Ухвала
від 20.03.2020 по справі 916/3805/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"20" березня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/3805/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Щавинської Ю.М

при розгляді справи за позовом: Фізичної особи-підприємця Стольніка Ігоря Миколайовича ( АДРЕСА_1 )

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сімпл пей" (65033, м. Одеса, вул. Василя Стуса, буд. 2Д)

про стягнення 49 391,66 грн.

ВСТАНОВИВ:

21.12.2019р. Фізична особа-підприємець Стольнік Ігор Миколайович звернувся до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сімпл пей", в якій просить суд стягнути з відповідача безпідставно набуті грошові кошти у сумі 27 000 грн, проценти за користування чужими грошовими коштами у сумі 12 428,51 грн, 3% річних у сумі 2 354,55 грн, інфляційні втрати у сумі 7 608,60 грн, а також судові витрати.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 04.02.2020р. за даним позовом було відкрито провадження у справі №916/3805/19 в порядку спрощеного позовного провадження із призначенням судового засідання для розгляду справи по суті на "26" лютого 2020р. об 11:00.

Ухвалою суду від 06.02.2020р. клопотання Фізичної особи-підприємця Стольніка Ігоря Миколайовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задоволено, проведення відеоконференції доручено Господарському суду Харківської області.

В судове засідання 26.02.2020р. з`явився представник позивача, представник відповідача до суду не з`явився, про дату та час судового засідання повідомлявся належним чином.

У зв`язку з неявкою у судове засідання представника відповідача, судом було оголошено протокольну ухвалу про перерву у судовому засіданні до 23.03.2020р. о 12:00.

20.03.2020р. електронним зв`язком до суду від позивача надійшло клопотання про відкладення судового засідання у справі №916/3805/19 на іншу дату у зв`язку із емідеміологічною ситуацією в Україні та оголошенням карантину.

Вирішуючи питання щодо подальшого руху справи, суд вказує наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 (в редакції від 16.03.2020) Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 з 12 березня до 3 квітня 2020 на усій території України установлено карантин.

Вказаною постановою, зокрема заборонено з 12 год. 00 хв. 18 березня 2020р. до 3 квітня 2020р. регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями); перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху; перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі; заїзд на територію автостанцій автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні, та реалізацію власниками автостанцій квитків автомобільним перевізникам, які виконують такі перевезення; з 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. перевезення пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 16 березня 2020р.; з 12 год. 00 хв. 18 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому).

В свою чергу, рішенням Ради суддів України від 17.03.2019 №19 затверджено Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, відповідно до яких Рада суддів України рекомендує: на період з 16 березня до 03 квітня 2020 року, встановити особливий режим роботи судів України.

При визначенні особливостей роботи суду на період карантинних заходів слід враховувати, зокрема, спеціалізацію суду, інстанційність та відповідні категорії справ. Подальші рішення щодо особливого режиму роботи приймати в залежності від розвитку ситуації.

Підпунктами 1, 2 пункту 2 Перехідних положень Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19): роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, а також надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку; власником підприємства, установи, організації або уповноваженим органом може змінюватися режим роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Інформація про такі зміни повинна доводитися до відома населення з використанням веб-сайтів та інших комунікаційних засобів.

Рішенням зборів суддів господарського суду Одеської області від 16.03.2020р., для забезпечення належної роботи суду в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19 рекомендовано суддям Господарського суду Одеської області у період дії карантину, запровадженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020р. №211 з 17.03.2020р. по 03.04.2020р. включно, перенести судові засідання за межі вказаного строку.

Згідно до ст.2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

За таких обставин, у зв`язку з оголошенням на державному рівні карантину, з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та недопущення створення загрози життю та здоров`ю працівників апарату Господарського суду Одеської області, суддів, учасників судових справ та відвідувачів суду, водночас, для забезпечення процесуальних прав учасників справи, зокрема щодо участі у судових засіданнях, можливість здійснення яких на даний час обмежена, суд вважає за необхідне повідомити учасників справи, що розгляд справи №916/3805/19, призначений на 23.03.2020 о 12:00 год., не відбудеться.

При цьому дата судового засідання наразі судом не визначається та буде повідомлена учасникам справи додатково після скасування обмежувальних протиепідемічних заходів.

Суд також зазначає, що викладені обставини виключають можливість розгляду справи у строки, встановлені ст.248 Господарського процесуального кодексу України.

Водночас, згідно з приписами ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи , а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

З урахуванням викладеного, суд вважає за можливе розглянути справу у розумний, згідно ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, строк, необхідний для належного повідомлення учасників справи про час та місце наступного судового засідання, після усунення обставин, які спричинили запровадження в Україні карантину.

Керуючись ст.ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Повідомити учасників справи №916/3805/19, що судове засідання, призначене на 23.03.2020 о 12:00 год., не відбудеться.

2 . Про дату, час та місце судового засідання учасників справи повідомити додатково після скасування обмежувальних протиепідемічних заходів.

3 . Роз`яснити сторонам право на звернення до суду із клопотаннями та заявами, розгляд яких не потребує проведення судового засідання за участю учасників справи, а також із заявами про розгляд справи за їх відсутності, рекомендувавши на період карантинних заходів всі необхідні документи надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

4. Повідомити учасників справи про те, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua .

Ухвала набирає законної сили 20.03.2020р. та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.М. Щавинська

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.03.2020
Оприлюднено24.03.2020
Номер документу88359778
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3805/19

Рішення від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 30.04.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 20.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні