Рішення
від 13.03.2020 по справі 479/1171/19
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/1171/19

2/479/22/20

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

03 березня 2020 року смт.Криве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Репушевської О.В.,

за участі: секретаря судового засідання Штуфра А.В .,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Криве Озеро у порядку загального позовного провадження цивільну справу №479/1171/19 за позовом ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Шалару Олексія Ілліча до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юг-Регіон-Плюс" про стягнення заборгованості за договором позики,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

представник позивача ОСОБА_2 , за ордером серія ВЕ №1006053 від 28 листопада 2018 р.,

відповідач ТОВ "Юг-Регіон-Плюс",

представник відповідача Боровик В.М.,

в с т а н о в и в :

16 вересня 2019 року ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Шалару О.І. звернувся до суду з позовною заявою до ТОВ "Юг-Регіон-Плюс" про стягнення боргу за договором позики в сумі 49000000 грн., та витрат по оплаті судового збору. Свої вимоги обґрунтовував тим, що 02 серпня 2019 року між ним та відповідачем укладено договір позики, згідно з умовами якого відповідач отримав від нього грошову суму у розмірі 49 000000 грн. терміном на 31 календарний день, з остаточною датою повернення позики 02 вересня 2019 року. Усі умови позики були погоджені сторонами та викладені в договорі позики від 02 серпня 2019 року. Посилаючись на те, що відповідач не виконав свої зобов`язання за договором позики та не повертає в добровільному порядку суму боргу, просив стягнути з нього 49000000 грн. - суми позики, та судові витрати по оплаті судового збору в сумі 9605 грн..

В судове засідання сторони не з`явились.

У підготовчому судовому засіданні позивач підтримав позов, просив його задовольнити.

Відповідач у підготовчому судовому засіданні позовні вимоги визнав та не заперечував проти їх задоволення, підтвердив факт отримання коштів у борг від позивача.

За ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно положень ст.1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Відповідно до положень ст.1047 ЦК України договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

Згідно з положеннями ст.1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (кошти в такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором ( ч. 1 ст. 1049 ЦК України).

Так, в постанові Верховного Суду України від 02 липня 2014 року у справі №6-79цс14 зазначено, що "відповідно до норм ст.ст.1046, 1047 ЦК України договір позики (на відміну від договору кредиту) за своєю юридичною природою є реальною односторонньою, оплатною або безоплатною угодою, на підтвердження якої може бути надана розписка позичальника або інший письмовий документ, незалежно від його найменування, з якого дійсно вбачається як сам факт отримання в борг (тобто із зобов`язанням повернення) певної грошової суми, так і дати її отримання".

Постановою Верховного Суду України від 18 вересня 2013 року у справі №6-63цс13 визначено, що письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, але й факту передачі грошової суми позичальнику. Договір позики є двостороннім правочином, а також він є одностороннім договором, оскільки після укладення цього договору всі обов`язки за договором позики, у тому числі повернення предмета позики або рівної кількості речей того ж роду та такої ж якості, несе позичальник, а позикодавець набуває за цим договором тільки права. За своєю суттю розписка про отримання в борг грошових коштів є документом, який видається боржником кредитору за договором позики, підтверджуючи як його укладення, так і умови договору, а також засвідчуючи отримання боржником від кредитора певної грошової суми або речей. Досліджуючи боргові розписки чи договори позики, суди повинні виявляти справжню правову природу укладеного договору, незалежно від найменування документа, і залежно від установлених результатів робити відповідні правові висновки".

Судом встановлено, що між сторонами існують зобов`язання за договором позики. В підтвердження укладення договору між сторонами є сам договір, власноручно підписаний директором товариства ОСОБА_3 , яка посвідчує передачу позивачем відповідачу грошової суми в розмірі 49 000000 грн. терміном на 31 календарний день, з остаточною датою повернення - 02 вересня 2019 року(а.с.4), по закінченню терміну зобов`язувався повернути їх в повній сумі.

Договір позики знаходився у позивача, його оригінал був наданий в судовому засіданні, та підтверджує наявність невиконаного боргового зобов`язання відповідача перед позивачем.

Отже, письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, але й факту передачі грошової суми позичальнику.

З дослідженої в судовому засіданні договорі позики вбачається, що сторонами в письмові формі зафіксовані істотні умови договору позики, а саме: предмет позики - грошові кошти та строк повернення боргу за користування, які боржник зобов`язався сплачувати кредитору за користування його грошовими коштами.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі сумі 49 000000 грн. боргу за договором позики.

Керуючись ст.ст.12, 13, 141, 258, 263-265, 268 ЦПК України, ст.ст.509, 1046-1049 ЦК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Шалару Олексія Ілліча до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юг-Регіон-Плюс" про стягнення заборгованості за договором позики - задовольнити .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юг-Регіон-Плюс", код ЄДРПОУ 34311859, юридична адреса Миколаївська область, смт.Криве Озеро вул.Горького,299й Кривоозерський район Миколаївська область на користь ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , борг за договором позики в розмірі 49 000 000 (сорок дев`ять мільйонів) гривень.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юг-Регіон-Плюс", код ЄДРПОУ 34311859, юридична адреса Миколаївська область, смт.Криве Озеро вул.Горького,299й Кривоозерський район Миколаївська область на користь ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , витрати по оплаті судового збору в розмірі 9605 (дев`ять тисяч шістсот п`ять) грн..

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Кривоозерський районний суд, який відраховується з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи можуть ознайомитись з судовим рішенням на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень. Веб-адреса сторінки: https://court.gov.ua/sud1415/, E-mail: inbox@ko.mk.court.gov.ua.

Повний текст судового рішення складено та підписано 13 березня 2020 року.

Суддя :

СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.03.2020
Оприлюднено19.03.2020
Номер документу88288983
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —479/1171/19

Ухвала від 29.04.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Лисенко П. П.

Ухвала від 22.04.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Лисенко П. П.

Рішення від 13.03.2020

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Рішення від 03.03.2020

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 10.12.2019

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні