Ухвала
від 30.03.2020 по справі 750/9222/19
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/9222/19

Провадження № 1-кс/750/654/20

У Х В А Л А

30 березня 2020 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду м.Чернігова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу ЧРВП Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_3 про відібрання зразків для експертизи (в порядку тимчасового доступу до речей і документів) у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12019270270000465 від 30.05.2019, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, за погодженням з прокурором Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням, в якому просить зобов`язати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який постійно проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , виконати рукописним способом, на паперовому носієві, письмовим приладом без попередньої технічної підготовки та технічних засобів експериментальні зразки власного підпису та почерку у кількості щонайменше 15 одиниць кожного, експериментальні зразки підпису із наслідуванням власного підпису ОСОБА_6 у кількості щонайменше 15 одиниць.

В судове засідання слідчий не з`явився, в клопотанні просив розгляд того проводити без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи в судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, приходжу до висновку про необхідність задоволення клопотання, з огляду на таке.

Слідчим відділом ЧРВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України.

В ходідосудового розслідуваннявстановлено,що 20липня 2016року ОСОБА_6 з одногобоку таПриватно-оренднепідприємство Герасименка (Код ЄДРПОУ: 03795508, Адреса: 15560, Чернігівська обл, Чернігівський район, село Анисів, вулиця ім. Герасименка, будинок 26) в особі директора ОСОБА_7 з іншого, уклали договір оренди землі на земельну ділянку, площею 2.6104 га з кадастровим номером 7425580500:06:000:0081, що розташована на території Анисівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області.

Допитаний в якості потерпілого, син покійного орендодавця вищевказаної земельної ділянки, ОСОБА_5 , попередньо ознайомлений з положеннями ст. 384 КК України, повідомив, що ОСОБА_6 не підписував вищевказаний договір та добровільно надав органам досудового розслідування копії документів, що підтверджують його права, як спадкоємця на земельну ділянку, площею 2.6104 га з кадастровим номером 7425580500:06:000:0081, що розташована на території Анисівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області.

05.08.2019 до слідчого відділення Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області надійшло клопотання ОСОБА_5 з проханням признати почеркознавчу експертизу оригіналу примірника договору оренди землі від 20 липня 2016 року, укладеного між ОСОБА_6 та Приватно-орендним підприємством ім. Герасименка в особі директора ОСОБА_7 на оренду земельної ділянки, площею 2.6104 га з кадастровим номером 7425580500:06:000:0081, що розташована на території Анисівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області з метою подальшого встановлення автентичності підпису орендодавця.

В ході досудового розслідування, до матеріалів вищевказаного кримінального провадження долучено протоколи допиту в якості свідка секретаря ПОП ім. Герасименка - ОСОБА_8 , яка повідомила, що договір оренди землі у її присутності був підписаний сином ОСОБА_9 та ОСОБА_6 - ОСОБА_5 . В подальшому всі відомості на отримання плати за оренду та технічну документацію підписував ОСОБА_5 . Аналогічні по своїй суті покази, надали допитані в якості свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_7 .

З метою проведення об`єктивного і повного досудового розслідування вищевказаного кримінального провадження існує необхідність у проведенні почеркознавчої експертизи, предметом дослідження якої, в тому числі, повинні бути експериментальні зразки підпису ОСОБА_5 , однак останній офіційно відмовляється надавати згоду на відібрання експериментальних зразків підпису.

З метою встановлення особи, якою виконаний підпис у вказаному вище документі у зв`язку з чим необхідно провести судову почеркознавчу експертизу, для чого необхідні експериментальні зразки підпису та почерку ОСОБА_5 , слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно п. 2 ч. 2ст. 160 КПК України, у клопотанні про тимчасовий доступ до речей та документів зазначаються, зокрема, речі та документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати.

Згідност. 245 КПК Україниу разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом.

Порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Відповідно до п. 1.3 та абз. 2 п. 1.4. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженоїНаказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року №53/5, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів орган (особа), який (яка) призначив (ла) експертизу (залучив (ла) експерта), повинен (на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Експериментальні зразки почерку - це такі, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив (ла) експертизу (залучив (ла) експерта), у зв`язку з призначенням даної експертизи.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю (ч. 5 ст. 163 КПК України).

В ході розгляду даного клопотання, зазначені у ньому данні дають достатні підстави вважати, що експериментальні зразки підпису та почерку ОСОБА_5 мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні та без їх вилучення неможливо призначити почеркознавчу експертизу, а отриманий за результатами судової почеркознавчої експертизи висновок може бути використаний як доказ та матиме суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, і іншим способом довести ці обставини неможливо, тому є всі підстави для задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163, 164, 245 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Зобов`язати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який постійно проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , виконати рукописним способом, на паперовому носієві, письмовим приладом без попередньої технічної підготовки та технічних засобів експериментальні зразки власного підпису та почерку у кількості щонайменше 15 одиниць кожного, експериментальні зразки підпису із наслідуванням власного підпису ОСОБА_6 у кількості щонайменше 15 одиниць.

Строк дії ухвали встановити до 30 квітня 2020 року.

Другий примірник ухвали, копію ухвали вручити слідчому.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДеснянський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88484135
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —750/9222/19

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 26.03.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні