Рішення
від 02.03.2020 по справі 926/89/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2020 року Справа № 926/89/20

м. Чернівці

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Гурина М.О., за участю помічника судді (за дорученням судді) Лунгул І.О., розглянув справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Тетафарм» , м. Львів

до товариства з обмеженою відповідальністю «Вілла-Фарм» , м. Чернівці

про стягнення заборгованості в сумі 16178,17 грн.

Представники сторін:

від позивача - Бойко О.Г., довіреність № 23 від 11.01.2020 року.

від відповідача - не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Тетафарм» звернулося з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Вілла-Фарм» про стягнення заборгованості в сумі 16178,17 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 12.11.2018 року між ним та товариством з обмеженою відповідальністю «Вілла-Фарм» було укладено договір поставки товару № 864-Ч/18, згідно умов якого постачальник зобов`язувався передати у власність покупця, а покупець зобов`язувався приймати і оплачувати товар в терміни, визначені цим договором. Асортимент, одиниця виміру і вартість товару, що постачається за даною угодою, визначається видатковими накладними, які є невід`ємною частиною даного договору. Далі позивач вказує, що видаткові накладні № РН00022954 від 12.02.2019 року на суму 1882,44 грн, № РН00022968 від 12.02.2019 року на суму 10784,41 грн не оплачені відповідачем, що підтверджується актом звірки взаєморозрахунків. Тому позивач просить стягнути з відповідача 12666,85 грн основної заборгованості та 3511,32 грн пені.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 17.01.2020 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного провадження.

06.02.2020 року на адресу суду від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи без їх участі.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 11.02.2020 року відкладено судове засідання на 02.03.2020 року з огляду на неявку відповідача.

Відповідач відзив на позов у встановлені судом строки не надав.

На адресу суду повернулися поштові відправлення, які відправлялися відповідачу на адресу зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з відміткою «інші причини» , за закінченням встановленого строку зберігання . Крім того, 12.02.2020 року для належного повідомлення відповідача про слухання справи на веб-порталі судової влади України на офіційному веб-сайті Господарського суду Чернівецької області розміщувалося судом оголошення про виклик до суду відповідача із зазначенням дати, часу і місця розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення та оголошенням про виклик до суду.

Частиною 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України зазначається, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до пункту 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Отже, нез`явлення відповідача в судове засідання не перешкоджає вирішенню спору по суті, справу може бути розглянуто без його участі за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд Чернівецької області,

ВСТАНОВИВ:

12.11.2018 року між товариством з обмеженою відповідальністю Тетафарм та товариством з обмеженою відповідальністю Вілла-Фарм укладено договір поставки товару № 864-Ч/18 в порядку та на умовах якого постачальник зобов`язується передавати покупцеві, а покупець зобов`язується приймати і оплачувати товар в терміни, визначені цим договором. Асортимент, одиниця виміру і вартість товару , що поставляється за даною угодою, визначається видатковими накладними, які є невід`ємною частиною даного договору (п. 1.1. договору).

Право власності на товар переходить до покупця у момент отримання товару покупцем (п. 1.2. договору).

Ціна договору складається із сум всіх видаткових накладних, по яких буде проданий товар за час дії даного договору (п. 1.3. договору).

Покупець здійснює оплату поставлених товарів протягом тридцяти календарних днів з дня поставки товару в гривнях у формі готівкового або безготівкового розрахунку на розрахунковий рахунок постачальника (п. 2.3. договору).

Щокварталу в строк до 15 числа наступного за закінченням кварталу місяця сторони складають акт звірки взаєморозрахунків, який підписується уповноваженими особами і завіряється круглою печаткою підприємств. Акт звірки є документом, що підтверджує стан взаємних фінансових зобов`язань між сторонами на дату, вказану в акті. Сторони повинні забезпечити підписання актів уповноваженими особами (п. 2.3. договору).

В разі протермінування оплати товару постачальник в односторонньому порядку нараховує на суму боргу пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен календарний день протермінування оплати товару, що постачається за даною угодою (п. 3.4. договору).

Даний договір вступає в силу з дати його підписання сторонами та діє протягом одного року (п. 7.1. договору).

Закінчення строку дії цього договору не звільняє сторони від виконання своїх зобов`язань та від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього договору (п. 7.3. договору).

Поставка відповідачу товару на суму 12666,85 грн підтверджується видатковими накладними: № РН00022968 від 12.02.2019 року на суму 10784,41 грн з ПДВ та № РН00022954 від 12.02.2019 року на суму 1882,44 грн з ПДВ.

Заборгованість відповідача також підтверджується актом звірки взаємних розрахунків за період з 01.01.2019 року по 25.09.2019 року згідно якого за відповідачем рахується заборгованість у сумі 12666,86 грн.

Видаткові накладні та акт звірки оформлені належним чином, містять всі необхідні реквізити та інформацію про здійснені за ними господарські операції, підписи відповідальних осіб постачальника (позивача) і одержувача (відповідача), скріплені печатками сторін, отже, є належними і допустимими доказами у розумінні ст. ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, якими підтверджується обсяг і вартість переданого позивачем відповідачеві товару на підставі укладеного між ними Договору. Спору між сторонами щодо кількості і вартості поставленого за вказаними видатковими накладними товару немає.

Крім того, товариство з обмеженою відповідальністю Вілла-Фарм на адресу товариства з обмеженою відповідальністю Тетафарм надсилало гарантій лист, в якому відповідач вказував, що зобов`язання з оплати заборгованості за поставлений товар за договором № 864-Ч від 12.11.2018 року виконає в термін до 10.10.2019 року.

Проте, зобов`язання з оплати заборгованості в сумі 12666, 86 грн відповідач за договором № 864-Ч від 12.11.2018 року не виконав.

Статтями 655, 712 Цивільного кодексу України, статтею 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму .

Згідно частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарського кодексу України.

Так, в силу статті 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 статтею 175 Господарського кодексу України встановлено, що майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності до статей 173-174 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ст. 509 ЦК України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (частина 1 статті 530 Цивільного кодексу України).

Згідно частини 1 статті 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

З огляду на вищевказані обставини, вимоги позивача щодо стягнення основного боргу в сумі 12666,85 грн є обґрунтованими, документально підтвердженими, тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Також, позивач просить стягнути з відповідача пеню в сумі 3511,32 грн за період з 15.03.2019 року по 13.01.2020 року.

За приписами частини 1 статті 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Частинами 1, 2 статті 218 Господарського кодексу України встановлено, що підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Згідно з частиною 1 статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно пункту 3.4. договору в разі протермінування оплати товару постачальник в односторонньому порядку нараховує на суму боргу пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен календарний день протермінування оплати товару, що постачається за даною угодою.

Перевіривши виконаний позивачем розрахунок пені, суд встановив, що позивачем дотримано правил нарахування пені, складові пені і її остаточна сума обчислені правильно, відтак, позов в частині вимог про стягнення пені в сумі 3511,32 грн підлягає задоволенню.

З огляду на вищевказані обставини, вимоги позивача щодо стягнення заборгованості в розмірі 16178,17 грн, з яких: 12666,85 грн основний борг, 3511,32 грн - пеня є обґрунтованими, документально підтвердженими, не спростовані відповідачем, інших обставин, які мають значення для правильного вирішення спору, судом не встановлено тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі у сумі згідно з позовною заявою - 16178,17 грн.

Також, враховуючи приписи статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір в сумі 2102,00 грн покласти на відповідача з вини якого спір доведено до вирішення в судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись статтями 123, 129, 236, 237, 238, 240, 242, 247 - 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вілла-Фарм» (58018, вул. Ентузіастів, 3, офіс 88, м. Чернівці, Чернівецька область, ідентифікаційний код 39793954) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Тетафарм» (79069, вул. Шевченка, 313, офіс 509, м. Львів, ідентифікаційний код 37443639) 16178,17 грн заборгованості та 2102,00 грн.

3. З набранням судовим рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Львівського апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Повне судове рішення складено 04.03.2020 року.

Суддя М.О. Гурин

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88026875
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 16178,17 грн

Судовий реєстр по справі —926/89/20

Судовий наказ від 26.03.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Рішення від 02.03.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні