Рішення
від 04.03.2020 по справі 398/67/20
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/67/20

провадження №: 2/398/617/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"04" березня 2020 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді - Крімченко С.А

при секретарі - Куліковій В.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Олександрії цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_2 , до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про продовження строку для подачі заяви про прийняття спадщини ,

Встановив:

Представник позивача ОСОБА_2 звернулася до суду в інтересах позивача ОСОБА_1 , з позовом до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про продовження строку для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті прабаби позивача ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та яка складається з права на земельну часту (пай), що перебувала в колективній власності колишньої Користівської асоціації селянських господарств на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, розміром 5,0 в умовних кадастрових гектарах, що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 від 25.04.1996 року. Позовні вимоги мотивує тим, що ОСОБА_3 склала на нього заповіт від 19.03.1998 року на все своє майно . На момент складення заповіту він був малолітнім. Про існування даного заповіту він дізнався лише в 2019 році від своєї матері, з якою був у недобрих стосунках, після чого відразу звернувся до державного нотаріуса Олександрійської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, однак державним нотаріусом йому було відмовлено у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини. Крім позивача, інших спадкоємців немає. За прийняттям спадщини ніхто не звертався.

В підготовче судове засідання позивач та його представник ОСОБА_2 . не з`явилися, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

В підготовче судове засідання представник відповідача Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області не з`явився, направив клопотання про розгляд справи в його відсутність, щодо вирішення спору покладається на розсуд суду відповідно до вимог чинного законодавства.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає , що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

За викладених обставин, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у зв`язку з визнанням відповідачем позову.

Згідно ст. 549 ЦК України ( в редакції 1963 року).

Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Згідно ст. 550 ЦК України ( в редакції 1963 року) .

Строк для прийняття спадщини, встановлений статтею 549 цього Кодексу , може бути продовжений судом, якщо він визнає причини пропуску строку поважними. Спадщина може бути прийнята після закінчення зазначеного строку і без звернення до суду при наявності згоди на це всіх інших спадкоємців, які прийняли спадщину.

Встановлено що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданого повторно 20.11.2019 р. Олександрійським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.

За життя ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений 19 березня 1998 року секретарем виконкому Новопразької селищної Ради народних депутатів Борматовою О.Г., зареєстрований в реєстрі за № 45, відповідно до якого ОСОБА_3 заповіла все своє майно, де б воно не знаходилося, з чого б воно не складалося ОСОБА_1 .

Після її смерті залишилась спадщина , яка складається з земельної частки (паю) площею в 5,0 умовних кадастрових гектарів, що підтверджується інформацією наданої відділом Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від 06.12.2019 р. № 1386/102-19 , де зазначено, що на підставі записів у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) членів Користівської асоціації селянських господарств Протопопівської сільської ради Олександрійського району зареєстрований сертифікат на право на земельну частку (пай) площею в 5,0 умовних кадастрових гектарів серії КР № 008726 від 25.04.1996 р. на ім`я ОСОБА_3 .

Згідно довідки виконкому Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області за ОСОБА_3 (сертифікат НОМЕР_3 008726) закріплено земельну ділянку площею 5,19 га з кадастровим номером 3520386200:02:004:9006 на території Протопопівського старостинського округу Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області та яка перебуває в даний час в оренді ТОВ АПК - Артем .

Згідно довідки Протопопівського старостинського округу Приютівської селищної ради № 2058 від 12.11.2019 р. ОСОБА_3 до дня своєї смерті , тобто ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована в АДРЕСА_1 , з 1986 р. В складі сім`ї зареєстрована одна. Земельа ділянка біля будинку не приватизована. Заповіт від ОСОБА_3 в сільській раді не посвідчувався.

Позивач ОСОБА_1 не знав про існування заповіту , складеного ОСОБА_3 , оскільки на час складення заповіту він був малолітнім. Даний заповіт знаходився у його матері ОСОБА_4 , з якою у нього склалися недобрі стосунки. В минулому році мати повідомила про існування заповіту та віддала його позивачу, який 17.12.2019 р. звернувся до державного нотаріуса Олександрійської районної державної нотаріальної контори Ліб В.В. із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 .

17.12.2019 р. державний нотаріус Олександрійської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області Ліб В.В. повідомила, що не вправі видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , так як позивачем не подано до Олександрійської районної державної нотаріальної контори протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця заяви про прийняття спадщини, крім того, зі спадкодавцем на момент її смерті разом не був зареєстрований. Рекомендовано звернутися до суду.

Позивач являється спадкоємцем за заповітом.

Спадкова справа після смерті спадкодавця ОСОБА_3 не заведена, що підтверджується Інформаційною довідкою з і Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину).

Інших спадкоємців, які б бажали прийняти спадщину не має.

Після смерті ОСОБА_3 позивач не може оформити спадщину, так як пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору.

Строк для прийняття спадщини пропустив по поважній причині.

Оскільки спадкова справа не відкривалась, спадщина ніким не прийнята, інші спадкоємці не встановлені, заяв про відмову від спадщини позивач не подавав, спадщина не визнана судом відумерлою, позивач в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про продовження строку для прийняття спадщини, захистити своє порушене право не може, а відповідач визнає позов у повному обсязі, то є підстави для продовження позивачу строку для прийняття спадщини.

Так як спадкодавець ОСОБА_3 померла до 2004 року ( набрання чинності новим Цивільним кодексом ), то підлягають застосуванню норми Цивільного кодексу в редакції 1963 року .

Тому суд вважає , що позивачу необхідно продовжити строк для прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 549 , 550 ЦК України (в редакції 1963 року), ст.ст. 258 , 259 , 263-265 , 268 , 273 , 354 ЦПК України,-

В и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_2 , до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про продовження строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Продовжити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду Кіровоградської області через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , (зареєстрований та проживає: АДРЕСА_2 ),

Представник позивача: ОСОБА_2 Володимирівна (здійснює адвокатську діяльність за адресою: АДРЕСА_3 ),

Відповідач: Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 05378803 (адреса місцезнаходження: смт.Приютівка Олександрійського району Кіровоградської області, вул..Шкільна,4).

Суддя С.А. Крімченко

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88126435
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/67/20

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Крімченко С. А.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Крімченко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні