Рішення
від 26.03.2020 по справі 279/167/20
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Справа № 279/167/20

Провадження № 2/279/684/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2020 року

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі судді Шульги О.М., з секретарем Башинською Н.М., розглянувши в порядку спрощеного провадження, без повідомлення (виклику) сторін, в приміщенні суду в м.Коростені цивільну справу №279/167/20 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Клим 2012", третя особа: Коростенське відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області, про зобов`язання роботодавця провести виплату за листком непрацездатності у зв`язку з вагітністю та пологами, -

В С Т А Н О В И В :

13.01.2020 року позивач звернулась до суду з позовом, вимоги за яким уточнила шляхом подачі уточненої позовної заяви 24.01.2020 року в якій зазначила, що з 11.09.2015 року по 31.10.2019 року працювала на посаді бухгалтера в ТОВ Клим 2012 . 12.03.2019 року їй був виданий листок непрацездатності серії АДМ НОМЕР_1 у зв`язку із вагітністю та пологами, який вона надала керівнику ТОВ Клим 2012 для складення заяви розрахунку, який необхідно подати до Коростенського відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області. Відповідно до відповіді на запит від 04.12.2019 року №727 Коростенського відділення УВД ФССУ у Житомирській області ТОВ Клим 2012 було зроблено заяву- розрахунок за якою Коростенським відділенням УВД ФССУ у Житомирській області проведена оплата листка непрацездатності серії АДМ №479710 виданого 12.03.2019 року за платіжним дорученням №1037 від 06.06.2019 року на суму 17476,20 гривень за реквізитами ТОВ Клим 2012 код ЄДРПОУ - 38115607, МФО банку - 300346, розрахунковий рахунок - НОМЕР_2 , банк отримувача - АТ Альфа-Банк у м.Києві. Незважаючи на це за вказаним лікарняним листом відповідач не здійснив виплату коштів, що підтверджується довідкою з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків ДФС України про суми виплачених доходів та довідкою Пенсійного фонду України форми ОК-5. Після звільнення вона неодноразово зверталась до відповідача з приводу виплати коштів за листком непрацездатності, але до теперішнього часу відповідач належних їй коштів не виплатив, у зв`язку з чим просить рішенням суду стягнути з ТОВ Клим 2012 на її користь 17476,20 гривень, нарахованих за листком непрацездатності серії АДМ №479710 від 12.03.2019 року коштів у зв`язку з вагітністю та пологами.

28.01.2020 року у справі було відкрито спрощене позовне провадження та встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позов та подання письмових і електронних доказів щодо заперечення проти позову. Ухвала про відкриття провадження, копія позовної заяви з додатком направлялась відповідачеві з одночасним розміщенням відповідного оголошення на сайті суду.

У встановлений судом строк відповідач відзив на позов та будь-яких клопотань пов`язаних з розглядом справи не подав.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що позивач з 11.09.2015 року по 31.10.2019 року перебувала у трудових відносинах з ТОВ Клим 2012 . Наказом №8 від 31.10.2019 року була звільнена з роботи за угодою сторін (ст.36 п.1 КЗпП України), що стверджується копією трудової книжки, наявною в справі.

12.03.2019 року позивач звернулась до Консультативно діагностичного центру де їй було видано листок непрацездатності серії НОМЕР_3 , де у графі "Діагноз первинний" зазначено- вагітність 30 тижнів , а у графі "Діагнох заключний" зазначено передбачуваний термін пологів.

Згідно ст. 253 КЗпП України особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню.

Відповідно до ст. 255 КЗпП України види матеріального забезпечення та соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням працівникам, а в деяких випадках і членам їх сімей, умови їх надання та розміри визначаються законами України з окремих видів загальнообов`язкового державного соціального страхування, іншими нормативно-правовими актами, які містять норми щодо загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Згідно ст. 5 Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування загальнообов`язкове державне соціальне страхування громадян України здійснюється за принципами, зокрема:

-законодавчого визначення умов і порядку здійснення загальнообов`язкового державного соціального страхування;

-обов`язковості страхування осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), громадян - суб`єктів підприємницької діяльності;

-надання права отримання виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням особам, зайнятим підприємницькою, творчою діяльністю тощо;

-обов`язковості фінансування страховими фондами витрат, пов`язаних із наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг, у обсягах, передбачених законами про загальнообов`язкове державне соціальне страхування;

-солідарності та субсидування;

-державних гарантій реалізації застрахованими громадянами своїх прав;

-забезпечення рівня життя, не нижчого за прожитковий мінімум, встановлений законом, шляхом надання пенсій, інших видів соціальних виплат та допомоги, які є основним джерелом існування;

-цільового використання коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування;

-паритетності представників усіх суб`єктів загальнообов`язкового державного соціального страхування в управлінні загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням.

Відповідно до ч. 5, 6 ст. 6 вищевказаних Основ страховиками є цільові страхові фонди з пенсійного страхування; медичного страхування; страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням; страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; страхування на випадок безробіття.

Страхові фонди беруть на себе зобов`язання щодо надання застрахованим особам матеріального забезпечення і соціальних послуг при настанні страхових випадків.

Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами відділень Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Районні, міжрайонні, міські виконавчі дирекції відділень Фонду здійснюють фінансування страхувальників-роботодавців протягом десяти робочих днів після надходження заяви.

За змістом ст. 25 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв`язку з вагітністю та пологами.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності по вагітності та пологах відповідно до частини першої статті 31 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 року № 12 встановлено, що підставою для фінансування страхувальників-роботодавців робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Відповідач провів нарахування матеріального забезпечення позивачу за листок непрацездатності оформивши заяву-розрахунок на суму 17476, 20 гривень.

На підставі вказаної заяви-розрахунку Коростенське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду у Житомирській області платіжним доручення №1037 від 06.06.2019 року провів оплату листка непрацездатності серії АДМ №479710 виданого 12.03.2019 року у зв`язку з вагітністю та пологами на ім`я ОСОБА_1 на суму 17476, 20 гривень, що стверджується листом за №02-11/1148 від 27.11.2019 року, копією платіжного доручення.

Отже, фінансування відділенням Фонду для виплати роботодавцем матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності ОСОБА_1 було проведено.

Незважаючи на це, відповідач не виплатив позивачу зазначені кошти, що стверджується довідкою ДФС.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Таким чином, вимоги позивача про наявність правових підстав для стягнення з відповідача матеріального забезпечення за листком непрацездатності серії АДМ №479710 від 12.03.2019 року у зв`язку з вагітністю та пологами роботодавця є обґрунтованими, що є підставою для задоволення позову.

Розподіл судових витрат у справі підлягає вирішенню в порядку ст.141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 4, 76 - 89, 258, 259, 263-265, 268, 273, 274, 279, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 116 , 253, 255 КЗпП України,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Клим 2012 на користь ОСОБА_1 17476 (сімнадцять тисяч чотириста сімдесят шість) гривень 20 копійок за листком непрацездатності серії НОМЕР_4 №479710 від 12.03.2019 року у зв`язку з вагітністю та пологами та 840 гривень 80 копійок понесених судових витрат по сплаті судового збору.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі протягом тридцяти днів апеляційної скарги.

Відповідно п.п.15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня його вручення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони та учасники:

Позивач - ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач - Товариства з обмеженою відповідальністю Клим 2012 , місце знаходження: 11500, м.Коростень, вул. В.Сосновського, 65А, Житомирської області, ЄДРПОУ 38115607.

Третя особа - Коростенське відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Житомирській області, місце знаходження: 11500, м.Коростень, вул. Музейна, 7, Житомирської області.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.03.2020
Оприлюднено30.03.2020
Номер документу88459938
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання роботодавця провести виплату за листком непрацездатності у зв`язку з вагітністю та пологами

Судовий реєстр по справі —279/167/20

Рішення від 26.03.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

Рішення від 28.01.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні