Ухвала
від 24.02.2020 по справі 311/3473/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 24.02.2020 Справа № 311/3473/19

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЄУ № 311/3473/19 Суддя в 1-й інстанції ОСОБА_1

Провадж.№11-кп/807/366/20 Доповідач в 2-й інстанції ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2020 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Запорізького апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_6 ,

захисника адвоката ОСОБА_7 ,

потерпілого ОСОБА_8 ,

адвоката ОСОБА_9 , який діє в інтересах ТОВ «Рембудтрейдінг»,

розглянула у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за апеляційними скаргами адвоката ОСОБА_9 , який діє в інтересах ТОВ «Рембудтрейдінг» та потерпілого ОСОБА_8 на ухвалу Василівського районного суду Запорізької області від 1 листопада 2019 року, якою

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця ст. Кайранколь Пресновського району Запорізької області, громадянина України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ,

звільнено відкримінальної відповідальностіза вчиненнякримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.286КК України,у зв`язкуз передачеюна порукитрудовому колективуТовариства зобмеженою відповідальністю«ТД Ікар».

Встановлені ухвалою суду першої інстанції обставини:

12.11.2018 року приблизно о 06 годині 20 хвилин, в світлу пору доби, по проїзній частині автодороги МІ8 «Харків-Сімферополь» в межах Василівського району Запорізької області, з боку м. Запоріжжя в напрямку м. Василівка, водій ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , керував технічно справним автомобілем марки «MA3-543205», державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_1 з напівпричепом марки «МАЗ- 975800», державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , зі швидкістю керованого ним транспортного засобу не менше 40 км/год.

В цей час, по зазначеній автодорозі, у зустрічному напрямку, здійснював рух водій ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , керуючи технічно справним автомобілем марки «DAF CF85», державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_3 з напівпричепом марки «Wielton NW38AT», державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_4 , зі швидкістю керованого ним транспортного засобу не менше 40 км/год.

Знаходячись на 323 км вказаної автодороги, водій ОСОБА_10 , наближаючись до ділянки дороги, де проводились ремонтні роботи, та яка позначена дорожніми знаками 3.1 «Рух заборонено», 4.7 «Об`їзд перешкоди з правого боку», 1.37 «Дорожні роботи», 3.29 «Обмеження максимальної швидкості 30 км/год» з поступовим зниження швидкості 70, 50 та 30 км/год., а також 5.24.2 «Зміна напрямку руху на дорозі з розділювальною смугою», своєчасно не вжив заходів до зменшення швидкості руху та маючи технічну можливість уникнути зіткнення, не впевнившись у тому, що це буде безпечним, змінив напрямок руху свого транспортного засобу ліворуч та виїхав на зустрічну смугу для руху, внаслідок чого допустив зіткнення з транспортним засобом під керуванням водія ОСОБА_8 .

Внаслідок дорожньо-транспортної події потерпілому ОСОБА_8 спричинено тілесні ушкодження у вигляді: уламкового внутрішньо суглобового перелому дистального метаепіфіза правої великогомілкової кістки у нижній третині зі зміщенням уламків, яке кваліфікується, як середньої тяжкості тілесне ушкодження, що спричинило тривалий розлад здоров`я більш ніж 21 добу; а також закритої черепно-мозкової травми (струсу головного мозку, забійної рани лобної ділянки зліва, садна обличчя), які кваліфікуються, як легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Своїми діями ОСОБА_10 порушив вимоги п.п.10.1, розділ 33 (дорожній знак 3.29 «Обмеження максимальної швидкості»), 12.9 Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.10.2001 року, відповідно до яких:

10.1. «Перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху»;

12.9. Водієві забороняється:

перевищувати максимальну швидкість, зазначену в пунктах 12.4-12.7, на ділянці дороги, де встановлено дорожні знаки 3.29, 3.31...»

33. Дорожні знаки

3 Заборонні знаки.

3.29. «Обмеження максимальної швидкості». Забороняється рух із швидкістю, що перевищує зазначену на знакові».

Таким чином, допущені водієм ОСОБА_10 порушення вимог п. 10.1 ПДР України, знаходяться в прямому причинному зв`язку з подією ДТП та її наслідками у вигляді спричинення потерпілому ОСОБА_8 середньої тяжкості тілесних ушкоджень та легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Під час судового розгляду від Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Ікар» надійшло клопотання про звільнення ОСОБА_10 від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудовому колективу, до якого долучений протокол №01 від 30 жовтня 2019 року загальних зборів колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Ікар».

Обвинувачений ОСОБА_10 , його захисник просили задовольнити клопотання колективу ТОВ «ТД Ікар» і звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності, прокурор вважав за можливе клопотання задовольнити, потерпілий ОСОБА_8 заперечував проти звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 1 листопада 2019 року:

Клопотання трудовогоколективуТовариства з обмеженою відповідальністю «ТД Ікар» про звільнення ОСОБА_10 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу - задоволено.

Звільнено ОСОБА_10 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, у зв`язку з передачею на поруки трудовому колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Ікар» за умови, що він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження за №12018080190000792 від 12 листопада 2018 року за обвинуваченням ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України - закрито.

Повідомлено трудовий колектив Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Ікар» (ЄДРОПУ 36535126, 69600, м.Запоріжжя, вул. Базова, 3) - про передачу ОСОБА_10 на поруки.

Роз`яснено ОСОБА_10 ,що уразі порушенняним умовпередачі напоруки,відповідно доч.2ст.47 КК України він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ч.1 ст.286 КК України.

Роз`ясненоТовариству зобмеженою відповідальністю«ТД Ікар»,що відповіднодо ч.1ст.289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_10 на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Цивільний позов ТОВ «Рембудтрейдинг» до ТОВ «Ікар Плюс» про відшкодування матеріальної шкоди - залишено без розгляду.

В апеляційній скарзі адвокат ОСОБА_9 , який діє в інтересах ТОВ «Рембудтрейдінг» висуває вимогу про скасування оскаржуваної ухвали в частині залишення без розгляду цивільного позову ТОВ «Рембудтрейдінг» до ТОВ «ІКАР ПЛЮС» про стягнення відшкодування збитків внаслідок знищення транспортного засобу та призначення нового розгляду в суді першої інстанції у порядку цивільного судочинства

В апеляційній скарзі потерпілий ОСОБА_8 висуває вимогу про скасування оскаржуваної ухвали у зв`язку з передчасним висновком суду про звільнення ОСОБА_11 від кримінальної відповідальності та призначення нового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції

До початку апеляційного розгляду по суті до Запорізького апеляційного суду надійшло клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_10 - адвоката ОСОБА_7 про закриття кримінального провадження у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Позиції учасників судового провадження

Адвокат ОСОБА_7 у судому засіданні підтримав заявлене у письмовому вигляді клопотання.

Потерпілий у судовому засідання вказав про відсутність заперечень.

Адвокат ОСОБА_9 у судому засіданні поклався на розсуд суду.

Прокурор у судовому засіданні, пославшись на вимоги ст. 417 КК України, вказав на необхідність закриття кримінального провадження.

Встановлені судом апеляційної інстанції обставини та мотиви,

з яких суд виходив при постановленні ухвали.

Відповідно до ст. 417КПК України суд апеляційної інстанції, встановивши обставини, передбачені статтею 284 цього Кодексу, скасовує обвинувальний вирок чи ухвалу і закриває кримінальне провадження.

Згідно п.5 ч.1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер обвинувачений.

Захисник ОСОБА_7 звернувся з клопотанням про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_10 у зв`язку зі смертю останнього.

Вказана обставина підтверджується Повним витягом з ДРАЦС громадян щодо актового запису про смерть № 1317 від 30.11.2019 року відносно ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За положеннями п. 5 ч. 1 ст. 284КПК України смерть особи виключає можливість подальшого кримінального провадження щодо неї для притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Отже, судом встановлений факт смерті обвинуваченого, який звільнений від кримінальної відповідальності з передачею ОСОБА_10 на поруки трудовому колективу.

У матеріалах кримінального провадження будь-які дані, які б свідчили про необхідність продовження провадження для реабілітації ОСОБА_10 відсутні, не заявлені такі підстави і при апеляційному розгляді.

За наведених обставин є неможливим здійснення апеляційного провадження за апеляційними скаргами адвоката ОСОБА_9 , який діє в інтересах ТОВ «Рембудтрейдінг» та потерпілого ОСОБА_8 на оскаржувану ухвалу суду.

Таким чином, суд апеляційної інстанції, встановивши обставини, передбачені п. 5 ч. статті 284 цього Кодексу, скасовує судове рішення і закриває провадження, оскільки питання про реабілітацію обвинуваченого ніхто не порушує.

Керуючись ст.ст. 284, 417 КПК України, колегія суддів

ухвалила:

Ухвалу Василівського районного суду Запорізької області від 1 листопада 2019 року, якою ОСОБА_10 ,звільнено відкримінальної відповідальностіза вчиненнякримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.286КК України,у зв`язкуз передачеюна порукитрудовому колективуТОВ «ТДІкар»скасувати.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_10 закрити на підставі п.5 ч.1ст. 284 КПК України у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Ухвала набираєзаконної силиз моментуоголошення,може бутиоскаржена безпосередньодо ВерховногоСуд протягомтрьох місяцівз дняїї оголошення.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88099707
СудочинствоКримінальне
Сутьреабілітацію обвинуваченого ніхто не порушує. Керуючись ст.ст. 284, 417 КПК України, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —311/3473/19

Ухвала від 24.02.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 29.11.2019

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні