Ухвала
від 10.03.2020 по справі 752/7222/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/7222/19

Провадження № 1-кс/752/1434/20

У Х В А Л А

10 березня 2020 року слідчий суддяГолосіївського районногосуду містаКиєва ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,за участіадвокатів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняпредставника ТОВ«Капітал-Агроінвест»-адвоката ОСОБА_3 про скасуванняарешту майнанакладеного ухвалоюслідчого суддіГолосіївського районногосуду м.Києва від11.04.2019року,в рамкахкримінального провадження№ 12019100000000340, -

встановив:

До слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання представника ТОВ «Капітал-Агроінвест» - адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту майна накладеного ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 11.04.2019 року, в рамках кримінального провадження № 12019100000000340, а саме просить скасувати арешт накладений на земельні ділянки (паї) у кількості 106 шт., які перебувають у користуванні (оренді) ТОВ «КАПІТАЛ-АГРОІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 40447895).

В обґрунтування клопотання зазначає, що ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_5 задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в м. Києві ОСОБА_6 , погоджене прокурором прокуратури м. Києва ОСОБА_7 про накладення арешту із забороною вчиняти всім без виключення суб`єктам державної реєстрації права на нерухоме майно, державним реєстратором прав на нерухоме майно, Міністерству юстиції України та його територіальним органам, комісіям, нотаріусам, особам на яких покладаються функції державного реєстратора, державними реєстраторами органів місцевого самоврядування та державними кадастровими реєстраторами управлінь Держгеокадастру в Україні, іншими акредитованими суб`єктами, посадовими особами, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії, щодо набуття або припинення права користування, зміни користувачів, зміни порядку користування на земельні ділянки (паї) у кількості 106 шт., які перебувають у користуванні (оренді) ТОВ «КАПІТАЛ- АГРОІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 40447895).

Про існування вказаного арешту ТОВ «КАПІТАЛ-АГРОІНВЕСТ» стало відомо з офіційного сайту «Судова влада України». 05.12.2019 року представнику ТОВ «КАПІТАЛ- АГРОІНВЕСТ» в порядку ст. 46-2 КПК України було надано матеріали клопотання, на підставі яких була винесена ухвала Голосіївського районного суду м. Києва від 11.04.2019 року про арешт майна.

ТОВ «КАПІТАЛ-АГРОІНВЕСТ» вважає вказаний арешт незаконний та необгрунтований.

Зазначає, що накладення арешту на земельні ділянки відбулося за епізодом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 357КК України.

На думку заявника, у органу досудового розслідування як і у самого суду, крім власних міркувань про підробку підписів на додаткових угодах, відсутні належні докази таких фактів. Тобто зі 106 ділянок по жодній немає підтвердження від власника земельної ділянки, що його підпис підроблено, не кажучи вже про те, що відсутні висновки експертизи із цього питання.

Внаслідок вчинених дій ТОВ «КАПІТАЛ-АГРОІНВЕСТ» - компанії, власниками якої є німецькі інвестори, завдано збитків через фактично незаконне вилучення орендованої землі із виробничого цикла, більше того нами продовжується оплата орендної плати за відповідними договорами.

Очевидно, що відповідна ухвала про накладення арешту не може відповідати вимогам про обґрунтованість та законність, тобто арешт накладено необгрунтовано, що є підставою для його скасування.

Вважає, що клопотання про накладення арешту на майно, слідчим суддею Голосіївського районного суду м. Києва не зазначено жодної обставини, на підставі якої приймається рішення, щодо накладення арешту саме на 106 земельних ділянок, які перебувають в оренді ТОВ «КАПІТАЛ-АГРОІНВЕСТ». В матеріалах клопотання про накладення арешту на майно міститься постанова про долучення речових доказів до матеріалів кримінального провадження від 08.04.2019 року, винесена старшим слідчим в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в м. Києві ОСОБА_6 . Вказана постанова не містить жодних обґрунтувань, лише перелік кадастрових номерів, які долучені до матеріалів справи та які передані на зберігання ТОВ «УБА-АГРОСВІТ», без жодного розмежування і зазначення земельних ділянок, які перебувають в оренді ТОВ «КАПІТАЛ-АГРОІНВЕСТ».

З моменту накладення арешту на вказані земельні ділянки пройшло більше 8 місяців. Проведенням аналізу Єдиного державного реєстру судових рішень встановлено, що орган досудового розслідування не звертався з клопотанням до слідчого судді (до внесення змін до КПК) з метою проведення жодної експертизи, в тому числі технічної експертизи документів (для встановлення фактів підроблення), жодних звернень чи викликів посадових осіб ТОВ «КАПІТАЛ-АГРОІНВЕСТ» не здійснювалося. За таких обставин, вказаний арешт порушує конституційні права товариства, які охороняються державною.

У судовому засіданні адвокати ОСОБА_3 та ОСОБА_4 вимоги клопотання підтримали та просили його задовольнити з викладених підстав, також надали додаткові письмові пояснення.

Слідчий у судове засідання не з`явився про день, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, причини неявки не повідомлені, що не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши пояснення адвокатів, приходжу до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12019100000000340.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_5 від 11.04.2019р. задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в м. Києві ОСОБА_6 , погоджене прокурором прокуратури м. Києва ОСОБА_7 про накладення арешту із забороною вчиняти всім без виключення суб`єктам державної реєстрації права на нерухоме майно, державним реєстратором прав на нерухоме майно, Міністерству юстиції України та його територіальним органам, комісіям, нотаріусам, особам на яких покладаються функції державного реєстратора, державними реєстраторами органів місцевого самоврядування та державними кадастровими реєстраторами управлінь Держгеокадастру в Україні, іншими акредитованими суб`єктами, посадовими особами, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії, щодо набуття або припинення права користування, зміни користувачів, зміни порядку користування на земельні ділянки (паї) у кількості 106 шт., які перебувають у користуванні (оренді) ТОВ «КАПІТАЛ- АГРОІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 40447895).

Відповідно до ч.1ст.174 КПК України- підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Арешт майна також може бути скасовано повністю або частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

В свою чергу частиною 1 ст. 170 КПК України, завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Із ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 11.04.2019 р. про арешт майна вбачається, що з метою збереження майна, яке відповідає критеріям речового доказу, також слідчий суддя прийшов висновку, що не застосування арешту може призвести до подальшого відчуження зазначеного у клопотанні майна, у зв`язку з чим виникла необхідність у накладенні арешту.

У клопотанні про скасування арешту майна та в судовому засіданні не доведено, що арешт накладено необґрунтовано, або що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба, як це передбачено ст. 174 КПК України.

На підставі викладеного, арешт не може бути скасовано в порядку ст. 174 КПК України.

Керуючись ст.ст. 174, 309 Кримінального процесуального кодексу України,-

постановив:

У задоволенні клопотання представника ТОВ «Капітал-Агроінвест» - адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту майна накладеного ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 11.04.2019 року, в рамках кримінального провадження № 12019100000000340 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88224695
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —752/7222/19

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 15.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні