Рішення
від 06.03.2020 по справі 120/4328/19-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Вінниця

06 березня 2020 р. Справа № 120/4328/19-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Крапівницької Н.Л.,

розглянувши у письмовому провадженні в місті Вінниці в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом:

товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове"

до Головного управління ДПС у Вінницькій області

про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

В С Т А Н О В И В:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулося товариство з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" з адміністративним позовом до Головного управління ДПС у Вінницькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення № 0028565205 від 22.04.2019 року.

Обґрунтовуючи позовні вимоги Позивач зазначає, що спірним рішенням до нього застосовано штраф за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних. товариство з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" з таким рішенням не погоджується, вказуючи, що порушення строків пов`язано з об`єктивними факторами, які не залежать від волі платника податків. Зокрема, ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 05.07.2018 року у справі №127/16093/18 накладено арешт на активи суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ Державної фіскальної служби України на ТОВ Кармалюкове шляхом блокування сум податку в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміт ПДВ) по товариству, на яку останнє має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. У зв`язку із накладеним арештом, у підприємства фактично заблоковані розрахункові рахунки, що позбавило Позивача можливості своєчасно зареєструвати податкові накладні.

Ухвалою суду від 02.01.2020 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у матеріалах справи доказами.

24.01.2020 року представником Відповідача подано відзив, в якому просив відмовити в задоволенні позову, вказуючи, що перевіркою встановлено факт порушення граничних строків реєстрації податкових накладних, а отже штраф застосовано правомірно. Крім того зазначив, що жодним приписом чинного податкового або іншого законодавства суб`єкта господарювання - платника податків не звільнено від сплати податків на підставі арешту його розрахункових рахунків.

Суд, розглянувши матеріали адміністративної справи, оцінивши письмові пояснення та дослідивши надані докази в їх сукупності, установив таке.

Старшим державним ревізором-інспектором відділу податків і зборів з юридичних осіб Жмеринського управління ГУ ДПС у Вінницькій області Малярчук Ю.Г. на підставі п.п. 20.1.4 п.20.1 ст.20, ст.76 та відповідно до п.п. 75.1.1 п. 75.1 ст. 75, ст. 86 Податкового кодексу України № 2755-УІ від 02.12.2010 року (зі змінами та доповненнями) проведено камеральну перевірку з питань дотримання граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних товариство з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" та складено акт камеральної перевірки №13087/02-32-52-05/40261277 від 01.04.2019 року.

У даному акті встановлено порушення товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" термінів реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних на додану вартість.

На підставі висновків акту перевірки контролюючим органом прийнято податкове повідомлення-рішення № 0028565205 від 22.04.2019 року, яким застосовано штрафні санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних на суму 18704,03 грн.

Визначаючись щодо позовних вимог, суд керується та виходить з наступного.

Згідно до пункту 201.1 статті 201 ПК України, на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПК України, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

Якщо надіслані податкові накладні та/або розрахунки коригування сформовано з порушенням вимог, передбачених відповідно пунктом 201.1 статті 201 та/або пунктом 192.1 статті 192 цього Кодексу, протягом операційного дня продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді із зазначенням причин.

Якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов`язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування; для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені; для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем). У разі порушення цього терміну застосовуються штрафні санкції згідно з цим Кодексом.

Платник податку має право зареєструвати податкову накладну та/або розрахунок коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, в якій загальна сума податку не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу.

Якщо сума, визначена відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу, є меншою, ніж сума податку в податковій накладній та/або розрахунок коригування, які платник повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних, то платник зобов`язаний перерахувати потрібну суму коштів із свого поточного рахунку на свій рахунок в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

У разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов`язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пунктом 201.1 статті 201 цього Кодексу, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов`язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв`язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Отже, як видно платник податку зобов`язаний скласти та зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін

Пунктом 120.1.1 статті 120.1 Податкового кодексу України встановлено, що порушення платниками податку на додану вартість граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, встановлених статтею 201 цього Кодексу, тягнуть за собою накладення на платників податку на додану вартість, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 цього Кодексу покладено обов`язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі:

- 10 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;

- 20 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

- 30 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів; - 40 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів;

- 50 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Системний аналіз статті 201, пункту 1201.1 статті 1201 ПК України дає підстави для висновку про те, що порушення платником податку на додану вартість граничного строку реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних є підставою для застосування до такого платника штрафу, за виключенням випадку порушення строку реєстрації податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю) та складена на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

Як встановлено судом вище, товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" протягом грудня 2018 року зареєстровано ряд податкових накладних із порушенням граничного строку їх реєстрації, а саме:

- №1 дата складання 31.07.2018 року отримувач (покупець) - ТОВ "Агросервіс Біликівці - 1 , сума обсягу постачання 12 809,35 грн, сума ПДВ 2561,87 грн;

- №1 дата складання 31.08.2018 року отримувач (покупець) - ТОВ "Агросервіс Біликівці - 1 . сума обсягу постачання 12809,35 грн сума ПДВ 2561,87 грн;

- №1 дата складання 31.10.2018 року отримувач (покупець) - ТОВ "Агросервіс Біликівці - 1 . сума обсягу постачання 12809,35 грн, сума ПДВ 2561,87 грн;

- №1 дата складання 30.11.2018 року отримувач (покупець) - ТОВ "Агросервіс Біликівці - 1 . сума обсягу постачання 239147,55 грн, сума ПДВ 47829,51 грн;

- №2 дата складання 30.11.2018 року отримувач (покупець) - ТОВ "Агросервіс Біликівці - 1 сума обсягу постачання 12809,35 грн, сума ПДВ 2561,87 грн;

- №1 дата складання 31.12.2018 року отримувач (покупець) - ТОВ Агросервіс Біликівці - 1 . сума обсягу постачання 12809,35 грн, сума ПДВ 2561,87 грн.

Факт несвоєчасної сплати суми грошового зобов`язання позивачем не спростовується. Підставою для спору є звільнення від відповідальності у зв`язку з відсутністю вини у вчиненні порушення.

У відсутність підстав для притягнення до відповідальності позивач посилається на ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 05.07.2018 року у справі №127/16093/18, якою накладено арешт на активи суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197) за адресою: м. Київ, Львівська плой 8, наступного підприємства: товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" (код ЄДРПОУ-40261277 Вінницька Жмеринський р-н, с. Кармалюкове, вул. Центральна, 1-В, кім. 3) шляхом блокування сум податку в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміт ПДВ) по товариству з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове", на яку останнє має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних

Відповідно до ухвали Вінницького міського суду Вінницької області від 14.08.2018 року у справі №127/19483/18 арешт був скасований.

За клопотанням заступника начальника слідчого управління ФР ГУ ДФС у Вінницькій області Левчука Д.В. у кримінальному провадженні №32017020000000042, ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 06.06.2018 року у справі №127/12203/18 накладено арешт у частині видаткових операцій на грошові кошти, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_1 . № НОМЕР_2 товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове".

Даний арешт був знятий ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 14.08.2018 року у справі №127/19684/18.

У подальшому у кримінальному провадженні №32017020000000042 за клопотанням слідчого управління ФР ГУ ДФС у Вінницькій області повторно накладено арешт ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 17.09.2018 року у справі №127/23127/18 на суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України шляхом блокування сум податку в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміт ПДВ) товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове".

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 02.10.2018 року у справі №127/24524/18 арешт було скасовано.

За клопотанням слідчого управління ФР ГУ ДФС у Вінницькій області у кримінальному провадженні №32017020000000042 ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 30.10.2018 року у справі №127/27248/18 повторно накладено арешт на суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України шляхом блокування сум податку в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміт ПДВ) товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове".

Даний арешт був скасований ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 14.11.2018 року у справі №127/28613/18.

Однак, на думку Позивача, внаслідок накладення зазначених арештів товариству з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" були створені перешкоди в господарській діяльності підприємства, які знаходились поза межами впливу платника податків, відтак, податкові накладні були несвоєчасно зареєстровані з поважних та незалежних від позивача причин.

Надаючи оцінку даним доводам, суд вказує наступне.

Положення статті 120.1 Податкового кодексу України є універсальним приписом, який підлягає застосуванню в будь-яких випадках прострочення встановленого ПК України строку реєстрації податкових накладних, незалежно від того, з яких причин платником податку не було своєчасно зареєстровано такі (податкові накладні), такий платник після реєстрації податкових накладних повинен сплатити суму штрафу у розмірі, який залежить від терміну прострочення.

Зазначене пояснюється тим, що передбачена статтею 120.1 ПК України відповідальність у вигляді штрафу застосовується в силу самого факту реєстрації податкової накладної із простроченням, і розмір такої відповідальності залежить виключно від терміну прострочення, а не від способу і порядку реєстрації.

Правопорушення, відповідальність за яке встановлена пунктом 120.1 ПК України, полягає в несвоєчасній реєстрації податкової накладної. Відповідне порушення є закінченим у момент збігу передбаченого податковим законодавством строку реєстрації податкової накладної, а розмір штрафу визначається нормативно та фактично залежить від тривалості прострочення до моменту реєстрації.

Накладення арешту на банківські рахунки товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" суд розцінює як негативні результати ведення господарської діяльності, які є власними ризиками Позивача, що не може бути підставою для визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення. Жодним приписом чинного податкового або іншого законодавства суб`єкта господарювання - платника податків не звільнено від сплати податків на підставі арешту його розрахункових рахунків або з інших причин.

Суд зазначає, що при застосуванні штрафних санкцій встановлених податковим законодавством, на відміну від адміністративно-господарських, не враховується наявність чи відсутність вини особи та об`єктивність /поважність причин невиконання зобов`язань.

За наведених обставин, доводи Позивача стосовно неможливості реєстрації податкових накладних, у зв`язку з тим, що на поточні рахунки підприємства був накладений арешт, а товариство з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" було позбавлено можливості виконати вимоги податкового законодавства у визначений законом термін - не беруться судом до уваги.

Окрім того, суд не бере до уваги посилання Позивача на неотримання ТОВ "Кармалюкове" акту камеральної перевірки, оскільки у матеріалах адміністративної справи містяться докази протилежного.

Оцінюючи спірне рішення, суд також зазначає про наступне.

Відповідно до частини 2 статті 2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Враховуючи вищенаведене, на думку суду, підстави вважати, що відповідач при прийнятті оскаржуваних рішень діяв не в межах та не у спосіб визначений чинним законодавством відсутні.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів сторін, оцінивши докази суб`єкта владних повноважень на підтвердження правомірності оскаржуваних рішень та докази, надані позивачем, суд дійшов висновку, що встановлені у справі обставини не підтверджують позицію Позивача, покладену в основу позовних вимог, а відтак, в задоволенні адміністративного позову слід відмовити повністю.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат у справі, суд враховує, що особі, що не є суб`єктом владних повноважень у разі відмови у задоволені позову судовий збір не відшкодовуються, а тому, керуючись статтями 73-77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 КАС України, суд,-

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову товариства з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" з адміністративним позовом до Головного управління ДПС у Вінницькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення № 0028565205 від 22.04.2019 року відмовити.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 255 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - товариство з обмеженою відповідальністю "Кармалюкове" (код за ЄДРПОУ-40261277, місце знаходження: 23100. Вінницька обл., Жмеринський район, с. Кармалюкове. вул. Центральна. вул.. 1-В. оф. 3, тел. (067) 740-90-71)

Відповідач - Головне управління ДІІС у Вінницькій області (код за ЄДРПОУ-43142454, місце знаходження: 21028. м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7, тел. (0432)59-23-01 Офіційна електронна адреса: vin.оffiсіаl@tax.gov.ua)

Суддя Крапівницька Н. Л.

Дата ухвалення рішення06.03.2020
Оприлюднено16.03.2020
Номер документу88201780
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —120/4328/19-а

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Постанова від 02.09.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Постанова від 02.09.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 05.05.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Рішення від 06.03.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

Ухвала від 02.01.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні