Постанова
від 26.09.2011 по справі 2-а-1486/11
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

м.Рівне, вул.Дубенська 25-Б, тел: (0362) 22-25-06

Справа № 2-а-1486/11

Номер рядка звіту 98

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 вересня 2011 року

Суддя Рівненського районного суду Рівненської області, як адміністративного суду, Сидоренко С.М., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за позовом ОСОБА_1 до про перерахунок пенсії та стягнення недоплаченої щомісячної державної пенсії за віком,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить визнати протиправними дії відповідача щодо проведення йому перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2007 рік та зобов`язати відповідача провести перерахунок та виплату пенсії за віком відповідно до ст.ст.40, 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» із застосуванням показника середньої заробітної плати за календарний рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії - 2009 р., посилаючись на те, що він перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Рівне та отримує пенсію призначену за віком з 18.03.2004 року, однак після призначення пенсії продовжив працювати і його стаж пенсійного страхування перевищує 24 місяці. Після звернення позивача відповідачем не було проведено перерахунок пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати по Україні з урахуванням показника середньої заробітної плати за календарний рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії.

Відповідач не погоджуючись із позовними вимогами подав письмові заперечення, мотивуючи тим, що ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами, внесеними Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» ) було передбачено проведення перерахунків пенсій з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення та із застосуванням показника заробітної плати в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії, що визначався згідно з статтею 40 Закону. Рішенням Конституційного суду України від 22.05.2008 р. зміни, що внесені до статей 40, 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»в частині визначення вищезазначеного показника заробітної плати та порядку проведення перерахунку пенсій були визнані неконституційними, а рішення щодо відновлення дії зазначеної норми в попередній редакції не приймалось. У зв`язку з цим перерахунки пенсій проводились відповідно до пп.3 п. 11 постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 р. № 530 «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян»та інформаційно-обчислювальним центром Міністерства праці та соціальної політики України на виконання спільного листа Міністерства праці та соціальної політики України та Пенсійного фонду України 13.03.2009р. № 4231/02-20 розроблено програмне забезпечення для перерахунку пенсій із додаванням стажу та заробітної плати в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2007 рік (1197,91 грн.).

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Рівненському районі і отримує пенсію за віком на загальних підставах, що підтверджується пенсійним посвідченням серії НОМЕР_1 . Після призначення пенсії продовжив працювати і його стаж пенсійного страхування перевищує 24 місяці.

В червні 2010 р. позивач звернувся до відповідача із заявою про перерахунок пенсії з урахуванням стажу роботи та показника середньої заробітної плати за 2009 рік, на що отримав повідомлення з відмовою здійснити такий перерахунок.

Відповідно до ч.4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» , передбачено проведення перерахунку пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення, та із застосуванням показника заробітної плати в середньому на одну особу в цілому по України, з якої сплачено внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Однак, підпунктами 9, 10 п.35 розділу II Закону України «Про Держаний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»до ст.ст.40, 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» , були внесені зміни, згідно яких врегульовано питання застосування показника заробітної плати в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, та порядок проведення перерахунку пенсій з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення пенсії.

Рішенням Конституційного Суду України № 10-рп/2008 від 22.05.2008 року, положення п.35 розділу II Закону України «Про Держаний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»визнано такими, що не відповідають Конституції України, внаслідок чого утворилась колізія, оскільки норми статей 40, 42 Закону втратили чинність, а рішення щодо відновлення дії попередньої редакції зазначених норм не приймалось.

За таких обставин, перерахунок пенсії відповідачем здійснювався відповідно до пп. 3 п. 11 постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 року № 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» , яким визначено, що перерахунок пенсії проводиться із застосуванням показника заробітної плати в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» враховується для обчислення пенсії за 2007 рік (1 197,91 грн.) на підставі листа Міністерства праці України та Пенсійного фонду України від 13.03.2009 року № 4231/02-20.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (далі -Закон), у разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню згідно із абзацом третім частини першої статті 40 цього Закону.

Вищезазначена норма є імперативною і свідчить про те, що для перерахунку пенсії необхідно враховувати показник середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Таким чином, перерахунок пенсії залежить від показника середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Аналізуючи викладене, суд дійшов висновку, що Управління Пенсійного фонду України у Рівненському районі повинно було перерахувати пенсію із застосуванням показника заробітної плати в середньому на одну особу по Україні за 2009 рік.

Оскільки положення абзацу 3 частини 1 статті 40, абзацу 4 частини 2 статті 40 та частину 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»в редакції Закону України від 28.12.2007 року визнано неконституційними згідно рішення Конституційного Суду України з 22.05.2008 року, то відповідачеві слід було застосовувати редакцію Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» , яка діяла до вказаних змін.

Не можна погодитись із позицією відповідача в тій частині, що після визнання неконституційними змін, внесених до ст.ст. 40, 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»їх дію у попередній редакції необхідно відновлювати самостійним нормативно-правовим актом. Така процедура чинним законодавством не передбачена, а тому після припинення дії змін, внесених до нормативно-правового акту на підставі їх неконституційності, дія попередньої його редакції відновлюється автоматично.

Щодо застосування постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян»від 28.05.2008 року № 530 при перерахунку пенсій, то згідно з положеннями ч.4 ст.9 КАС України, у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Отже, за конституційними нормами, виходячи з пріоритетності законів над підзаконними актами, суд вважає, що при перерахунку пенсії позивачеві застосуванню підлягають ст.ст. 40, 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» , а не наведена Постанова Кабінету Міністрів України, яка істотно звужує обсяг встановлених законом прав.

Згідно ст. 22 Конституції України, конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, дії відповідача щодо застосування показника заробітної плати в середньому на одну особу за 2007 рік при перерахунку пенсії позивача у 2010 році є протиправними.

Згідно ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 71 КАС України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Судом встановлено, що відповідач не надав належних та допустимих доказів в розумінні ст.70 КАС України, на підтвердження правомірності нарахування пенсії позивачу із застосуванням показника заробітної плати в середньому на одну особу по Україні за 2007 рік.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідач припустився порушень законодавства при здійсненні перерахунку пенсії позивачу, а тому позовні вимоги про визнання протиправними дій відповідача щодо застосування при перерахунку пенсії позивачу показника середньої заробітної плати за 2007 календарний рік підлягають задоволенню.

Враховуючи те, що предметом позову є дії суб`єкта владних повноважень, пов`язані з щомісячними соціальними виплатами, тому відповідно до вимог ч.2 ст.99 КАС України, для звернення до адміністративного суду за захистом прав свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який якщо не встановлено інше, обчислюється з дня коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Керуючись ст.ст.19, 22 Конституції України, ст.ст. 40, 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» , ст.ст. 9, 11, 69-71, 86, 94, 97, 99,100, 102, 128, 158-163, 183 2 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов ОСОБА_1 до про перерахунок пенсії та стягнення недоплаченої щомісячної державної пенсії за віком задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії Управління Пенсійного фонду в Рівненському районі Рівненської області щодо перерахунку та виплати ОСОБА_1 пенсії по віку з 10.02.2011 року із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за календарний 2007 рік.

Зобов`язати здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_1 пенсії по віку з 10.02.2011 року із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за календарний 2009 рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії, з врахуванням виплачених сум.

Присудити з Державного бюджету України на користь позивача ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 3,40 грн.

Постанова підлягає до негайного виконання.

Постанова може бути оскаржена сторонами до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський районний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Сидоренко С.М.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення26.09.2011
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88068331
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1486/11

Ухвала від 01.09.2011

Адміністративне

Рівненський районний суд Рівненської області

Сидоренко С.М.

Постанова від 26.09.2011

Адміністративне

Рівненський районний суд Рівненської області

Сидоренко С.М.

Ухвала від 13.04.2011

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 04.05.2011

Адміністративне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Дзюба М. В.

Ухвала від 29.11.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 04.09.2018

Адміністративне

Олевський районний суд Житомирської області

Стратович О. В.

Ухвала від 04.09.2018

Адміністративне

Олевський районний суд Житомирської області

Стратович О. В.

Ухвала від 07.08.2018

Адміністративне

Олевський районний суд Житомирської області

Стратович О. В.

Ухвала від 18.05.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Прикіпєлова Л. В.

Постанова від 18.03.2011

Адміністративне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні