Ухвала
від 27.03.2020 по справі 308/4040/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4040/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні №32019070000000018 прокурора Ужгородської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор у кримінальному провадженні №32019070000000018 прокурор Ужгородської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що невстановлені особи з метою умисного ухилення від сплати митних платежів, організували схему ввезення на митну територію України товарів, які не декларують в повному обсязі та ввозять вантажними автомобілями через митні пункти пропуску Закарпатської області, що призводить до ненадходження до державного бюджету коштів у особливо великих розмірах.

В ході проведення досудового розслідування встановлено схему умисного ухилення від сплати митних платежів, при незаконному переміщенні комерційних товарів на митну територію України, через пункти пропуску Закарпатської митниці ДФС, шляхом їх подрібнення на партії, у межах норми, нібито для особистих потреб громадян та подальшого ухилення від сплати податків при реалізації таких товарів на території України.

Так, встановлено, що через пункти пропуску Закарпатської митниці ДФС пасажирськими та вантажно-пасажирськими мікроавтобусами, систематично ввозиться побутова техніка виробництва країн Європейського Союзу, шляхом їх подрібнення на партії, у межах норми, нібито для особистих потреб громадян.

При перетині пункту пропуску водіями мікроавтобусів обирається порядок проходження митного контролю по смузі руху «зелений коридор», що передбачає відсутність будь-яких товарів та предметів, які підлягають митному контролю. При цьому ними здійснюється пошук малозабезпечених жителів прикордонних районів, які погоджуються за винагороду в розмірі 200-300 грн. перемістити побутову техніку на митну територію України, шляхом їх подрібнення на дозволені законодавством партії, що дає змогу ухилятися від сплати митних платежів

Згідно наявної інформації, в АДРЕСА_1 , через магазин « ІНФОРМАЦІЯ_1 », здійснюється реалізація за готівкові кошти іграшок та господарських товарів, які ввезені на митну територію України за заниженою митною вартістю з приховуванням від митного контролю та без сплати необхідних митних платежів в повному обсязі, а також з використанням схеми подрібнення на партії, у межах норми, нібито для особистих потреб громадян.

Поряд з цим, реалізація іграшок та господарських товарів здійснюється без відображення реальних об`ємів реалізації, як безпосередньо за адресою розташування магазину так і через інтернет-магазин http://beies.com.ua/. За наявною інформацією орієнтовний об`єм реалізації товарів лише на території Закарпатської області становить понад 5 млн. грн. на місяць.

Окрім того встановлено, що в магазині « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , підприємницьку діяльність здійснює ФОП ОСОБА_4 (рнокпп НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), основні види діяльності - роздрібна торгівля іграми та іграшками в спеціалізованих магазинах та надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Даний підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування, платник єдиного податку другої групи, касові апарати не зареєстровані, за 2019 рік ним задекларовано загальний обсяг доходу в сумі 951393,04 грн., що в рази менше фактичного місячного обороту відповідного магазину.

З огляду на викладене, з метою відшукання та вилучення іграшок та господарських товарів, які ввезені на митну територію України за заниженою митною вартістю, з приховуванням від митного контролю та без сплати необхідних митних платежів, документів, що стосуються фінансово - господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 за період з 01.01.2019 по теперішній час, укладення правочинів, а також розрахункових операцій внаслідок укладення правочинів, інформації з системних блоків, ноутбуків, відеореєстраторів, магнітних носіїв інформації (флеш - накопичувачів, дискет, CD дисків), яка стосується здійснення реалізації мобільних телефонів, ноутбуків, іграшок та господарських товарів за період з 01.01.2019 по теперішній час, записників, чорнових записів та блокнотів із записами, що стосуються здійснення реалізації ФОП ОСОБА_4 за період з 01.01.2019 по теперішній час, квитанцій та чеків поповнення рахунків, банківських пластикових карток, майна, грошових коштів та валюти, отриманих у результаті вчинення кримінального правопорушення, а також тих, походження яких не підтверджується останнім по бухгалтерській та податковій звітності, прокурор просить отримати дозвіл на проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав та мотивів, викладених у ньому.

Заслухавши пояснення прокурора з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали додані до нього, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Частиною 3 ст. 234 КПК України визначено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Згідно п.п. 4, 5, 6 ч. 3 ст. 234 КПК України клопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Витягом з кримінального провадження № 32019070000000018 від 28.03.2019 року підтверджено, що органом досудового розслідування СУ ФР ГУ ДФС в Закарпатській області проводиться досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 4 ст. 358 КК України.

З клопотання вбачається, що в ході досудового розслідування досліджуються обставини організації схеми ввезення на митну територію України товарів, які не декларуються в повному обсязі та ввозяться вантажними автомобілями через митні пункти пропуску Закарпатської області, що призводить до ненадходження до державного бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення даного злочину може бути причетний ФОП ОСОБА_4 , який здійснює свою діяльність у приміщенні магазину за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №202081470 від 27.02.2020 року, власником приміщення (комплексу) АДРЕСА_1 , є ОСОБА_5 .

Заслухавши пояснення прокурора з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали клопотання, приймаючи до уваги, що в матеріалах клопотання наявні достатні підстави вважати, що в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , можуть зберігатися іграшки та господарські товари, які ввезені на митну територію України за заниженою митною вартістю, з приховуванням від митного контролю та без сплати необхідних митних платежів; документи, що стосуються фінансово - господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 за період з 01.01.2019 по 27.03.2020 року, укладення правочинів, а також розрахункових операцій внаслідок укладення правочинів; інформація з системних блоків, ноутбуків, відеореєстраторів, магнітних носіїв інформації (флеш - накопичувачів, дискет, CD дисків), яка стосується здійснення реалізації мобільних телефонів, ноутбуків, іграшок та господарських товарів за період з 01.01.2019 по 27.03.2020 року; записники, чорнові записи та блокноти із записами, що стосуються здійснення реалізації ФОП ОСОБА_4 за період з 01.01.2019 по 27.03.2020 року, квитанції та чеки поповнення рахунків, банківські пластикові картки; майно, грошові кошти та валюта, отримана у результаті вчинення кримінального правопорушення, а також та, походження якої не підтверджується останнім по бухгалтерській та податковій звітності, враховуючи правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, а також неможливість досягнення мети, на яку посилається прокурор без застосування цих заходів, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурорам та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №32019070000000018, дозвіл на проведення обшуку приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення:

- іграшок та господарських товарів, які ввезені на митну територію України за заниженою митною вартістю, з приховуванням від митного контролю та без сплати необхідних митних платежів;

- документів, що стосуються фінансово - господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 за період з 01.01.2019 по 27.03.2020 року, укладення правочинів, а також розрахункових операцій внаслідок укладення правочинів;

- інформації з системних блоків, ноутбуків, відеореєстраторів, магнітних носіїв інформації (флеш - накопичувачів, дискет, CD дисків), яка стосується здійснення реалізації мобільних телефонів, ноутбуків, іграшок та господарських товарів за період з 01.01.2019 по 27.03.2020 року;

- записників, чорнових записів та блокнотів із записами, що стосуються здійснення реалізації ФОП ОСОБА_4 за період з 01.01.2019 по 27.03.2020 року, квитанцій та чеків поповнення рахунків, банківських пластикових карток;

- майна, грошових коштів та валюти, отриманих у результаті вчинення кримінального правопорушення, а також тих, походження яких не підтверджується останнім по бухгалтерській та податковій звітності.

Ухвала надає право проникнути до житла чи іншого володіння лише один раз, строк її дії не може перевищувати одного місяця з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88476673
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —308/4040/19

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Феєр І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні