на незаконну порубку дерев, зателефонував до своїх знайомих ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , яких попросив допомогти привезти дрова з лісу та повідомив їм, що має дозвіл па проведення рубки дерев у лісі.

Того ж дня, ОСОБА_1 , реалізуючи свій злочинний умисел, разом з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які не були обізнані в незаконності дій ОСОБА_1 , на трьох мотоциклах МТ-10, які переобладнані під повозки, взявши дві бензопили, належні ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , поїхали до кварталу 97, виділу 14 лісу, який розташований на території Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області та перебуває у власності ВОКСЛП Віиоблагроліс ДП Бершадський Райагроліс (код ЄДРПОУ - 35996489), місце знаходження якого в АДРЕСА_2 Вінницької області по АДРЕСА_3 , 80. Перебуваючи у вказаному виділі ОСОБА_1 , умисно, з метою незаконної порубки дерев на території лісу, усвідомлюючи протиправний і суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і свідомо бажаючи їх настання, скориставшись допомогою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи дві бензопили, вчинив незаконне спилювання чотирьох сиро-ростучих дерев породи граб діаметром пнів 18 см, 24 см, 28 см та 38 см відповідно, одного сиро-ростучого дерева породи акація діаметром пня 42 см, та одного сиро-ростучого дерева породи ясен діаметром пня 26 см, чим спричинив, згідно висновку експерта №6980/18-21 від 27 грудня 2018 року, майнову шкоду ДП Бершадський Райагроліс в загальному розмірі 24323 грн. 83 коп., а також заподіяв істотну шкоду, а саме: в незначній мірі знизилась якість атмосферного повітря, частково погіршився породний склад та якісний стан лісового насадження у місцях видалення дерев, а також, водоохоронні, екологічні властивості та захисні: сніго-, вітрозатримуюча, грунтозахисна функції в 14 виділі та прилеглих до нього ділянок 97 кварталу.

Таким чином, незаконними діями ОСОБА_1 , заподіяно шкоду навколишньому природньому середовищу в розмірі 24323 грн. 83 коп.

За результатами розгляду вказаного вище кримінального провадження вироком Бершадського районного суду Вінницької області від 04.09.2019, який набрав законної сили 05.10.2019, ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

Дана позовна заява надійшла до суду 16.01.2020 року та відповідно до автоматизованої системи документообігу була передана для розгляду судді Хмель Р.В.. Ухвалою суду від 16.01.2020 року відкрито провадження у даній справі.

Прокурор ОСОБА_6 в судовому засіданні позов підтримала, просила його задовольнити.

Представника Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився.

Відповідач, ОСОБА_1 , в судовому засіданні позов визнав та не заперечував проти його задоволення.

У відповідності до ч. 3 та ч. 4 ст. 12, ч. 1 та ч. 2 ст. 13 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що вироком Бершадського районного суду Вінницької області від 04.09.2019 року ОСОБА_1 , визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.1 ст. 246 КК України та призначено покарання у виді обмеження волі строком на 1 (один) рік. На підставі статті 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 1 один рік.

Згідно із ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Так, вироком встановлено, що 28 жовтня 2018 року у вечірню пору доби (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) в с. Маньківка Бершадського району Вінницької області, ОСОБА_1 , перебуваючи за місцем свого проживання по АДРЕСА_1 , маючи злочинний умисел спрямований на незаконну порубку дерев, зателефонував до своїх знайомих ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , яких попросив допомогти привезти дрова з лісу та повідомив їм, що має дозвіл на проведення рубки дерев у лісі.

Того ж дня, ОСОБА_1 , реалізуючи свій злочинний умисел, разом з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які не були обізнані в незаконності дій ОСОБА_1 , на трьох мотоциклах МТ-10, які переобладнані під повозки, взявши дві бензопили належні ОСОБА_4 та ОСОБА_5 поїхали до кварталу, виділу лісу, який розташований на території Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області та перебуває у власності ВОКСЛП Віноблагроліс ДП Бершадський Райагроліс (код ЄДРГІОУ - 35996489), місце знаходження якого в АДРЕСА_2 району Вінницької області по вул АДРЕСА_4 Шевченка, 80. Перебуваючи у вказаному виділі ОСОБА_1 умисно, спрямовано на незаконну порубку дерев на території лісу, усвідомлюючи протиправний і суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і свідомо бажаючи їх настання, скориставшись допомогою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи дві бензопили, вчинив незаконне спилювання чотирьох сиро-ростучих дерев породи граб діаметром пнів 18 см, 24 см, 28 см та 38 см відповідно, одного сиро-ростучого дерева породи акація діаметром пня 42 см, та одного сиро-ростучого дерева породи ясен діаметром пня 26 см, чим спричинив, згідно висновку експерта №6980/18-21 від 27 грудня 2018 року, майнову шкоду ДП Бершадський Райагроліс в загальному розмірі 24323 грн. 83 коп., а також заподіяв істотну шкоду, а саме: в незначній мірі знизилась якість атмосферного повітря, частково погіршився породний склад та якісний стан лісового насадження у місцях видалення дерев, а також, водоохоронні, екологічні властивості та захисні: сніго- , вітрозатримуюча, ґрунтозахисна функції в 14 виділі та прилеглих до нього ділянок 97 кварталу.

Із матеріалів кримінального провадження та вироку суду вбачається, що під час розгляду справи в суді цивільний позов у кримінальному провадженні не пред`являвся і не вирішувався.

Добровільно відповідач ОСОБА_1 шкоду, заподіяну злочином не відшкодував.

Відповідно до вимог частини 7 статті 128 КПК України, особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальній справі, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Статтею 121 Конституції України на прокуратуру покладається представництво інтересів держави в суді у випадках, визначених законом.

Статтею 4 ЦПК України встановлено, що у випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Як вбачається з листа від 10.10.2019 року №31-4532 вих - 19 Бершадська місцева прокуратура звернулася до Маньківського сільського голови ОСОБА_7 з метою з`ясувати чи вживалися та чи вживатимуться сільською радою заходи щодо стягнення шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу, незаконною порубкою лісу на території Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області, а також вказати чи не заперечують вони проти представництва інтересів сільської ради прокурором. На що своїм листом від 25.10.2019 року №341 сільський голова Маньківської сільської ради Вербецький Г.І. надав відповідь, що майнова шкода завдана злочином не відшкодовувалася та він не заперечуює проти представництва інтересів сільської ради у суді прокурором.

Крім того, з листа від 10.10.2019 року за вих.№ 31-4543 вих.19 вбачається, що прокуратура також звернулася до начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області з метою отримання інформації чи вживалися та чи вживатимуться заходи щодо стягнення шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу, незаконною порубкою лісу на території Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області, а також просила зазначити чи не заперечуватиме Державна екологічна інспекція у Вінницькій області проти представництва їх інтересів у суді прокуратурою та вказати реквізити рахунків, на які має стягуватися така шкода у розрізі бюджетів.

30.10.2019 року начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області надав письмову відповідь на вищевказаний лист прокуратури, де зазаначив, що не заперечує проти представництва прокурором їх інтересів в суді та вказав номер рахунку на який слід перерахувати завдану шкоду в розмірі 24 323,83 грн..

Відповідно до ст. 66 Конституції України кожен зобов`язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Відповідно до ст. 5 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища природні ресурси, як залучені в господарський обіг, так і невикористовувані в економіці в даний період (земля, надра, води, атмосферне повітря, ліс та інша рослинність, тваринний світ) знаходяться під Державною охороною.

Статтею 1 Лісового кодексу України визначено, що ліс - тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав`яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов`язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Згідно ст. 4 Лісового кодексу України до лісового фонду України належать лісові ділянки, в тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 гектара.

Статтею 38 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища передбачено, що використання природних ресурсів в Україні здійснюється в порядку загального і спеціального використання природних ресурсів.

Аналогічні положення закріплено ст. 65 Лісового кодексу України.

Згідно ст. 66 Лісового кодексу України громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав`яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ст. 70 Лісового кодексу України заготівля деревини здійснюється при використанні лісових ресурсів у порядку рубок головного користування, що проводяться в стиглих і перестійних деревостанах.

Заготівля деревини в порядку проведення рубок головного користування, а також інших рубок, пов`язаних із веденням лісового господарства, проводиться власниками лісів і постійними лісокористувачами, яким у встановленому порядку надано це право.

Згідно положень ст. 67 Лісового кодексу України заготівля деревини є одним із видів спеціального використання лісових ресурсів.

Відповідно до ст. 69 Лісового кодексу України спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно.

Крім того, згідно роз`яснень Пленуму Верховного Суду України (постанова від 10.12.2004 № 17 Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля ) визнається незаконною порубка дерев і чагарників, вчинена: без відповідного дозволу; за дозволом, виданим із порушенням чинного законодавства; до початку чи після закінчення установлених у дозволі строків; не на призначених ділянках чи понад установлену кількість; не тих порід дерев, які визначені в дозволі; порід, вирубку яких заборонено.

Відповідно до ст. 68 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища однією з підстав відповідальності за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища є самовільне спеціальне використання природних ресурсів.

Окрім того, відповідно до 105 Лісового кодексу України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до Закону.

Однією з підстав відповідальності, в тому числі цивільної є незаконне вирубування та пошкодження дерев.

Згідно розрахунку нанесеного збитку пошкодженням дерев до ступеня припинення росту згідно постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу" та вироку Бершадського районного суду від 04.09.2019 загальний розмір шкоди, заподіяної внаслідок незаконного спилювання чотирьох сиро-ростучих дерев породи граб, одного сиро-ростучого дерева породи акація та одного сиро-ростучого дерева породи ясен становить 24323,83 грн.

Статтею 107 Лісового кодексу України визначено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Згідно ст. 22 Цивільного кодексу України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

У відповідності до ст. 89 Цивільного процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи, що вина ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.246 КК України, доведена, шкода, заподіяна Маньківській сільській раді, пов`язана із вчиненням даного злочинну, а також зважаючи на те, що відомостей про неплатоспроможність відповідача суду не представлено, суд приходить до переконання, що з відповідача слід стягнути в користь Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області 24323,83 гривень шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, що із врахуванням приписів ст. 141 ЦПК України та звільнення позивача від сплати судового збору по даній справі, є підставою для стягнення із відповідача 2102 грн. судового збору в дохід держави.

На підставі викладеного та керуючись Законом України Про охорону навколишнього природного середовища , ст. 1166 ЦК України, ст. ст. 1, 4, 79, 67, 69,105, 107 Лісового кодексу України, ст.ст. 4, 5, 10, 76-82, 89, 141, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов керівника Бершадської місцевої прокуратури Вінницької області (вул. Шевченка, 4 м. Бершадь Вінницької області код ЄРПОУ 02909909) в інтересах держави в особі Маньківської сільської ради Бершадського району Вінницької області (вул.Шевченка, 2а, м.Маньківка Бершадського району Вінницької області, 24422, ЄДРПОУ 04326299) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 ) за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Державної екологічної інспекції у Вінницькій області (вул. 600-річчя, 19 м.Вінниця, 21000, ЄДРПОУ 37979894) про відшкодування шкоди, заподіяної злочином - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Маньківської сільської ради (Банк одержувача: Казначейство України (ЕАП), Код банку: 899998, Код ЄДРПОУ:37908394 р/р 33117331002053) кошти в сумі 24 323 грн. 83 коп. ( двадцять чотирі тисячі триста двадцять три грн. 83 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок отримувач коштів ГУК у м. Києві/м. Київ/ 22030106, код ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету 22030106.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до п. 15.5перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Повний текст рішення складено та підписано 03.03.2020 року.

Суддя Р. В. Хмель

Дата ухвалення рішення03.03.2020
Оприлюднено05.03.2020
Номер документу87996412
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної злочином

Судовий реєстр по справі —126/109/20

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Рішення від 03.03.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Рішення від 03.03.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні