Ухвала
від 19.03.2020 по справі 820/1262/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про заміну сторони виконавчого провадження

19 березня 2020 р. № 820/1262/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого - судді Спірідонова М.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЛБАНИ" (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, кім. 503/1) про заміну сторони виконавчого провадження по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЛБАНИ" (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, кім. 503/1) до Державної фіскальної служби України (м. Київ, Львівська площа, 8), Департаменту реєстрації Харківської міської ради (61003, м. Харків, пл. Конституції, 7) про зобов`язання вчинити певні дії, скасування рішення, визнання протиправними дій, -

В С Т А Н О В И В :

11.03.2020 року до Харківського окружного адміністративного суду звернулось Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЛБАНИ" з заявою про заміну сторони виконавчого провадження по справі №820/1262/17, в якій просить суд замінити Державну фіскальну службу Україниі на Державну податкову службу України (04053, м. Київ, Львівська пл., 8, код ЄДРПОУ 43005393).

Сторони у судове засідання не з`явились, та у відповідності до ч. 2 ст. 379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 05.02.2018 року адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЛБАНИ" до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, Департаменту реєстрації Харківської міської ради, третя особа - Державна фіскальна служба України про зобов`язання вчинити певні дії, скасування рішення, визнання протиправними дій було задоволено частково. Скасовано рішення Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість - Товариства з обмеженої відповідальністю ОЛБАНИ від 19.08.2015 року 337/26-50-11-01-27. Визнано протиправними дії Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві щодо розірвання договору електронної звітності в односторонньому порядку від 27.03.2015 року № 270320151 та зобов`язати Державну податкову інспекцію у Голосіївському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві відновити договір. Зобов`язано Державну податкову інспекцію у Голосіївському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві відновити показники в системі електронного адміністрування ПДВ Товариства з обмеженою відповідальністю ОЛБАНИ щодо суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних у розмірі 20 377 859,19 грн., відповідно до зареєстрованих в Єдиному державному реєстрі податкових накладних В іншій частині задоволення позовних вимог було відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 16.04.2018 апеляційну скаргу ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 05.02.2018 року було повернуто.

Рішення Харківського окружного адміністративного від 05.02.2018 року набрало законної сили 16.04.2018 року.

На виконання вказаного рішення, Харківським окружним адміністративним судом 27.09.2018 видано виконавчі листи від 05 лютого 2018 р.

15.03.2019 року до Харківського окружного адміністративного суду звернулося Державна податкова інспекція у Голосіївському районі Головного управління ДФС у м. Києві про заміну сторони виконавчого провадження по справі №820/1262/17, в якій просила суд замінити Державну податкову інспекцію у Голосіївському районі Головного управління ДФС у м. Києві на Державну фіскальну службу України.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 08.08.2019 заяву Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління ДФС у м. Києві про заміну сторони виконавчого провадження по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЛБАНИ" до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві , Департаменту реєстрації Харківської міської ради, третя особа - Державна фіскальна служба України про зобов`язання вчинити певні дії, скасування рішення, визнання протиправними дій було задоволено.

Замінено сторону виконавчого провадження по справі №820/1262/17 з Державної податкової інспекції у Голосіївському районі Головного управління ДФС у м. Києві, його правонаступником - Державну фіскальну службу України (04053, м. Київ, Львівська площа, буд. 8, код ЄДРПОУ 39292197).

Вирішуючи питання про заміну сторони у виконавчому провадженні по суті, суд виходить з наступного.

Так, частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 №1404-VIII, який набрав чинності з 05.10.2016, передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Вказаній нормі матеріального права відповідають певні положення Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Суд зазначає, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року №1200 "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України", утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу.

Пунктом 2 вказаної Постанови встановлено, зокрема те, що Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 №227 затверджено положення про Державну податкову службу України, згідно з пунктом 1 якого Державна податкова служба України (ДПС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

21.08.2019 Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження від №682-р "Питання Державної податкової служби", яким встановлено погодитися з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на Державну податкову службу.

Згідно з частиною четвертою статті 87 Цивільного кодексу України юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Таким чином, Державна податкова служба України є правонаступником Державної фіскальної служби України, а отже має певне коло прав та обов`язків останньої.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви щодо заміни боржника у виконавчому провадженні у справі №820/1262/17 - Державну фіскальну службу України на правонаступника - Державну податкову службу України.

Керуючись положеннями ст. 243, 379, 255 Кодексу адміністративного судочинства України суддя,

У Х В А Л И В:

Заяву заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЛБАНИ" (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, кім. 503/1) про заміну сторони виконавчого провадження по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЛБАНИ" (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, кім. 503/1) до Державної фіскальної служби України (м. Київ, Львівська площа, 8), Департаменту реєстрації Харківської міської ради (61003, м. Харків, пл. Конституції, 7) про зобов`язання вчинити певні дії, скасування рішення, визнання протиправними дій - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження по адміністративній справі №820/1262/17, боржника - Державну фіскальну службу України на правонаступника - Державну податкову службу України (ідентифікаційний код 43005393, місцезнаходження: 04053, м. Київ, Львівська площа, буд.8).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд, з подачею її копії до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя Спірідонов М.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88297551
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/1262/17

Ухвала від 15.06.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 27.03.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

Ухвала від 19.03.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 03.03.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Ухвала від 27.01.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Ухвала від 27.01.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Ухвала від 14.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 26.12.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

Ухвала від 28.11.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Донець Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні