Рішення
від 06.03.2020 по справі 750/342/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/342/20

Провадження № 2/750/431/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2020 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова у складі судді Логвіної Т.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіоорганізація Ліга про захист честі, гідності та ділової репутації,

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом та просить визнати усю інформацію, оприлюднену та поширену Товариством з обмеженою відповідальністю "Телерадіоорганізація "Ліга" в відеосюжеті "Гашпару ІНФОРМАЦІЯ_1 підготувала повідомлення про підозру у справі про побиття комунальника" такою, що порушує особисті немайнові права позивача, зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіоорганізація "Ліга" видалити зі своїх сторінок під назвою і логотипом ІНФОРМАЦІЯ_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 в соціальних мережах "YouТubе" та Facebook відеосюжет ІНФОРМАЦІЯ_4 назвою " ІНФОРМАЦІЯ_1 про побиття комунальника", визнати усю інформацію, оприлюднену та поширену Товариством з обмеженою відповідальністю "Телерадіоорганізація "Ліга" в відеосюжеті " ІНФОРМАЦІЯ_4 за ІНФОРМАЦІЯ_5 комунальника" такою, що порушує особисті немайнові права позивача, зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіоорганізація "Ліга" видалити зі своїх сторінок під назвою і логотипом ІНФОРМАЦІЯ_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 в соціальних мережах "YouТubе" ІНФОРМАЦІЯ_6 Facebook ІНФОРМАЦІЯ_4 назвою " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіоорганізація "Ліга" 25000,00 гривень у відшкодування, завданої неправомірними діями та порушенням особистих немайнових прав, моральної шкоди.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить наступного висновку.

Судом встановлено, що 13 вересня 2018 р. відповідачем оприлюднено в мережі Інтернет відеосюжет під назвою ІНФОРМАЦІЯ_1 про побиття комунальника , тривалість 54 секунди, наступного змісту:

Журналіст (закадровий голос): Громадському активісту Олександру Гашпару Чернігівська місцева прокуратура підготувала підозру у справі побиття працівника Зеленбуду . Про це він повідомив у своїй сторінці в соцмережі. Після завершення слідчих дій справу мають передати до суду. Нагадуємо: інцидент трапився 29 березня, коли зеленбудівці згідно документів комісії мали проводити вирубку дерев на Валу, проте з 'явився ОСОБА_2 і, за словами потерпілого водія-комунальника, після словесної перепалки накинувся на нього з кулаками. Сам ОСОБА_3 коментувати ситуацію нам відмовився. Проте заявив, що нікого не бив, а, навпаки, вважає себе потерпілим. Шестидесятитрьох річний комунальник після інциденту провів у лікарні з діагнозом черепно-мозкова травма. і струс мозку .

Нагадуємо: ОСОБА_2 раніше був засуджений Деснянським, райсудом м. Чернігова до чотирьох років позбавлення волі за скоєний напад на поштове відділення з метою заволодіння коштами .

22 грудня 2018 року відповідач оприлюднив в мережі Інтернет (на власних веб-сторінках відеохостингу ІНФОРМАЦІЯ_7 " та соціальній мережі ІНФОРМАЦІЯ_8 ) відеосюжет під назвою ІНФОРМАЦІЯ_5 , тривалість 1 хвилина 40 секунд, наступного змісту:

Журналіст (закадровий голос): За побиття працівника комунального підприємства 21 грудня ОСОБА_4 поліцейські вручили підозру. Далі справу розглядатимуть у суді. Нагадаємо, шестидесятитрирічний працівник Зеленбуду , котрий понад тридцять років пропрацював на цьому підприємстві, потрапив до лікарні після, так званого, спілкування з громадським активістом. Сталась подія 29 березня після проведення Зеленбудом планових робіт з розчищення парку Коцюбинського , тобто нижньої частини Валу. Активіста не влаштували надані працівниками Зеленбуду акти на розчищення території. ОСОБА_3 поводив себе агресивно, тоді працівник Зеленбуду зробив йому зауваження і отримав удар у скроню.

ОСОБА_5 , водій КП Зеленбуд : І він кинувся на мене і вдарив у висок. Я впав, він - наверх. Ну а реб`ята наші, що работали тут... І він одразу почав кричати, що вас уже фотографірують...

ОСОБА_6 , речниця міського відділу поліції: ...в результаті, чого комунальник отримав тілесні ушкодження. Дана інформація була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань і відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 125 Кримінального кодексу України, це Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров 'я або незначну втрату працездатності .

Журналіст (закадровий голос): Водій Зеленбуду після зустрічі з Гашпаром пару тижнів провів на лікарняному ліжку з закритою черепно- мозковою травмою і струсом мозку.

ОСОБА_6 , речниця міського відділу поліції: ...ця стаття передбачає різні форми покарання. Це може бути як штраф, так і арешт, і обмеження волі на строк до двох років.

Журналіст (закадровий голос): ми кілька разів намагались отримати коментар ОСОБА_3 з приводу цієї ситуації, але це так і не вдалося .

Відповідач є суб`єктом інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, діє на підставі ліцензії на мовлення в багатоканальній мережі, виданої Національною радою з питань телебачення і радіомовлення серії НР №01263-м від 06.02.2018 року.

29 березня 2018 р. під час здійснення працівниками комунального підприємства Зеленбуд Чернігівської міської ради робіт з розчищення парку Коцюбинського в м. Чернігові сталася сутичка між робітником комунального підприємства водієм Донцем Віктором та позивачем.

Зазначена подія набула значного суспільного резонансу, неодноразово висвітлювалась засобами масової інформації, державними органами, а її обставини мали і мають на сьогоднішній день широкий публічний інтерес.

Позивач зазначає, що оприлюдненням спірних відеосюжетів відповідачем порушені його особисті немайнові права.

Поширення відповідачем інформації про те, що прокуратура підготувала підозру у справі за побиття комунальника і про те, що оголосили підозру за побиття комунальника з використанням імені позивача до моменту винесення вироку, є порушенням особистого немайнового права позивача на ім`я.

У відеосюжетах відповідач в стверджувальній формі зазначає про побиття позивачем працівника комунального підприємства, про його агресивність, без відповідного вироку суду, який набув законної сили, що є порушенням презумпції невинуватості.

Згідно зі ст. 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини (ратифікована Законом від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР) кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів.

Здійснення цих свобод, оскільки воно пов`язане з обов`язками і відповідальністю, може підлягати таким формальностям, умовам, обмеженням або санкціям, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб, для запобігання розголошенню конфіденційної інформації або для підтримання авторитету і безсторонності суду.

Як відзначено Європейським судом з прав людини, свобода вираження є одним із засадничих положень демократичного суспільства і, що гарантії, надані пресі, мають особливе значення.

Статтею 34 Конституції України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.

Згідно з ч.І ст.200 ЦК України, ст.1 ст. 1 Закону України Про інформацію інформацією є задокументовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що мали або мають місце у суспільстві, державі та навколишньому середовищі.

Відповідно до частин 1, 4 статті 296 ЦКУкраїни фізична особа має право використовувати своє ім`я у всіх сферах своєї діяльності. Ім`я фізичної особи, яка затримана, підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, або особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може бути використане (обнародуване) лише в разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення та в інших випадках, передбачених законом.

Статтею 2 Закону України Про інформацію закріплений принцип гарантованості права на інформацію, який, серед іншого, забезпечується юридичними нормами про діяльність засобів масової інформації та журналістів.

Статтею 7 Закону України Про інформацію передбачено, що право на інформацію охороняється законом. Держава гарантує всім суб`єктам інформаційних відносин рівні права і можливості доступу до інформації.

Ніхто не може обмежувати права особи у виборі форм і джерел одержання інформації, за винятком випадків, передбачених законом.

Частиною 2 ст.24 Закону України Про інформацію прямо забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб`єкти владних повноважень, крім випадків, встановлених законом, договором між засновником (власником) і трудовим колективом, редакційним статутом.

Статтею 25 Закону України Про інформацію визначені гарантії діяльності засобів масової інформації та журналістів, в тому числі:

під час виконання професійних обов`язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом - ч.І ст.25 Закону; журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб`єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством ч.2 ст.25 Закону; журналіст має право поширювати підготовлені ним матеріали (фонограми, відеозаписи, письмові тексти тощо) за власним підписом (авторством) або під умовним ім`ям (псевдонімом) - ч.5 ст.25 Закону.

Згідно з частиною 4 статті 196 ЦК України ім`я фізичної особи, яка затримана, підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, або особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може бути використане (обнародуване) лише в разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення та в інших випадках, передбачених законом.

Пунктами 19, 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи відзначено, що, вирішуючи питання про визнання поширеної інформації недостовірною, суди повинні визначати характер такої інформації та з`ясовувати, чи є вона фактичним твердженням, чи оціночним судженням.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Закону України Про інформацію оціночними судженнями, за винятком образи чи наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, зокрема критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовних засобів, зокрема гіпербол, алегорій, сатири. Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду, розглядаючи касаційну скаргу про захист честі, гідності, ділової репутації (постанова від 22.04.2019 р. у справі № 180/492/17) відзначив, що свобода дотримуватися своїх поглядів є основною передумовою інших свобод, гарантованих статтею 10 Конвенції з прав людини, і вона користується майже абсолютним захистом у тому сенсі, що можливі обмеження, закладені в пункті 2 цієї статті. Крім того, поряд з інформацією чи даними, що підлягають перевірці, стаття 10 захищає і погляди, критичні зауваження або припущення, правдивість яких не може бути піддана перевірці на правдивість. Оціночні судження також користуються захистом - це передумова плюралізму поглядів.

Статтями 64, 65 Закону України Про телебачення та радіомовлення визначено, що громадянин або юридична особа, стосовно якого (якої) у програмі чи передачі телерадіоорганізації було поширено відомості, які не відповідають дійсності або порушують його (її) права і законні інтереси, має право на спростування або на відповідь (коментар чи власне тлумачення обставин справи) у програмах та передачах даної телерадіоорганізації незалежно від того, було подано заяву з вимогою спростування чи ні.

Враховуючи викладене вище, доводи позовної заяви щодо недопустимості втручання в приватне життя позивача, заподіяння шкоди його особистим немайновим правам та моральної шкоди не знайшли свого підтвердження, у зв`язку з чим позов необґрунтований та задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. ст.ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

у задоволенні позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіоорганізація Ліга (м. Чернігів, пр. Миру, 32, код ЄДРПОУ 24834454) про захист честі, гідності та ділової репутації - відмовити.

Рішення суду може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.03.2020
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88069856
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації

Судовий реєстр по справі —750/342/20

Постанова від 16.09.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Постанова від 16.09.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Рішення від 06.03.2020

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Ухвала від 17.01.2020

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні