Ухвала
від 03.03.2020 по справі 761/47652/19
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2020 року місто Київ

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду ОСОБА_1 , вирішуючи питання про можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Агро-НВ» ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 06 лютого 2020 року,

в с т а н о в и в :

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 06.02.2020 задоволено частково клопотання старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , погоджене заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , та надано старшому слідчому з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_5 , заступнику начальника 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_6 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Агро-НВ» (код за ЄДРПОУ 32015568), що відображають фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Левіатрейдінг» (код за ЄДРПОУ 41667188), ТОВ «Агротрейд ЮГ» (код за ЄДРПОУ 41962726), ТОВ «Ойлком» (код за ЄДРПОУ 41648152) за весь період взаємовідносин, тобто надати можливість ознайомитись з ними та здійснити вилучення їх копій, а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ, сертифікати відповідності (якості, сертифікації), видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, акти-приймання передачі товарів, товарно-транспортні документи (товарно-транспортні накладні, дорожні листи), платіжні доручення про перерахування грошових коштів, банківські виписки про отримання грошових коштів та інші документи, що є підтвердженням вказаних взаємовідносин.

В решті вимог за клопотанням - відмовлено.

Визначено, що строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою, директор ТОВ «Агро-НВ» ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у межах кримінального провадження №12019110140000623.

26.02.2020 до Київського апеляційного суду з Шевченківського районного суду міста Києва надійшли матеріали судового провадження за клопотанням старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12019110140000623 від 14.05.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України.

Вивчивши апеляційну скаргу та матеріали судового провадження, вважаю, що у відкритті апеляційного провадження необхідно відмовити, з таких підстав.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Стаття 55 Конституції України гарантує кожному право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

В офіційному тлумаченні частини другої статті 55 Конституції України, викладеному в рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 2011 року № 19-рп/2011, зазначено, що реалізація конституційного права на оскарження в суді будь-яких рішень, дій чи бездіяльності всіх органів влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб забезпечується в порядку, визначеному процесуальним законом.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 399 КПК України, суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене виключно з підстав, з яких воно не може бути оскарженим згідно з положеннями ст. 394 цього Кодексу.

Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування регламентовано параграфом 2 Глави 26 КПК України.

Відповідно до частини 3 ст. 392 КПК України, вапеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 309 КПК України визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа-підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Згідно ч. 3 ст. 309 КПК України, скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

З наведеного убачається, що апеляційному оскарженню підлягають лише ті ухвали слідчих суддів, якими надано дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення, відсутність яких позбавляє особу можливості здійснювати свою діяльність.

Звертаючись з апеляційною скаргою, директор ТОВ «Агро-НВ» ОСОБА_2 не навела доводів на обґрунтування тієї обставини, що тимчасовий доступ до перерахованих в ухвалі слідчого судді документів з можливістю ознайомлення та вилучення їх копій, позбавить ТОВ «Агро-НВ» можливості здійснювати свою діяльність.

Частина 4 статті 399 КПК України визначає не право, а обов`язок суду апеляційної інстанції відмовити у відкритті провадження, тому що законом визначено чіткий перелік ухвал слідчого судді, які підлягають оскарженню, і не надає можливості діяти вибірково щодо кожного конкретного випадку.

У даному випадку закон не передбачає права або обов`язку суду апеляційної інстанції давати оцінку законності чи незаконності прийнятого по суті рішення слідчим суддею.

Оскільки тимчасовий доступ документів, які належать ТОВ «Агро-НВ», що відображають фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Левіатрейдінг», ТОВ «Агротрейд ЮГ» та ТОВ «Ойлком» за весь період взаємовідносин, а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ, сертифікати відповідності (якості, сертифікації), видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, акти-приймання передачі товарів, товарно-транспортні документи (товарно-транспортні накладні, дорожні листи), платіжні доручення про перерахування грошових коштів, банківські виписки про отримання грошових коштів та інші документи, що є підтвердженням вказаних взаємовідносин, з можливістю ознайомитись з ними та здійснити вилучення їх копій, непозбавляє можливості ТОВ «Агро-НВ» здійснювати свою господарську діяльність, то вважаю, що вказана ухвала не входить до переліку ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, а тому підстави для відкриття провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Агро-НВ» ОСОБА_2 відсутні.

Крім того, як убачається із матеріалів клопотання та доданих до нього документів, клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів ТОВ «Агро-НВ» подано слідчим у межах кримінального провадження №32019100110000041 від 26.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, у той час як у апеляційній скарзі директор ТОВ «Агро-НВ» ОСОБА_2 порушує питання про скасування ухвали слідчого судді та постановлення нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів у межах кримінального провадження 12019110140000623 від 14.05.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України, яке не було предметом розгляду слідчого судді.

Ураховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 309,392,399КПК України, суддя,

п о с т а н о в и в:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Агро-НВ» ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 06 лютого 2020 року, якою надано старшому слідчому з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_5 , заступнику начальника 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_6 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Агро-НВ» (код за ЄДРПОУ 32015568), що відображають фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Левіатрейдінг» (код за ЄДРПОУ 41667188), ТОВ «Агротрейд ЮГ» (код за ЄДРПОУ 41962726), ТОВ «Ойлком» (код за ЄДРПОУ 41648152) за весь період взаємовідносин, з можливістю ознайомитись з ними та здійснити вилучення їх копій, а саме: договори або угоди з додатками та доповненнями, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ, сертифікати відповідності (якості, сертифікації), видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, акти-приймання передачі товарів, товарно-транспортні документи (товарно-транспортні накладні, дорожні листи ), платіжні доручення про перерахування грошових коштів, банківські виписки про отримання грошових коштів та інші документи, що є підтвердженням вказаних взаємовідносин

Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, разом з апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її проголошення.

Суддя Київського

апеляційного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.03.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/47652/19

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні