Рішення
від 04.03.2020 по справі 213/2763/19
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/2763/19

Номер провадження 2/213/108/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2020 року Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Нестеренка О.М.,

секретар судового засідання - Шрам В.А.,

за участю представника позивача - адвоката Ямкового В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції між Інгулецьким районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області та Жовтневим районним судом міста Дніпропетровська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства БАНК КАМБІО , ОСОБА_2 , треті особи Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАКУПІВЛІ ЮА , державний реєстратор Комунального підприємства Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальов Сергій Вадимович, про скасування рішення про державну реєстрацію припинення права власності, скасування рішення про державну реєстрацію права власності, визнання договорів купівлі-продажу недійсними та витребування майна з чужого незаконного володіння,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (надалі - Позивач) звернулась до Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області з позовною заявою про скасування рішення про державну реєстрацію припинення права власності, скасування рішення про державну реєстрацію права власності, визнання договорів купівлі-продажу недійсними та витребування майна з чужого незаконного володіння. В позові заявлено вимоги щодо п`яти об`єктів нерухомого майна, які належать позивачу, і які з одних і тих самих підстав було спочатку зареєстровано за ПАТ"БАНК КАМБІО" (надалі - Відповідач 1), а в подальшому продано ним ОСОБА_2 (надалі - Відповідач 2).

В позові вирішується питання щодо наступних об`єктів нерухомого майна, які знаходяться за адресами: АДРЕСА_1 , приміщення АДРЕСА_2 (реєстраційний № нерухомого майна 56829712110);

АДРЕСА_3 приміщення 1 (реєстраційний № нерухомого майна 56377412110);

АДРЕСА_4 (реєстраційний № нерухомого майна 56315912107);

АДРЕСА_5 (реєстраційний № нерухомого майна 55632612110);

м. Кривий АДРЕСА_6 пр АДРЕСА_7 14 (реєстраційний № нерухомого майна 55355612110).

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що, починаючи з травня 2013 року зазначені об`єкти нерухомості перебували в іпотеці у Відповідача-1 на підставі договорів іпотеки, які у вересні 2014 року було припинено та/або розірвано у зв`язку з повним погашенням кредитних зобов`язань за кредитами, про що було внесено відповідні відомості до держаного реєстру речових прав на нерухоме майно, в зв`язку з чим права Відповідача-1 як іпотекодержателя на вказані об`єкти нерухомості було припинено.

На підставі постанови правління НБУ № 782 від 04.12.2014 виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було прийнято рішення № 140 від 04.12.2014 про початок процедури виведення ПАТ БАНК КАМБІО з ринку шляхом запровадження в ньому тимчасової адміністрації, а відповідно до постанови Правління НБУ № 144 від 27.02.2015 виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення № 46 від 02.03.2015 про початок з 02.03.2015 процедури ліквідації цього Банку.

Наказом уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ БАНК КАМБІО №109 від 18.07.2018 було затверджено Акт комісії з перевірки правочинів на предмет нікчемності, яким виявлено ознаки нікчемності, передбачені п.7 ч.3 ст.38 Закону України "Про систему Гарантування вкладів фізичних осіб" в правочинах щодо нерухомого майна, з приводу якого позивач звернулась до суду. 04.10.2018 Відповідачем-1 в особі уповноваженої особи на ліквідацію банку - Северіна Ю.П. було направлено Позивачу повідомлення про нікчемність правочину та застосування наслідків нікчемності, з якими Позивач не згодна та вважає, що такими діями уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб порушує вимоги ч.2 ст.38 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", що є істотним порушенням процедури, оскільки перевірка на ознаки нікчемності правочинів була здійснена лише під час ліквідації банку та суперечить вимогам ч.2 ст.19 Конституції України. Позивач зазначає, посилаючись на постанову Великої Палати Верховного суду від 04.07.2108 у справі №826/1476/15, що лише за наявності рішення суду можна застосувати до позивача будь які наслідки недійсності нікчемного правочинну, і, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, його уповноважена особа чи банк не наділені повноваженнями визнавати правочини нікчемними. Також підкреслює, що на момент направлення позивачу Відповідачем-1 повідомлень про нікчемність правочинів сплинув строк позовної давності щодо застосування наслідків нікчемного правочину. Незважаючи на це, всупереч вимогам законодавства та правового висновку Великої Палати Верховного Суду, державний реєстратор Комунального підприємства "Центр реєстрації та надання послуг" Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальов С.В. (третя особа на стороні Відповідачів) здійснив реєстрацію права власності на належні позивачу об`єкти нерухомості, за Відповідачем-1 - ПАТ БАНК КАМБІО , припинивши на них право власності Позивача. Також позивач зазначає що, виходячи з вищезазначеного, у Відповідача-1 були відсутні підстави на набуття права власності на спірні об`єкти нерухомості, а у державного реєстратора Ковальова С.В. були відсутні підстави для реєстрації за Відповідачем-1 права власності, у зв`язку з чим Позивач вважає, що рішення державного реєстратора підлягають скасуванню.

Після реєстрації права власності на спірні об`єкти нерухомості за Відповідачем-1, вони були реалізовані на електронних торгах через електронний майданчик ТОВ "Закупівлі ЮА" (третя особа на стороні Відповідачів). Переможцем торгів та власником спірних об`єктів став ОСОБА_2 - Відповідач-2. Враховуючи те, що спірні об`єкти нерухомості вибули із володіння Позивача, як власника, не з її волі, позивач просить суд також визнати недійсними договори купівлі - продажу об`єктів спірного нерухомого майна, укладені між ПАТ БАНК КАМБІО та ОСОБА_2 , витребувати з чужого незаконного володіння ОСОБА_2 та визнати за Позивачем право власності на спірні об`єкти нерухомого майна, стягнути з Відповідачів судові витрати зі сплати судового збору на користь позивача.

Також Позивач подала заяву про забезпечення позову, в якій просила накласти арешт на спірне нерухоме майно, заборонити його відчуження та заборонити державному реєстратору прав на нерухоме майно вносити будь-які зміни до Державного реєстру речових прав (щодо реєстрації/перереєстрації об`єктів спірного нерухомого майно, яку було задоволено ухвалою суду від 16.07.2019.

Ухвалою від 16.07.2019 було відкрито провадження у справі.

09.08.2019 до суду надійшов відзив Відповідача-1 на позовну заяву, який з викладеними у позові вимогами не погоджується, посилаючись на те, що 18.08.2014 Постановою Правління НБУ від 19.08.2014 за №510/БТ прийнято рішення про встановлення особливого режиму контролю за діяльністю ПАТ БАНК КАМБІО , Постановою правління НБУ від 25.09.2014 за №603/БТ Банк віднесено до категорії проблемних, 04.12.2014 - до категорії неплатоспроможних, а 05.12.2014 запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію Банку. Постановою Правління НБУ №144 від 27.02.2015, 02.03.2015 року прийнято рішення про початок ліквідації Банку та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Представник Відповідача-1 зазначає у відзиві, що постановою Правління НБУ від 19.08.2014 №510/БТ Про встановлення особливого режиму контролю за діяльністю ПАТ "БАНК КАБІО" шляхом призначення куратора , серед іншого Банку заборонено використовувати для розрахунків у національній валюті прямі кореспондентські рахунки; зобов`язано здійснювати розрахунки у національній валюті виключно через кореспондентський рахунок № НОМЕР_1 , який відкритий у НБУ. Після віднесення Банку до категорії проблемних, запроваджено певні обмеження, зокрема: погашення заборгованості, що виникла за будь-якими активними операціями відповідача мало прийматись тільки в грошовій формі (крім набуття права власності на об`єкти застави) за погодженням із куратором банку. Відповідач зазначає, що у банківській системі кошти клієнтів обліковуються як запис, однак за відсутності коштів у банку платника такі кошти не можуть бути перераховані на будь який інший рахунок, у тому числі, відкритий у цьому ж банку.

04.12.2014 правлінням НБУ видано Постанову № 782 Про віднесення публічного акціонерного товариства Банк Камбіо до категорії неплатоспроможних .

16.07.2018 видано наказ №108, яким було створено комісію для підготовки, аналізу та узагальнення аналітичної інформації щодо правочинів, укладених Банком протягом одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації Банку, які можуть містити ознаки нікчемності. Наказом від 18.07.2018 за №109 затверджено Акт комісії з перевірки правочинів на предмет нікчемності від 18.07.2018. Фондом гарантування вкладів фізичних осіб було здійснено перевірку діяльності банку на предмет доведення останнього до неплатоспроможності та вчинення інших правопорушень, якою серед іншого встановлено, що керівниками Банку та пов`язаними з ними особами було виведено з під застави за кредитними операціями високоліквідне майно (в т.ч. -нерухомість), яке увійшло б до заставної маси, чим зменшило б навантаження по відшкодуванню коштів на Фонд гарантування та державу в його особі, забезпечило б виконання Банку своїх зобов`язань пропорційно між усіма його вкладниками, а не їх привілейованої частини.

Щодо вимоги про визнання недійсними договорів купівлі-продажу спірних об`єктів нерухомості, Відповідач-1, посилаючись на положення частини 3 статті 38 Закону України Про систему Гарантування вкладів Фізичних осіб , вважає, що правочини, які вчинив Банк, не були нікчемними, оскільки всупереч зазначеній нормі Закону постанова НБУ не доводилася до відома вкладників та позичальників. Позивач і поручителі не мали загального доступу до неї, тому на час здійснення розрахунків за Кредитним договором ці особи не були обізнані щодо наявності застережень, встановлених постановою. Здійснивши проведення розрахункової операції, Банк своїми діями підтвердив наявність на рахунку платників необхідної суми коштів, про що також свідчить відсутність заборони на проведення розрахункових операцій у відповідний спосіб, зі сторони уповноваженої особи-куратора, на яку, в силу приписів постанови Правління НБУ від 19.08.2014 № 510/БТ, покладено обов`язок щодо здійснення контролю за операціями, які проводяться банком.

Представник Відповідача-1 зазначає, що погашення заборгованості за Кредитним договором відбувалось за рахунок депозитних коштів, зважаючи на те, що перерахування коштів проводилось в межах Банку, в період очевидної неспроможності виконання ним своїх грошових зобов`язань, без залучення реальних коштів на оплату договору. Тобто, таким погашенням було порушено суть та мету встановлених постановою Правління НБУ № 510/БТ від 19.08.2014 обмежень щодо прийняття розрахунків за договорами виключно через кореспондентський рахунок НБУ.

Оскільки здійснення розрахунку за вищезазначеними договорами відбулося в межах Банку - як наслідок не відбулося реального надходження коштів на рахунок банку, а відбулося коригування структури банківського балансу шляхом зміни обліку грошових зобов`язань.

Крім того, сама лише наявність умови у договорах щодо подальшої оплати не дає підстави вважати правочин оплаченим, в даному випадку навіть за наявності відмітки банку про проведення банківської операції без належного урахування наведеного вище.

При цьому Відповідач-1, посилаючись на судову практику у справах 910/10368/16 від 27.02.2017, 910/8124/16 від 24.01.2017, 916/3146/17 від 26.02.2019, 804/6992/18 від 23.10.2018, 823/5254/15 від 27.11.2018, просить у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі.

Ухвалою від 12.08.2019 задоволено клопотання представника Відповідача-1 про проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

14.08.2019 до суду надійшла відповідь Позивача на відзив Відповідача-1, 05.09.2019 представник Відповідача-1 надіслав заперечення на відповідь на відзив та просив витребувати у Національного банку України докази розрахунку від 12.09.2014 у сумі 2 977 000,00 грн. та 36 702,73 грн. з рахунку ОСОБА_3 №26202300100069.980 через кореспондентський рахунок, який відкрий в НБУ за №32003197901.

03.10.2019 винесено ухвалу про задоволення клопотання Відповідача-1 про витребування доказів та закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

25.02.2020 задоволено клопотання представника Позивача про розгляд справи в режимі відеоконференцзв`язку.

В судовому засіданні 04.03.20920 представник Позивача позовні вимоги підтримав та просив задовольнити в повному обсязі.

Належним чином повідомлені інші учасники справи в судове засідання не з`явилися. Відповідач-2 відзив на позов не подав, до суду не з`явився, клопотань від нього не надходило. При цьому суд враховує, що представник Відповідача-1 - ПАТ Банк Камбіо не з`явився до суду, де особисто зажадав брати участь в режимі відеоконференції.

Відповідач-2 про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, його представники ознайомлювались з матеріалами справи /а.с.101-112, т.2/, оскаржували в апеляційному порядку ухвалу суду від 16.07.2019 про відкриття провадження, приймали участь під час розгляду апеляційної скарги, після чого ані ОСОБА_2 , ані його представники до суду не з`явилися. Безпосередньо в день судового засідання від представника ОСОБА_2 - адвоката Ткаченко О.В надійшло клопотання про відкладення розгляду справи через участь в цей день в судовому засіданні Дніпровського апеляційного суду з розгляду апеляційної скарги Відповідача-1 на ухвалу від 16.07.2019 у цій же справі про забезпечення позову. При цьому до повістки про час та дату судового засідання, на яке посилається представник Відповідача-2, до клопотання долучено не було. Натомість, представник Позивача в судовому засідання пояснив, що він також приймав участь в судовому засіданні Дніпровського апеляційного суду, яке відбулося вранці, і йому нічого не заважало прийняти участь в розгляді справи Інгулецьким районним судом міста Кривого Рогу в режимі відеоконференції з Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська.

Також суд звертає увагу на те, що договір про надання правової допомоги між ОСОБА_2 та адвокатом Ткаченко О.В. було укладено 10.02.2020, довіреність видана 11.02.2020, однак з матеріалами справи протягом трьох тижнів адвокат Ткаченко О.В. ознайомитися бажання не виявила, відзив на позовну заяву та інші клопотання суду нею подано не було. За таких обставин причина неявки відповідача ОСОБА_2 та його представника судом була визнана не поважною.

Відповідно до положень ст.223 ЦПК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності відповідачів та третіх осіб.

При цьому суд враховує правову позицію Європейського суду з прав людини у справі "Пономарьов проти України", згідно з якою сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження. У кожній справі національні суди мають перевіряти, чи підстави для поновлення строків для оскарження виправдовують втручання у принцип res judicata (принцип юридичної визначеності).

Вислухавши представника Позивача, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

07.05.2013 між ОСОБА_1 та ПАТ Банк Камбіо укладено кредитний договір, відповідно до умов якого Відповідач-1 зобов`язується надати грошові кошти позичальникові шляхом перерахування коштів на поточний рахунок № НОМЕР_2 (п.2.2). Пунктом 1.9 Договору передбачено, що зобов`язання за договором забезпечується одинадцятьма об`єктами нерухомого майна зокрема і спірними об`єктами нерухомості, стосовно яких вирішується спір у даній справі.

03.09.2014 між юридичною особою за законодавством України ПАТ Банк КАМБІО , ідентифікаційний код юридичної особи 26549700 - Кредитор, та ТОВ Фавор-КР , ідентифікаційний код юридичної особи 38256100 - Боржник, та ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 - поручитель, укладено договір поруки (а.с.207, т.1), відповідно до умов якого поручитель поручається перед Кредитором за виконання обов`язків між кредитором та Боржником. У матеріалах справи (а.с.202, т.1) наявний договір про відкриття та обслуговування поточного рахунку № НОМЕР_4 , в якому у графі клієнт зазначена ОСОБА_3 та її анкетні данні, також (а.с.201, т.1) міститься виписка по рахунку, з якого вбачається що 12.09.2014 на рахунок НОМЕР_2 , який був відкритий Відповідачем-1 для перерахування коштів, з рахунку НОМЕР_4 кошти перераховані.

У відзиві на позивну заяву Відповідач-1 звертає увагу на те, що у банківській системі кошти клієнтів обліковуються як запис, та за відсутністю коштів у банку платника такі кошти не можуть перераховуватись на будь який інший рахунок, в тому числі, відкритий в цьому ж банку, та вважає, що таким чином не можна вважати заборгованість за кредитним договором погашеною. Суд вважає цей висновок хибним у зв`язку з тим, що хоча на рахунках банку кошти обліковуються як запис, але у банківський системі усі операції здійснюються за допомогою безготівкових розрахунків, що являють собою перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки одержувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки одержувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді. Ця норма зазначена у Постанові НБУ №22 від 21.01.2004 Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті . Тому безготівкове переведення з одного рахунку на інший в межах однієї банкової установи, не маючи коштів, є можливим.

Дослідивши виписку/особовий рахунок, з якої вбачається перерахування коштів, суд приходить до висновку, що даний правочин дійсний, та є підставою для перерахунку коштів. Так, Постановою Правління НБУ від 19.08.2014 за №510/БТ Про встановлення особливого режиму контролю за діяльністю публічного акціонерного товариства "БАНК КАМБІО" шляхом призначення куратора заборонено зокрема: Банку використовувати для розрахунків у національній валюті прямі кореспондентські рахунки; зобов`язано банк здійснювати розрахунки у національній валюті виключно через кореспондентський рахунок № НОМЕР_1 , що відкритий у Національному Банку України, Постановою правління НБУ від 25.09.2014 за №603/БТ ПАТ БАНК КАМБІО віднесено до категорії проблемних, запроваджено певні обмеження у його діяльності, зокрема: погашення заборгованості, що виникла за будь якими активами, операціями банку, мало прийматись тільки у грошовій формі (крім набуття права власності на об`єкти застави) за погодженням із куратором відповідача. Як вбачається з виписки, кошти були перераховані з одного рахунку на інший, що свідчить про безготівкову форму переведення коштів, тобто дана операція була не розрахунком, а транзакцією шляхом коригуванням структури банківського балансу наслідком зміни обліку грошових зобов`язань .

Крім того, ухвалою Інгулецького районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 03 жовтня 2019 року у Національного банку України за клопотанням відповідача судом було витребувано докази зокрема розрахунку від 12.09.2014 року в сумі 2 977 000,00 грн. та 36 702,73 грн. з рахунку ОСОБА_3 (поручителя, який здійснив погашення заборгованості за Кредитним договором) через кореспондентський рахунок, який відкритий в Національному банку України за № 32003197901.

Листом Національного банку України від 29 жовтня 2019 року за № 18-0007/56175/БТ суд було повідомлено, що до початку процедури ліквідації, Банк без участі Національного банку України відкривав рахунки своїм клієнтам, укладав з ними договори, здійснював їх розрахунково-касове обслуговування, проводив і приймав через систему електронних платежів НБУ міжбанківські електронні розрахункові документи тощо.

Наведене спростовує доводи Відповідача-1 про те, що на момент погашення кредитних зобов`язань, Банку було заборонено використовувати для розрахунків у національній валюті прямі кореспондентські рахунки та зобов`язано відповідача здійснювати розрахунки у національній валюті виключно через кореспондентський рахунок № НОМЕР_1 , який відкритий у НБУ.

При цьому, проаналізувавши судову практику, на яку у своєму відзиві посилається представник Відповідача-1, суд приходить до висновку, що рішення суду схожі і стосуються аналогічних правовідносин, але не є подібними до даної справи, а тому їх застосування у цій справі є недоцільним.

Щодо повідомлення Позивача про нікчемність правочинну та застосування наслідків нікчемності, яке було направлено 04.10.2018 Відповідачем-1 в особі Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію банку Северена Ю.П. № 109 від 18.08.2018, яким було затверджено акт комісії з перевірки правочинів (договорів) на предмет нікчемності від 18.07.2018, яким виявлено ознаки нікчемності, передбачені в п.7 ч.3 ст.38 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , суд приходить до наступного.

Згідно з частинами першою та другою статті 38 цього Закону, Фонд зобов`язаний забезпечити збереження активів банку, зокрема, забезпечити перевірку правочинів (у тому числі договорів), вчинених (укладених) банком протягом одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації банку, на предмет виявлення правочинів (у тому числі договорів), що є нікчемними з підстав, визначених частиною третьою цієї статті.

Враховуючи наведені положення, суд приходить до висновку, що повідомлення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на адресу сторін договору або інших третіх осіб про нікчемність правочинів банку не створює юридичних наслідків для Позивача. Право повернути майно виникає у зазначених осіб не на підставі повідомлення уповноваженої особи Фонду про нікчемний правочин, а в силу закону (ч.2 ст.215 ЦК України). Таке майно (кошти) може бути повернуто або добровільно, або у примусовому порядку на підставі судового рішення. Щоб застосувати наслідки нікчемного правочину, відповідач як сторона такого правочину повинен звернутися з відповідним позовом до суду.

Зазначений висновок узгоджується з правовими позиціями Великої палати Верховного Суду, викладеними у постанові від 11.04.2018 у справі № 910/12294/16 та від 16.05.2018 у справі №910/24198/16.

Отже, суд погоджується із твердженням Позивача про те, що повідомлення уповноваженої особи Фонду про нікчемність правочинів не є правовою підставою і документом, для застосування наслідків що підтверджує набуття, зміну або припинення прав на нерухоме майно відповідно до ст.27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Відповідно до статті 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику ЄСПЛ як джерело права. Відповідно до статті 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Таким чином, суд зазначає, що відповідач не мав права здійснювати подальший продаж спірного майна на електронних торгах. Позивача було фактично позбавлено права власності на об`єкт нерухомості так як даний факт не було оспорено у суді, права відповідача як іпотекодержателя на вказані об`єкти нерухомості було припинено, про що було внесено відповідні записи до держаного реєстру речових прав на нерухоме майно .

Відповідно до ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Примусове відчуження об`єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 цього Кодексу.

Щодо дій державного реєстратора, відповідно до п.п. 1, 2 ст.2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) - єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об`єкти та суб`єктів таких прав.

Згідно з ч.1 ст.26 цього Закону, записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав.

В силу ст.27 цього Закону, державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі, пунктів які зазначені у цій статті, зокрема відповідно до п.7 ч.2 цієї статті - на підставі інших актів органів державної влади та посадових осіб згідно із законом.

За обставинами справи, державний реєстратор зробив спірні записи про реєстрацію прав Відповідача-1 на спірні об`єкти нерухомості на підставі повідомлень Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Камбіо , якими визнавалися нікчемними правочини про припинення іпотеки позивачем .

Відповідно до ст.215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання, в момент вчинення правочину, стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами 1-3 , 5 та 6 ст.203 цього Кодексу. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Відповідно до статті 3 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб Фонд є не органом державної влади, а установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку. Аналіз функцій Фонду, викладених у статтях 4, 37 вказаного Закону, свідчить, що Фонд бере участь у правовідносинах у різних статусах: з одного боку він ухвалює обов`язкові для банків рішення, а з іншого здійснює повноваження органів управління банку, який виводиться з ринку. Так, діючи як орган управління банку, Фонд безпосередньо або уповноважена особа Фонду, у разі делегування їй відповідних повноважень, мають право:

- вчиняти будь-які дії та приймати рішення, що належали до повноважень органів управління і органів контролю банку;

- укладати, від імені банку, будь-які договори (вчиняти правочини), необхідні для забезпечення операційної діяльності банку, здійснення ним банківських та інших господарських операцій, з урахуванням вимог, встановлених цим Законом;

- продовжувати, обмежувати або припиняти здійснення банком будь-яких операцій;

- повідомляти сторін за договорами, зазначеними у частині другій статті 38 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , про нікчемність цих договорів та вчиняти дії щодо застосування наслідків нікчемності договорів;

- заявляти від імені банку позови майнового та немайнового характеру до суду, у тому числі позови про винесення рішення, відповідно до якого боржник банку має надати інформацію про свої активи;

- приймати на роботу, звільняти з роботи чи переводити на іншу посаду будь-кого з керівників чи працівників банку, переглядати їх службові обов`язки, змінювати розмір оплати їхньої праці з додержанням вимог законодавства України про працю та інше.

Уповноважена особа Фонду діє в межах повноважень Фонду. На виконання своїх повноважень така особа, зокрема: 1) діє без довіреності від імені банку, має право підпису будь-яких договорів (правочинів), інших документів від імені банку; 2) видає накази та розпорядження, дає доручення, обов`язкові до виконання працівниками банку (частина четверта статті 37 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб ).

Враховуючи викладене, суд встановив що, позовні вимоги про скасування рішень державного реєстратора Комунального підприємства Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальова Сергія Вадимовича індексний № 455114225 від 13.02.2019 об 19:12:21, індексний № 45514753 від 13.02.2019 о 21:35:28, індексний № 45514429 від 13.02.2019 о 20:38:29, індексний № 4551207 від 14.02.2019 о 08:24:03, індексний № 45513359 від 13.02.2019 о 17:49:37 про державну реєстрацію припинення права власності Позивача підлягають задоволенню .

Оскільки наступні позовні вимоги є похідними від вимог, які судом задоволені, суд вважає, що держаний реєстратор не мав права здійснювати й подальшу реєстрацію прав власності щодо спірного майна на нових власників - Відповідача-1 і Відповідача-2, а тому позовні вимоги про скасування рішень державного реєстратора Комунального підприємства Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальова Сергія Вадимовича індексний № 45514225 від 13.02.2019 о 19:04:07, індексний № 45514753 від 13.02.2019 о 21:07:51, індексний № 45514429 від 13.02.2019 о 19:41:41, індексний № 45515207 від 14.02.2019 о 08:17:22, індексний № 45513359 від 13.02.2019 о 17:45:50 про реєстрацію права власності підлягають задоволенню.

Щодо вимог про витребування з чужого незаконного володіння та визнання за Позивачем права власності на спірні об`єкти нерухомості суд, здійснивши детальний аналіз обставин справи , керується статтею 388 ЦК України, якою визначено право власника на витребування майна від добросовісного набувача.

Так, за приписами цієї статті, якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно: було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння; було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння; вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Відповідно до ч.2 цієї статті, майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Згідно з ч.3 цієї статті, якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках.

Верховний Суд України в Листі Аналіз деяких питань застосування судами законодавства про право власності при розгляді цивільних справ від 01.07.2013 зазначив, що у процесі розгляду спорів про витребування власником свого майна з чужого незаконного володіння необхідно враховувати, що позивачем за таким позовом може бути виключно власник майна (фізичні, юридичні особи, держава і територіальні громади в особі уповноважених ними органів), який на момент подання позову не володіє цим майном, а також особа, яка хоча і не є власником, але в якої майно перебувало у володінні за законом або договором.

Отже, враховуючи, що виключно власник наділений правом, передбаченим ст.388 ЦК України, саме на позивача покладається обов`язок доведення володіння цим статусом до вибуття майна.

Відповідно до ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу. Докази подаються суду сторонами та іншими учасниками справи. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши викладені факти, суд приходить до висновку, що вимоги про витребування майна з чужого незаконного володіння та визнання за Позивачем права власності на спірні об`єкти нерухомості також підлягають задоволенню, оскільки вищевказана майно вибуло з володіння власника не з його волі іншим шляхом і це доведено належними та допустимими доказами у справі, які зазначено вище.

Іншого Відповідачі не довели, а тому суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги задовольняються, підлягають стягненню з Відповідача-1 понесені Позивачем витрати зі сплати судового збору у розмірі 21 515,40 грн. При цьому суд не вбачає підстав для стягнення судового збору з Відповідача-2, оскільки вважає його добросовісним набувачем спірного майна.

Керуючись ст.ст.323, 388, 392 ЦК України, ст.ст.12, 81, 141, 265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства БАНК КАМБІО , ОСОБА_2 , треті особи Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАКУПІВЛІ ЮА , державний реєстратор Комунального підприємства Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальов Сергій Вадимович, про скасування рішення про державну реєстрацію припинення права власності, скасування рішення про державну реєстрацію права власності, визнання договорів купівлі-продажу недійсними та витребування майна з чужого незаконного володіння - задовольнити.

1. Рішення державного реєстратора КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальова Сергія Вадимовича про державну реєстрацію припинення права власності ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_5 ) - скасувати , а саме:

- рішення про державну реєстрацію переходу прав власності - повне відчуження, індексний номер рішення: 45514225 від 13.02.2019 року 19:12:21, ОСОБА_4 , КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, вбудованого в 1 поверх 5-ти поверхового житлового будинку, загальною площею 60,3 кв.м. Адреса: АДРЕСА_8 , Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 56377412110;

- рішення про державну реєстрацію переходу прав власності - повне відчуження, індексний номер рішення: 45514753 від 13.02.2019 року 21:35:28 ОСОБА_4 , КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, що складається: 1- торговельний зал пл. 43,2 кв.м,; 2- торговельний зал пл. 14,6 кв.м,; 3- туалет пл. 1,0 кв.м.; 4- кабінет пл. 8,3 кв.м.; 5- кімната персонала пл. 6,2 кв. м.; I - тамбур пл. 2,5 кв.м.; II- балкон пл. 0,6 кв.м., загальна площа 76,4 м.кв, адреса: АДРЕСА_4 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 56315912107;

- рішення про державну реєстрацію переходу прав власності - повне відчуження, індексний номер рішення: 45514429 від 13.02.2019 року 20:38:29, ОСОБА_4 , КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, вбудованого в 1 поверх 5 поверхового житлового будинку, загальною площею 49,5 кв.м; Адреса: АДРЕСА_5 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 55632612110;

- рішення про державну реєстрацію переходу прав власності - повне відчуження, індексний номер рішення: 45515207 від 14.02.2019 року 08:24:03, ОСОБА_4 , КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, вбудованого в перший поверх чотирьохповерхового житлового будинку, загальною площею 49,2 кв.м.; адреса: АДРЕСА_9 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 55355612110;

- рішення про державну реєстрацію переходу прав власності - повне відчуження, індексний номер рішення: 45513359 від 13.02.2019 року 17:49:37, ОСОБА_4 , КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення магазину непродовольчої групи товарів після реконструкції квартири, вбудоване в перший поверх житлового будинку, загальною площею 63,3 кв.м., адреса: АДРЕСА_10 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 56829712110.

2. Рішення державного реєстратора КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальова Сергія Вадимовича про реєстрацію права власності Публічного акціонерного товариства БАНК КАМБІО (код ЄДРПОУ 26549700) - скасувати , а саме:

- рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 45514225 від 13.02.2019 року 19:04:07, ОСОБА_4 , Комунальне підприємство Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, вбудованого в 1 поверх 5-ти поверхового житлового будинку, загальною площею 60,3 кв.м. Адреса: АДРЕСА_8 , Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 56377412110. Номер запису про право власності: 30281043;

- рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 45514753 від 13.02.2019 року 21:07:51, ОСОБА_4 , Комунальне підприємство Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, що складається: 1- торговельний зал пл. 43,2 кв.м,; 2- торговельний зал пл. 14,6 кв.м,; 3- туалет пл. 1,0 кв. м.; 4- кабінет пл. 8,3 кв.м.; 5- кімната персонала пл. 6,2 кв. м.; І- тамбур пл. 2,5 кв.м.; II- балкон пл. 0,6 кв.м., загальна площа 76,4 м.кв, адреса: АДРЕСА_4 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 56315912107. Номер запису про право власності: 30281607;

- рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 45514429 від 13.02.2019 року 19:41:41, ОСОБА_4 , Комунальне підприємство Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, вбудованого в 1 поверх 5-ти поверхового житлового будинку, загальною площею 49,5 кв.м; Адреса: АДРЕСА_5 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 55632612110. Номер запису про право власності: 30281455;

- рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 45515207 від 14.02.2019 року 08:17:22, ОСОБА_4 , Комунальне підприємство Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення, вбудованого в перший поверх чотирьохповерхового житлового будинку, загальною площею 49,2 кв.м.; адреса: АДРЕСА_9 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 55355612110. Номер запису про право власності: 30281910;

- рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 45513359 від 13.02.2019 року 17:45:50, ОСОБА_4 , Комунальне підприємство Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради, Дніпропетровська обл. щодо нежилого приміщення магазину непродовольчої групи товарів після реконструкції квартири, вбудоване в перший поверх житлового будинку, загальною площею 63,3 кв.м., адреса: АДРЕСА_10 . Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 56829712110. Номер запису про право власності: 30280143.

3. Визнати недійсними наступні договори купівлі-продажу спірних об`єктів нерухомого майна, укладені між Публічним акціонерним товариством БАНК КАМБІО (код ЄДРПОУ 26549700) та ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_6 ), а саме:

- договір купівлі-продажу нерухомого майна - нежилого приміщення, вбудованого в 1 поверх 5-ти поверхового житлового будинку, загальною площею 60,3 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_8 , посвідчений 10 липня 2019 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Русанюком З.З., зареєстрований за № 1484;

- договір купівлі-продажу нерухомого майна - нежилого приміщення загальною площею 63,3 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_10 , посвідчений 10 липня 2019 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Русанюком З.З., зареєстрований за № 1485;

- договір купівлі-продажу нерухомого майна - нежитлового приміщення загальною площею 76,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 , посвідчений 10 липня 2019 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Русанюком З.З., зареєстрований за № 1486;

- договір купівлі-продажу нерухомого майна - нежилого приміщення, вбудованого в 1 поверх 5-ти поверхового житлового будинку, загальною площею 49,5 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 , посвідчений 10 липня 2019 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Русанюком З.З., зареєстрований за № 1487.

- договір купівлі-продажу нерухомого майна - нежилого приміщення, вбудованого в перший поверх чотирьохповерхового житлового будинку, загальною площею 49,2 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_9 , посвідчений 10 липня 2019 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Русанюком З.З., зареєстрований за № 1488.

4. Витребувати з чужого незаконного володіння ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_6 ) та визнати за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_5 ) право власності на наступні об`єкти нерухомого майна:

- нежиле приміщення магазину непродовольчої групи товарів після реконструкції квартири, вбудоване в перший поверх житлового будинку, загальною площею 63,3 кв.м., що знаходиться за адресою АДРЕСА_10 (реєстраційний номер нерухомого майна 56829712110);

- нежиле приміщення, вбудоване в 1 поверх 5-ти поверхового житлового будинку, загальною площею 60,3 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_8 (реєстраційний номер нерухомого майна 56377412110);

- нежиле приміщення, вбудоване в 1 поверх 5 поверхового житлового будинку, загальною площею 49,5 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 (реєстраційний номер нерухомого майна 55632612110);

- нежитлове приміщення загальною площею 76,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 (реєстраційний номер нерухомого майна 56315912107);

- нежиле приміщення вбудоване в перший поверх чотирьохповерхового житлового будинку, загальною площею 49,2 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_9 (реєстраційний номер нерухомого майна 55355612110).

Стягнути з Відповідача-1 - Публічного акціонерного товариства БАНК КАМБІО на користь ОСОБА_1 витрати про сплаті судового збору в сумі 21515 (двадцять одна тисяча п`ятсот п`ятнадцять) гривень 40 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Дніпровського апеляційного суду через Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Інформація щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрована на адресою: АДРЕСА_11 ;

Відповідачі: 1. Публічне акціонерне товариство БАНК КАМБІО - код ЄДРПОУ 26549700, МФО 380099, місцезнаходження уповноваженої особи Фонду: 01103, м.Київ, вул. Драгомирова,10/10;

2. ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , проживає за адресою: АДРЕСА_12 ;

Треті особи: 1. Товариство з обмеженою відповідальністю ЗАКУПІВЛІ ЮА , Код ЄДРПОУ 40381929, місцезнаходження: 04071, м. Київ, вул. Кожум`яцька, 12-г;

2. Державний реєстратор Комунального підприємства Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальов С.В., Код ЄДРПОУ 42257634, - 53800, Дніпропетровська область, Апостолівський район, с.Нива Трудова, вул. Каштанова, 6.

Вступну та резолютивну частину рішення проголошено в судовому засіданні 04.03.2020.

Повний текст складено 11.03.2020.

Суддя О.М. Нестеренко

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88138386
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права власності, визнання договорів купівлі-продажу недійсними та витребування майна з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —213/2763/19

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Нестеренко О. М.

Постанова від 04.03.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Варенко О. П.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Нестеренко О. М.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Нестеренко О. М.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Нестеренко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні