Рішення
від 10.03.2020 по справі 916/3401/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" березня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/3401/19 Господарський суд Одеської області у складі судді Лічмана Л.В.,

секретар судового засідання Цісельський К.О.,

за участю представників учасників справи:

від позивача: Кіріяк Н.В.,

від відповідача: не з`явився,

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ,,ДОКОВА 15" до Обслуговуючого кооперативу ,,КЛУБНИЙ" про зобов`язання передати технічну документацію.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 18.11.2019 р. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 916/3401/19, призначено підготовче засідання за правилами загального позовного провадження на 17.12.2019 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 17.12.2019 р. оголошено перерву в підготовчому засіданні до 10.01.2020 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 10.01.2020 р.

продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів до 17.02.2020 р. та відкладено підготовче засідання на 28.01.2020 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 28.01.2020 р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті в судовому засіданні на 18.02.2020 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 18.02.2020 р. оголошено перерву в судовому засіданні до 10.03.2020 р.

Відповідач про дату, час та місце проведення засідання суду, в якому ухвалено рішення, повідомлений належним чином, що підтверджується розпискою представника, наданою 18.02.2020 р., проте правом на участь в судовому засіданні з невідомих причин не скористався.

Згідно із приписами ст.ст.233,240 ГПК України в судовому засіданні 10.03.2020 р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ,,ДОКОВА 15" (далі - ОСББ ,,ДОКОВА 15") звернулось в Господарський суд Одеської області з позовною заявою до Обслуговуючого кооперативу ,,КЛУБНИЙ" (далі - ОК ,,КЛУБНИЙ"), в якій просить зобов`язати передати технічну документацію на багатоквартирний будинок за місцезнаходженням: м. Одеса, вул. Докова, буд. 15 (у разі її відсутності виготовити та передати) у строки та в обсязі, передбачені чинним законодавством, а саме: технічний паспорт на багатоквартирний будинок; паспорт об`єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об`єктів будівництва; енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем; проектну документацію зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем (електропостачання, водопостачання та водовідведення, газопостачання, пожежогасіння, відеонагляду); документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; технічну документацію на ліфти (паспорти, гарантійні документи, акти випробування); план земельної ділянки; документацію на систему відеонагляду (паспорти, гарантійні документи, акти випробування); паспорти приладів обліку (електропостачання, водопостачання), акти їх повірки й опломбування; інші документи на багатоквартирний будинок, що наявні у відповідача, у тримісячний термін з моменту вступу рішення суду в законну силу.

Обґрунтовуючи позов, ОСББ ,,ДОКОВА 15" посилається на приписи ст.ст.11,509,525,610 ЦК України, ст.ст.4,6 Закону України ,,Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 17.07.2018 р. № 176, листи ОСББ ,,ДОКОВА 15" від 20.06.2019 р. б/н, від 03.10.2019 р. № 5, докази їх направлення відповідачу тощо, та вказує, що в зв`язку зі створенням мешканцями багатоквартирного будинку об`єднання його співвласників ОК ,,КЛУБНИЙ" має передати позивачу документацію на будинок за адресою: м. Одеса, вул. Докова, буд. 15.

В підготовчому засідання ОСББ ,,ДОКОВА 15" подано до суду письмову заяву про уточнення позовних вимог (за своєю суттю є заявою про зміну предмету позову), в якій просить зобов`язати ОК ,,КЛУБНИЙ" передати технічну документацію на багатоквартирний будинок за місцезнаходженням: м. Одеса, вул. Докова, буд. 15 ОСББ ,,ДОКОВА 15" у строки, передбачені чинним законодавством, а саме: технічний паспорт на багатоквартирний будинок; паспорт об`єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об`єктів будівництва; енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем; проектну документацію зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем (електропостачання, водопостачання та водовідведення, газопостачання, пожежогасіння, відеонагляду); документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; технічну документацію на ліфти (паспорти, гарантійні документи, акти випробування); план земельної ділянки; документацію на систему відеонагляду (паспорти, гарантійні документи, акти випробування); паспорти приладів обліку (електропостачання, водопостачання), акти їх повірки й опломбування; акти випробування системи електропостачання та перевірки вентиляційних каналів. Вказану заяву господарським судом прийнято до розгляду в підготовчому засіданні 10.01.2020 р.

ОК ,,КЛУБНИЙ" у відзиві на позовну заяву проти її задоволення заперечив.

Відповідач зазначає, що листи позивача від 20.06.2019 р. та від 03.10.2019 р. адресовано ОСОБА_1 як фізичній особі, а не ОК ,,КЛУБНИЙ". Крім того з описів вкладення до цих листів не вбачається, що саме надсилалось. Відтак, позивачем не доведено, що ним належним чином повідомлено відповідача про створення ОСББ ,,ДОКОВА 15" та про необхідність передачі останньому передбаченої законодавством документації на будинок.

Також ОК ,,КЛУБНИЙ" зауважує, що в матеріалах справи відсутні рішення власників багатоквартирного будинку про створення ОСББ ,,ДОКОВА 15" та про відмову від послуг ОК ,,КЛУБНИЙ" по управлінню будинком за адресою: м. Одеса, вул. Докова, буд. 15.

Окремо відповідач повідомляє, що позивач мав звернутись до нього з проханням створити комісію у складі представників сторін, яка визначить технічний стан та складе акт приймання-передачі житлового будинку .

ОСББ ,,ДОКОВА 15" у відповіді на відзив звертає увагу суду на те, що його листи з вимогою передати документацію надсилались на юридичну адресу ОК ,,КЛУБНИЙ", керівником якого являється ОСОБА_1 . Окрім цього, на думку позивача, питання відносно управління багатоквартирним будинком вирішується на загальних зборах співвласників, з фактом створення комісії у складі представників ОК ,,КЛУБНИЙ" та ОСББ ,,ДОКОВА 15" чинність такого рішення ніяк не пов`язана.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши відповідність доводів сторін фактичним обставинам справи та нормам українського законодавства, господарський суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог, виходячи з такого.

Як вбачається зі змісту статуту ОСББ ,,ДОКОВА 15" та відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, рішення про створення ОСББ ,,ДОКОВА 15" прийнято 12.05.2019 р. на загальних зборах власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що розташований за адресою: м. Одеса, вул. Докова, 15 , відповідно до Закону України „Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку". 16.05.2019 р. запис про заснування юридичної особи внесено до реєстру.

20.06.2019 р. ОСББ ,,ДОКОВА 15" надіслано на юридичну адресу ОК ,,КЛУБНИЙ" як управителя будинку лист б/н з повідомленням про реєстрацію ОСББ ,,ДОКОВА 15" та з проханням передати всю передбачену законодавством документацію на будинок. Вказане поштове відправлення повернулось позивачу не врученим з відміткою поштової установи про закінчення встановленого строку зберігання.

03.10.2019 р. ОСББ ,,ДОКОВА 15" повторно надіслано ОК ,,КЛУБНИЙ" лист № 5 з аналогічним текстом, який повернувся не врученим з тих же підстав.

В подальшому об`єднання звернулось з позовом до господарського суду в рамках провадження у даній справі.

Статтею 385 ЦК України визначено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Відповідно до ст.1 Закону України ,,Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29.11.2001 р. № 2866-ІІІ (із змінами) об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України ,,Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

В ч.ч.14,18,19 ст.6 Закону України ,,Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" закріплено, що: державна реєстрація об`єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб; об`єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації; колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об`єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж; у разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об`єднання відновлює її за власний рахунок.

До переліку технічної документації на багатоквартирний будинок, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 17.07.2018 р. № 176, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.08.2018 р. за № 930/32382, входять: технічний паспорт на багатоквартирний будинок; паспорт об`єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об`єктів будівництва; енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем; проектна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем; документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; технічна документація обладнання котелень; технічна документація на ліфти; план земельної ділянки; акти приймання-передавання технічної документації на багатоквартирний будинок; паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку.

Згідно із приписами ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За правилами ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст.530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Як вже вказано вище, 16.05.2019 р. здійснено державну реєстрацію ОСББ ,,ДОКОВА 15", про що свідчить відповідний запис, внесений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Про факт створення об`єднання та про необхідність передачі документації на багатоквартирний будинок за адресою: м. Одеса, вул. Докова, буд. 15 ОК ,,КЛУБНИЙ" повідомлявся листами позивача, проте вони з вини відповідача не отримані.

Враховуючи викладене, те, що встановлений приписами ч.18 ст.6 Закону України ,,Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" тримісячний строк з моменту реєстрації ОСББ ,,ДОКОВА 15" сплинув, проте ОК ,,КЛУБНИЙ" передачу технічної документації на будинок не здійснив, господарський суд доходить висновку про необхідність зобов`язання відповідача вчинити дії, названі в прохальній частині позовної заяви. При цьому суд задовольняє позов частково, адже не включає до резолютивної частини рішення фразу ,,у строки, передбачені чинним законодавством", адже актуальність у такому формулюванні відсутня з огляду на те, що строк для виконання обов`язку передати документацію закінчився 15.08.2019 р. (три місяці від дня реєстрації ОСББ ,,ДОКОВА 15").

Наведені у відзиві на позовну заяву твердження не приймаються до уваги, оскільки:

- положення ч.18 ст.6 Закону України ,,Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" початком перебігу тримісячного строку на передачу технічної документації називають момент реєстрації ОСББ ,,ДОКОВА 15", а не повідомлення про неї управителя. Створення комісії у складі представників сторін для передачі документів на будинок законодавець також не передбачає;

- листи від 20.06.2019 р. б/н та від 03.10.2019 р. № 5 направлялись об`єднанням на юридичну адресу ОК ,,КЛУБНИЙ" та адресувались Карпенчуку М.Ю., який є керівником відповідача;

- інша кореспонденція в цей період позивачем не направлялась, тому посилання на неможливість встановлення з описів вкладення того, що саме надсилалось, являються необґрунтованими;

- факт створення ОСББ ,,ДОКОВА 15" вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відсутність в матеріалах справи відповідного рішення загальних зборів, а також іншого рішення щодо відмови від послуг попереднього управителя на зобов`язання ОК ,,КЛУБНИЙ" здійснити передачу технічної документації не впливає.

Керуючись ст.ст.129,232,233,238,240,241 ГПК України, вирішив:

Позов задовольнити частково.

Зобов`язати Обслуговуючий кооператив ,,КЛУБНИЙ" (65006, м. Одеса, вул. Бехтерєва, буд. 23, код 40238500) передати технічну документацію на багатоквартирний будинок за місцезнаходженням: м. Одеса, вул. Докова, буд. 15 Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку ,,ДОКОВА 15" (65049, м. Одеса, вул. Докова, буд. 15, код 43004705), а саме: технічний паспорт на багатоквартирний будинок; паспорт об`єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об`єктів будівництва; енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем; проектну документацію зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем (електропостачання, водопостачання та водовідведення, газопостачання, пожежогасіння, відеонагляду); документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; технічну документацію на ліфти (паспорти, гарантійні документи, акти випробування); план земельної ділянки; документацію на систему відеонагляду (паспорти, гарантійні документи, акти випробування); паспорти приладів обліку (електропостачання, водопостачання), акти їх повірки й опломбування; акти випробування системи електропостачання та перевірки вентиляційних каналів.

У решті позову відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного його тексту і може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 19 березня 2020 р.

Суддя Л.В. Лічман

Дата ухвалення рішення10.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88303655
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3401/19

Постанова від 07.12.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Рішення від 10.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 18.11.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні