Ухвала
від 21.01.2020 по справі 761/1604/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/1604/20

Провадження № 1-кс/761/1553/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2020 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 , що погоджене з прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 32019100110000051, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 квітня 2019 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в:

16.01.2020 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 , що погоджене з прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , в якому ставилось питання про накладення арешту на майно, тимчасово вилучене 19 грудня 2019 року під час обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 1, ТВК "Словянский" 2-ий поверх 2-а вулиця (ряд) 7-ий відділ (кабінет), де знаходиться, а саме на: печатку ТОВ «Сонпласт» (код 36093849) у кількості 1 (одна) шт., рахунок-фактуру №СФ-009195 на 1 (одному) арк., витяг з ЄДР ЮО ФОП т ГФ на 2 (двох) арк., опис документів від 28.03.2016 на 1 (одному) арк., реєстраційну картку від 04.10.2018 на 1 (одному) арк., заяву про застосування спрощеної системи оподаткування на 1 (одному) арк., договір оренди нежитлового приміщення від 15.04.2016 на 2 (двох) арк., акт приймання-передачі від 15.04.2016 на 1 (одному) арк., звіт на формою №Д5 на 2 (двох) арк., податкову декларацію про майновий стан і доходи на 1 (одному) арк., податкову декларацію платника єдиного податку на 1 (одному) арк., детектор достовірності банкнот DoCash DVM BIG s|n 1302D0101871.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що СУ ФР ОВПП ДФС здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000051, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 квітня 2019 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Слідчий зазначає, що досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб, що здійснюють свою діяльність під назвою Cargo, організували діяльність по імпорту ТМЦ на територію України, які в подальшому реалізовуються на ринках України, без відповідного обліку та декларування своєї підприємницької діяльності, умисно ухилились від сплати податків за 2018 рік на суму понад 7 млн. грн., що призвело до ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах.

Встановлено та допитано клієнта, який користувався послугами Cargo. Згідно свідчень в середньому перевізники приймають 2 тонни вантажу кожний день. Вартість послуг за доставку товарів складає 2$ за 1 кг. товару. В цю ціну входить розмитнення товару. Ціна залежить від виду товару (тканина - дешевше, брендовий одяг - дорожче) та від способу доставки. Відповідно до висновку спеціаліста-бухгалтера № 1/12.04.19 від 12.04.2019р. " ... податок з доходу фізичних осіб з отриманого доходу групи осіб які здійснюють свою діяльність під назвою Cargo з суми 40 412 800 грн. складає (2$ х 2000кг. на день = 4 000$ х 365 днів = 1 460 000$ згідно середнього курсу НБУ 27,68 грн.) за період 2018 рік повинен бути нарахований в сумі 7 274 304 грн. …"

Проведеним аналізом інтернет ресурсів встановлено осіб, яким належать номера телефонів на сайтах, організаторів перевезення, осіб що здійснюють інкасацію не облікованої готівки тощо з 19 осіб лише 5 є ФО-П та задекларували сумарний дохід за 2018 рік у розмірі - 682 тис. грн. Жоден з фігурантів не є засновником чи керівником будь-якого підприємства. Вищевказане свідчить про відсутність ведення бухгалтерського та податкового обліку та відсутність сплати будь-яких податків та обов`язкових платежів.

В ході досудового розслідування допитані як свідки особи, які надали свідчення, що групи осіб Cargo, здійснюють надання послуг перевезення вантажів з Турції до України, з України до Російської Федерації, в середньому кожний перевізник приймає 2 тонни вантажу кожного дня. Біля їх складів які розташовані в м. Харків, м. Дніпро, м. Одеса, м. Київ постійно розвантажуються та завантажуються авто, здійснюють розподіл товарів між покупцями. Розрахунок за товари група осіб Cargo, придбані в Турції здійснюють вони самі, тому з ними зручно працювати, а у м. Харкові усі розраховуються з ними як за послуги перевезення, так і за сам товар. Вартість послуг за доставку товарів складає в середньому 2 долари США за 1 кілограм товару. Доставка товару здійснюється літаком або автомобільним транспортом. Розрахунок за доставку товару та його перевезення здійснюється з представниками Cargo, в готівковій формі, ніяких чеків чи квитанцій за надані послуги вони не надають.

Під час допитів свідків також встановлено, що група осіб Cargo, здійснюють перевезення вантажу схемою яка полягає в перевезенні вантажу преважно брендового одягу на митну територію України під виглядом посилок на фізичних осіб, партію вантажу перепаковують у маленькі посилки по 5 кг кожна та вартістю не більше 150 Євро, після розмитнення вже ці дрібні посилки знову збираються в одну партію та відправляються замовнику через Нову пошту, Автолюкс чи видаються при безпосередній зустрічі. Також працівники Cargo, надають послуги з перевезення готівкових коштів у гривні та у іноземній валюті у Туреччину, Китаю та інших міст України. Вартість таких переказів складає 1% від загальної суми коштів. Дані перекази вони здійснюють без будь якого офіційного бухгалтерського обліку.

Свою протиправну діяльність, яка полягає в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах група Cargo здійснює по цей день, що підтверджується проведеними в ході досудового розслідування кримінального провадження НСРД.

За оперативною інформацією документи по реалізації отриманої продукції за готівку, не обліковані готівкові кошти, отримані від реалізації товарів та послуг за їх перевезення представниками групи Cargo, комп`ютерна техніка, на якій виготовлялись вказана документація, мобільні телефони, флеш накопичувачі електронних даних, переписка із особами задіяними у схемі ухилення від сплати податків, переписка із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, чорнові записи, які використовувались у ході злочинної діяльності, через підконтрольних осіб, знаходяться та зберігаються в встановлених місцях здійснення протиправної діяльності Cargo.

Слідчий зазначає, що під час досудового розслідування встановлено, що на даний час протиправна діяльність групи осіб Cargo, що полягає в ухиленні від сплати податків, здійснюється за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 1, ТВК "Словянский" 2-ий поверх 2-а вулиця (ряд) 7-ий відділ (кабінет) - за цією адресою знаходиться офіс "Сargo 63", що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення внесеного в ЄРДР за №32019100110000051, а також відшукання знаряддя вчинення кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, 19.12.2019 було проведено обшук за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 1, ТВК "Словянский" 2-ий поверх 2-а вулиця (ряд) 7-ий відділ (кабінет).

В ході обшуку за вказаною адресою виявлено та вилучені речі, документи, гроші, які мають значення для кримінального провадження, але які не зазначені в ухвалі Шевченківського районного суду м. Києва про дозвіл на проведення обшуку, а саме:

- печатка ТОВ «Сонпласт» (код 36093849) у кількості 1 (одна) шт.;

- рахунок-фактура №СФ-009195 на 1 (одному) арк.;

- витяг з ЄДР ЮО ФОП т ГФ на 2 (двох) арк.;

- опис документів від 28.03.2016 на 1 (одному) арк.;

- реєстраційна картка від 04.10.2018 на 1 (одному) арк.;

- заява про застосування спрощеної системи оподаткування на 1 (одному) арк.;

- договір оренди нежитлового приміщення від 15.04.2016 на 2 (двох) арк.;

- акт приймання-передачі від 15.04.2016 на 1 (одному) арк.;

- звіт на формою №Д5 на 2 (двох) арк.;

- податкова декларація про майновий стан і доходи на 1 (одному) арк.;

- податкова декларація платника єдиного податку на 1 (одному) арк.;

- детектор достовірності банкнот DoCash DVM BIG s|n 1302D0101871.

За результатами огляду майна, тимчасово вилученого в ході обшуків у приміщеннях, що використовуються пов`язаною групою осіб «Cargo», вказані речі, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, про що винесено слідчим відповідну постанову.

26.12.2019 слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва повернув для усунення недоліків клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_5 , що погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , про арешт майна у кримінальному провадженні.

14.01.2020, після усунення недоліків, слідчий повторно звернувся з клопотанням про арешт зазначеного вище майна.

Слідчий зазначає, що виявлені та вилучені за вище вказаною адресою речі, оглянуто. За результатами огляду встановлено, що зазначене майно містить відомості, які є предметом досудового розслідування кримінального провадження, стосуються фінансово господарських операцій щодо ухилення від сплати податків та відображають нетипові схеми, що впливають на мінімізацію податкових зобов`язань, а такі речі іншим чином в подальшому здобути не представиться можливим, оскільки вони можуть бути знищені, приховані, змінені службовими особами та неофіційними контролерами підприємств.

У судовезасіданняслідчий не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі, до якої долучив копію постанови про визнання вилученого майна речовим доказом та рапорт, зі змісту якого вбачається, що здійснити виклик у судове засідання володільця тимчасово вилученого майна, або його представника не виявилось за можливе.

Враховуючи інформацію надану слідчим, а також беручи до уваги стислі строки, визначені КПК України для розгляду такого роду клопотань, слідчий суддя вважає за можливе розглянути подане клопотання без участі володільця тимчасово вилученого майна.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, згідно зі статтями 131 та 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Положенням ч. 2 ст. 170 КПК України встановлено, що арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частиною 3 ст. 170 КПК України передбачено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Частиною 1 ст. 98 КПК України встановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Положенням ч. 2 ст. 173 КПК України передбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги винесення слідчим постанови про визнання майна речовим доказом, а також наявність достатніх доказів того, що майно, зазначене у клопотанні відповідає критеріям ст. 98 КПК України, а саме може бути майном, яке могло зберегти на собі сліди кримінального правопорушення або ж майном здобутим внаслідок його вчинення, слідчий суддя з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, знищення, передачі та відчуження такого майна, приходить до висновку про наявність достатніх підстав для накладення арешту на майно, тимчасово вилучене 19 грудня 2019 року під час обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 1, ТВК "Словянский" 2-ий поверх 2-а вулиця (ряд) 7-ий відділ (кабінет), де знаходиться а саме на: печатку ТОВ «Сонпласт» (код 36093849) у кількості 1 (одна) шт., рахунок-фактуру №СФ-009195 на 1 (одному) арк., витяг з ЄДР ЮО ФОП т ГФ на 2 (двох) арк., опис документів від 28.03.2016 на 1 (одному) арк., реєстраційну картку від 04.10.2018 на 1 (одному) арк., заяву про застосування спрощеної системи оподаткування на 1 (одному) арк., договір оренди нежитлового приміщення від 15.04.2016 на 2 (двох) арк., акт приймання-передачі від 15.04.2016 на 1 (одному) арк., звіт на формою №Д5 на 2 (двох) арк., податкову декларацію про майновий стан і доходи на 1 (одному) арк., податкову декларацію платника єдиного податку на 1 (одному) арк., детектор достовірності банкнот DoCash DVM BIG s|n 1302D0101871 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 98, 131, 132, 170-173, 309, 310, 392, 393, 395, 532 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 , що погоджене з прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 32019100110000051, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 квітня 2019 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити.

Накласти арешт на майно, тимчасово вилучене 19 грудня 2019 року під час обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Курчатова, 1, ТВК "Словянский" 2-ий поверх 2-а вулиця (ряд) 7-ий відділ (кабінет), де знаходиться а саме на: печатку ТОВ «Сонпласт» (код 36093849) у кількості 1 (одна) шт., рахунок-фактуру №СФ-009195 на 1 (одному) арк., витяг з ЄДР ЮО ФОП т ГФ на 2 (двох) арк., опис документів від 28.03.2016 на 1 (одному) арк., реєстраційну картку від 04.10.2018 на 1 (одному) арк., заяву про застосування спрощеної системи оподаткування на 1 (одному) арк., договір оренди нежитлового приміщення від 15.04.2016 на 2 (двох) арк., акт приймання-передачі від 15.04.2016 на 1 (одному) арк., звіт на формою №Д5 на 2 (двох) арк., податкову декларацію про майновий стан і доходи на 1 (одному) арк., податкову декларацію платника єдиного податку на 1 (одному) арк., детектор достовірності банкнот DoCash DVM BIG s|n 1302D0101871 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Крім того, відповідно до ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасований повністю чи частково за заявленим клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисників, законних представників, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження судом.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88195770
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —761/1604/20

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Слива Юрій Михайлович

Ухвала від 21.01.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

Ухвала від 21.01.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні