Ухвала
від 12.03.2020 по справі 710/263/20
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/263/20

Номер провадження 2/710/204/20

УХВАЛА

про відкриття провадження у цивільній справі

12.03.2020 м. Шпола

Суддя Шполянського районного суду Черкаської області Побережна Н.П., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ (20603, вул. Лозуватська, 59, м. Шпола, Черкаська обл.), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Служба у справах дітей Шполянської міської ради ОТГ (20603, вул. Лозуватська, 59, м. Шпола, Черкаська обл.) про надання дозволу на укладення цивільно-правової угоди,

ВСТАНОВИВ:

05.03.2020 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшов даний позов.

Предмет позову: надати позивачу дозвіл на укладання цивільно-правової угоди (договору дарування житлового будинку з надвірними спорудами), розташованого в АДРЕСА_3 , що належить на праві приватної вланості ОСОБА_2 . Підставою подачі позову вказано, що Виконавчий комітет Шполянської міської ради ОТГ прийняв незаконне рішення, яке порушує права позивача, його неповнолітніх дітей та іншого відповідача у справі. .

Згідно ч1. ст.187 ЦПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу. Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Пунктом 4 ч.2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при відкритті провадження у справі суд встановлює, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі суд встановив, що позов поданий і відповідає порядку, встановленому ст.ст. 175-177 ЦПК України, справа підсудна Шполянському районному суду Черкаської області, підстав для відмови у відкритті провадження по справі, повернення позову чи залишення його без розгляду немає.

Відповідно до ч.2 ст.19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Ці правила визначаються ухвалою суду про відкриття провадження.

Ознайомившись із матеріалами справи, суд вважає, що у звязку із характером спірних правовідносин та предметом доказування, для повного та всебічного встановлення обставин справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання.

Частиною 1 ст. 189 ЦПК України встановлено, що завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч.1 ст.196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Цивільна справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження згідно ст. 274 ЦПК України, а тому суд визначає дату підготовчого засідання.

Крім того, позивач просив витребувати у Служби у справах дітей Шполянської міської ради ОТГ матеріали про погодження проєкту рішення "Про надання дозволу ОСОБА_2 на відчуження житла, право користування яким мають малолітні діти" та висновок про відповідність інтересам дітей, укладення даної цивільно-правової угоди.

Так, згідно зі ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Частинами 2 та 3 ст.83 ЦПК України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 84 ЦПК України у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Однак, в порушення вимог законодавства в клопотанні позивача відсутні вищезазначені відомості.

Таким чином, оскільки дане клопотання не відповідає вимогам процесуального законодавства та є необґрунтованим, зокрема позивач не вказав обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; вжиті ним заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу, суд вважає необхідним відмовити в задоволенні клопотання.

Також позивачем подано заяву про письмове опитування учасника справи Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ як свідка.

Згідно з ч.ч. 1, 2, 3 ст. 93 ЦПК України, учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи, що ним подається до суду, не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи. Учасник справи, якому поставлено питання позивачем, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті. На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням. Відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніш як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - до першого судового засідання.

Керуючись ст.ст. 83, 84, 93, 175, 187, 189-196, 212, 274, 353, 355 ЦПК України,

суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ (20603, вул. Лозуватська, 59, м. Шпола, Черкаська обл.), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Служба у справах дітей Шполянської міської ради ОТГ (20603, вул. Лозуватська, 59, м. Шпола, Черкаська обл.) про надання дозволу на укладення цивільно-правової угоди .

Розгляд цивільної справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 29.04.2020 о 09-00 годині в приміщенні Шполянського районного суду Черкаської області (адреса: вул. Соборна, 36 б, м.Шпола, Черкаська область).

Зобов`язати відповідачів та третю особу у разі не визнання позову надати відзив на позов та докази, якими він обґрунтовується, у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі. Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

В задоволенні клопотання про витребування доказів відмовити.

Зобов`язати відповідача подати до суду відповіді на запитання у формі заяви свідка не пізніш як за п`ять днів до підготовчого засідання. Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання.

Роз`яснити відповідачу Виконавчому комітету Шполянської міської ради ОТГ, що за змістом ст.93 ЦПК України учасник справи, якому поставленопитання позивачем,зобов`язаний надати вичерпну відповідьокремо на кожне питання по суті. У заяві свідка зазначаються ім`я (прізвище, ім`я та по батькові), місце проживання (перебування) та місце роботи свідка, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків свідка за його наявності або номер і серія паспорта, номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти (за наявності), відповіді на питання щодо обставин справи, про які відомо свідку, джерела обізнаності свідка щодо цих обставин, а також підтвердження свідка про обізнаність із змістом закону щодо кримінальної відповідальності за надання неправдивих показань. Якщо поставлене запитання пов`язане з наданням відповідних доказів, що підтверджують відповідні обставини, учасник справи разом з наданням заяви свідка надає копії відповідних письмових чи електронних доказів.

Роз`яснити відповідачу Виконавчому комітету Шполянської міської ради ОТГ, що учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання: 1) з підстав, визначенихстаттями 70,71 цього Кодексу; 2) якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи; 3) якщо учасником справи поставлено більше десяти запитань. За наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання. Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Повідомити учасників по справі, що інформацію щодо справи, що розглядається вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет на сторінці http://sh.ck.court.gov.ua .

Направити копії ухвали про відкриття провадження у справі особам, які беруть участь у справі.

Відповідачам та третій особі направити копії ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів.

Роз`яснити сторонам, що у разі неявки сторони без поважних причин або неповідомлення причин неявки, з`ясування обставин у справі буде проводитися на підставі доказів, про подання яких було заявлено до початку розгляду справи по суті.

Роз`яснити, що заява про виклик свідка та клопотання про витребування доказів мають бути подані в підготовчому засіданні. До клопотання повинні бути долучені відомості про неможливість отримання таких доказів особисто стороною або іншою особою, яка бере участь у справі. До клопотання про забезпечення позову додається документ про плату судового збору.

У судове засідання викликати сторін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Побережна Н. П.

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено13.03.2020
Номер документу88154336
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/263/20

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Рішення від 06.07.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Рішення від 02.07.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні