Рішення
від 12.03.2020 по справі 1140/2403/18
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2020 року справа № 1140/2403/18

провадження № 2-кас/340/17/19

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого - судді Брегея Р.І., розглянувши в м.Кропивницький у порядку загального позовного провадження (у письмовому провадженні) адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю Евінг Альянс (далі - Товариство) до Головного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області (далі - Управління) про визнання протиправною бездіяльності, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з заявою до Кропивницької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області (далі - Інспекція) та Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області (далі - Управління 2) про визнання протиправним рішення Інспекції, яким відмовлено у поверненні надмірно сплаченого податку.

Водночас Товариство просить суд визнати протиправною бездіяльність Інспекції стосовно подання до органу казначейської служби висновку про повернення коштів.

Разом з тим, позивач прагне, щоб суд зобов`язав Інспекцію підготувати і направити такий висновок за належністю (Том1 а.с.10-12).

У позовній заяві Товариство зазначає, що сплатило грошове зобов`язання, яке визначив податковий орган, однак з часом суд визнав протиправними і скасував податкові повідомлення-рішення.

Відповідачі заперечили щодо задоволення позову, подавши відзив на нього (Том 1 а.с.70-72).

Зазначають, що Товариство сплатило кошти за податковими повідомленнями-рішеннями, щоб домогтися звільнення від кримінальної відповідальності керівника за фактом ухилення від сплати податків.

Стверджують, що сплата коштів врахована судом, який приймав рішення у кримінальному провадженні, як обов`язкова умова звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Ухвалою суду від 21 січня 2020 року замінено Інспекцію і Управління 2 на їх правонаступника - Управління (Том 2 а.с.66-67).

Ухвалою суду від 05 березня 2020 року прийнято рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження (Том 2 а.с.88).

Суд, дослідивши матеріали справи, зробив висновок про відмову у задоволенні позову з таких підстав.

Встановлені обставини і факти, що стали підставами звернення до суду.

Так, 16 вересня 2016 року Інспекція прийняла податкове повідомлення-рішення відносно Товариства, яким визначила грошове зобов`язання з податку на додану вартість у сумі 755863 грн. та застосувала штраф - 188966 грн. (Том 1 а.с.42).

Того ж дня прийнято податкове повідомлення-рішення про зменшення від`ємного значення суми податку на додану на вартість за травень 2016 року на 14 грн. (Том 1 а.с.43).

Орган досудового розслідування розпочав кримінальне розслідування за фактом ухилення юридичною особою від сплати податків (Том 2 а.с.80).

28 вересня 2016 року керівник позивача ОСОБА_1 звернувся до органу досудового розслідування з заявою про звільнення від кримінальної відповідальності за частиною 1 статті 212 КК України у зв`язку зі сплатою грошового зобов`язання, штрафної санкції і пені у сумі 36083 грн. (Том 2 а.с.81-82).

З заявою про звільнення від кримінальної відповідальності подав заяву від Товариства про сплату згаданих коштів (Том 2 а.с.80).

Кошти сплачені 26 вересня 2016 року.

У квитанціях про сплату коштів зазначено, що сплачуються на підставі акту перевірки і податкових повідомлень-рішень від 16 вересня 2016 року (Том 1 а.с.31-40).

01 листопада 2016 року Кіровський районний суд м.Кіровограда прийняв ухвалу, якою керівника Товариства ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 212 КК України (ухилення від сплати податків) (Том 2 а.с.86-87)

Згідно змісту підозри, завдяки протиправним діям керівника Товариства, юридична особа ухилилась від сплати податку на додану вартість у сумі 755877 грн.

Сума штрафної санкції і пені не входили у загальний розмір шкоди, завданої злочином.

Суд звільнив ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності на підставі положень частини 4 статті 212 КК України.

28 лютого 2017 року Кіровоградський окружний адміністративний суд прийняв постанову у справі за позовом Товариства до Інспекції про скасування згаданих податкових повідомлень-рішень (Том 1 а.с.55-56).

Суд визнав протиправними і скасував їх.

Суд не досліджував ухвалу суду в порядку КПК України відносно керівника Товариства.

10 серпня 2018 року Товариство звернулося до Інспекції з заявою про повернення надмірно сплачених коштів за податковими повідомленнями-рішеннями, які скасовані судом (Том 1 а.с.3).

Водночас позивач вимагав повернення сплати і пені.

21 серпня 2018 року Інспекція відмовилася складати висновок про повернення коштів, оскільки їх сплачено в рамках КПК України, як обов`язкова умова звільнення від кримінальної відповідальності (Том 1 а.с.4-.5).

Юридична оцінка, встановлених судом, обставин і фактів справи.

Перш за все, зміст підозри керівнику Товариства вказує, що орган досудового розслідування погодився з податковими повідомленнями-рішеннями Інспекції в частині визначення грошового зобов`язання та зменшення від`ємного значення суми податку на додану вартість.

Сплативши грошове зобов`язання, штрафну санкцію за податковими повідомленнями-рішеннями і змістом підозри та пеню, позивач бажав, щоб цей факт сприяв звільненню його керівника від кримінальної відповідальності за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 212 КК України.

Такий висновок доводиться наступним.

Так, 27 вересня 2016 року Товариство направило до органу досудового розслідування письмові докази сплати грошового зобов`язання, штрафу і пені.

Наступного дня ОСОБА_1 подав до органу досудового розслідування заяву про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку зі сплатою коштів Товариством.

Судом встановлено, що кошти сплатило Товариство.

Отже, платник податків сплатив грошове зобов`язання, штрафну санкцію і пеню, переслідуючи мету звільнення керівника юридичної особи від кримінальної відповідальності та негайного закриття кримінального провадження.

Таким чином, Товариство, узгодивши свої дії зі ОСОБА_1 , не бажало, щоб орган досудового розслідування продовжив розслідування і направив до суду обвинувальний акт.

Відповідно до положень частини 4 статті 212 КК України особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Звільнивши ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності, суд зарахував сплату коштів Товариством, як сплату коштів підозрюваним відповідно до змісту підозри, а не податкових повідомлень-рішень, оскільки вони не стосувалися особисто його.

Сплата коштів стало обов`язковою умовою звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності.

За таких обставин повернення Товариству коштів відноситься до компетенції суду, який приймав рішення про звільнення його керівника від кримінальної відповідальності.

Тому, рішення Інспекції про відмову у складанні висновку про повернення коштів є правомірним.

Якщо би Інспекція задовільнила заяву позивача, то втрутилась би в роботу суду, поставивши під сумнів правомірність ухвали про звільнення особи від кримінальної відповідальності, оскільки зникла би обов`язкова умова прийняття такого рішення.

Підсумовуючи, суд зробив висновок про відмову у задоволенні позову.

Судові витрати у справі складаються з судового збору в сумі 8810 грн. (а.с.12а).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.139, 243-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволенні позову.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Третього апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Р.І. Брегей

Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88140506
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —1140/2403/18

Ухвала від 28.01.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 28.01.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 10.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 10.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 08.09.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 19.05.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Рішення від 12.03.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. Брегей

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні