Ухвала
від 16.03.2020 по справі 760/4749/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-сс/824/1955/2020

Головуючий в суді 1-ої інстанції: ОСОБА_1

Головуючий в апеляційній інстанції: ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня2020 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

Головуючого, судді-доповідача: ОСОБА_2

Суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

при секретарі: ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві апеляційну скаргу ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 26 лютого 2020 року,-

В С Т А Н О В И Л А:

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 26 лютого 2020 року скаргу генерального директора ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ» ОСОБА_6 , який діє в інтересах ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ», на бездіяльність уповноважених службових осіб Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364, ст. 361-1 КК України, - повернуто особі, яка подала скаргу.

Рішення слідчого судді обґрунтоване тим, що скаржник оскаржує бездіяльність уповноважених осіб Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м.Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР на підставі заяви про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364, ст. 361-1 КК України, та посилається на те, що на момент подання скарги до слідчого судді відомості до ЄРДР внесені не були, проте при дослідженні матеріалів скарги встановлено, що скарга підписана та подана ОСОБА_6 , який, як вказується, є генеральним директором ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ», однак належних доказів, що підтверджують повноваження ОСОБА_6 на момент звернення до слідчого судді до матеріалів скарги додано не було, що не дає можливості слідчому судді встановити повноваження ОСОБА_6 як генерального директора ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ», його права та обов`язки.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 26 лютого 2020 року та постановити нову ухвалу. Визнати бездіяльність посадових осіб Солом`янського управління поліції Головного Управління Національної поліції в м. Києві, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання моєї заяви про вчинення кримінальних правопорушень, незаконною. Зобов`язати посадових осіб Солом`янського управління поліції Головного Управління Національної поліції в м. Києві внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати кримінальне провадження за моєю заявою про вчинення службовими особами товариства з обмеженою відповідальністю «СВАРКО УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ: 37880018; адреса місцезнаходження: 79015, Львівська обл., м. Львів, вул. Героїв УПА, буд. 71) та комунального комерційного підприємства «МАРІУПОЛЬАВТОДОР» (код ЄДРПОУ: 40940113; адреса місцезнаходження: 87500, Донецька обл., м. Маріуполь, провулок Банний, буд. 5) кримінального правопорушення, що передбачено статтею 364 та/або 3641 Кримінального кодексу України, а також провести повний та всебічний розгляд його заяви у відповідності з Кримінальним процесуальним кодексом України.

В обґрунтування зазначених вимог ОСОБА_6 в апеляційній скарзі зазначає,що ч.2 ст.304 КПК України визначений вичерпний перелік підстав, які зумовлюють повернення скарги на дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, а також те, що зазначений перелік будь-якому розширювальному тлумаченню не підлягає. В іншому випадку, тобто, у разі відсутності підстав, що визначені частиною 2 статті 304 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя вирішує питання по суті, оскільки, чинним кримінальним процесуальним законом України не передбачено іншої можливості процесуального реагування, проте як зазначає ОСОБА_6 слідчим суддею в мотивувальній частині рішення вказано, що на момент розгляду Скарги Товариства він не має можливості встановити повноваження ОСОБА_6 як генерального директора Товариства, а також його права та обов`язки, а тому ОСОБА_6 вважає,що сам слідчий суддя у Рішенні не виклав категоричний висновок відносно того, чи є він особою, яка не має права подавати скаргу відповідно до частини 2 статті 304 Кримінального процесуального кодексу України, при цьому, навіть не перевіривши дані, які знаходяться у відкритому доступі, зокрема, на офіційному веб-порталі Міністерства юстиції України.

Крім того, ОСОБА_6 звертає увагу на те,що під час постановления рішення слідчим суддею було використано підставу, що не визначена частиною 2 статті 304 Кримінального процесуального кодексу України, оскільки Кримінальним процесуальним кодексом України не визначено такої підстави для повернення скарги особі, яка її подала як неможливість встановити повноваження, права та обов`язки виконавчого органу юридичної особи, особливо зважаючи на той факт, що зазначені відомості можливо було перевірити з публічних джерел, доступ до яких є відкритим.

Також просить розглянути провадження без участі представника ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ».

ОСОБА_6 та прокурор в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленими про дату, час і місце апеляційного розгляду, у зв`язку з чим колегія суддів вважає за можливе розгляд провадження проводити без його участі.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали провадження за скаргою, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 304 КПК Українискарга повертається, якщо скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу.

З матеріалів справи вбачається, що 19.02.2020 року генеральний директора ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ» ОСОБА_6 , звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність уповноважених службових осіб Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364, ст. 361-1 КК України.

Висновок слідчого судді про ненадання ОСОБА_6 документів, що підтверджують повноваження ОСОБА_6 на момент звернення до слідчого суді, та став підставою для ухваленнярішення про повернення скарги на підставі п. 1 ч. 2ст. 304 КПК України, відповідає вимогам чинного кримінального процесуального закону.

Вимогами ч. 2ст. 58 КПК Українипередбачено, що представником юридичної особи, яка є потерпілим, може бути її керівник, інша особа, уповноважена законом або установчими документами, працівник юридичної особи за довіреністю, також особа, яка має право бути захисником у кримінальному провадженні.

Згідно положень ч. 3ст. 58 КПК Україниповноваження представника потерпілого у кримінальному провадженні підтверджуються певними документами. Зокрема, п. 2 ч. 3ст. 58 КПК Українивстановлено, що якщо представником потерпілого є керівник юридичної особи, то його повноваження, як представника потерпілого у кримінальному провадженні, підтверджуються копією установчих документів юридичної особи.

Вказані вимоги закону повинні дотримуватись і представником юридичної особи - заявника у кримінальному провадженні відповідно до ст.60 КПК України.

Заявником і скаржником у даному кримінальному провадженні є саме ТОВ «РОСТОК ЕЛЕКОМ» на представництво інтересів якого ОСОБА_6 зобов`язаний надати документи на підтвердження його повноважень.

Щодо обов`язковості надання документу, який підтверджує повноваження представника потерпілого у кримінальному провадженні, колегія суддів вважає за необхідне зауважити, що згідно з п. 19ст. 3 КПК Українипредставник потерпілого є стороною кримінального провадження, яка користується процесуальними правами, передбаченими ч. 4ст. 58 КПК України, а тому для допуску особи у якості сторони кримінального провадження необхідна перевірка вказаної особи, у тому числі, і на предмет наявності відповідних повноважень.

Як вбачається з матеріалів справи,при зверненні до Солом`янського районного суду міста Києва генеральним директором ТОВ «РОСТОК ЕЛЕКОМ» ОСОБА_6 ,до поданої ним скарги не було надано документів, які б підтверджували його право на звернення для захисту інтересів ТОВ «РОСТОК- ЕЛЕКОМ».

В той же час при поданні апеляційної скарги ОСОБА_6 було подано відповідно до вимог закону документи на підтвердження його повноважень.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_6 про те, що слідчим суддею з власної ініціативи не перевірено і не взято до уваги те, що інформація установчих документів про керівників юридичних осіб є загальнодоступною та міститься на сайті Міністерства юстиції України, є необґрунтованими і безпідставними, оскільки такі доводи апеляційної скарги явно не узгоджуються з законом, яким зобов`язано саме особу, яка звертається зі скаргою до слідчого судді, надати документи на підтвердження своїх повноважень у провадженні.

За таких обставин ухвалу слідчого судді слід залишити без змін, а апеляційну скаргу генерального директора ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ» ОСОБА_6 , без задоволення.

Керуючись ст.404,405, 407,409,419,422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_6 в інтересах ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ» - залишити без задоволення, а ухвалу слідчого Солом`янського районного суду міста Києва від 26 лютого 2020 року, якою повернуто скаргу генерального директора ТОВ «РОСТОК-ЕЛЕКОМ» ОСОБА_6 , на бездіяльність уповноважених службових осіб Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364, ст. 361-1 КК України без змін.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_2 ОСОБА_4 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88264528
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/4749/20

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Маліновський Олег Адольфович

Ухвала від 26.02.2020

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сергієнко Г. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні