Рішення
від 05.03.2020 по справі 944/5163/19
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/5163/19

Провадження №2/944/799/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.03.2020 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Кондратьєвої Н.А.

з участю секретаря судового засідання - Юрчишина В.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у м. Яворові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду із позовом до Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно, а саме на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом. Покликається на те, що його дружині - ОСОБА_2 належав житловий будинок АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. Позивач є спадкоємцем за законом після смерті дружини. За життя ОСОБА_2 щодо свого майна не зробила письмового розпорядження. Спадщину він прийняв, оскільки на момент смерті постійно проживав з дружиною та не відмовився від прийняття спадщини протягом шести місяців з дня смерті матері. На даний час він бажає оформити право власності на житловий будинок, однак це унеможливлюється відсутністю свідоцтва про право власності на такий, а тому просить у судовому порядку визнати його власником будинку АДРЕСА_2 .

Позивач у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності та задоволення позову.

Відповідач - представник Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника сільської ради, позовні вимоги визнає.

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Відповідно до ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З`ясувавши обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача, дослідивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 числиться за померлою ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Порічанською сільською радою Яворівського району Львівської області, актовий запис № 14.

Відповідно до довідки Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області № 115 від 21.10.2015 житловий будинок АДРЕСА_1 числиться за померлою ОСОБА_2 .

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про одного з подружжя №00017967332, 05.11.1986 у виконавчому комітеті Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області зареєстровано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , після реєстрації шлюбу ОСОБА_3 присвоєно прізвище " ОСОБА_4 ".

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується звітом про оцінку майна, який виготовлено 20.11.2019.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_1 відкрилася до ІНФОРМАЦІЯ_3 , то правовідносини, що виникли, регулюються нормами Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

За змістом ст.6 ЦК УРСР кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, з позовом про визнання права.

За загальними положеннями про спадкування за ЦК УРСР 1963 року, зокрема згідно з ст.524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця (ст.525 ЦК УРСР).

Відповідно до ст.548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ст.549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Позивач звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті дружини ОСОБА_2 , однак у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено.

Ознайомившись з матеріалами спадкової справи суд встановив, що спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадковому майні - немає.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є спадкоємцем на житловий будинок за законом після смерті ОСОБА_5 , однак відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює належне оформлення спадкових прав, тому суд вважає, що за ОСОБА_6 слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими належними доказами у справі, а тому підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 13, 81, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 16, 392 ЦК України, ст.ст.529, 549 Цивільного кодексу УРСР, суд, -

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті дружини ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу складання повного судового рішення до Львівського апеляційного суду або через місцевий суд до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Порічанська сільська рада Яворівського району Львівської області, ЄДРПОУ 05290770, місцезнаходження: Львівська область, Яворівський район, с. Поріччя, вул. Шевченка, 1а.

Суддя Н.А. Кондратьєва

Дата ухвалення рішення05.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88316761
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —944/5163/19

Рішення від 05.03.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні