Рішення
від 20.03.2020 по справі 569/12898/19
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12898/19

Номер провадження 2/570/254/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2020 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі судді Штогуна О.С.

за участю секретаря судового засідання Соломицької Л.М.

представника позивача Ручко О.С.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області цивільну справу за позовом Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соломія-1" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості , -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся у Рівненський районний суд Рівненської області з позовною заявою до ОСОБА_1 , в якій просить стягнути з відповідача 2585 грн. 00 коп. заборгованості по внеску за реконструкцію системи газопостачання.

В обґрунтування позовної вимоги посилається на те, що 10 червня 2016 року загальними зборами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Соломія-1 (далі - ОСББ Соломія -1 ) вирішено включити ОСББ до муніципальної програми по енергозбереженню в м.Рівне, в напрямку установлення автономного опалення в кожній окремій квартирі в будинку АДРЕСА_1 .

З метою виконання першого етапу програми по енергозбереженню між ОСББ Соломія-1 та Управлінням економіки міста виконавчого комітету Рівненської міської ради 23 вересня 2016 року було укладено Угоду №91/16 про реалізацію проекту в рамках Муніципальної програми сталого розвитку міста Рівного на 2013-2017 роки (далі - Угода).

Згідно Угоди та Додаткової угоди від 03 жовтня 2016 року, їх предметом є реалізація проекту Реконструкції системи газопостачання багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , загальною вартістю 535933 грн. 00 коп., де Управлінням економіки міста фінансує 375153 грн. 00 коп., або 70%, а ОСББ - 160780 грн. 00 коп., або 30%.

Реконструкція системи газопостачання передбачала заміну внутрішньобудинкової газової мережі у зв`язку із необхідністю збільшення її технічної (пропускної) потужності.

Джерелами фінансування ОСББ Соломія-1 є кошти об`єднання, які складаються в тому числі з внесків і платежів співвласників.

У відповідності до ст.20 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та протоколу засідання функціональної групи ОСББ Соломія-1 №3-А від 26 серпня 2016 року сума платежу за реконструкцію системи газопостачання, яка підлягає сплаті ОСОБА_1 становить 4585 грн. 99 коп.

Відповідачу виставлено рахунок на оплату в рамках реалізації Муніципальної програми сталого розвитку із зобов`язанням сплатити 4585 грн. 99 коп. до 31 серпня 2016 року, який залишається частково не сплаченим, а саме в розмірі 2585 грн. 99 коп.

Відповідач до початку підготовчого засідання подав до суду відзив на позовну заяву відповідно до якого позовну вимогу ОСББ Соломія-1 не визнає, просить відмовити у задоволенні позову. В обґрунтування заперечень на позовну вимогу вказує на те, що він не погоджується із визначеною сумою платежу за реконструкцію системи газопостачання багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 . Зокрема, вказує на те, що позивач при проведенні розрахунку не врахував ту обставину, що він самостійно за власні кошти провів реконструкцію газової системи в своїй квартирі.

Представник позивача пославшись на обґрунтування викладенні в позовній заяві просив позов задоволити повністю.

Відповідач пославшись на заперечення викладенні у відзиві на позовну заяву просив у задоволенні позову відмовити.

Ознайомившись із позовною заявою та відзивом на неї, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача і дослідивши надані сторонами докази, суд прийшов до переконання про необхідність відмовити у задоволенні позову.

Так, 26 травня 2016 року проведено державну реєстрацію ОСББ Соломія-1 , що підтверджено випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 02 лютого 2018 року.

Відповідно до рішення загальних зборами ОСББ Соломія -1 від 10 червня 2016 року вирішено включити ОСББ до муніципальної програми по енергозбереженню в м.Рівне, в напрямку установлення автономного опалення в кожній окремій квартирі в будинку АДРЕСА_1 .

23 вересня 2016 року між ОСББ Соломія-1 та Управлінням економіки міста виконавчого комітету Рівненської міської ради укладено Угоду.

Згідно п.1.1 Угоди, її предметом є реалізація проекту Капітальний ремонт системи газопостачання багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де Управління економіки міста виконавчого комітету Рівненської міської ради фінансує 70% витрат, що становить 375153 грн. 00 коп., а ОСББ Соломія-1 30%, що становить - 160780 грн. 00 коп.

Як вбачається із змісту позовної заяви і пояснень представника позивача правлінням ОСББ Соломія-1 розмір платежів співвласників житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , для реалізації вищевказаного проекту, визначався відповідно до методики розрахунку платежів, затвердженої протоколом №3-А засідання функціональної групи ОСББ від 26 серпня 2016 року. При цьому, для відповідача встановлено платіж в розмірі 4585 грн. 99 коп.

Проведення правлінням ОСББ Соломія-1 такого розрахунку суд вважає неналежним та необов`язковим для співвласників зазначеного житлового будинку, оскільки він проведений та прийнятий неуповноваженим на це органом.

Так, відповідно до вимог ст.10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників. Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів.

В силу вимог ст.21 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Зважаючи на викладене, лише рішення загальних зборів співвласників житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 про встановлення розмірів платежів для формування фонду реалізації проекту Капітальний ремонт системи газопостачання багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 є обов`язковим до виконання останніми, в тому числі і відповідачем. Інші рішення та методики носять лише інформаційний характер.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно ст. ст. 12, 13, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи дотримуючись принципів диспозитивності та змагальності сторін.

Суд розглядає справи в межах заявлених позовних вимог та на підставі наданих сторонами доказів. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи, що сторонами не надано рішення загальних зборів співвласників житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , яким встановлені розміри платежів для формування фонду реалізації проекту Капітальний ремонт системи газопостачання багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , суд приходить до переконання, що розмір платежу відповідача для цих цілей не встановлений, а відповідно вимога про стягнення його заборгованості є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню.

Враховуючи, що позов не підлягає задоволенню судові витрати в силу вимог ст. 141 ЦПК України покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 141, 263-265, 272, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

В задоволенні позову Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соломія-1"до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - відмовити.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський районний суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складений 30 березня 2020 року.

Сторони справи:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соломія-1", код ЄДРПОУ 40510322, місце розташування: 33023, м.Рівне, вул. С.Крушельницької, 62А.

Відповідач ОСОБА_1 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя Штогун О.С.

Дата ухвалення рішення20.03.2020
Оприлюднено31.03.2020
Номер документу88474748
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —569/12898/19

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Постанова від 27.08.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 28.05.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 20.03.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Рішення від 20.03.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 17.07.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні