Рішення
від 22.01.2020 по справі 675/1464/19
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/1464/19

Номер провадження 2-о/570/7/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2020 року Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Остапчук Л.В.

за участю: секретаря судового засідання Захарук Г.Л.

заявниці ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рівне

цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа - Виконавчий комітет Кунівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини ,

в с т а н о в и в :

У зв`язку з тим, що вона є спадкоємицею за законом усього належного майна її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається з земельної ділянки площею 1,1994 га, кадастровий номер 6822183000:05:001:0065, проте в установлений законом шестимісячний строк до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини не зверталася, оскільки вважала, що спадщину прийняла, так як на день смерті матері проживала разом з спадкодавицею і від спадщини не відмовилася, звернувшись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину, у видачі такого їй було відмовлено, у зв`язку з тим, що для цього необхідно встановити факт її постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, іншого варіанту встановлення даного факту немає, заявниця звернулася з даною заявою до суду і просить встановити факт її постійного проживання з її матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день відкриття спадщини.

Встановлення даного факту заявниці необхідно для приведення документів на право власності в належний стан та отримання свідоцтва про право на спадщину. Спору про право не вбачається.

Заявниця ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримала, пояснила, що вона проживала з мамою, доглядала її протягом останніх п`яти років, наразі хоче встановити факт постійного проживання, щоб успадкувати спадкове майно після смерті матері, яке складається з житлового будинку та земельної частки (паю). В зв`язку із вищевикладеним, просить заяву задоволити.

Представник заінтересованої особи - Кунівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином. Причини неявки представник заінтересованої особи не повідомив, від нього не надходило заяв чи клопотань про розгляд справи без його участі. Суд вважає за можливе розгляд справи провести без участі представника заінтересованої особи.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в судовому засіданні показали, що ОСОБА_3 останніх п`ять років проживала у дочки ОСОБА_1 у с.Шпанів, Рівненського району, хоча була зареєстрована в с.Долоччя Ізяславського району Хмельницької області. Дочка її доглядала, вони вели спільне господарство. Показали також, що заявниця має сестру ОСОБА_6 , але у них немає спору стосовно спадкового майна.

Із долучених до заяви про встановлення даного факту, нотаріально завірених заяв ОСОБА_7 та ОСОБА_8 вбачається, що ОСОБА_1 доглядала свою матір та проводила обряд поховання своєї матері ОСОБА_3 .

Заслухавши пояснення заявниці, показання свідків, дослідивши матеріали справи, суд встановив, що заявниця ОСОБА_1 , є дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями відповідних свідоцтв, які знаходяться в матеріалах справи, і спадкоємицею за законом всього належного спадкодавиці майна.

В установлений законом шестимісячний строк, через свою юридичну необізнаність, заявниця до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 не зверталася, проте фактично останні п`ять років постійно проживала з матір`ю, як за адресою: АДРЕСА_1 , так і за адресою: АДРЕСА_2 , що було встановлено в судовому засіданні.

Інші спадкоємці відсутні, оскільки інша дочка спадкодавиці ОСОБА_9 від частки у спадковому майні відмовився, про що зазначила у поданій суду заяві, одночасно вказавши, що дійсно заявниця протягом тривалого часу проживала разом із матір`ю, доглядала її більше п`яти років. Сама вона на спадкове майно після смерті матері не претендує і звертатися до суду із заявою про продовження строку на прийняття спадщини наміру не має.

Від встановлення факту постійного проживання заявниці зі спадкодавицею на час смерті останньої, залежить виникнення та зміна її майнових та немайнових прав, що пов`язані з можливістю звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину за законом.

За вказаних обставин, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, та враховуючи те, що в судовому засіданні знайшли підтвердження обставини, на які посилається заявниця, дані докази повністю узгоджуються з заявою ОСОБА_1 , її поясненнями в судовому засіданні, поясненнями свідків, суд приходить до висновку, що заявниця ОСОБА_1 постійно проживала разом із матір`ю ОСОБА_3 на час відкриття спадщини. Одночасно суд приймає до уваги, що заявниця позбавлена можливості здійснення права на спадкування в інший спосіб, окрім як встановлення у судовому порядку факту постійного проживання зі спадкодавицею, тобто в наявності є порушення права заявниці, за захистом якого спрямоване її звернення до суду, а тому заява підлягає до задоволення і є підстави встановити факт постійного проживання на час відкриття спадщини заявниці з її матір`ю.

Керуючись ст.ст.76, 78, 263-265, 315-319, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа - Виконавчий комітет Кунівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задоволити повністю.

Встановити факт постійного спільного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зі спадкодавицею, її матір`ю, ОСОБА_10 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час смерті останньої по АДРЕСА_2 та за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду через Рівненський районний суд Рівненської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявниця - ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 05 квітня 1999 року Рівненським РВ УМВС України в Рівненській області, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Заінтересована особа - Виконавчий комітет Кунівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, вул.Лісовської, № 1, с.Кунів, Ізяславського району, Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406673.

Суддя Остапчук Л.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено13.03.2020
Номер документу88147844
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —675/1464/19

Рішення від 22.01.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 12.08.2019

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні